Menu Close

Lötsjön ja Råstasjön - luonto Solnassa ja Sundbybergissä

Lötsjön ja Råstasjön, jotka sijaitsevat Sundbybergissä ja Solnassa, ovat kaksi hienoa järveä, joilla on runsas linnusto. Golfängarnan ympäristössä on myös mahdollisuuksia kävelyyn, pyöräilyyn, ulkoiluun ulkokuntosalilla, piknikille, kahvin nauttimiseen Gröna stugan -kahvilassa tai vaikkapa jalkapallon tai crazy golfin pelaamiseen.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Lötsjön ja Råstasjön - kaksi suurta lintujärveä

Olemme viettäneet paljon aikaa sekä Lötsjönillä että Råstasjönillä. Asuimme Sundbybergissä monta vuotta, ja menimme usein Lötsjönin alueelle kävelemään, lenkkeilemään tai piknikille. Siihen aikaan asuimme ilman terassia tai parveketta, ja silloin oli täydellistä olla lähellä Golfängarnasin viheraluetta. Siellä on mukavia kävelyreittejä läpi kauniin luonnon, mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin ja paljon lintuja.

Fågelskylt vid Lötsjön

Lötsjön Sundbybergissä

Lötsjön ja Golfängarna ovat Sundbybergin vihreä keidas. Järven ympärillä oleva alue on erittäin suosittu, ja kauniina päivinä ihmiset kokoontuvat tänne kävelemään, lenkkeilemään, pitämään piknikiä tai harrastamaan erilaisia urheilulajeja. Vuodesta 2017 lähtien Lötsjön-Golfängarna on ollut luonnonsuojelualue.

Lötsjön i Sundbyberg

Lötsjön sijaitsee lähellä Duvbon metroasemaa Sundbybergissä, ja sen toisessa päässä sijaitsee Råstasjön Solnassa.

Erilaisia mielipiteitä Lötsjönjärven joutsenperheestä

Sundbybergissä asuessamme järvessä on ollut uutuutena suuri "joutsenperhe". Kunta on päättänyt kullata alueen erilaisilla eläimillä, jotka syttyvät pimeän tullen, ja siellä on jo muutama peura, jotka hehkuvat kullanvärisinä.

Kolme joutsenta on nyt laskeutunut, joista suurin on viisi metriä pitkä ja 2,30 metriä korkea. Kuten tavallista, kun jotain uutta asennetaan, sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua. Monet pitävät joutsenista, mutta toisten mielestä ne ovat rumia tai tarpeettomia. "Joutsenet eivät ole taideteoksia vaan eräänlainen teollisesti tuotettu koristevalaisin, mutta pidämme niistä silti. Mielestämme eläimet sopivat ympäristöön, ja kaikki ylimääräinen valaistus voi olla hyväksi turvallisuuden tunteen luomiseksi.

Lötsjön i Sundbyberg

Kahvia vihreässä mökissä

Gröna stugan on viihtyisä pieni kahvila, jolla on suosittu ulkoterassi aivan Lötsjönin vieressä. Meillä oli tapana käydä täällä syömässä grillattua lohta tillimuhennettujen perunoiden kanssa. Nyt ruokalista on luultavasti erilainen. Täältä löydät voileipiä, leivonnaisia ja päivän lounasta, ja kun "Bistro Lötsjöpaviljongen" on auki, tarjolla on myös hieman ylellisempi menu. Paikan voi varata myös juhlia ja häitä varten.

Gröna stugan vid Lötsjön

Lötsjön linnusto

Lötsjön ei ole uimajärvi vaan lintujärvi, ja täällä on todella paljon lintuja. Joskus voit nähdä suuria kanadanhanhi- tai valkoposkihanhiparvia avoimilla nurmialueilla. Täällä on myös runsaasti sinisorsia, kottaraisia, joutsenia ja monia muita lintuja. Keväällä ja syksyllä Lötsjön on levähdyspaikka muuttolinnuille, joista osa on kaukomatkustajia arktisilta alueilta tai Afrikasta.

Sundbybergin kaupunki hoitaa suojelualuetta niin, että mahdollisimman moni lintu voi viihtyä siellä, muun muassa kasvien avulla, jotka tuottavat marjoja ja siemeniä ympäri vuoden. Kaupunki myös ruokkii lintuja talvella luonnonmukaisilla auringonkukansiemenillä.

Lötsjön golfniityt

Lötsjön alue on nimeltään Golfängarna vuonna 1912 avatun Råsundan golfkentän mukaan. Nykyään suuria nurmikenttiä ja niittyjä käytetään jalkapalloon, piknikille ja muihin aktiviteetteihin. Niityillä kasvaa monenlaisia lajeja. Vain yhden neliömetrin niityltä löytyy 50 eri kasvilajia.

Lötsjön ja Golfängarnan aktiviteetit

Joka kerta, kun tulemme Lötsjöniin ja Golfängarnaan, olemme ihastuneita kaikkeen siihen, mitä voimme tehdä. Nyt tarjous oli myös kuitenkin paremmin kuin ennen. He ovat rakentaneet uuden, todella hienon ulkokuntosalin ja leikkikentän, joka on niin uusi, ettei sitä ole vielä edes avattu. Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä:

 • Ulkona sijaitseva kuntosali
 • Leikkipaikka
 • Bangolf
 • Jalkapallo
 • Koirapuisto
 • Piknik nurmikolla
 • Kahvia vihreässä mökissä
 • Erilaiset tapahtumat, kuten juoksukilpailut ja kansallispäivän juhlat.
Utegym vid Lötsjön
Lekplats vid Lötsjön

Råstasjön Solnassa

Aivan Lötsjönin vieressä on Råstasjön, ja jos haluat, voit kävellä tai hölkätä molempien ympäri samalla kierroksella (yhteensä noin 5 kilometriä). Råstasjön sijaitsee Solnan Råsundan kaupunginosassa, ei kaukana Friends Arenasta ja sisäkeskuksesta. Skandinavian ostoskeskus.

Råstasjön i Solna

Luonto Råsta-järven ympäristössä

Råstasjönin luonto on vihreä ja kaunis. Tuntuu kuin olisit kaukana luonnossa, ja on kiehtovaa, että olet niin lähellä Tukholman keskustaa. Råstasjön on ollut luonnonsuojelualue vuodesta 2018 lähtien. Siellä on myös luonnonmuistomerkki "Råstahällen", jossa on jälkiä sisämaan jäästä.

Råstasjön i Solna
Råstasjön i Solna

Råsta-järven linnusto

Råsta-järvi tunnetaan parhaiten linnustostaan. Täällä on noin 100 lintulajia, ja kun lähestyt tiettyjä järven osia, sinua tervehtii kiihkeä lorina. Täällä voit nähdä esimerkiksi sorsia, joutsenia, haahkoja, räyskiä, ruskosuohaukkoja, naurulokkeja ja ruovikoita.

Järven ympäristössä voi nähdä myös tiiroja ja haahkoja sekä vuodenajasta riippuen esimerkiksi silkkiuikkuja, yölaulajia, peippoja, punarintoja, räkättirastaita ja haikaroita. Haikarat asuvat suurimman osan vuodesta Djurgårdenin Isbladskärretissä, mutta muuttavat talvella Solnaan. Jos olemme ymmärtäneet oikein, muutto johtuu osittain siitä, että täällä on avointa vettä, ja osittain siitä, että ne saavat ruokaa Solnan kaupungista.

Råstasjön i Solna
Råstasjön i Solna

Odottamattomia oivalluksia Lötsjön ja Råsta-järven maisemista

Kirjoittaessani tätä Lötsjön- ja Råstasjön-postausta löysin mielenkiintoista historiallista tietoa, jota en voi olla jakamatta.

Vanha mies asui 30 vuotta majassaan.

Lötgubben, tai Löf, kuten häntä oikeasti kutsuttiin, asui 1800-luvun lopulla Lötsjön rannalla sijaitsevassa majassa. Hänellä oli takka ja savupiippu eikä hän loukannut ketään, joten hän sai asua täällä 30 vuotta, kunnes kuoli 70-vuotiaana vuonna 1897.

Gerdin murha tapahtui Lötsjönissä, -

Joulukuun 1. päivänä 1939 katosi 10-vuotias Gerd Johansson -tyttö. Kahdeksan päivää myöhemmin hänet löydettiin raiskattuna ja kuristettuna Lötsjönistä. Mies tuomittiin rikoksesta kymmeneksi vuodeksi pakkotyöhön. Kriitikot kuitenkin väittivät, että useat todistajanlausunnot olivat vääriä, ja on epäselvää, oliko mies todella syyllinen.

Strutsifarmi muuttui elokuvateatteriksi

Råstasjön sijaitsee Råsundassa, ja 1900-luvulla siellä sijaitsi suosittu strutsitila (strutsin höyhenet olivat muodissa!). Vuonna 1919 Svensk Filmindustri osti strutsitilan ja rakensi Filmstadenin, johon Råsunda myöhemmin yhdistettiin.

Göra i Uppland
Haluatko lisää vinkkejä tekemistä Upplandissa? Klikkaa tästä!

Sekä Lötsjön että Råstasjön ovat kaksi erittäin mukavaa järveä, ja voimme suositella vierailua täällä. Oletko sinäkin käynyt täällä? Mitä mieltä olette?

Tietoja Lötsjönistä

 • Maisema: Uppland
 • Maakunta: Tukholman lääni
 • Kunta: Sundbyberg
 • Suurin syvyys: 3 metriä
 • Rantaviiva: 1,12 kilometriä
 • Valuma-alue: Åkerström-Norrströmin rannikkoalue ja myös Brunnsvikenin lahti.
 • Saaret: 9 pientä saarta, joista yksi on luonnollinen

Lötsjön-Golfängarnasin luonnonsuojelualue

 • Perustettu: 2017
 • Koko: 26,5 hehtaaria
 • Sijainti: Laaksossa kahden harjun välissä, Tulemarken-Storskogen etelässä ja Hallonbergen-Ör pohjoisessa.
 • Puistoalueen suunnittelu: Maisema-arkkitehti Sven A Hermelin (1900-1984)
 • Luonto: Järvi, puro, metsäkumpuja ja vanhoja puita.
 • Puut: Pihlaja, saarni, rauduskoivu, paju, haapa, härkäpensas, pihlaja, mustikka ja lehtokuusama.
 • Kasvit: Mustikka, koiranheinä, niittyleinikki, lampaannata, ruohosara, suopursu, suopursu, suopursu, lilja, rakkolehdokki, kotkanluuta, metsäalvejuuri, mustikka, vanamo, pyökki, valkovuokko, keltainen vesililja, soihtukukka, keltakukka, kottarainen, miekkasormustinkukka, lillukanukka, mantelikukka, mantelikukka, tervalepikko, rätvänsara, päivänlilja, ranta-aronia. rantanurmikka, puna-apila, rantakynsi, rantapaju, kaisla ja metsälauha.
 • Linnut: sinisorsa, sepelkyyhky, kottarainen, naurulokki, naurulokki, ruskosorsa, lapasorsa, suokukko, suokukko, pajulintu, pajulintu, suokukko, mustapääkerttu, räkättirastas, kottarainen, töyhtöhyyppä ja haikara.
 • Kala: Ruda, ahven, särki, hauki, ruohokarppi ja karppi.
 • Hyönteiset: Ristisorsa, kuusikuorijyrsijä, mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia (riikinkukkoperhonen, pikkutäpläperhonen ja hopearaitainen helmiperhonen) sekä sudenkorentoja, neitoperhosia ja neitoperhosia.
 • Lue lisää: Lisätietoja luonnonsuojelualueesta löydät osoitteesta Sundbybergin verkkosivusto.

Lötsjön aktiviteetit

 • Jalkakäytävät: Järven ympäri kulkeva polku on 1,4 kilometriä pitkä (osa 5 km:n pituista Hälsans stig -reittiä).
 • Juoksukilpailu: Säännöllinen "Two Lakes Round" -juoksukilpailu
 • Bangolf: Sundbybergs BGK, Dimslöjan 2
 • Jalkapallo: Varattavat jalkapallokentät, Dimslöjan 4
 • Utegym: Lötsjöns Utegym, Vackra vägen
 • Leikkikenttä: Lötsjöparkensin leikkipaikka, Storskogen
 • Koirapuisto: Lötsjön ja Råstasjön välisellä polulla, lähellä Sjövägeniä.
 • Kahvila: Gröna stugan, Ursviksvägen 28

Lötsjön löytäminen

 • Auto: Löytyy esimerkiksi parkkipaikkoja, jos saavut Lötsjöniin Sundbybergin Vackra vägenin kautta.
 • Kunnallinen: Mene Duvbon metroasemalle Sundbybergissä. Sieltä on muutaman minuutin kävelymatka.

Tietoa Råsta-järvestä

 • Maisema: Uppland
 • Maakunta: Tukholman lääni
 • Kunta: Solna
 • Suurin syvyys: 4,3 metriä
 • Rantaviiva: 1,86 kilometriä
 • Valuma-alue: Åkerström-Norrströmin rannikkoalue ja myös Brunnsvikenin lahti.

Råstajön luonnonsuojelualue

 • Perustettu: 2018
 • Koko: 40 hehtaaria
 • Sijainti: Yhdistyy lännessä Lötsjön-Golfängarnasin luonnonsuojelualueeseen Sundbybergissä.
 • Luonto: Lehti- ja sekametsää, jossa on vanhoja mäntyjä ja suuria tammia (jopa 100-vuotiaita).
 • Kasvit: Muun muassa punaisella listalla oleva puun sieni männynverso.
 • Linnut: Täällä on noin 100 lintulajia, muun muassa sorsia, harmaalokkeja, kirjosieppoja, lapintiiroja, rantasipi ja naurulokkeja.
 • Muut eläimet: Lepakot (seitsemän lajia), sammakkoeläimet, simpukat ja kalat (ahven, särki ja hauki).
 • Lue lisää: Lisätietoja luonnonsuojelualueesta löydät osoitteesta Lääninhallituksen verkkosivusto.

Aktiviteetit Råsta-järvellä

 • Kävely- ja pyöräilyreitit: Mukavia kävely- ja pyöräilyreittejä järven ympärillä
 • Lintujen tarkkailu: Råstasjönissä on paljon lintuja. Myös opastettuja linturetkiä voidaan järjestää.

Råstasjön löytäminen

 • Auto: Voit esimerkiksi pysäköidä Friends Arenalle tai Mall of Scandinaviaan ja kävellä sieltä.
 • Kunnallinen: Voit ottaa bussin Solnan Arenan-pysäkille. Tarkista bussit ja ajat sl.se-sivustolta
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme