Menu Close

Kulttuuripolku Värmdössä - Pilhamn Ingarössä.

Värmdön kunnassa Ingarön saarella avattiin eilen uusi kulttuuripolku, Kulturstig Pilhamn. Mikäs sen parempaa kuin lähteä käymään siellä? Se oli mukava pieni kävelyretki läpi kauniin luonnon, jossa oli suuri annos historiaa rautakaudelta lähtien. Tapasimme myös kaksi hirveä!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Uusi kulttuuripolku Värmdössä

Kulttuuripolkujen luominen saaristossa on hanke, joka alkoi vuonna 2018 ja päättyy 1. kesäkuuta 2020. Hankkeessa halutaan osoittaa yhteys saariston luonnon ja sen historian välillä. Kun kuulimme, että Värmdössä on avattu uusi kulttuuripolku, lähdimme autolla pienelle retkelle.

Kulturstig i Värmdö

Kulttuuripolku Värmdössä - Kulturstig Pilhamnissa

Kulturstig Pilhamnin ovat kehittäneet Ingarö hembygdsförening, Gustavsberg-Ingarön seurakunta, Brunns fastighetsägarförening ja Stockholms länshembygdsförbund Ruotsin kulttuuriperintökeskuksen ja Värmdön kunnan rahoituksella.

Polku kulkee Kolströmin väylää pitkin Ingarön kirkolta Dyvikeniin/Fladeniin. Koko 1,7 kilometrin pituinen osuus on helppokulkuinen ja osittain esteetön. Matkalla ohitat seitsemän eri pysähdyspaikkaa, joiden opasteet kertovat paikan historiasta. Seuraa meitä ympäriinsä!

Kulturstig i Värmdö

1. Ingarön seurakuntakeskus

Värmdön kulttuuripolku alkaa Ingarön seurakuntakeskuksesta, joka kasvoi 1700-luvun loppupuolella ja 1800-luvun puoliväliin asti. Se oli saaren keskus, jossa oli kirkko, seurakuntatalo, kellotila, koulu, köyhäintalo ja seurakunnan varasto.

Kolströmin silta rakennettiin rantaan, ja sen läheisyydessä oli kapakka, kauppapaikka ja höyrylaivalaituri. On mielenkiintoista huomata, että täällä Ingarössä oli koulu jo 1700-luvulla, kauan ennen kuin monissa muissa osissa maata.

Kulturstig i Värmdö - Ingarö sockencentrum

2. Ingarön kirkko

Pilhamnin kappeli valmistui vuonna 1792. Lähin kirkko sijaitsi Värmdössä, ja koska yhä useammat ihmiset eri puolilta saarta halusivat käydä kappelissa, Ingarössä haettiin erillistä seurakuntaa. Hakemus hyväksyttiin vuonna 1825.

Ingarö kyrka

Aivan kirkon vieressä on vuonna 1871 rakennettu punainen kellotorni. Täällä roikkuvat "iso kello" vuodelta 1634 ja "pieni kello" vuodelta 1871. Aikaisemmin tarvittiin erittäin pätevä soittaja, joka sovitti kellojen soinnin yhteen. Nykyään ne toimivat sähköllä ja niitä ohjataan kaukosäätimellä.

Kulturstig i Värmdö - Ingarö kyrka och klockstapel
Kulturstig i Värmdö

3. Kolströmin väylä

Pilhamnin kulttuuripolku kulkee koko pituudeltaan Kolströmin vesistöä pitkin. Nykyään vettä ei aina näe maankohoamisen ja ruovikon takia, mutta ennen vedenpinta oli 5 metriä korkeammalla. Tämä oli pitkään tärkeä kauppatie, jolla ulkosaariston ja Tukholman välillä kulkivat veneet kuljettivat kalaa, suolaa ja viljaa.

Farleden Kolström

4. Pilhamnin kulttuurikeskus

Suloinen pieni Kellotorni (punainen talo) on Pilhamnin vanhin rakennus. Aivan sen vieressä on arkkitehtuuriltaan hieman erilainen talo, nimittäin Ingarö Hembygsmuseum. Rakennus toimi köyhäintalona 1800-luvun puolivälistä lähtien ja koulurakennuksena vuodesta 1873 lähtien. Myöhemmin rakennuksessa toimi postitoimisto ja puhelinasema ennen kuin siitä tuli museo.

Kulturplats Pilhamnissa on myös seuraavat tilat Kulttuurikauppa, joka on niin sanottu rialada, jossa vilja kuivattiin, puimattiin ja varastoitiin. Siellä on myös Kulttuuripuutarha, jossa on 1800-luvun painopiste ja keittiöpuutarha.

WIFI.se
Kulturstig i Värmdö
Kellotorni
Hembygdsmuseum
Ingarön kotiseutumuseo

5. Peikkometsä

Värmdön kulttuuripolku muuttuu sitten metsäalueeksi. Alueella on paljon lehtipuita ja myös paljon kuollutta puuta, mikä on hyvä asia, sillä monet kasvit, eläimet ja sienet ovat riippuvaisia kuolleesta tai lahoavasta puusta selviytyäkseen.

Onko siellä eläimiä? Kyllä, ehdimme kävellä vain muutaman sadan metrin päähän metsään ennen kuin kaksi niistä yllätti meidät. hirvi! Jos tarkkaan katsoen näet yhden alla olevassa kuvassa ...

Älg

Tässä "peikkometsässä" on myös paljon yllätyksiä. Lövhamra Naturförskola on luonut metsään pieniä luontohuoneita, joissa on mahdollisuuksia leikkiin, mielikuvitukseen ja oppimiseen. Täällä on oikeastaan hauska kävellä, jopa aikuisena!

Insektsbo - kulturstig i Värmdö

6. Gamla Brunn - Lövhamra

Brunnin vanha kylä Lövhamrassa juontaa juurensa muinaisiin aikoihin. Vanha kartta vuodelta 1670 osoittaa, että Brunnin tila sijaitsi lähellä paikkaa, jossa Lövhamran asuinalue nykyään sijaitsee.

Gamla brunn - Kulturstig i Värmdö

Läheisellä kukkulalla sijaitseva hautausmaa kertoo vielä vanhemmasta historiasta. Täällä on 35 hautaa, joista suurin osa on peräisin myöhäisrautakaudelta (500-1100 jKr.) Haudoissa on esineitä, jotka osoittavat, että tänne haudatut ihmiset olivat varakkaita. Muun muassa viikinkiajalta on löydetty kaulakoru, jossa on piikkivasaran muotoisia riipuksia.

Lövhamra - kulturstig i Värmdö

7. Varvsholmen

Värmdön kulttuuripolun seitsemäs ja viimeinen pysäkki on Varvsholmen. Ennen maankohoamista tämä oli saari, ja Brunnin tilalla oli täällä venesatama. Tänne rakennettiin 1920-luvulla venesatama, josta löytyi haaksirikkoutuneen veneen jäänteitä. Aluksi luultiin, että vene oli peräisin 1100-luvulta, mutta myöhemmin tehdyt testit osoittivat, että se oli peräisin 1700- tai 1800-luvulta.

Kulturstig i Värmdö

Varvsholmenin jälkeen voit jatkaa lyhyttä kävelyä veden äärellä, ennen kuin saavut mukavalle pienelle rannalle. Sitten on aika kääntyä takaisin.

Kulturstig i Värmdö
Strand - kulturstig i Värmdö

Mitä mieltä olimme tästä Värmdön kulttuuripolusta?

Kulturstigen Värmdössä on ehdottomasti kiva pieni retki! Kävelemme nyt paljon luonnossa, mutta täytyy sanoa, että on hauska vuorotella pienen kulttuurin ja historian kanssa. Polku on suhteellisen hyvin viitoitettu, mutta yhdessä paikassa (numeroiden 4 ja 5 välissä) olimme epävarmoja reitistä ja missasimme viitan. Vinkkinä kannattaa ottaa kuva kartasta alussa, jotta voi katsoa, jos on epävarma.

Peter och Helena - kulturstig i Värmdö

Tietoa Pilhamnin kulttuuripolusta - Kulttuuripolku Värmdössä

 • Nimi: Kulttuuripolku Pilhamn
 • Osoite: Tämä Värmdön kulttuuripolku alkaa Ingarön kirkosta, Ingarö kyrkväg, Ingarö.
 • Kunta: Värmdö
 • Pituus: 1,7 kilometriä
 • Venyttely: Farleden Kolströmin varrella Ingarön kirkolta Dyvikenille/Fladenille.
 • Paikkoja matkan varrella: Ingarön seurakuntakeskus, Ingarön kirkko ja kellotorni, Kolströmin väylä, Pilhamnin kulttuurikohde, jossa on paikallishistoriallinen museo, Klockaregården, Kulturladan, Kulturträdgården, Trollskogen, Gamla Brunn - Lövhamran hautausmaa ja Varvsholmen.
 • Saavutettavuus: Helppo kävellä, osittain esteetön
 • Hanke: Osa hanketta "Kulttuuripolut saaristossa".
 • Avaaminen: 25 huhtikuu 2020
 • Virkaanastujaiset: Viralliset avajaiset pidetään myöhemmin
 • Järjestäjät: Ingarö hembygdsförening, Gustavsberg-Ingarön seurakunta, Brunns fastighetsägarförening ja Stockholms länshembygdsförbund.
 • Rahoittajat: Ruotsin kulttuuriperintöhallitus ja Värmdön kunta
 • Lue lisää: Tietoja lenkkeily- ja vaellusreitit Värmdössä

Löydä Pilhamnin kulttuuripolku

 • Auto: Käänny Ingarövägenille ja käänny vasemmalle Ingarö Kyrkvägille. Ingarön kirkon sisäänkäynnin luona on pysäköintitilaa.
 • Bussi: Ingarön bussit pysähtyvät Ingarön kirkon pysäkillä.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme