Menu Close

Drottningholmin palatsi Tukholmassa - opas vierailua varten

Viime viikonloppuna kävimme Drottningholmin palatsissa Tukholmassa. Viikonloppu oli upea syksyinen, ja oli todella ihana kävellä linnan puistossa marraskuun auringossa. Olemme nähneet linnan aiemminkin, mutta käytimme tilaisuutta hyväksenne myös teatteriin, joka oli todella hauska. Tässä muutamia vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä Drottningholmin palatsissa. Oletko sinä käynyt täällä? Mikä on suosikkisi?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Drottningholmin palatsi Tukholmassa

Tukholman Drottningholmin palatsi rakennettiin 1600-luvulla, ja siitä tuli Unescon maailmanperintökohde vuonna 1991. Arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi rakensi palatsin ranskalaisten mallien mukaan kuningatar Hedvig Eleonoran toimeksiannosta.

Drottningholms slott i Stockholm Freedomtravel
Drottningholmin linna 1600-luvulla - Sueciaverketistä

Kuninkaallinen perhe Drottningholmin palatsissa

Kuninkaallinen perhe muutti Drottningholmin palatsiin vuonna 1981, ja palatsi on nykyään kuninkaallisen pariskunnan pysyvä asuinpaikka. On kuitenkin epätodennäköistä, että törmäät kuninkaalliseen perheeseen vierailusi aikana. Vaikka he olisivatkin paikalla, he asuvat palatsin eteläosassa, jonne vierailijoilla ei ole pääsyä.

Suurin osa linnasta ja puistosta on kuitenkin avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Jos lippu liehuu? Se tarkoittaa, että kuninkaallinen perhe on Ruotsissa, mutta turvallisuussyistä se ei kerro, ovatko he kotona palatsissa vai eivät.

Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholmin palatsi Tukholmassa on Ruotsin parhaiten säilynyt kuninkaallinen palatsi.

Nähtävää ja koettavaa Drottningholmin palatsissa Tukholmassa

Tukholmassa sijaitseva Drottningholmin palatsi on vaikuttava, ja se sijaitsee laajassa palatsipuistossa, joka on täynnä mielenkiintoisia rakennuksia. Tässä on 12 asiaa, joita kannattaa nähdä ja tehdä vierailun aikana:

1. Kävele linnan puistossa

Ensinnäkin voit tietenkin kävellä kauniissa linnan puistossa. Puisto on suuri ja koostuu eri osista, jotka ovat peräisin eri aikakausilta. Barokkipuutarha, joka sijaitsee linnan vieressä, luotiin 1600-luvulla, ja se sai vaikutteita tuon ajan kesyistä ja symmetrisistä ranskalaisista linnanpuutarhoista. Täällä voit kuljeskella pronssiveistosten, lehmuskujien, puksipuupensasaitojen ja useiden suurten ja pienten suihkulähteiden ympärillä.

Toinen osa linnan puutarhaa on Kiinan linnaa ympäröivä puutarha, joka luotiin 1700-luvun puolivälissä. Tuolloin luovuttiin tiukasta puutarhaideaalista ja siirryttiin luonnollisempaan puistoon, jossa oli kastanjapuu- ja lammikkoväyliä. 

Drottningholmsparken vid Drottningholms slott i Stockholm
Sisäänkäynti linnan puistoon
Drottningholms slottspark vid Drottningholms slott i Stockholm
Puisto on täynnä labyrinttejä ja salaisia piilopaikkoja.

2. Koe englantilainen puisto

Hieman myöhemmin historiassa, kun Kustaa III otti Drottningholmin haltuunsa vuonna 1777, se perustettiin. English Park. Tämä puisto koostuu lammista, joissa on kanavia, saaria, siltoja, suuria nurmikoita ja puita kujilla ja metsiköissä.

Puiston keskellä ovat Monumenttisaaret, jonne alun perin suunniteltiin rakkaustemppeliä, joka myöhemmin korvattiin Kustaa III:n muistotemppelillä. Monumentholmenin itäpuolella on saari. Svanholmen, jonne rakennettiin 1800-luvun lopulla joutsenmaja.

Engelska parken vid Drottningholms slott
Syksyn värit linnassa ja puistossa

3. Vieraile linnan saleissa

Drottningholmin palatsi on muuttunut vuosien varrella, ja täällä asuneet kuninkaalliset ovat kaikki jättäneet jälkensä sisustukseen. He kaikki halusivat esitellä linnan, joka oli moderni ja pysyi ajan muotivirtausten mukana. Toisin sanoen silloiset kuninkaalliset eivät eronneet kovinkaan paljon nykypäivän tavallisista ihmisistä!

Kun arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi suunnitteli kuninkaallisen palatsin, barokkiarkkitehtuuri oli vallalla. upeat portaat ja Hedvig Eleonoran vaikuttava makuuhuone.

WIFI.se
Trapphus Drottningholm
Linnan upea barokkiportaikko

Vuonna 1744 linna annettiin häälahjaksi Preussin prinsessa Lovisa Ulrikalle, kun tämä avioitui Ruotsin kruununperijän Adolf Fredrikin kanssa. Lovisa Ulrikan aikana linna sisustettiin ranskalaisvaikutteisella rokokoo-sisustuksella. Esimerkkinä tästä ajanjaksosta on kaunis ja värikäs... vaikuttava kirjasto. Voit myös kurkistaa Posliinihuone, joka on näyttelytila, jossa on 1700-luvun faseenia.

Drottningholm interiör
Seinillä olevat maalaukset kertovat Lundin (Helenan kotikaupungin) taistelusta.
porslinsrummet på Drottningholms slott
Sininen on Tukholman Drottningholmin palatsin posliinihuoneen väri.

4. Lähde opastetulle kierrokselle Drottningholmin palatsiin.

Voit kävellä linnassa omatoimisesti, mutta voit myös osallistua opastetulle kierrokselle, joka on ruotsin- tai englanninkielinen. Opastettu kierros antaa mielestämme aina hieman enemmän, joten päätimme liittyä siihen. Mielenkiintoista!

Interiör Drottningholms slott i Stockholm
Tukholmassa sijaitsevasta Drottningholmin palatsista tuli koko Euroopan kuninkaallisen arkkitehtuurin edustaja.
Drottningholm byrå
Lipasto, joka voidaan vetää ulos ja muuttaa ... sängyksi! Luovat huonekaluratkaisut eivät ole mitään uutta.

5. Ota osaa opastettuun kierrokseen linnan teatterissa.

Drottningholmin palatsiteatteri rakennettiin vuonna 1766 kuningatar Lovisa Ulrikalle sen jälkeen, kun ensimmäinen teatteri oli palanut vain muutaman vuoden jälkeen, ja se on yksi maailman parhaiten säilyneistä teattereista tältä ajalta. Teatterin kukoistuskausi alkoi pian sen jälkeen, kun Kustaa III, niin sanottu teatterikuningas, otti teatterin haltuunsa. Nyt teatterissa voi käydä opastetulla kierroksella, ja se on todella kiehtova.

Drottningholms slottsteater
Oppaamme kertoo linnateatterin historiasta.
Klänning vid Drottningholms slottsteater
Kauniita, mutta ehkä ei täysin käytännöllisiä vaatteita. Mutta miten siistiä pukeutua tanssiaisiin!

Teatteri tarjoaa paljon kekseliäisyyttä, eikä vähiten tuulikoneen muodossa, joka luo tuulen äänen, ja toisen koneen, joka herättää ukkosen äänen. Drottningholmsteatern on myös elävä teatteri, ja kesäisin täällä voi nähdä ooppera-, teatteri- ja tanssiesityksiä.

Slottsteatern Drottningholm
On kutkuttavaa kuvitella, mitä täällä aikoinaan tapahtui!
Vindmaskin
Teatterin "tuulikone" luo äänen, joka todella kuulostaa tuulelta.
Slottsteatern Drottningholms slott i Stockholm
Kalan näköinen lava-asu on ilmeisesti myynnissä. Jos olet nälkäinen...?

6. nähdä linnan kirkko

Drottningholmin palatsikirkkojoka sijaitsee linnan pohjoispuolella sijaitsevassa pyöröhuoneessa, otettiin käyttöön vuonna 1730 ja on edelleen käytössä. Kirkko kuuluu hovin hallinnolle, mutta Lovön seurakunta viettää jumalanpalveluksia linnan kirkossa joka kuukauden viimeisenä viikonloppuna, jolloin kaikki ovat tervetulleita.

Siellä järjestetään myös konsertteja kesä- ja joulukaudella. Prinsessa Leonore, prinssi Nicolas, prinssi Alexander ja prinssi Gabriel on kastettu tässä kirkossa. Valitettavasti kirkko ei ollut avoinna, kun olimme täällä, joten jouduimme tyytymään ottamaan kuvia ulkopuolelta.

Kyrka Drottningholms slott i Stockholm
Pyöreä rakennus on linnan kirkko.

7. Kävele Kiinan linnaan

Drottningholmin palatsin puiston toisessa päässä on Kiinan linnajoka on yhdessä linnan kanssa Unescon maailmanperintökohde. Adolf Fredrik rakennutti linnan salaa ja yllätti Lovisa Ulrikan linnalla syntymäpäivälahjaksi vuonna 1753. Nykyinen Kiinanlinna on kuitenkin peräisin vuodelta 1769.

Tuohon aikaan kaikki kiinalainen oli huippumuotia. Länsimaalaisten oli vaikea matkustaa Kiinaan, ja vaikka he pääsisivätkin, he saivat nähdä vain valikoituja osia. Tämä sai Kiinan näyttämään satumaalta, ja ihmiset rakastivat kerätä kiinalaisia tuotteita, kuten mausteita, silkkiä, posliinia ja esineitä. Linna ei valitettavasti ollut avoinna, kun olimme täällä, mutta siellä on kuulemma paljon kiinalaisia tuontitavaroita.

Paviljonki sijaitsee aivan Kiinanlinnan luoteispuolella. Luottamukset, jossa ruokailu- ja tarjoilupöydät voitiin nostaa ylös ruokasalin lattian läpi. Tämä mahdollisti kuninkaallisten ruokailun ilman tarjoilua!

Kina slott vid Drottningholms slott i Stockholm
Matkalla kadun kautta huvipalatsiin Kiinan linna...

8. Tutustu vartijatelttaan

Aivan China Castlen vieressä on myös Vartijateltta. Kun Kustaa III otti Drottningholmin linnan haltuunsa vuonna 1777, Kiinan palatsi oli hovin suosiossa, ja vartijoille oli tarpeen rakentaa oma rakennus. Vuosina 1781-1782 pystytettiin vartijateltta, joka on turkkilaisen tai roomalaisen sotilaan teltan muotoinen. Teltta muistuttaa myös Haga-puiston kuparitelttaa, joka lisättiin muutamaa vuotta myöhemmin.

Vakttältet i Drottningholms slottspark
Vartijateltta sijaitsee aivan Kiinanlinnan vieressä.

9. Kahvi linnan kahvilassa

Valkoisessa huvilassa, jota ilmeisesti kutsutaan myös nimellä KaramelliDrottningholmin palatsin kahvila sijaitsee palatsin järven puolella. Se tarjoaa klassista ruotsalaista kotiruokaa sekä kahvia, leivonnaisia, voileipiä, olutta ja viiniä. Olisimme halunneet juoda täällä kahvia, mutta koska olimme hieman myöhässä opastetulta kierrokselta, jouduimme sen sijaan syömään makkaraa läheisessä kioskissa ...

Slottscafé Drottningholm
Drottningholmin palatsikahvila sijaitsee kauniilla paikalla palatsin ja rantakadun varrella.

10. Tutustu taiteeseen ja veistoksiin

Drottningholmissa on kaksi taidemuseota, Evert Lunquistin studio ja Museo de Vries. Molemmat olivat valitettavasti suljettu, kun olimme täällä marraskuussa, mutta ne ovat avoinna muina vuodenaikoina. Taiteilija Evert Lundquistilla on ollut ateljee China Castlen vanhassa veturitalossa, ja nyt täällä on esillä öljyvärimaalauksia, hiilipiirroksia ja kuivaneulankaiverruksia.

Drottningholmin saarella sijaitsevassa vanhassa lohikäärmetallissa on ainutlaatuinen kokoelma hollantilaisen kuvanveistäjän Adriaen de Vriesin (1556-1626) veistoksia. Museo on avoinna etukäteen varatuille kierroksille ja vuosittaisen Museum de Vries -päivän aikana. Näiden kahden museon lisäksi voit tietysti vierailla kaikissa veistoksissa, jotka ovat esillä Drottningholmin linnan veistospuisto!

Drottningholm staty
Patsas Englannin puistossa

11. Käy tapahtumissa ja joulumarkkinoilla

Drottningholmin palatsissa on tietenkin paljon tapahtumia! Se voi olla mitä tahansa erityisistä teemakierroksista erilaisiin lapsille suunnattuihin aktiviteetteihin. Joulun aikaan järjestetään myös tunnelmallinen tapahtuma. Joulumarkkinat herkkuja ja käsityöläisiä, kuten seppiä ja kynttilänvalmistajia. Lue lisää linnan kalenteri.

Drottningholms slott
Drottningholmin palatsi Tukholmassa
Drottningholmin linna 1600-luvulla - Sueciaverketistä

12. katso lisää rakennuksia Drottningholmin palatsin ympäristössä

Drottningholmin maailmanperintökohteen alue on laaja ja sisältää monia historiallisesti mielenkiintoisia rakennuksia. Tässä on muutamia niistä:

 • Drottningholmin linnan talli sijaitsee aivan linnan kirkon pohjoispuolella. Rakennus rakennettiin vuosina 1737-1770, ja nykyään siinä sijaitsevat korkeimman kaartin tilat.
 • Grindstugan rakennettiin vuosina 1846-1847, ja se sijaitsee Lindalleen länsipäässä. Aikaisemmin Drottningholmiin pääsi kahta tietä, ja tämä oli toinen niistä. Nykyään mökkiä vuokrataan kesäasunnoksi.
 • Hemmet, joka sijaitsee Ekerövägenin pohjoispuolella, suunniteltiin todennäköisesti 1780-luvulla ja siitä tuli kuvernöörin asunto vuonna 1816. Jotta sitä ei sekoitettaisi kuvernöörin kansliaan, rakennusta kutsuttiin nimellä Hemmet.
 • Järven ylä- ja alasiipi, joka tunnetaan myös nimellä Oldfrau grand piano ja Talonmiehen siipiovat kaksi rakennusta, jotka sijaitsevat suoraan palatsin eteläsiiven eteläpuolella. Alempi järvisiipi oli kruununprinsessa Victorian ensimmäinen yksityisasunto.
 • Drottningholmin kylpylä sijaitsee linnan eteläpuolella. Kylpylähalli rakennettiin vuonna 1792, ja se on luultavasti vanhin säilynyt laatuaan Ruotsissa.
 • Goottilainen torni sijaitsee Englannin puiston länsipäässä. Tornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1792, mutta sitä ei koskaan saatu valmiiksi Kustaa III:n salamurhan vuoksi. Romanttiseen tyyliin rakennettu torni on kahdeksankulmainen, kolmikerroksinen ja siinä on 124 askelmaa.
Götiska tornet
Englantilaisessa puistossa on goottilainen torni, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Kuninkaalliset Drottningholmin palatsissa

Monet kuninkaalliset ja muut arvohenkilöt ovat kulkeneet linnan historian läpi. Linnan omistajiin ja enemmän tai vähemmän siellä asuneisiin henkilöihin kuului muun muassa kuningatar:

 • Catherine Jagellonica (1526-1583)
 • Kuningatar Catherine Stenbock (1535-1621)
 • Kuningatar Kristiina (1626-1689)
 • Kuningatar Maria Eleonora (1599-1655)
 • Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686)
 • Kuningatar Hedvig Eleonora (1636-1715)
 • Kuningatar Lovisa Ulrika (1720-1782)
 • Kustaa III (1746-1792)
 • Kustaa V (1858-1950)
 • Carl XVI Gustaf (syntynyt 1946)

Elokuva Drottningholmin palatsista Tukholmassa

Lopetamme Peterin leikkaamaan elokuvaan vierailustamme Drottningholmin palatsissa Tukholmassa. Katsokaa se vapaasti!

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Matka Drottningholmin palatsiin Tukholmassa

 • Sijainti: Tukholman Drottningholmin palatsi sijaitsee Lovönin saarella Ekerön kunnassa, noin kymmenen kilometriä kaupungin keskustan ulkopuolella.
 • Metro ja bussi: Voit matkustaa tänne metrolla ja bussilla. Mene metrolla Brommaplaniin ja sieltä bussilla 301 tai 177 Skärvikiin, bussilla 312 Adelsöhön, bussilla 309 Kaggeholmiin, bussilla 336 Svartsjöhön, bussilla 302 Knalleborgiin tai bussilla 176 Stenhamraan ja jää pois Drottningholmissa. Tarkista ajantasaiset ajat osoitteesta SL:n verkkosivusto.
 • Vene: Drottningholmiin pääsee laivalla, veneellä tai Kanavayhtiön virtaviivaistaminen. Matka tapahtuu laivoilla M/S Angantyr, M/S Carl Philip tai höyrylaiva S/S Drottningholm. Kaikilla kokopäiväristeilyillä on laivalla ravintola, ja muilla matkoilla on kahvila. Laivamatka kestää noin tunnin yhteen suuntaan. Huomaa, että on olemassa yhdistelmälippu, joka sisältää laivamatkan sekä pääsyn palatsiin, Kiinanlinnaan ja palatsiteatteriin.
 • Auto: Voit ajaa omalla autolla tai käyttää autonvuokraus päästäksesi Drottningholmin palatsiin. Reitti on noin 11 kilometriä T-centralenista, ja ajomatka kestää arviolta noin 30 minuuttia. Palatsilla on kaksi vierailijapysäköintialuetta, myös linja-autoille ja liikuntarajoitteisille. Pysäköintialueet ovat maksullisia.
 • Polkupyörä: Voit myös pyöräillä Drottningholmin palatsiin. Reitti on noin 12 kilometriä T-centralenista, ja sen pyöräily kestää arviolta noin 45 minuuttia.

Opas: Drottningholmin palatsin hinnat ja aukioloajat

 • Aukioloajat: Palatsi on avoinna ympäri vuoden, matalasesongin aikana klo 10-16 ja sesongin aikana (2019) klo 10-17. Huomaathan, että osa Drottningholmin palatsialueesta (kuten kirkko, Kiinan palatsi ja eri museot) saattaa olla suljettu hiljaisen sesongin aikana. Palatsi saattaa olla suljettuna myös H.M. Kuninkaan virallisen edustustilaisuuden yhteydessä.
 • Opastetut kierrokset: Opastettu kierros linnassa kestää noin 45 minuuttia. Opastettuja kierroksia järjestetään useita kertoja päivässä useilla kielillä. Suuremmat ryhmät (enintään 30 henkilöä) varaavat opastetut kierrokset etukäteen. Lue lisää opastettujen kierrosten ajoista linnan verkkosivuilta. Opastettuja kierroksia järjestetään myös Drottningholmin linnan teatterissa. Katso ajankohtaiset tiedot teatterin verkkosivuilta.
 • Hinnat: Aikuiset maksavat 130 kruunua Drottningholmin palatsiin tutustumisesta, 7-18-vuotiaat lapset 65 kruunua ja opiskelijat 65 kruunua (2019). Opastetuille kierroksille osallistuminen maksaa 30 kruunua normaalin pääsylipun lisäksi (2019). Alle 18-vuotiaat lapset eivät maksa opastetusta kierroksesta ylimääräistä. Huomaa, että hinnat voivat muuttua ja että linnateatteri ei sisälly tähän hintaan. Tarjolla on yhdistelmälippu, jonka voi ostaa Teaterbodenilta (aivan teatterin vieressä) ja Drottningholmin vierailijakeskuksesta. Yhdistelmälippua, joka sisältää veneretken, myy myös Strömma kanalbolaget.
 • Palvelu: Drottningholmin palatsikahvilassa tarjoillaan ruokaa, voileipiä ja kahvia sekä olutta ja viiniä. Käymälöitä on korkeassa vartiosiivessä ja Kiinanlinnassa. Lokeroita tai matkatavarasäilytysmahdollisuuksia ei ole.
 • Lapsille: Drottningholm ei ole vain aikuisille, vaan voit myös viedä lapset ja lapsenlapset retkelle Drottningholmaan. Palatsi järjestää hauskoja ja opettavaisia ajojahteja, kuten leijonasafarin tai kullanmetsästyksen. Kesäkuukausina järjestetään myös perhetapahtumia lauantaisin ja sunnuntaisin. Lastenvaunuja ei voi tuoda linnaan, mutta ne voi jättää sisäänkäynnin yhteydessä olevaan kaarikäytävään (ei lukitusmahdollisuutta).
 • Saavutettavuus: Linnaan ja sen sisälle johtaa useita portaita, joista osa on varustettu kaiteilla ja osa ilman. Hissejä tai luiskia ei ole. Vammaisille tarkoitettuja käymälöitä on korkeassa vartiosiivessä ja China Castlessa. Pysäköintipaikkoja vammaisille on saatavilla. Opaskoirat ovat tervetulleita, ja saattajilla/avustajilla on vapaa pääsy. Lue lisää esteettömyydestä linnan alueen eri osissa linnan verkkosivuilta.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto ja Linnateatterin verkkosivusto.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme