Menu Close

Rydboholmin linna Roslagenissa - ja englantilainen puisto

Roslagenissa sijaitseva Rydboholmin linna on 1500-luvulta peräisin oleva yksityislinna, ja linnan vieressä on kaunis englantilainen puisto, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Mutta löytääkseen englantilaisen puiston sinun on tiedettävä, että se on olemassa!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Rydboholmin linna Österåkerissa

Rydboholmin linna juontaa juurensa keskiajalle, ja se on ollut vanhempien Stureättenin, Vasaättenin ja Braheättenin jäsenten koti. Linna on edelleen yksityisomistuksessa, eikä kukaan saa vierailla linnassa tai linnan puutarhassa. Suuri ja kaunis englantilainen puisto on kuitenkin avoinna yleisölle.

Rydboholms slott

Linna sijaitsee Kyrkfjärdenissä Österåkerin kunnassa, Tukholman pohjoispuolella. Helpoin tapa päästä sinne lienee suunnata Östra Rydin kirkolle, joka on samalla liittymällä.

Östra Rydin kirkon piilotettu helmi

Emme olisi luultavasti koskaan löytäneet tietä Rydboholmin linnaan ja Englannin puistoon, jos emme olisi tavanneet sitä naista, jonka tapasimme majatalossa. Bogesundin linna Vaxholmissa. Hän kertoi saaneensa vihjeen tuttavalta. Ja niinhän sen varmaan pitääkin tapahtua.

Englannin puistoa koskevat tiedot ovat puutteelliset, ja jopa päätietä lähestyttäessä ei ole opasteita. Sinun on vain tiedettävä, että sinun on käännyttävä pois tieltä. Östra Rydin kirkkoja seuraa sitten "Rydboholms gård" -viittoja.

Östra Ryds kyrka

Kun lähestyt linnaa, siellä on parkkipaikka, jonne voit jättää autosi. Sitten kävelet hienojen vanhojen talojen ohi ennen kuin tulet suurille raskaille Securitasin porteille, jotka estävät sinua pääsemästä linnan puistoon. Sen sijaan voit kääntyä oikealle, ohi hevostilojen. Ja nyt on oikeasti (vihdoin!) kylttejä, jotka osoittavat "Englannin puistoon".

Hus vid Rydboholms slott
Rött hus vid Rydboholms slott

Rydboholmin linna historiassa

Nimi "Ryd" on esihistoriallinen, ja se mainitaan alueella sijaitsevassa riimukivessä. Alueella on myös useita rautakautisia hautapaikkoja, jotka viittaavat viikinkikyliin ajalta ennen linnaa.

Stureätten ja Vasaätten

1400-luvun alussa rakennettiin "Gammelgården i Rydboholm", joka oli tuolloin puurakennus. Ensimmäinen tunnettu omistaja oli Gustav Anundsen Stureja tila siirtyi myöhemmin Stureättenille ja sitten avioliiton kautta Vasaättenille. On mahdollista, että Kustaa Vaasa syntyi Rydboholmin linnassa, mutta tämä ei ole varmaa. Tiedetään kuitenkin, että hän vietti suuren osan nuoruudestaan täällä.

panimotilat

Linna siirtyi Braheättenille ja vuonna 1548 Per Brahe vanhempi (1520-1590) rakennuttivat kivisen päärakennuksen, joka muodostaa nykyisen linnan ytimen. Tältä ajalta on peräisin myös omaleimainen Vasatornet, joka on erillinen rakennus.

Per Brahen poika, Abraham Brahe, rakentamista jatkettiin, mukaan lukien torni, jota ei enää ole olemassa. Linna oli tuolloin voimakas ja vallihaudoilla suojattu. Ulkopuolella oli laivoja ja purjelaivoja, sillä meritie oli tuolloin luonnollinen kulkuväylä.

Perelle, Nicolas, 1631-1692 (kaivertaja) Dahlbergh, Erik, 1625-1703 (komissaari) / Public domain

1700-luvun alussa linna tuhoutui tulipalossa, Vaasan tornia lukuun ottamatta. Itäinen siipi lisättiin, ja linna sai nykyisen muotonsa, jossa on kolme U:n muotoista siipeä avoimen sisäpihan ympärillä.

WIFI.se

Siellä on useita muistomerkkejä ajalta, jolloin linna kuului... Magnus Fredrik Brahe (1756-1826). Hän oli kuninkaan vastustaja, ja Kustaa III pidätti hänet, mutta hän ja kuningas pääsivät sovintoon Kustaa III:n kuolinvuoteella.

Brahen suku piti linnaa hallussaan (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) vuoteen 1930 asti, jolloin suku sammui kreivi Brahen kuoltua. Magnus Per Brahe (1849-1930). Hänen testamenttinsa mukaan Rydboholm siirtyi sen jälkeen hovin tallimestarin ja vapaaherran haltuun. William of Essenkreivi Brahen veljenpoika.

Monument vid Rydboholms slott
Magnus Fredrik Brahen (1756-1826) muistokivi.
Monument vid Rydboholms slott
Magnus Fredrik Brahen ensimmäisen vaimon Ulrica Catharina Koskullin muistomerkki.

Rydboholmin linna tänään

Rydboholmin linna on nykyisin Tukholman kreivittären omistuksessa ja käytössä. Elisabeth Douglas (ent. von Essen) ja kreivi ja rahoittaja Gustaf Douglas. Gustaf Douglas on yksi Ruotsin rikkaimmista ihmisistä, ja hänen henkilökohtainen omaisuutensa oli Wikipedian ja sanomalehden mukaan 4,4 miljardia dollaria toukokuussa 2015. Rikkain. Hän on merkittävä osakas monissa suurissa yrityksissä, kuten Securitaksessa, Assa Abloyssa ja Swecossa.

Linnassa on useita kauniita ja erikoisia huoneita, kuten "Vaasan huone" jossa on koristeltuja seinäpaneeleita Per Brahe vanhemman ajalta. Myös "Birgitta-kammio" jossa on koristellut kaaret 1600-luvulta. Linna on kuitenkin täysin yksityinen, eikä mikään näistä ole yleisön nähtävillä. Sinun ei myöskään kannata odottaa pääseväsi lähelle linnaa.

Rydboholms slott

English Park

Vaikka yleisö ei voi vierailla linnassa, he ovat tervetulleita kiertelemään suuressa englantilaisessa puistossa. Puisto sijaitsee aivan linnan länsipuolella ja ulottuu aina Hällsundetiin asti.

Puiston loi 1700-luvun lopulla silloinen omistaja Magnus Fredrik Brahe. Puisto sai tuon ajan muodin mukaisesti rehevän ja luonnonmukaisen ulkoasun, ja sitä koristeltiin erilaisilla muistokivillä ja huvimajoilla.

Engelska parken

Puistossa voi kuljeskella melko pitkään, ja kävelyn aikana voi törmätä muun muassa seuraaviin asioihin:

 • Muistokivet Magnus Fredrik Brahesta ja Catharina Koskullista
 • Uhrikulho Hällsundetissa
 • "Diogenes tynnyri" - tynnyrin muotoinen vihreä huvimaja, jossa on penkki ja näköala Hällsundetiin. Tynnyri viittaa tarinaan kreikkalaisesta filosofi Diogeneksesta, jonka uskottiin elävän yksinkertaisesti tynnyrissä.
 • Temppeli - punainen temppeli Hällsundetissa (ylin kuva)
 • Metsä suojaa - pieni puutalo, jossa on vino savupiippu
 • Varastorakennus - punainen puurakennus
Diogenes tunna vid Hällsundet i engelska parken
Diogenes tynnyri
Helena i Engelska parken vid Rydboholms slott
Metsä suojaa

Olimme täällä huhtikuussa 2020, mutta kun katsoimme maata, se näytti joissakin paikoissa melkein syksyiseltä. Tietääkö kukaan, miksi näin on?

Höstfeeling i engelska parken

Kaiken kaikkiaan voimme suositella vierailua kauniiseen englantilaiseen puistoon Rydboholmin linnassa Roslagenissa. Älä unohda tervehtiä lohikäärmettä!

Drake i engelska parken

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Etsitkö lisää nähtävää ja koettavaa lähiseudulta? Jos näin on, meillä on kaksi vinkkiä:

 • Bogesundin linna on kaunis 1700-luvun linna, ja sen ympäristössä on upeita patikointireittejä. Etäisyys Rydboholmin linnasta: 16 minuuttia autolla.
 • Vaxholmin kaupunki on erittäin viehättävä pikkukaupunki, jossa on viihtyisiä ravintoloita ja upeat näkymät vesille. Etäisyys Rydboholmin linnasta: 17 minuuttia autolla.
Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Tietoja Rydboholmin linnasta

 • Kunta: Österåkerin kunta
 • Sijainti: Kyrkfjärdenissä Östra Rydsin seurakunnassa.
 • Kehittäjä: Per Brahe vanhempi
 • Edelliset omistajat: Vanhemmat Stureätten ja Vasaätten ja Braheätten.
 • Nykyinen omistaja: Elisabeth Douglas o.s. von Essen ja Gustaf Douglas
 • Vierailijoille: Linna ja linnan puisto eivät ole avoinna vierailijoille, mutta viereisessä englantilaisessa puistossa voi vierailla.

Englantilaista puistoa koskevia tietoja

 • Sijainti: Rydboholmin linnan luona, alas kohti Hällsundetia.
 • Perustettu: 1700-luvulla silloinen omistaja Magnus Fredrik Brahe.
 • Puiston rakennukset: Temppeli, metsämökki, Diogeneksen tynnyri huvimaja, uhrimalja Hällsundetissa sekä useita obeliskeita ja muistokiviä.

Rydboholmin linnan ja Englannin puiston löytäminen

 • Auto: Aja E18-tietä Tukholmasta kohti Åkersbergaa. Käänny Arningen moottoritien risteyksestä tielle 274 kohti Vaxholmia. Käänny sitten Östra Ryds kyrkan suuntaan. Linna sijaitsee heti kirkon jälkeen oikealla.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme