Menu Close

Tukholman museot - opas kaupungin parhaisiin museoihin

Mikset kävisi Tukholman museoissa? Ruotsin pääkaupunki on yksi maailman museorikkaimmista kaupungeista, ja museotarjonta on laaja, halusitpa sitten tutustua historiaan, tieteeseen, kulttuuriin tai vaikkapa taiteeseen.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Museot Tukholmassa

Viime vuosina olemme vierailleet pitkä museoita Tukholmassa. Meillä on vielä joitakin jäljellä, joissa aiomme käydä tulevaisuudessa. Mutta vaikka meillä on vielä muutama jäljellä, meistä tuntuu, että nyt on aika koota tämä opas. Ehkä voimme kertoa teille joistakin uusista museoista Tukholmassa, joissa kannattaa käydä!

1. Historialliset museot Tukholmassa

Hallwylskan palatsi (Norrmalm) on fantastinen museo. Rikas Hallwyl-suku asui täällä aikoinaan, ja nykyään voit nähdä heidän kauniin kotinsa sekä Wilhelmina von Hallwylin hämmästyttävät kokoelmat. Lue lisää Hallwylin palatsista täältä.

Museer i Stockholm - Hallwylska palatset

Historiallinen museo (Östermalm) on maksuton ja tarjoaa mielenkiintoisen matkan muinaisista ajoista nykypäivään. Voit esimerkiksi uppoutua viikinkien maailmankuvaan tai kauhistua veristä verilöylyä Visbyn rengasmuurilla vuonna 1361. Lue lisää historiallisesta museosta täältä.

Museer i Stockholm - Historiska museet

Juutalainen museo (Vanhakaupunki) sijaitsee Tukholman vanhimmassa synagogassa. Täällä voit tutustua juutalaisten historiaan Ruotsissa. Se on erityisen mielenkiintoista, jos osallistut opastetulle kierrokselle. Lue lisää juutalaisesta museosta täältä.

Museer i Stockholm - Judiska museet

Kuninkaallinen palatsi museoineen (Vanhakaupunki) on kiehtova vierailukohde. Voit nähdä edustavat kerrokset, mutta siellä on myös useita erilaisia historiallisia museoita: Livrustkammaren, Skattkammaren, Museum Tre Kronor ja Kustaa III:n antiikkimuseo. Lue lisää kuninkaallisesta palatsista täältä.

Kungliga slottet

Keskiajan museo (Helgeandsholmen, Vanhakaupunki) esittelee jäänteitä todellisesta keskiaikaisesta Tukholmasta sekä hienosti rakennettuja keskiaikaisia ympäristöjä. Museo on ilmainen ja mielenkiintoinen vierailukohde. Lue lisää keskiaikaisesta museosta täältä.

Museer i Stockholm - Medeltidsmuseet

Viikinkimuseo (Djurgården) ei ole klassinen museo, jossa on esineitä, vaan pikemminkin elämysmuseo. Täällä voit oppia viikinkielisestä elämästä interaktiivisella ja viihdyttävällä tavalla. Lue lisää viikinkimuseosta täältä.

Museer i Stockholm - the Viking museum

2. Sotahistoriaa ja laivoja käsittelevät museot

Armeijan museo (Östermalm) on mielenkiintoinen museo, joka kertoo sodasta ja rauhasta 1500-luvulta nykyaikaan. Siellä järjestetään myös erilaisia vaihtuvia näyttelyitä ja ohjelmia. Lue lisää armeijan museosta täältä.

Museer i Stockholm -  Armémuseum

Merihistoriallinen museo (Djurgården) kertoo merenkulusta ja merenkulun historiasta. Museo on hyvin sovitettu lapsille ja perheille, ja siellä on paljon perheaktiviteetteja. Lue lisää merenkulkumuseosta täältä.

Museer i Stockholm - Sjöhistoriska museet

Vasa-museo (Djurgården) on ehkä yksi Tukholman tunnetuimmista museoista. Museossa voit nähdä Vaasa-laivan täydessä loistossaan, mutta myös oppia lisää useissa mielenkiintoisissa näyttelyissä. Lue lisää Vaasa-museosta täältä.

Museer i Stockholm - Vasamuseet

Hylky (Djurgården) on meriarkeologinen museo, joka keskittyy Itämeren pohjasta löytyviin hylkyihin ja niiden historiaan. Museo on siisti, moderni ja pitkälti interaktiivinen. Lue lisää hylyistä täältä.

Museer i Stockholm - Vrak - Museum of Wrecks

3. Pohjoismaista kulttuurihistoriaa esittelevät museot

Pohjoismainen museo (Djurgården) on kulttuurihistoriallinen museo, jossa voit oppia lisää Pohjoismaiden perinteistä, juhlapyhistä, muodista ja ruoasta kautta aikojen. Perinteiset näyttelyt vaihtuvat tilapäisiin ja nykyaikaisempiin näyttelyihin. Lue lisää Pohjoismaisesta museosta täältä.

Museer i Stockholm - Nordiska museet

Skansen (Djurgården) on hieno ulkoilmamuseo, jossa on perinnerakennuksia eri puolilta Pohjolaa sekä pohjoismaisia villieläimiä. Skansenissa järjestetään myös monia suosittuja tapahtumia, kuten joulumarkkinat. Lue lisää Skansenista täältä.

Museer i Stockholm - besöka Skansen

4. Maailman kulttuuria käsittelevät museot

Etnografinen museo (Djurgården) tarjoaa alkuperäiskansojen, tanssinaamioiden, myrkkynuolien ja eri aikakausien matkakokemusten maailman. Museon ravintolassa on tarjolla eksoottista ruokaa ja olutta. Lue lisää Etnografisesta museosta täältä.

Museer i Stockholm - Etnografiska

Välimeren museo (Norrmalm) esittelee egyptiläisiä muumioita ja arkeologisia löytöjä Ruotsin suurelta Kyproksen retkikunnalta vuosina 1927-1931. Yksi Tukholman mielenkiintoisimmista ja kauneimmista museoista! Lue lisää Välimeren museosta täältä.

Museer i Stockholm - Stockholm Medelhavsmuseum

Itä-Aasian museo (Skeppsholmen) on kulttuurihistoriallinen museo, joka keskittyy Japaniin, Kiinaan ja muihin Itä-Aasian alueisiin. Tähän museoon on vapaa pääsy ja se on suhteellisen perinteinen. Pidä silmällä erilaisia näyttelyitä.  Lue lisää Itä-Aasian museosta täältä.

Museer i Stockholm - Östasiatiska museet

5. Yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevät museot

Poliisimuseo (Djurgården) kertoo poliisin työstä, mutta myös rikoksen uhreista ja siitä, miten me tavalliset ihmiset suhtaudumme poliisiin. Tämä on museo niille, jotka haluavat pohtia ja ajatella. Lue lisää poliisimuseosta täältä.

Museer i Stockholm - Polismuseet

Postimuseo (Vanhakaupunki) on tilapäisesti suljettu remontin vuoksi, ja se avataan uudelleen syksyllä 2023. Sekä lapsille että aikuisille suunnattu museo kertoo postin, postimerkkien ja viestinnän kehityksestä.

Museer i Stockholm - Postmuseum

Viinamuseo (Djurgården) on mielenkiintoinen ja viihdyttävä museo alkoholista ja ihmisten suhteesta väkeviin alkoholijuomiin. Siellä on erilaisia näyttelyitä ja siellä järjestetään myös maistiaisia. Lue lisää Spritmuseumista täältä.

Museer i Stockholm - Spritmuseum

Raitiovaunumuseo (Norra Djurgården) sijaitsi aiemmin Södermalmilla, mutta on nyt avattu uusiin tiloihin Norra Djurgårdsstadeniin. Museo esittelee Tukholman alueen julkisen liikenteen kehitystä 1650-luvulta nykypäivään. Lue lisää raitiotiemuseosta täältä.

Spårvagn

Kaupunginmuseo (Slussen) kertoo Tukholman historiasta ja tukholmalaisten elämästä eri aikakausina. Näyttelyiden lisäksi järjestetään kaupunkikävelyjä ja muita aktiviteetteja.

Kaupunginmuseon piha, kuva: Mattias Ek

6. Urheilua ja leikkiä käsittelevät museot

Kansallinen urheilumuseo (Djurgården) kertoo urheilusta ja yleisurheilusta kautta aikojen. Täällä voit nähdä, miten ihmiset harrastivat urheilua menneisyydessä, oppia urheilukulttuurista tai ehkä kokeilla itse liikuntaa. Mielenkiintoinen ja viihdyttävä museo. Lue lisää kansallisesta urheilumuseosta täältä.

Riksidrottsmuseet

Tukholman pelimuseo on tällä hetkellä suljettu, ja se voi avata uudelleen uudessa osoitteessa. Museo kertoo videopelien tarinan. Voit nähdä ja kokeilla kaikkea varhaisista arcade-peleistä, kuten Pac-Manista, nykypäivän moderneihin menestyspeleihin. Lue lisää Tukholman pelimuseosta täältä.

Nintendo

Tukholman lelumuseo (Skeppsholmen) on vaikuttava kokoelma leluja ja sarjakuvia. Viihdyttävä ja nostalginen museo sekä lapsille että aikuisille. Lue lisää Tukholman lelumuseosta täältä.

Toy museum

7. Tiedemuseot Tukholmassa

Luonnontieteellinen kansallismuseo (Norra Djurgården) on biologinen ja geologinen museo. Se on Ruotsin suurin museo, ja siellä on myös Cosmonova, planetaario ja IMAX-kupolielokuvateatteri.

Luonnontieteellinen museo, kuva: Emil Nordin

Nobel-palkintomuseo (Vanhakaupunki) on Nobel-palkinnolle omistettu museo. Museossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä, joissa keskitytään palkinnon saajiin ja heidän teoksiinsa. Lue lisää Nobel-palkintomuseosta täältä.

Nobelmuseet

Tekninen museo (Djurgården) on tekniikan historian museo, jolla on paljon tarjottavaa sekä aikuisille että lapsille. Voit esimerkiksi tutustua kiehtovaan "Hyper Human" -näyttelyyn, jossa tutkitaan ihmisen ja koneen välistä rajaa. Lue lisää teknisestä museosta täältä.

Museer i Stockholm - Tekniska museet

8. Muotoilun, esittävän taiteen ja kirjallisuuden museot

ABBA-museo (Djurgården) kertoo tarinan ABBAn ja yhtyeen uran takana. Tämä on viihdyttävä ja nostalginen museo niin ABBA-faneille kuin kaikille muillekin. Lue lisää ABBA-museosta täältä.

ABBA

ArkDes (Skeppsholmen) on erikoistunut arkkitehtuuriin ja suunnitteluun. Siellä on nähtävillä malleja Ruotsin arkkitehtuurista ja erilaisia näyttelyitä. Museoon on vapaa pääsy, ja se sijaitsee aivan Moderna Museetin vieressä. Lue lisää ArkDesistä täältä.

ArkDes

Tanssimuseo (Norrmalm) on tanssin ja liikkeen museo, jossa on pukuja, naamioita ja kuvataidetta. Täällä järjestetään erilaisia näyttelyitä ja aktiviteetteja.

Balett

Esittävän taiteen museo (Östermalm) esittelee ruotsalaista kulttuuriperintöä musiikin, teatterin ja tanssin muodossa. Täällä järjestetään erilaisia näyttelyitä ja muuta toimintaa.

Scen

Strindbergin museo (Norrmalm) esittelee sekä Strindbergin kotia Sinisessä tornissa että hänen elämäänsä ja työtään käsitteleviä näyttelyitä. Tämä on mukava museo, joka on mielenkiintoinen sekä Strindberg-faneille että niille, jotka haluavat tietää hieman enemmän kuuluisasta kirjailijasta. Lue lisää Strindberg-museosta täältä.

Strindbergs lägenhet Blå tornet

9. Tukholman taidemuseot

Bonniersin taidekeskus (Norrmalm) on taidekeskus, jossa on erilaisia näyttelyitä. Myös opastettuja kierroksia ja muita aktiviteetteja järjestetään.

penslar

Valokuvauskeskus (Södermalm) on yksi Tukholman monista suosituista museoista, joissa voit nähdä nykyvalokuvanäyttelyitä. Näyttelyt ovat monipuolisia ja esillä olevat valokuvat ovat usein ajatuksia herättäviä ja tunteikkaita. Lue lisää Fotografiskasta täältä.

Museer i Stockholm - fotografiska

Liljevalchsin taidekeskus (Djurgården) esittelee modernia ja nykytaidetta maineikkaassa rakennuksessa. Se isännöi vuosittaista Vårsalongen-näyttelyä, johon voivat hakea kaikki yli 18-vuotiaat. Lue lisää Liljevalchs konsthallista täällä.

Liljevalchs konsthall

Moderni museo (Skeppsholmen) on modernin ja nykytaiteen museo. Museossa, johon on vapaa pääsy, voit varautua taiteeseen, joka haastaa ja kyseenalaistaa. Lue lisää Moderna museetista täältä.

Museer i Stockholm - Moderna museet

Kansallismuseo (Blasieholmen, Norrmalm) on Ruotsin suurin taide- ja designmuseo. Täällä voit nähdä taidetta ja muotoilua kuvitteellisella aikajanalla 1500-luvulta nykyaikaan. Lue lisää Kansallismuseosta täältä.

Nationalmuseum Stockholm

Prinssi Eugenin Waldemarsudde (Djurgården) on suosittu taidemuseo, jossa on esillä prinssi Eugenin maalauksia ja erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Voit myös nähdä linnan, jossa prinssi asui, ja kävellä puiston veistosten keskellä. Lue lisää prinssi Eugenin Waldemarsuddesta täältä..

Prins Eugens Waldemarsudde

Sven-Harryn taidemuseo (Norrmalm) on kullanvärinen museo keskellä Vaasan puistoa, jossa voit tutustua Sven-Harry Karlssonin vaikuttavaan taidekokoelmaan. Siellä järjestetään myös erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Lue lisää Sven-Harryn taidemuseosta täältä..

Sven-Harrys

Thielska Galleria (Djurgården) on kuvataidemuseo, jossa on esillä Thielin pariskunnan suuri taidekokoelma sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Mukava tapa vierailla galleriassa on sukkulaveneellä. Lue lisää Thielskan galleriasta täältä.

Thielska galleriet på Djurgården

Lisää museoita Tukholmassa

Tukholmassa on itse asiassa vielä enemmän museoita. On useita pienempiä museoita, joita emme ole sisällyttäneet tähän, ja museoita on myös naapurikunnissa. Voimme mainita esimerkiksi Tom Tits Experimentin Södertäljessä, Maraboun puisto Sundbybergissä, Youseum Solnassa ja Pythagoraan teollisuusmuseo Norrtäljessä.

Pythagoras Industrimuseum
Pythagoraan teollisuusmuseo Norrtäljessä, Ruotsissa

Sinun parhaat vinkkisi museoihin Tukholmassa?

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi museoihin Tukholmassa? Mikä edellä mainituista museoista on suosikkisi? Vai voitko ehdottaa jotain aivan muuta?

Tilaa uutiskirjeemme