Meny Stäng

Ulriksdals slott och slottspark – kungligt slott i Solna

Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en vacker miljö med slottspark, orangeri och handelsträdgård. Just nu ges inga visningar av slottet invändigt, men parken och handelsträdgården håller öppet för besökare. Vi tog en tur hit med elcyklarna!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ulriksdals slott i Solna

Ulriksdals slott uppfördes på 1600-talet och har sedan förändrats över tid, under överinseende av regenter som Fredrik I, Karl XIV Johan, Karl XV och Gustaf VI Adolf. Idag finns det möjlighet för alla att ta del av de vackra miljöerna, även om man för tillfället får nöja sig med utomhusmiljöerna.

Ulriksdals slott och orangeri
Ulriksdals slott
Ulriksdals slott i Sueciaverket

Ulriksdals slott ligger i Kungliga nationalstadsparken, nära Bergshamra i Solna kommun, en knapp mil norr om centrala Stockholm.

En elcykeltur till Ulriksdals slott

I fredags bestämde vi oss för att ge oss ut på en elcykeltur med Ulriksdals slott som mål. Vi gjorde några stopp på vägen, som vi kommer skriva mer om framöver. Sedan blev det medhavd picknicklunch, med mackor och varm soppa, vid Frösundavik innan vi cyklade den sista biten fram till slottet. Utsikten var vacker från bänken, men oj vad vi frös just där. Men vad gör man inte? Vi längtar verkligen efter upplevelser!

Ulriksdals slott – kunglig historia

Det var en av landets mäktigaste män, riksmarsken Jacob De la Gardie, som lät uppföra Ulriksdals slott runt år 1640. Slottet byggdes i renässansstil, och fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Många kungligheter har huserat här, och idag har Världsnaturfonden WWF kontor i en av flyglarna.

Ulriksdals slott

Från Jacobsdal till Ulriksdals slott

Jacob de la Gardie gav slottet namnet Jacobsdal efter sig själv. Här genomförde drottning Kristina år 1650 en storslagen kröningsprocession. År 1669 köptes slottet av riksänkedrottning Hedvig Eleonora, och 1684 skänkte hon slottet till sin nyfödde sonson Ulrik. Därmed ändrades slottets namn till Ulriksdal. Prinsen avled tyvärr efter ett år och farmor fick tillbaka slottet, som behöll sitt nya namn.

Peter vid Ulriksdals slott

Kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika

På mitten av 1700-talet användes slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika, som bland annat samlade de konsthantverk som visas upp idag. År 1821 inrättades ett vårdhem för krigsveteraner i slottet, men 25 år senare blev det återigen ett kungligt hem. Eftersom vi tyvärr inte kunde besöka slottet invändigt på grund av pandemin visar vi några pressbilder.

Oxenstiernska salen på Ulriksdals slott
Oxenstiernska salen, foto: Håkan Lind, Copyright: Kungl. Hovstaterna

Gustaf VI Adolf och drottning Louise

Gustaf VI Adolf och drottning Louise är också starkt kopplade till slottet. Från deras tid har man bevarat det berömda vardagsrummet från 1923. Inredningen var en bröllopsgåva från Stockholms befolkning och möblerna ritades av Carl Malmsten.

Stora vardagsrummet på Ulriksdals slott
Stora vardagsrummet, foto: Alexis Daflos, Copyright: Kungl. Hovstaterna

Orangeriet vid Ulriksdals slott

Strax intill Ulriksdals slott ligger ett orangeri som byggdes på 1600-talet. Från början var tanken att Orangeriet skulle användas för att odla exotiska frukter. Idag hittar man Orangerimuseet här, med Nationalmuseums stora samling av svensk skulpturer. Här kan man till exempel se skulturer av kända konstnärer som Carl Milles och Johan Tobias Sergel. Synd att vi inte kunde besöka det invändigt!

Oranageriet vid Ulriksdals slott

Ulriksdals slottskapell

Ulriksdals slottskapell ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander, på uppdrag av Karl XV. Kapellet uppfördes 1863-1865, på den plats där Helga Trefaldighets kapell från 1690-talet tidigare hade stått. Stilen är holländsk nyrenässans med viss inspiration från Venedig. I dag används kyrkan av Solna församling vid gudstjänster. En väldigt fin liten kyrka!

Ulriksdals slottskapell

Slottsteatern Confidencen

Slottsteatern Confidencen vid Ulriksdals slott är Sveriges äldsta rokokoteater. Teatern, som är från 1753, var en bröllopsgåva från kungen Adolf Fredrik till hans blivande hustru Lovisa Ulrika. Efter mordet på Gustav III (teaterkungen) lämnades teatern att förfalla i 200 år, men 1976 visade prinsessan Christina slottsteatern för operasångerskan Kjerstin Dellert som inledde en envis kamp för teatern. Idag har Confidencen restaurerats och är åter en levande teater. Härligt jobbat!

WIFI.se
Slottsteatern Confidencen vid Ulriksdals slott

Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slottspark anlades på 1600-talet och blev snart en av Sveriges vackraste barockträdgårdar. Parken, som sträcker sig över ett stort område, har förändrats många gånger under historien och bär spår av många olika stilideal.

Ulriksdals slottspark

Tidigt skapades en så kallad grotta, en boské (en lövteater, det vill säga en formbunden planering med häckar) och en labyrint. Senare grävde man dammar, anlade fontäner och placerade ut skulpturer.

År 1724 planterades den så kallade Drottningallén norr om Igelbäcken och runt sekelskiftet 1800 anlades en engelsk park enligt det romantiska stilidealet. Man planterade bland annat ut 2000 träd och reste den Turkiska paviljongen som du ser på bilden nedanför.

Engelska parken vid Ulriksdals slott

Ett annat minne från den här tiden är den så kallade Andromedaklippan. En gång i tiden stod en staty av Perseus från den grekiska mytologin, med sin bevingade häst på klippan. Han skulle befria sin älskade Andromeda som var kedjad vid klippan och vaktades av en drake. År 1704 ansågs draken ”gammal och söndrig” och städades undan.

Andromedaklippan

År 1863 flyttades skulpturgruppen ”De Nätdragande Morianerna” från Haga till Igelbäcken. Dessa kan man fortfarande se där de står och drar sina nät. Fascinerande staty!

När parken skulle göras i ordning för Gustaf Adolf och kronprinsessan Louise 1935 anställdes trädgårdsarkitekten Gösta Reuterswärd. Nu placerade man bland annat ut två vildsvinsskulpturer av Carl Milles vid fontänen. Varför lejon, när man kan välja vildsvin?

Vildsvin vid Ulriksdals slott

Slottsträdgården Ulriksdal

Slottsträdgården Ulriksdal är en stor handelsträdgård med blommor, växter, självplock av tulpaner, krukor och inredning. Vi kikade runt en stund här. Verkligen en trevlig och inspirerande miljö! Här finns också ett café och vi passade på att värma oss med lite kaffe och te. Mysigt, och skönt att få upp värmen ordentligt (man blir kall när man elcyklar)!

Kaninholmen

Vi promenerade sedan ner mot vattnet. Här är en vacker miljö med gamla hus, promenadstigar, sandstrand och fin utsikt.

Stranden vid Ulriksdals slott

Vid stranden kan man också se ut mot Kaninholmen. Namnet ”Canyneholmen” användes redan på 1600-talet, men man vet tydligen inte var namnet kommer ifrån. Däremot vet man att kungligheterna använde holmen som utflyktsmål, och tog sig dit i små lustbåtar formade som gondoler. Bland annat firade Karl XV och hans familj ibland midsommar på Kaninholmen.

Kusten vid Ulriksdals slott
Kaninholmen

Ulriksdals naturreservat

Söder om Ulriksdals slottspark hittar man för övrigt också Ulriksdals naturreservat. Naturreservatet ligger mellan Brunnsviken och Edsviken, och förvaltas av Ulriksdals slottsförvaltning.

Träd

Naturen består av blandskog med bok och tall, och här finns fyra åsryggar: Nordkullen, Sydkullen, Järvakullen och Kvarnkullen. På den 43 meter höga Kvarnkullen stod en gång i tiden en väderkvarn, som finns avbildad från 1600-talet. I naturreservarer finns också ”Mellanjärvagravfältet” med 175 synliga gravar från Järnåldern.

Vårblommor

Fler slott i Stockholmsområdet

Gillar du slott och slottsträdgårdar? Förutom Ulriksdals slott och Stockholms slott är här tips på ytterligare några slott i Stockholmsområdet:

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Har du besökt Ulriksdals slott?

Har du varit vid Ulriksdals slott? Har du kanske till och med haft möjlighet att se slottet invändigt? Eller har du något annat favoritslott du vill tipsa om?

Fakta om Ulriksdals slott

 • Adress: Slottsallén, Ulriksdal, Solna
 • Läge: Ulriksdal ligger nära Bergshamra i Solna.
 • Mer info: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Service och praktisk info

Observera att följande information gäller verksamhet som i vissa delar kan hålla stängt under pandemin. Besök slottets webbplats för uppdaterad info.

 • För barnfamiljer: Barnvagnar får inte tas med in i slottet. Barnvagnsparkering finns och bärselar finns att låna.
 • Förvaring: Större väskor, ryggsäckar och paraplyer måste lämnas på anvisad plats i entrén när man besöker slottet.
 • Regler: Ljudet på mobiltelefoner ska vara avstängt under besök i slottet. Fotografering och filmning i slottet är tillåtet för privatpersoner för privat bruk, dock utan blixt, stativ och selfiepinne. Man får inte äta eller röka inne på slottet. Hundar får ej vistas inne på slottet, med undantag av assistanshundar.
 • Toaletter: Finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken samt på baksidan av Orangeriet.
 • Matservering: Ulriksdals slottscafé och Trädgårdscaféet vid Ulriksdals slottsträdgård. I närheten ligger även Ulriksdals värdshus.
 • Butik: Slottsboden i Orangeriet säljer produkter med koppling till de kungliga samlingarna. Ulriksdals slottsträdgård säljer blommor, växter och tillbehör.

Visningar och aktiviteter

Observera att följande information om visningar och aktiviteter inte gäller när slottet håller stängt på grund av pandemin. Besök slottets webbplats för uppdaterad info.

 • Visningar: Ulriksdals slott och Orangerimuseet visas i samband med guidade visningar. Visningarna är 45 minuter långa och gratis för barn under 7 år.
 • Större grupper: Visningar bör förbokas.
 • App för parkpromenader: Appen ”Kungliga promenader” kan laddas ner utan kostnad. Appen innehåller flera parkpromenader med olika teman.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet i slottet: Slottet är tillgängligt med rullstol. Hiss och ramper finns.
 • Tillgänglighet i Orangeriet: Större delen av utställningen är i markplan. Mindre skulpturer finns ett halvt våningsplan upp med cirka sex trappsteg. Ramp saknas.
 • Ledsagare/assistent: Ledsagare och assistenter till besökare med funktionsnedsättning har fri entré till slottet och Orangeriet.
 • Assistanshund: Assistanshund är tillåten på slottet.
 • Toaletter: Tillgänglig toalett finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken och på baksidan av Orangeriet.
 • Parkering: Parkeringsplats för personer med funktionsnedsättning finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken samt på baksidan av Orangeriet.

Ta sig till Ulriksdals slott

 • Kommunalt: Ta T-bana till Bergshamra eller pendeltåg till Ulriksdals station och buss därifrån. Du behöver promenera 500–1500 meter.
 • Bil: Ta E4 och avfart 169 mot Norrtälje. Följ skyltar mot Ulriksdals slott. Parkeringsplatser finns mot avgift.
 • Cykel: Fina cykelvägar finns. Ställ in Google Maps på cykelvägar eller skaffa cykelkarta från Solna Stad.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev