Menu Close

Bogesundin linna Vaxholmissa - ja suuri linnakierros.

Bogesundin linna Vaxholmissa on kaunis 1600-luvun linna, joka sijaitsee Bogesundin saarella Tukholman saaristossa. Kävimme täällä yhtenä päivänä viime viikolla kävelemässä "Stora Slottsrundan". Se oli upea päivä kauniissa luonnonympäristössä.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Bogesundin linna

Bogesundin linna rakennettiin 1640-luvulla Per Brahe nuoremman aloitteesta, ja sitä on sittemmin rakennettu uudelleen useita kertoja. Nykyään voit vierailla linnassa patikoimassa kauniissa ympäristössä tai nauttia kahvia aivan vieressä sijaitsevassa kahvila Parkvillanissa.

Kesällä linnassa järjestetään yleensä opastettuja kierroksia ja muita aktiviteetteja, mutta tänä vuonna monet tapahtumat todennäköisesti perutaan uuden koronaviruksen vuoksi. Linnaa voi myös vuokrata häitä tai muita juhlia varten.

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

Bogesundin linna sijaitsee Bogesundslandetissa Vaxholmin kunnassa Tukholmasta koilliseen. Matka Tukholman keskustasta tänne kestää autolla noin 35 minuuttia. Tänne on mahdollista päästä myös bussilla tai veneellä - jos sinulla on oma vene, voit telakoitua linnan laituriin!

Bogesundin linnan historia

Bogesundin linnan paikalla on 1300-luvulta lähtien sijainnut maatila, jonka alkuperäinen nimi oli Bogösund. Per Brahe nuorempi peri Bogesundin maat vuonna 1630 ja päätti rakentaa linnan. Myöhempinä vuosina linnan omistivat myös Hamiltonin, von Rosenin ja von Lantingshausen von Höpkenin suvut.

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

1700- ja 1700-luvuilla

Nykyisen linnan keskellä sijaitseva rakennus rakennettiin 1600-luvulla. Tuolloin rakennus oli nelikerroksinen "kuutio" ilman tornia. Puutarhassa oli kaksi huvimajaa. Sisätilojen yksityiskohdat 1700-luvulta ovat yhä jäljellä. Puusepäntyöt, kaakeliuunit ja tapetit ovat peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta.

Bogesunds slott
Suecian työ

19. vuosisata

Vuosina 1864-1867 uusi omistaja, Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken, rakennutti linnan uudelleen nykyiseen asuunsa, jossa oli neljä tornia keskiaikaiseen romanttiseen tyyliin. Lisäksi lisättiin kaksi kerrosta, joihin kuuluivat kappeli, ruokasali ja talvipuutarha. Linnaa ympäröi englantilainen puisto, jossa oli mutkittelevia polkuja ja eksoottisia puita.

20. ja 21. vuosisata

Vuonna 1954 valtio lunasti kiinteistön laiminlyönnin vuoksi Lex Bogesund -erityislain nojalla. Linna julistettiin suojelukohteeksi ja kunnostettiin. Rakennusta hallinnoi ensin rakennusvirasto ja vuodesta 1993 lähtien kiinteistölautakunta. Lisäkorjausten jälkeen linna avattiin uudelleen 11. elokuuta 2012 prinsessa Christinan ja pääkonsuli Thord Magnussonin toimesta.

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

Café Parkvillan Bogesundin linnassa

Puistohuvila rakennettiin 1890-luvulla Nils Albrekt Stefan von Lantingshausen von Höpkenin aikana. Ulkoisesti talo on rakennettu sveitsiläiseen tyyliin epäsäännöllisellä pohjakaavalla. Nykyään talossa toimii kahvila, ja näimme monia ihmisiä kahvittelemassa ulkona olevissa pöydissä.

Café vid Bogesunds slott, Bogesundslandet

Bogesundslandetin luonnonsuojelualue

Vaxholmissa sijaitsevaa Bogesundin linnaa ympäröi Bogesundslandetin luonnonsuojelualue. Suojelualue perustettiin vuonna 2015 luonnonalueen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. Luonto on monipuolinen metsineen, kulttuurimaisemineen ja rantoineen Stora Värtanin, Askrikefjärdenin, Tallaröfjärdenin ja eteläisen Vaxholmsfjärdenin suuntaan. Alueella on myös muinaisjäännöksiä pronssikaudelta ja rautakaudelta sekä golfkenttä (Waxholms-golfkenttä) ja leirintäalue (Askrike camping).

Vid Bogesunds slott

Vaellusreitit Bogesundin linnassa

Bogesundin linnasta lähtee useita vaellusreittejä. Me kävelimme Stora Slottsrundania, joka on 8,5 kilometriä pitkä ja merkitty oransseilla merkinnöillä. Voit valita myös Lilla Slottsrundanin, joka on 3,3 kilometriä pitkä (punaiset merkinnät) tai kävellä Sinistä polkua kohti Vaxholmia. Bogesundslandetin luonnonsuojelualueella on vielä enemmän polkuja, mutta kaikki niistä eivät lähde linnasta.

WIFI.se
Stora Slottsrundan, Lilla Slottsrundan och Blå leden mot Vaxholm, Bogesundslandet

Suurkierros linnassa

Stora Slottsrundanin opasteet löytyvät helposti linnan ulkopuolelta, ja voit kulkea kierroksen mihin suuntaan tahansa. Aloitimme kävelemällä etelään kohti Bogesundslandetin rantaa, ja tulimme pian alas, jotta pääsimme kävelemään vettä pitkin. Tämä kävelyn alkuosa oli todella hieno, saaristomaisema ja paljon joutsenia.

Kun polku nousee vedestä, voit tehdä pienen, noin 300 metrin ylimääräisen kiertotien päästäksesi Knävikenin taukopaikalle. Täällä on mukava grillipaikka, jossa söimme eväspakettimme auringossa.

Peter vid Stora slottsrundan, Bogesunds slott, Bogesundslandet

Yleisesti ottaen polku oli hyvin merkitty ja merkinnät olivat selkeitä ja usein toistuvia. Olimme hieman epävarmoja kahdessa paikassa, ja yhdessä paikassa menimme väärin:

 • Waxholmin golfkentällä emme aluksi nähneet, miten polku jatkui. Jos ylität tien vinosti ja katsot tarkkaan, löydät polun jälleen.
 • Ellboda friluftsgårdissa menimme täysin pieleen. Emme löytäneet mitään merkintöjä ja seurasimme pyörätietä metsään. Sen sijaan meidän olisi pitänyt kävellä hieman soratietä, jotta löytäisimme oranssit merkinnät uudelleen. Pienen kiertotien jälkeen löysimme takaisin ...
Golfbana vid Bogesunds slott, Bogesundslandets naturreservat

Vaellusreitti takaisin Bogesundin linnaan, Ekefjärd-joen varrella, oli fantastinen Hienoa. Täällä metsä on todella maaginen suurine luonnonvaraisine juurineen ja tiheän vihreine sammaleineen.

Voimme lämpimästi suositella Stora Slottsrundania! Tämä on ehkä hienoin vaellusretki, jonka olemme tähän mennessä tehneet Tukholman alueella.

Helena vid Stora Slottsrundan, Bogesundslandet
Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Oletko käynyt Bogesundin linnassa? Millainen oli kokemuksesi?

Tietoa Bogesundin linnasta Vaxholmissa

 • Osoite: Bogesunds Slott, Per Brahes väg, Vaxholm, Ruotsi
 • Kunta: Vaxholm (Bogesundslandet)
 • Kehittäjä: Per Brahe nuorempi
 • Valmistuminen: 1640s
 • Remontointi: 1864-1867, Nils Albrekt Stefan von Lantingshausen von Höpkens, arkkitehti Thor Medelplan.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto.

Aukioloajat ja hinnat

Nykyiset aukioloajat ja hinnat löytyvät linnan verkkosivuilta. Huomioithan, että toimintoja saatetaan perua keväällä 2020 koronaviruksen vuoksi.

 • Yleiset seulonnat: Julkiset kierrokset maksavat 60 puntaa/aikuinen ja 30 puntaa 16-vuotiaille lapsille (2020).
 • Ohjaavat ryhmät: Yleisökatselmuksen hinta per henkilö, johon lisätään pääsymaksu 800 kruunua (2020).

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Saavutettavuus: Linnaan ei ole pääsyä.
 • Majoitus: Bogesundin hostelli sijaitsee aivan linnan vieressä. Hieman kauempana on Askriken leirintäalue.
 • Kahvila: Café Parkvillan tarjoaa keittoa, voileipiä ja leivonnaisia.
 • Ystävien yhdistys: Vuonna 2007 perustettiin ystäväyhdistys, jonka tarkoituksena on koota yhteen kaikki Bogesundin linnasta kiinnostuneet ja tukea ja edistää toimintaa, jolla säilytetään linnan ainutlaatuinen ympäristö.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Näyttää: Yleisökierroksia järjestetään yleensä kesäisin viikonloppuisin. 60 minuutin opastettu kierros sisätiloihin ja linnan omistajien historiaan.
 • Jumalanpalvelukset ja konsertit: Kesällä järjestetään yleensä jumalanpalveluksia ja konsertteja. Kappelia, johon mahtuu 50 henkeä, voi myös vuokrata kasteita, häitä ja hautajaisia varten.
 • Valokuvaus: Linnaa voi vuokrata kuvauksia ja valokuvauksia varten.
 • Häät ja juhlat: Linnaa voi vuokrata häitä ja muita juhlia varten. Linnassa on kellariholvit, talvipuutarha, jossa on tilaa 65-70 istumapaikalle, 1800-luvun ruokasali ja 1600-luvun juhlasali.
 • Jäsentoiminta: Ystäväyhdistyksen jäsenille järjestetään erilaisia aktiviteetteja, kuten kävelyretkiä, kierroksia ja luentoja.

Bogesundslandetin luonnonsuojelualue

 • Osoite: Sisäänkäynti Pålsundsvägenin kautta, Bogesundslandet, Vaxholm.
 • Muodostelma: 2015
 • Luottamushenkilö: Bogesundslandetin luonnonsuojelualuetta hallinnoi kansallinen kiinteistölautakunta (SFV).
 • Luonto: Vanhaa metsää, jossa on tammia, lehmuksia ja mäntyjä sekä peltoja ja laitumia. Dammstakärret on Natura 2000 -alue, jossa elää monia eläin- ja kasvilajeja.
 • Vaellusreitit: Dammkärrsrundan (11 km), Stortallsrundan (10 km), Stora Slottsrundan (8,5 km), Frösviksrundan (7 km), Askrikerundan (6 km), Nässeldalsrundan (5 km), Lilla Laduviksrundan (4 km), Lilla Slottsrundan (3 km), Råholmastigen (2 km)
 • Palvelu: Useita taukopaikkoja, joissa on tulisijoja, polttopuita ja suojia.
 • Toiminta: Patikointi, pyöräily, ratsastus, maastohiihto, pitkänmatkan luistelu, marjastaminen ja sienestys, golf, kalastus ja uinti.

Bogesundin linnan löytäminen

 • Auto: Ota Tukholmasta E18-tietä Norrtäljen suuntaan. Käänny Arningessa oikealle kohti Vaxholmia (tie 247). 7 kilometrin jälkeen käänny Ladvikissa oikealle ja seuraa Bogesundin opasteita. Matka-aika: noin 35 minuuttia.
 • Bussi: Ota bussi 670 Tekniska högskolanilta (metro). Jää pois Vaxholmin tai Kullan risteyksessä ja vaihda bussiin 681 Bogesunds gårdiin. Matka-aika: noin 45 minuuttia + 10 minuuttia.
 • Vene: Matkusta Waxholmsbåtilla (Waxholmsbolaget) Grand Hotellista tai Nybrovikenista Vaxholmiin. Voit myös ottaa oman veneen ja telakoitua linnan omaan laituriin. Laituri sijaitsee eteläisellä Bogesundslandetilla, itäisellä Askrikefjärdenillä Granholmenin majakan pohjoispuolella.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme