Meny Stäng

Lingnåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland

Annons

Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat i Sverige, och detta är alltså ett av dem. Vi gjorde ett besök här i samband med att vi besökte Sikhjälma hamn med husbilen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lingnåre kulturreservat

Lingnåre kulturreservat är ett 28 hektar stort område, som utsågs till kulturreservat 2004. Syftet är att “bevara ett unikt, i stora delar bevarat kulturlandskap från vikingatid och medeltid samt vårda dess kulturhistoriska och biologiska värden”.

I reservatet finns lämningar av gravfält och husgrunder från vikingatid och medeltid. Vid “entrén” till reservatet finns en parkeringsplats och här startar två stigar, Vikingastigen och Medeltidsstigen. Här finns också en nybyggd lada med en liten utställning och ett torrdass.

Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun, cirka 17 mil norr om Stockholm.

Lingnåre utställning

Ladan med den lilla utställningen är riktigt söt och känns välkomnande. När man kommer in kan man dra igång en lampa på timer. Här kan man se foton och lära sig om Lingnåres historia, under vikinga- och medeltid. Man kan också få med sig några broschyrer om “vikingarnas världsbild”.

Riktigt spännande att på nytt läsa om världsträdet Yggdrasil, de tre nornorna som spinner livets tråd, bron Bifrost som leder mellan människornas och asagudarnas värld, och allt annat som tillhör vår urgamla föreställning om världen.

Vikingastigen

Vikingastigen är 800 meter lång och visar upp historia från vikingatiden. Stigen tar en till en vikingatida boplats, där människor bodde för mer än 1000 år sedan. Här har man bland annat hittat en husgrund med eldstad och olika spännande föremål, som pärlor och ett arabiskt silvermynt.

Helena i Kulturreservatet Lingnåre

Man går också förbi ett forntida gravfält med ett 30-tal gravar i olika form och storlek. Dessutom står här en runsten, med en inskrift från 1000-talet efter Kristus. Lite svindlande, när man tänker efter!

Medeltidsstigen

Medeltidsstigen, som är en kilometer lång, berättar om den lite senare historien i området. Stigen leder fram till Lingnåres medeltida by där man kan se den djupa stensatta brunnen samt spår av gårdshusen. På skyltar intill kan man se bilder av hur livet här kan ha sett ut en gång i tiden.

grönlundsbacken

I närheten av Lingnåre kulturreservat hittar man också Grönlundsbacken, där det finns ett 50-tal gravar från vikingatiden. Gravarna är runda, rektangulära eller kvadratiska och dessutom finns en fin skeppssättning här.

På skyltarna kan man läsa om hur en begravningsceremoni kan ha gått till. Den döde brändes ofta klädd i sina bästa kläder tillsammans med dräktspännen, smycken och andra tillhörigheter, som kammar, knivar och nycklar.

Detta var ett trevligt besök tyckte vi. Om man ändå vill promenera lite i naturen är det kul att få lära sig lite samtidigt. Vi måste nog ta och kolla in fler kulturreservat vid tillfälle!

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Har du varit i Lingnåre kulturreservat?

Har du besökt Lingnåre kulturreservat? Eller har du kanske besökt något annat av Sveriges kulturreservat? Berätta gärna!

Fakta om Lingnåre kulturreservat

 • Läge: Hållnäs socken i Tierps kommun
 • Landskap: Uppland
 • Storlek: 29 hektar
 • Inrättat: 2004
 • Förvaltare: Länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen
 • Läs mer: Du hittar mer info på Upplandsstiftelsen

Stigar i Lingnåre kulturreservat

 • Vikingastigen: Kort rödmarkerad rundtur, som leder förbi boplatsen på höjden, det gamla gravfältet och en fin runsten.
 • Orange stig till Korsvreten: Förlängning av Vikingastigen.
 • Medeltidsstigen: Blå led som leder till den medeltida byn med stansatt brunn och spår av husgrunder.
 • Slåtterängen: Stig genom ängsmark, med blommor och fjärilar.

Service vid Lingnåre kulturreservat

 • Information: En informationslada med utställning finns vid parkeringen. Stigarna är skyltade med informationstavlor.
 • Toalett: Torrdass (långtidskomposterande toalett) finns vid parkeringen.
 • Tillgänglighet: Informationsladan och torrdasset är tillgänglighetsanpassade. Stigarna är inte anpassade för rullstol.

Hitta till Lingnåre kulturreservat

 • Bil: Kör E4:an mot Tierp, fortsätt sedan mot Skärplinge och därefter mot Sikhjälma. Lingnåre kulturreservat ligger strax innan Sikhjälma.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev