Meny Stäng

Kulturstig i Värmdö – Pilhamn på Ingarö

Annons

Igår öppnade en ny kulturstig i Värmdö kommun, på ön Ingarö, med namnet Kulturstig Pilhamn. Så vad passade bättre än att åka och besöka denna? Det blev en trevlig liten promenad genom vacker natur, med en stor dos historia, från järnåldern och framåt. Dessutom mötte vi två älgar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ny kulturstig i Värmdö

Att skapa kulturstigar i skärgården är ett projekt som startade 2018 och ska avslutas den 1 juni 2020. Projektet vill visa på kopplingen mellan skärgårdens natur och dess historia. När vi fick höra att det öppnat en ny kulturstig i Värmdö tog vi bilen för en liten utflykt.

Kulturstig i Värmdö

Kulturstig i Värmdö – Kulturstig Pilhamn

Kulturstig Pilhamn har tagits fram av Ingarö hembygdsförening, Gustavsberg-Ingarö församling, Brunns fastighetsägarförening och Stockholms länshembygdsförbund med medel från Riksantikvarieämbetet och Värmdö kommun.

Stigen sträcker sig längs med Farleden Kolström, från Ingarö kyrka till Dyviken/Fladen. Hela sträckan på 1,7 kilometer är enkel att gå och delvis tillgänglighetsanpassad. På vägen passerar man sju olika stopp med skyltar som berättar om platsens historia. Häng med runt!

Kulturstig i Värmdö

1. Ingarö sockencentrum

Kulturstigen i Värmdö startar vid Ingarö sockencentrum, som växte fram under slutet av 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet. Här fanns öns centrum med kyrka, sockenstuga, klockaregård, skola, fattighus och sockenmagasin.

Vid vattnet byggdes Kolströms bro och i närheten av den fanns krog, handelsbod och ångbåtsbrygga. Intressant att notera är att de hade en skola här på Ingarö redan på 1700-talet, långt före många andra delar av landet.

Kulturstig i Värmdö - Ingarö sockencentrum

2. Ingarö kyrka

Pilhamns kapell stod klart år 1792. Närmaste kyrka låg på Värmdö, och när fler och fler från hela ön ville besöka kapellet ansökte man om en egen församling på Ingarö. Ansökan bifölls år 1825.

Ingarö kyrka

Strax intill kyrkan står en röd klockstapel som byggdes år 1871. Här hänger ”storklockan” från 1634 och ”lillklockan” från 1871. Förr krävdes en mycket kompetent ringare för att klockornas klämtning skulle harmoniera. Idag drivs de med el och styrs med en fjärrkontroll.

Kulturstig i Värmdö - Ingarö kyrka och klockstapel
Kulturstig i Värmdö

3. Farleden Kolström

Kulturstigen Pilhamn följer i hela sin sträckning vattendraget Kolström. Idag ser man inte alltid vattnet på grund av landhöjning och vass, men förr i tiden var vattennivån 5 meter högre. Detta var under lång tid en viktig farled för handel, och båtar gick mellan ytterskärgården och Stockholm med bland annat fisk, salt och spannmål.

Farleden Kolström

4. Kulturplats Pilhamn

Den söta lilla Klockaregården (det röda huset) är den allra äldsta byggnaden i Pilhamn. Strax intill ligger ett hus med lite speciell arkitektur, nämligen Ingarö Hembygsmuseum. Huset fungerade från mitten av 1800-talet som fattighus och från 1873 som skolhus. Huset har senare inrymt poststation och telefonstation, innan det blev museum.

Vid Kulturplats Pilhamn hittar du också Kulturladan, som är en så kallad rialada där man förr torkade, tröskade och förvarade säd. Här ligger också Kulturträdgården, med 1800-talsinriktning och köksträdgård.

Kulturstig i Värmdö
Klockaregården
Hembygdsmuseum
Ingarö hembygdsmuseum

5. Trollskogen

Kulturstigen i Värmdö svänger sedan in i ett skogsparti. Här finns många lövträd och också mycket död ved, vilket är bra eftersom många växter, djur och svampar är beroende av död eller murken ved för att överleva.

Finns det några djur då? Ja, vi hann bara gå några hundra meter in i skogen innan vi överrumplades av två älgar! Om du letar noga kan du se den ena på bilden nedanför …

Älg

I den här ”Trollskogen” möts man också av en hel del överraskningar. Lövhamra Naturförskola har skapat små naturrum i skogen med möjlighet till lek, fantasi och lärande. Lite roligt att gå runt här faktiskt, även som vuxen!

Insektsbo - kulturstig i Värmdö

6. Gamla Brunn – Lövhamra

Den gamla byn Brunn i Lövhamra har anor som sträcker sig tillbaka till forntiden. En gammal karta från år 1670 visar att gården Brunn låg i närheten av den plats där Lövhamra villabebyggelse ligger idag.

Gamla brunn - Kulturstig i Värmdö

Ett gravfält som ligger på en höjd strax intill visar den ännu äldre historien. Här finns 35 gravar och de flesta av dessa är från yngre järnåldern (år 500 – 1100 efter Kristus). I gravarna har man hittat ägodelar som visar att de som begravdes här var välbärgade personer. Bland annat har man hittat en halsring med hängen i form av torshammare, från vikingatiden.

Lövhamra - kulturstig i Värmdö

7. Varvsholmen

Det sjunde och sista stoppet längs Kulturstigen i Värmdö är Varvsholmen. Förr, innan landhöjningen, var detta en ö och gården Brunn hade sin båthamn här. På 1920-talet anlades ett båtvarv här, och då hittade man resterna av en förlist båt. Först trodde man att båten härstammade från 1000-talet, men senare visade tester att den var från 1700- eller 1800-talet.

Kulturstig i Värmdö

Efter Varvsholmen kan man fortsätta en kort promenad längs vattnet, innan man kommer fram till en fin liten strand. Sedan är det dags att vända tillbaka.

Kulturstig i Värmdö
Strand - kulturstig i Värmdö

Vad tyckte vi om denna kulturstig i Värmdö?

Kulturstigen i Värmdö är definitivt en trevlig liten tur! Vi går mycket i naturen nu, men vi måste säga att det är roligt att varva med lite kultur och historia. Stigen är relativt bra skyltad men på ett ställe (mellan nummer 4 och 5) blev vi osäkra på vägen och saknade en skylt. Ett tips är att fota av kartan i början, så du kan kika om du blir osäker.

Peter och Helena - kulturstig i Värmdö

Fakta om kulturstig Pilhamn – kulturstig i Värmdö

 • Namn: Kulturstig Pilhamn
 • Adress: Denna kulturstig i Värmdö startar vid Ingarö kyrka, Ingarö kyrkväg, Ingarö
 • Kommun: Värmdö
 • Längd: 1,7 kilometer
 • Sträckning: Längs med Farleden Kolström, från Ingarö Kyrka till Dyviken/Fladen
 • Platser längs vägen: Ingarö Sockencentrum, Ingarö Kyrka och klockstapel, farleden Kolström, kulturplats Pilhamn med Hembygdsmuseet, Klockaregården, Kulturladan, Kulturträdgården, Trollskogen, Gamla Brunn – Lövhamra Gravfält och Varvsholmen
 • Tillgänglighet: Enkel att gå, delvis tillgänglighetsanpassad
 • Projekt: Del i projektet ”Kulturstigar i skärgården”
 • Öppnande: 25 april 2020
 • Invigning: Officiell invigning sker senare
 • Arrangörer: Ingarö hembygdsförening, Gustavsberg-Ingarö församling, Brunns fastighetsägarförening och Stockholms länshembygdsförbund
 • Finansiärer: Riksantikvarieämbetet och Värmdö kommun
 • Läs mer: Om motionsspår och vandringsleder i Värmdö

Hitta till kulturstig Pilhamn

 • Bil: Åk Ingarövägen och ta vänster på Ingarö Kyrkväg. Parkering finns vid entrén till Ingarö kyrka
 • Buss: Ingaröbussarna stannar vid hållplats Ingarö kyrka
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev