Menu Close

Lingnåren kulttuurisuojelualue - historiallisia polkuja Upplannissa

Lingnåren kulttuurisuojelualue sijaitsee Hållnäsin niemimaalla Tierpin kunnassa. Ruotsissa on tällä hetkellä yhteensä 43 kulttuurisuojelualuetta, ja tämä on yksi niistä. Teimme täällä vierailun, kun kävimme matkailuautolla Sikhjälman satamassa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Lingnåren kulttuurisuojelualue

Lingnåren kulttuurisuojelualue on 28 hehtaarin laajuinen alue, joka nimettiin kulttuurisuojelualueeksi vuonna 2004. Tavoitteena on "säilyttää ainutlaatuinen, suurelta osin säilynyt viikinkiajan ja keskiajan kulttuurimaisema ja vaalia sen kulttuurisia, historiallisia ja biologisia arvoja".

Suojelualueella on viikinkiajalta ja keskiajalta peräisin olevia hautapaikkojen ja talojen perustuksia. Suojelualueen "sisäänkäynnin" kohdalla on pysäköintialue, ja täältä lähtee kaksi polkua, viikinkipolku ja keskiaikapolku. Siellä on myös vastarakennettu lato, jossa on pieni näyttely ja kuivakäymälä.

Lingnåren kulttuurisuojelualue sijaitsee Hållnäsin niemimaalla Tierpin kunnassa, noin 17 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

Lingnåren näyttely

Lato, jossa on pieni näyttely, on todella söpö ja viihtyisä. Kun astut sisään, voit kytkeä ajastimella toimivan lampun päälle. Täällä voit katsella valokuvia ja oppia Lingnåresin historiasta viikinki- ja keskiajalla. Voit myös noutaa esitteitä "viikinkien maailmankuvasta".

Todella jännittävää lukea jälleen maailmanpuu Yggdrasilista, kolmesta nornista, jotka kehräävät elämänlankaa, Bifrost-sillasta, joka johtaa ihmisten ja asagodien maailman välillä, ja kaikesta muusta, mikä kuuluu muinaiseen maailmankäsitykseemme.

Viikinkien polku

Viikinkipolku on 800 metriä pitkä ja esittelee viikinkiajan historiaa. Polku vie sinut viikinkiajan asutukseen, jossa ihmiset asuivat yli 1000 vuotta sitten. Paikalta on löydetty muun muassa talon perusta, jossa on takka ja erilaisia jännittäviä esineitä, kuten helmiä ja arabialainen hopeakolikko.

Helena i Kulturreservatet Lingnåre

Ohitat myös muinaisen hautausmaan, jossa on noin 30 erimuotoista ja -kokoista hautaa. Siellä on myös riimukivi, jossa on kaiverrus 1100-luvulta jKr. Hieman huimaavaa, kun ajattelee asiaa!

Keskiaikainen polku

Kilometrin mittainen keskiaikainen polku kertoo alueen hieman myöhemmästä historiasta. Polku johtaa Lingnåresin keskiaikaiseen kylään, jossa voit nähdä syvän kivikaivon ja maatilojen jälkiä. Matkan varrella olevat kyltit näyttävät kuvia siitä, millaista elämä täällä on voinut olla menneisyydessä.

green grove hill

Lingnåren kulttuurisuojelualueen lähellä on myös Grönlundsbacken, jossa on noin 50 viikinkiajan hautaa. Haudat ovat pyöreitä, suorakaiteen tai neliön muotoisia, ja täällä on myös hieno laivakokonaisuus.

Tauluissa kuvataan, miten hautajaisseremonia olisi voinut tapahtua. Vainaja poltettiin usein parhaisiin vaatteisiinsa pukeutuneena, pukusoljen, korujen ja muiden tavaroiden, kuten kampojen, veitsien ja avainten kanssa.

WIFI.se

Tämä oli mielestämme mukava vierailu. Jos haluat vielä kävellä vähän luonnossa, on hauska oppia vähän samalla. Täytyy varmaan jossain vaiheessa käydä katsomassa muitakin kulttuurisuojelualueita!

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Oletko käynyt Lingnåren kulttuuripuistossa?

Oletko käynyt Lingnåren kulttuuripuistossa? Tai ehkä olet käynyt jossain muussa Ruotsin kulttuurireservaatissa? Kerro meille!

Tietoa Lingnåren kulttuurisuojelualueesta

 • Sijainti: Hållnäsin seurakunta Tierpin kunnassa
 • Maisema: Uppland
 • Koko: 29 hehtaaria
 • Perustettu: 2004
 • Luottamushenkilö: Länsstyrelsen ja Upplandsstiftelsen
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa Upplandin säätiö

Polkuja Lingnåren kulttuuripuistossa

 • Viikinkien polku: Lyhyt punaisella merkitty kierros, joka johtaa kukkulalla sijaitsevan asutuksen, vanhan hautausmaan ja hienon riimukiven ohi.
 • Oranssi polku Korsvreteniin: Viikinkipolun jatkaminen.
 • Keskiaikainen polku: Sininen polku, joka johtaa keskiaikaiseen kylään, jossa on rei'itetty kaivo ja talojen perustusten jälkiä.
 • Niityt: Polku läpi niittyjen, kukkien ja perhosten.

Lingnåren kulttuurireservin palvelut

 • Tietoja: Parkkipaikalla on infolato, jossa on näyttely. Reitit on merkitty opastauluilla.
 • Vessa: Parkkipaikalla on kuivakäymälät (pitkäaikaiset kompostikäymälät).
 • Saavutettavuus: Infolato ja kuivakäymälä ovat esteettömiä. Polkuja ei ole mukautettu pyörätuolia varten.

Löydä Lingnåren kulttuurisuojelualue

 • Auto: Aja E4-moottoritietä Tierpiin päin, jatka sitten Skärplingeen ja Sikhjälmaan päin. Lingnåren kulttuurisuojelualue sijaitsee juuri ennen Sikhjälmaa.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme