Menu Close

Skoklosterin linna - upea barokkilinna Mälaren-järven rannalla.

Skoklosterin linna on upea barokkilinna Mälaren-järven rannalla. Se on Ruotsin suurin koskaan rakennettu yksityinen palatsi. Nykyään se toimii valtionmuseona, jossa on paraatisali, suuret esinekokoelmat, linnan puisto ja linnan kahvila.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Skoklosterin linna

Skoklosterin linna on ehkä yksi Ruotsin kauneimmista linnoista. Silti sitä ei koskaan saatu valmiiksi. Jos rakennusmestari ei olisi kuollut rakentamisen aikana, se olisi ollut kuitenkin upeampi. Olemme tehneet toisen vierailun tähän upeaan palatsiin.

Skokloster slott

Skoklosterin linna sijaitsee Skohalvönissä Mälaren-järven rannalla, Håbon kunnassa, Tukholman ja Uppsalan välissä.

Aikaisemmat vierailut Skoklosterin linnaan - kierros ja Skoklosterin pelit

Olemme molemmat käyneet Skoklosterissa aiemmin, mutta emme yhdessä. Peter on käynyt täällä kerran opastetulla kierroksella, ja toisella kerralla hän testasi alueella lennokkiaan (kuva ja filminpätkä alla). Minä (Helena) olen ollut täällä kerran Skoklosterspelen-tapahtumassa, jossa oli markkinat, hovinarrit ja ritarikilpailu. Meillä molemmilla on erittäin hyvät muistot tästä kauniista linnasta.

Skokloster slott

Luostarista yksityiseen palatsiin ja valtionmuseoon

Paikalla oli luostari jo 1200-luvulla, ja niin sanottu "Stone House" on peräisin tältä ajalta. Aluksi täällä oli tiiliuuni, josta saatiin materiaalia kirkkorakennusta varten, ja myöhemmin papit asuivat täällä saarnatessaan. 1500-luvulla kruunu otti luostarin haltuunsa, ja kun Herman Wrangel ja hänen vaimonsa Margareta Grip muuttivat tänne vuonna 1611, he asuivat kivitalossa.

Skoklosterin linnan rakennutti vuosina 1654-1676 kreivi ja sotamarsalkka Carl Gustaf Wrangel. Tämä tapahtui Ruotsin suurvallan aikana, eikä barokkilinnan rakentamisessa säästelty kustannuksia. Piirustukset teki pääasiassa saksalainen arkkitehti Caspar Vogel, mutta myöhemmin niitä muokkasivat useat kuuluisat arkkitehdit, kuten Jean de la Vallée, Mathias Spieler ja Nicodemus Tessin vanhempi.

Skokloster slott

Carl Gustaf Wrangel kärsi huonosta terveydentilasta elämänsä loppupuolella, ja kun hän kuoli äkillisesti vuonna 1676, linnan rakentaminen pysähtyi. Työmiehet, jotka pelkäsivät, että heille ei makseta palkkaa, laskivat välittömästi työkalunsa maahan. Muita suunniteltuja tiloja ja upeita puutarhoja, joiden oli määrä avautua veteen päin, ei siis koskaan rakennettu.

Skoklostersin linna Sueciaverketissä
Stranden vid Skokloster slott

Wrangelin kuoleman jälkeen linna siirtyi Brahen perheelle, sillä Wrangelin tytär Margareta Juliana oli naimisissa neuvonantaja ja amiraali kreivi Nils Brahe nuoremman kanssa. Kun tämä kuoli vuonna 1669, Margareta perusti pojalleen fideicommissin, ja linna säilyi suvussa, kunnes suku kuoli sukupuuttoon vuonna 1930.

Von Essenin perhe peri linnan, ja vuonna 1967 Ruotsin valtio osti sen ja noin 50 000 huonekalua. Nykyään linna toimii valtion museona.

Stenhuset vid Skokloster slott

Vierailu Skoklosterin linnassa

Skokloster on linna, joka toivottaa vieraat tervetulleeksi monin tavoin. Voit kävellä linnan puistossa, käydä linnan kaupassa tai juoda kahvia linnan kahvilassa. Sekä pieni kauppa että kahvila olivat itse asiassa auki, kun olimme täällä.

Butiken vid Skokloster slott

Yleensä paraatikerros ja kokoelmat ovat esillä, ja voit osallistua opastetuille kierroksille. Linna järjesti pääsiäisenä joitakin opastettuja kierroksia rajoitetulle määrälle ihmisiä, mutta me missasimme ne. Voit tarkistaa linnan verkkosivuilta, milloin kierrokset ja lasten aktiviteetit jatkuvat. Sillä välin tässä lehdistökuva paraatikerroksen Kuninkaansalista!

WIFI.se
Paradvåningen i Skokloster slott
Kuninkaan sali valtion asunnoissa. Kuva: Jens Mohr, Creative Commons.

Castle Park

Linnan puistossa voit kävellä 1700-luvulla istutettuja lehmuksia pitkin. Siellä on myös runsaasti omenapuita ja erilaisia kukkia, jotka ovat ehkä sistertsialaisluostarin nunnien tuomia.

Puistossa on myös Magnus Brahen muistomerkki, jossa häntä ylistetään hänen ritarillisesta uskollisuudestaan, poikamaisesta ja veljellisestä kiintymyksestään, hyväntekeväisyydestään ja uhrautuvaisuudestaan.

Monument vid Skokloster slott

Skoklostersin kirkko

Skoklostersin kirkko rakennettiin 1200-luvulla. Sen jälkeen se rakennettiin luostarikirkoksi ja oli osa Skohalin niemimaalla sijainnutta nunnaluostaria, joka oli olemassa pitkälle 1500-luvulle asti. Wrangelin hautakammio rakennettiin Herman Wrangelin aikana, ja se valmistui 1630-luvulla. Koko Wrangelin perhe on haudattu tänne.

Skoklosters kyrka
Skoklosters kyrka

Flasta kyrkoruin

Jo ajellessamme kohti Skoklosterin linnaa Peter näki, että siellä oli yksi kirkon raunio lähellä, ja koska hän on kiinnostunut raunioista, oli linnan vierailun jälkeen syytä tehdä retki sinne.

Flastan kirkon raunio on jäänteet Flastan vanhasta kirkosta, joka rakennettiin romaaniseen tyyliin 1200-luvulla. Skoklosterin kirkon ja luostarikompleksin rakentaminen alkoi 1240-luvulla, ja kun Flastan kirkko myöhemmin tuhoutui tulipalossa, sitä ei koskaan rakennettu uudelleen.

Flasta kyrkoruin

Skoklosterin leirintäalue

Jos tulet Skoklosterin linnaan matkailuautolla, voit yöpyä parkkipaikalla 100 kruunun maksua vastaan, joka maksetaan viehättävään pieneen retromökkiin. Toinen vaihtoehto on yöpyä Skoklosterin leirintäalue. Emme tehneet kumpaakaan, koska jatkoimme matkaamme, mutta voimme silti näyttää kuvan Skoklosterin leirintäalueelta. Olimme täällä matkailuauton kanssa toukokuussa 2011 - melkein tasan kymmenen vuotta sitten!

Skokloster
Peter Skoklosterin leirintäalueella toukokuussa 2011

Katso lisää naapurustossa

Skoklosterista ei ole kovinkaan pitkä matka kohti Sigtuna viehättävine kujineen. Sigtunan kunnassa on myös peräti neljä linnaa: Rosersbergin linna, Skånelaholmin linna, Steningen linna ja Wenngarnin linna. Alta löydät vielä lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Upplandissa.

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Oletko käynyt Skoklosterin linnassa?

Oletko käynyt Skoklosterin linnassa tai kenties yöpynyt leirintäalueella? Kerro meille kokemuksistasi!

Tietoa Skoklosterin linnasta

 • Maa: Ruotsi
 • Maisema: Uppland
 • Maakunta: Uppsala
 • Kunta: Håbon kunta
 • Arkkitehdit: Caspar Vogel, Jean de la Vallée, Mathias Spieler ja Nicodemus Tessin vanhempi.
 • Kehittäjä: Carl Gustaf Wrangel
 • Tyyli: Barokki
 • Valmistuminen: 1676
 • Omistajat: Ruotsin hallitus
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Ruokapalvelu: Castle Café tarjoaa lounasta, voileipiä ja leivonnaisia. Mackenissa on myös kahvila ja ravintola. Kesäisin on avoinna myös kirkkokahvila Café Sjövillan.
 • Kauppa: Linnan myymälässä myydään matkamuistoja. Mackenissa on ruokakauppa.
 • Lapsiperheille: Voit jättää lastenvaunut pohjakerrokseen. Lastenrattaat eivät ole sallittuja museon kerroksissa.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Ääniopas: Voidaan vuokrata, kun kattohuoneisto on avoinna.
 • Näyttää: Opastettuja kierroksia järjestetään eri aikoina. Katso ajankohtaiset tiedot linnan verkkosivuilta.
 • Suuremmat ryhmät: Ryhmät voivat varata retkiä sekä päivä- että iltakierroksia sekä erikoiskierroksia ja -paketteja.
 • Toimintaa lapsille: Linnastudio, linnasafari ja muuta toimintaa lapsille ja perheille.
 • Tilojen vuokraus: Tiloja voidaan vuokrata tapahtumia, häitä ja muuta varten.

Saavutettavuus

 • Esteettömyys linnassa: Vain linnan pohjakerrokseen pääsee pyörätuolilla. Pääsisäänkäynnillä on luiska.
 • Seuralainen/avustaja: Seuralaisilla ja avustajilla on vapaa pääsy.
 • Avustajakoira: Opaskoirat ovat tervetulleita. Muuten koirat eivät saa tulla linnaan.
 • Vessat: Linnassa on esteetön wc, mutta siinä ei ole hälytintä.
 • Pysäköinti: Linnalla on kaksi pysäköintialuetta, joita liikuntarajoitteiset henkilöt voivat käyttää pysäköintiluvan turvin.

Skoklosterin linnan löytäminen

 • Osoite: Skoklostervägen 98-100, Skokloster
 • GPS-koordinaatit: Leveyspiiri 59° 42.337′, pituuspiiri 17° 37.341′.
 • Pysähtyminen matkailuauton kanssa: Voit pysäköidä yöksi 100 kruunun maksua vastaan. Maksu suoritetaan Mackenissa.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme