Menu Close

Ulriksdalin palatsi ja puisto - Kuninkaanlinna Solnassa, Ruotsissa

Advertisement

Ulriksdalin palatsi on yksi Ruotsin yhdestätoista kuninkaallisesta palatsista, ja sen kauniissa ympäristössä on palatsin puisto, orankia ja kauppapuutarha. Linnan sisätiloihin ei tällä hetkellä järjestetä kierroksia, mutta puisto ja kauppapuutarha ovat avoinna vierailijoille. Teimme tänne retken sähköpyörillä!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Ulriksdalin linna Solnassa

Ulriksdalin palatsi rakennettiin 1600-luvulla, ja sitä on sittemmin muutettu ajan mittaan Fredrik I:n, Kaarle XIV Johanin, Kaarle XV:n ja Kustaa VI Aadolfin kaltaisten hallitsijoiden valvonnassa. Nykyään kaikilla on mahdollisuus nauttia kauniista ympäristöstä, vaikka joutuisitkin toistaiseksi tyytymään ulkoilmaolosuhteisiin.

Ulriksdals slott och orangeri
Ulriksdals slott
Ulriksdalin linna Sueciaverketissä

Ulriksdalin palatsi sijaitsee Kuninkaallisessa kansallispuistossa lähellä Bergshamraa Solnan kunnassa, vajaan kilometrin päässä Tukholman keskustasta pohjoiseen.

Sähköpyöräretki Ulriksdalin linnaan

Viime perjantaina päätimme lähteä sähköpyöräretkelle, jonka määränpää oli Ulriksdalin linna. Teimme matkan varrella muutamia pysähdyksiä, joista kirjoitamme lisää tulevaisuudessa. Sitten oli piknik-lounas, jossa oli voileipiä ja kuumaa keittoa, Frösundavikissa ennen kuin pyöräilimme viimeisen pätkän linnaan. Näkymä oli kaunis penkiltä, mutta kuinka me jäätyimmekään tuolla. Mutta mitä ei saa tehdä? Odotamme todella innolla kokemuksia!

Ulriksdalin palatsi - kuninkaallinen historia

Ulriksdalin palatsin rakennutti noin vuonna 1640 yksi maan vaikutusvaltaisimmista miehistä, suurmarsalkka Jacob De la Gardie. Linna rakennettiin renessanssityyliin, ja se sai nykyisen muotonsa 1700-luvulla. Monet kuninkaalliset ovat yöpyneet täällä, ja nykyään Maailman luonnonsäätiö WWF:llä on toimisto yhdessä siivessä.

Ulriksdals slott

Jacobsdalista Ulriksdalin linnaan

Jacob de la Gardie nimesi linnan Jacobsdalin itsensä mukaan. Kuningatar Kristiina järjesti täällä suuren kruunajaiskulkueen vuonna 1650. Vuonna 1669 linnan osti kuningatar Hedvig Eleonora, ja vuonna 1684 hän antoi linnan vastasyntyneelle pojanpojalleen Ulrikille. Näin linnan nimi muutettiin Ulriksdaliksi. Valitettavasti prinssi kuoli vuotta myöhemmin, ja isoäiti sai takaisin linnan, joka säilytti uuden nimensä.

Peter vid Ulriksdals slott

Kuningas Adolf Fredrik ja kuningatar Lovisa Ulrika

1800-luvun puolivälissä linnaa käyttivät kuningas Adolf Fredrik ja kuningatar Lovisa Ulrika, jotka muun muassa keräsivät nykyään esillä olevia taideteoksia. Vuonna 1821 linnaan perustettiin sotaveteraanien hoitokoti, mutta 25 vuotta myöhemmin linnasta tuli jälleen kuninkaallinen koti. Koska emme valitettavasti päässeet pandemian vuoksi tutustumaan linnan sisätiloihin, näytämme lehdistökuvia.

Oxenstiernska salen på Ulriksdals slott
Oxenstiernska salen, kuva: Håkan Lind, Copyright: Kungl. Kuninkaallinen talous

Kustaa VI Adolf ja kuningatar Louise

Kustaa VI Adolf ja kuningatar Louise ovat myös vahvasti sidoksissa palatsiin. Heidän ajastaan on säilynyt kuuluisa olohuone vuodelta 1923. Sisustus oli Tukholman kansan häälahja, ja huonekalut suunnitteli Carl Malmsten.

Stora vardagsrummet på Ulriksdals slott
Suuri olohuone, kuva: Alexis Daflos, Copyright: Kungl. Kuninkaallinen talous

Ulriksdalin palatsin orangeria

Aivan Ulriksdalin palatsin vieressä on 1700-luvulla rakennettu orangeria. Alun perin se oli tarkoitettu eksoottisten hedelmien kasvattamiseen, mutta nykyään siellä on Kansallismuseon suuri ruotsalaisten veistosten kokoelma. Täällä voit nähdä kuuluisien taiteilijoiden, kuten Carl Millesin ja Johan Tobias Sergelin, veistoksia. Harmi, ettemme päässeet käymään sisätiloissa!

Oranageriet vid Ulriksdals slott

Ulriksdalin palatsin kappeli

Ulriksdalin linnan kappelin suunnitteli arkkitehti Fredrik Wilhelm Scholander Kaarle XV:n toimeksiannosta. Kappeli rakennettiin vuosina 1863-1865 paikalle, jossa oli aiemmin sijainnut 1690-luvulta peräisin oleva Pyhän Kolminaisuuden kappeli. Kappelin tyyli on hollantilaista uusrenessanssia, jossa on vaikutteita Venetsiasta. Nykyään kirkkoa käyttää Solnan seurakunta jumalanpalveluksiin. Erittäin mukava pieni kirkko!

Ulriksdals slottskapell

Confidencenin palatsiteatteri

Ulriksdalin linnan Confidencen-palatsiteatteri on Ruotsin vanhin rokokoo-teatteri. Vuodelta 1753 peräisin oleva teatteri oli kuningas Adolf Fredrikin häälahja tulevalle vaimolleen Lovisa Ulrikalle. Teatterikuningas Kustaa III:n murhan jälkeen teatteri jätettiin rappeutumaan 200 vuodeksi, mutta vuonna 1976 prinsessa Christina näytti palatsiteatterin oopperalaulaja Kjerstin Dellertille, joka aloitti määrätietoisen taistelun teatterin puolesta. Nykyään Confidencen on kunnostettu ja on jälleen elävä teatteri. Hienoa työtä!

Slottsteatern Confidencen vid Ulriksdals slott

Ulriksdalin linnan puisto

Ulriksdalin linnan puisto perustettiin 1600-luvulla, ja siitä tuli pian yksi Ruotsin kauneimmista barokkipuutarhoista. Laajalle alueelle ulottuva puisto on muuttunut historian aikana monta kertaa, ja siinä on jälkiä monista eri tyyleistä.

Ulriksdals slottspark

Jo varhain luotiin niin sanottu luola, bosque (lehtiteatteri eli muodollinen pensasaitainen alue) ja labyrintti. Myöhemmin kaivettiin lampia, luotiin suihkulähteitä ja sijoitettiin veistoksia.

Vuonna 1724 ns. Queen's Avenue Igelbäckenin pohjoispuolella, ja vuosisadan vaihteessa 1800 syntyi romanttiseen tyyliin englantilainen puisto. Siihen istutettiin muun muassa 2 000 puuta ja Turkin paviljonki kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Engelska parken vid Ulriksdals slott

Toinen muisto tältä ajalta on ns. Andromeda Rock. Olipa kerran kreikkalaisen mytologian Perseuksen patsas, joka seisoi kalliolla siivekkään hevosensa kanssa. Hänen oli määrä vapauttaa rakas Andromeda, joka oli kahlittu kallioon ja jota lohikäärme vartioi. Vuonna 1704 lohikäärme katsottiin "vanhaksi ja rappeutuneeksi", ja se puhdistettiin.

Andromedaklippan

Vuonna 1863 kuvanveistoryhmä "Verkkoa vetävät moriansilaiset" Hagasta Igelbäckeniin. Näet yhä näitä, missä he seisovat ja vetävät verkkojaan. Kiehtova patsas!

Kun puistoa valmisteltiin Kustaa Aadolfia ja kruununprinsessa Louisea varten vuonna 1935, palkattiin puutarha-arkkitehti Gösta Reuterswärd. Nyt sijoitettiin muun muassa kaksi villisika veistoksia Carl Millesin toimesta suihkulähteellä. Miksi leijonia, kun voi valita villisian?

Vildsvin vid Ulriksdals slott

Ulriksdalin palatsin puutarha

Slottsträdgården Ulriksdal on suuri kaupallinen puutarha, jossa on kukkia, kasveja, itse poimittuja tulppaaneja, ruukkuja ja kalusteita. Katselimme täällä hetken aikaa. Todella mukava ja inspiroiva ympäristö! Täällä on myös kahvila ja käytimme tilaisuutta hyväksenne lämmittelemään itseämme kahvin ja teen kera. Viihtyisää, ja mukava saada lämpö kunnolla päälle (sähköpyörällä ajaessa tulee kylmä)!

Kani saari

Sitten kävelimme alas kohti vettä. Täällä on kaunis ympäristö, jossa on vanhoja taloja, kävelyteitä, hiekkaranta ja hienot näkymät.

Stranden vid Ulriksdals slott

Rannalta voi myös katsella Kaninholmenin suuntaan. Kanininholmen-nimeä käytettiin jo 1600-luvulla, mutta ilmeisesti ei tiedetä, mistä nimi on peräisin. Tiedetään kuitenkin, että kuninkaalliset käyttivät saarta retkikohteena ja matkustivat sinne pienillä gondolien muotoisilla huviveneillä. Esimerkiksi Kaarle XV ja hänen perheensä juhlivat joskus juhannusta Kaninholmenilla.

Kusten vid Ulriksdals slott
Kaninholmen

Ulriksdalin luonnonsuojelualue

Ulriksdalin linnan puiston eteläpuolella on myös Ulriksdalin luonnonsuojelualue. Luonnonsuojelualue sijaitsee Brunnsvikenin ja Edsvikenin välissä, ja sitä hallinnoi Ulriksdalin palatsin hallinto.

Träd

Luonto koostuu pyökki- ja mäntysekametsästä, ja alueella on neljä harjujaksoa: Nordkullen, Sydkullen, Järvakullen ja Kvarnkullen. 43 metriä korkealla Kvarnkullenilla on aikoinaan ollut tuulimylly, joka on kuvattu 1600-luvulta. Luonnonsuojelualueeseen kuuluu myös Mellanjärvagrav-pelto, jossa on 175 näkyvää rautakautista hautaa.

Vårblommor

Lisää linnoja Tukholman alueella

Pidätkö linnoista ja linnanpuutarhoista? Ulriksdalin linnan ja Tukholman linnan lisäksi tässä on muutamia muita linnoja Tukholman alueella:

Göra i Uppland
Haluatko lisää vinkkejä tekemistä Upplandissa? Klikkaa tästä!

Oletko käynyt Ulriksdalin linnassa?

Oletko käynyt Ulriksdalin linnassa? Oletko edes päässyt tutustumaan linnan sisätiloihin? Vai onko sinulla jokin muu suosikkilinna, josta haluat kertoa meille?

Tietoja Ulriksdalin linnasta

 • Osoite: Slottsallén, Ulriksdal, Solna
 • Sijainti: Ulriksdal sijaitsee Bergshamran lähellä Solnassa.
 • Lisätietoja: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto.

Palvelut ja käytännön tietoa

Huomaa, että seuraavat tiedot koskevat toimintoja, jotka voivat olla suljettuina joillakin alueilla pandemian aikana. Tarkista päivitetyt tiedot linnan verkkosivuilta.

 • Lapsiperheille: Lastenvaunut eivät ole sallittuja linnassa. Lastenrattaiden pysäköintipaikkoja on saatavilla, ja lastenvaunuja voi lainata.
 • Varastointi: Suuremmat laukut, reput ja sateenvarjot on jätettävä sisäänkäynnin yhteydessä olevalle alueelle, kun vierailet linnassa.
 • Säännöt: Matkapuhelinten äänet on kytkettävä pois päältä linnassa vierailun aikana. Valokuvaaminen ja kuvaaminen linnassa on sallittua yksityishenkilöille yksityiskäyttöön, mutta ilman salamaa, jalustaa ja selfiekeppiä. Linnan sisällä ei saa syödä eikä tupakoida. Koirat eivät saa olla linnassa, lukuun ottamatta avustajakoiria.
 • Vessat: Saatavilla linnan puiston porttien ulkopuolella olevilla talleilla ja Orangerian takana.
 • Ruokapalvelu: Ulriksdalin palatsin kahvila ja Ulriksdalin palatsin puutarhan puutarhakahvila. Ulriksdal Inn on myös lähellä.
 • Kauppa: Orangerian Slottsbodenissa myydään kuninkaallisiin kokoelmiin liittyviä tuotteita. Ulriksdalin linnan puutarhassa myydään kukkia, kasveja ja tarvikkeita.

Kierrokset ja aktiviteetit

Huomioithan, että seuraavat tiedot kiertoajeluista ja aktiviteeteista eivät päde silloin, kun linna on suljettu pandemian vuoksi. Käy linnan verkkosivustolla saadaksesi päivitetyt tiedot.

 • Näyttää: Ulriksdalin palatsi ja Orangerian museo esitellään opastettujen kierrosten yhteydessä. Kierrokset kestävät 45 minuuttia ja ovat ilmaisia alle 7-vuotiaille lapsille.
 • Suuremmat ryhmät: Katselmukset on varattava etukäteen.
 • Sovellus puistokävelyjä varten: Royal walks -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi. Sovellus sisältää useita puistokävelyjä eri teemoilla.

Saavutettavuus

 • Esteettömyys linnassa: Linnaan pääsee pyörätuolilla. Käytettävissä on hissit ja luiskat.
 • Esteettömyys Orangerian tiloissa: Suurin osa näyttelystä on maanpinnan tasolla. Pienemmät veistokset ovat puoli kerrosta ylempänä noin kuuden portaan päässä. Luiskia ei ole.
 • Seuralainen/avustaja: Vammaisten vierailijoiden saattajat ja avustajat pääsevät ilmaiseksi linnaan ja Orangeriaan.
 • Avustajakoira: Avustajakoirat ovat sallittuja linnassa.
 • Vessat: Esteettömät käymälät sijaitsevat linnan puiston porttien ulkopuolella olevilla talleilla ja Orangerian takana.
 • Pysäköinti: Puiston porttien ulkopuolella sijaitsevilla talleilla ja Orangerian takapihalla on vammaisten pysäköintialue.

Ulriksdalin linnaan pääseminen

 • Kunnallinen: Mene metrolla Bergshamraan tai lähijunalla Ulriksdalin asemalle ja sieltä bussilla. Sinun on käveltävä 500-1500 metriä.
 • Auto: Aja E4-tietä ja uloskäynti 169 Norrtäljen suuntaan. Seuraa Ulriksdalin linnan opasteita. Pysäköintipaikkoja on saatavilla maksua vastaan.
 • Polkupyörä: Käytettävissä on hienoja pyöräteitä. Aseta Google Mapsin pyöräilyreitit tai hanki pyöräilykartta Solna Stadista.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme