Menu Close

Noorin linna - karoliininen puulinna Upplannissa, Ruotsissa.

Noorin linna on puinen karoliininen linna Knivstassa, Upplannissa. Se on ehkä hyvin pieni ja ehkä vaatimaton linna, mutta sen maaperää ovat tallanneet sellaiset merkittävät henkilöt kuin Karl XI, Verner von Heidenstam ja Steve Jobs. Aikoinaan siellä oli myös vaikuttavan upea barokkipuutarha.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Norjan linna

Noorin linnalla on pitkä ja jännittävä historia, ja nykyään se toimii juhla- ja konferenssikeskuksena. Saimme vinkin linnasta seuraajalta osoitteessa Instagram, kun olimme aiemmin linnareissulla. Silloin se ei sopinut ohitettavaksi, mutta kun nyt näimme kyltin, kello soi!

Noors slott

Noorin linna sijaitsee Knivstassa Upplandissa, noin 2,5 kilometriä Uppsalasta etelään ja lähes 6 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

Charles XI, Verner von Heidenstam ja Steve Jobs

1680-luvulla Noorin linna siirtyi kruunun haltuun Kaarle XI:n vähennyksen yhteydessä, ja muutamaa vuotta myöhemmin kuningas myi linnan neuvonantajalleen Nils Gyldenstolpelle. Hän rakennutti linnan uudelleen karolingiaaniseen tyyliin loistavaksi kartanoksi. Eikö pieni puulinna ole mielestäsi niin mahtava? Katso sitten vanhoja piirustuksia barokkipuutarhasta. ... oli upea.

1700-luvulla linnan omisti Hermelinin perhe, ja vuonna 1898 kirjailija Verner von Heidenstam vietti Noorin linnassa vuoden saadakseen oikean tuntuman kirjoittaakseen "Karoliiniset". Eräänä yönä hän sai aavekokemuksen, jota hän itse on kuvaillut:

Kirjoitushuoneeni ulkopuolella oli kaksi suurta huonetta, jotka olivat yöllä lähes pilkkopimeät ja joiden seinät olivat täynnä vanhoja perhearkistoja. Siellä oli myös suuri ratsastajamuotokuva Kaarle XI:stä. Kun olin parhaimmillani työstämässä Kaarle XII:n kuolemaa Fredrikshaldissa käsittelevän luvun loppua - kello oli noin kaksi yöllä - kuulin askelia ja helisevää, kolisevaa ääntä. Katsoin ylös, ja pimeässä oviaukossa seisoi kukaan muu kuin itse sankarini Kaarle XII kenttäpuvussa. Hänen kasvonsa olivat valkoiset kuin kipsi. Hänen käsineensä olivat valkoiset. Wraith istuutui tuolille miekka polvensa yli ja sanoi selvällä äänellä:

- Se, mitä kirjoitat, voi olla todellista ja totta, mutta unohdat yhden asian. Viime yönä kutsuin Jumalaa. Muistan sen.

Sitten aave oli poissa. Kiirehdin alakertaan, herätin vaimoni ja kerroin hänelle aavemaisesta näystä. Sitten lisäsin syvällä tunteella aaveen sanat kertomukseeni. Kukaan ei tiedä, miten runous yhdistää taikauskon ja tiedon. Ehkä totuus tislautuu juuri tuosta yhdistymisestä. Tähän kummitustarinaan haluan lopettaa tältä päivältä.

Verner von Heidenstam
Allé vid Noors slott

Nykyään linna toimii juhla- ja konferenssikeskuksena, ja ehkäpä tänne on kirjoitettu hieman modernia historiaa. Tiedetään esimerkiksi, että Steve Jobs piti täällä tärkeän kokouksen Ericssonin kanssa kaksi kuukautta ennen iPhonen ensimmäisen version julkaisua.

Noors slott

Vierailu Noorin linnassa

Nykyään Noorin linna on ensisijaisesti linna, jossa voi vierailla juhlia, häitä, konferensseja tai vaikkapa viihtyisää lomaviikonloppua varten. Linnassa on ylellinen ulkoteltta ja rentoutumisalue, jossa on sauna ja poreallas.

Noors slott

Pysähdyimme matkailuautolla vain katselemaan paikkoja, joten vierailu oli suhteellisen lyhyt. Puutarha on mukava, ja näyttää siltä, että täällä järjestetään yleensä häitä. Aikoinaan täällä oli vielä upeampi barokkipuutarha.

Matkailuvaunualue Knivstassa

Vallonin myllyillä käydessämme olimme matkalla etelään ja etsimme sopivaa paikkaa, jossa olisi sähköä. Se ei ollut helppoa, mutta lopulta löysimme asuntoautoille ja asuntovaunuille tarkoitetun paikan Kvarngårdenista, Knivsta Hembygdsgille Knivstassa. Tämä oli erittäin mukava paikka, josta pidimme!

Ställplats i Knivsta

Seisoimme mukavasti nurmikolla, ja meillä oli pääsy kaikkiin tarvitsemiimme palveluihin sähkön, vessojen, suihkujen ja WC-säiliön tyhjennysmahdollisuuden muodossa. Tätä varten meidän oli nostettava 250 kruunua. Voimme ehdottomasti suositella tätä paikkaa!

Ställplats i Knivsta
Ställplats i Knivsta

Katso lisää naapurustossa

Noorin linnasta ei ole pitkä matka Uppsalaan, eikä kovin pitkä matka ole myöskään Uppsalaan. Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna. Lähistöllä sijaitseviin jännittäviin linnoihin kuuluvat muun muassa seuraavat linnat Wenngarnin linna, Rosersbergin linna, Skoklostersin linna ja Salstan linna.

WIFI.se
Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Oletko käynyt Noorin linnassa?

Oletko käynyt Noorin linnassa tai Knivstan parkkipaikalla? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla muita vinkkejä lähialueelle?

Tietoja Noorin linnasta

 • Osoite: Ledingevägen 93, Knivsta
 • Kunta: Knivsta
 • Maakunta: Uppsalan lääni
 • Maisema: Uppland
 • Kehittäjä: Nils Guildenstolpe
 • Valmistuminen: 1690s
 • Tyyli: Karoliininen tyyli
 • Omistajat: Yritystä johtavat Sofia ja Håkan Hjärner, ja kiinteistön omistaa Landia AB.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Konferenssi: Linnassa voidaan järjestää konferensseja aterioineen, rentoutumisalue ja paljon muuta.
 • Häät ja juhlat: Linna on varattavissa häitä ja juhlia varten, samoin kuin puutarha ja linnan kesäolohuone (teltta).
 • Viikonloppuna: Linnan viikonloppupaketteihin voi varata kahvin, rentoutumisalueen, illallisen, kahden hengen huoneen ja linnan aamiaisen.
 • Vuokraa linna: Linnaa voi vuokrata juhliin, asiakastilaisuuksiin, aloitustilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin.

Noorin linnan löytäminen

 • Auto: Aja moottoritietä E4 Tukholmasta tai Uppsalasta ja poistu Knivstan suuntaan Brunnbyn risteyksestä. Seuraa linnan opasteita.

Noorin linnan historia

 • 1300-luvulla: Kartano mainitaan ensimmäisen kerran tämän ajanjakson kirjallisissa lähteissä.
 • 1686: Linna menetettiin kruunulle Kaarle XI:n alennuksen yhteydessä, ja Kaarle XI käytti sitä myöhemmin metsästysmajana.
 • 1689: Kuningas myi linnan neuvonantajalleen Nils Gyldenstolpelle, kun neuvonantaja korotettiin kreivin arvoon. Nils Gyldenstolpe rakennutti linnan uudelleen upeaksi kartanoksi karoliiniseen tyyliin, mahdollisesti Jean de la Valléen suunnitelmien mukaan.
 • 1600-luvun loppupuoli: Johan Hårleman suunnitteli vaikuttavan barokkipuutarhan, jota ei enää ole olemassa. Säilyneiden hedelmäpuiden joukossa on ainutlaatuinen paikallinen omenalajike nimeltä Noors Glasäpple.
 • 1696: Kuningas Kaarle XI vieraili kreivi Gyldenstolpen luona Noorissa kahdesti vuonna 1696.

1700-luvulta nykypäivään

 • 1761: Noorin linnan osti kaupunginvaltuutettu Carl Hermelin, ja linna säilyi suvun omistuksessa fideicomissina vuoteen 1918 asti. Linnan kaksi rokokoo-siipeä rakennettiin Hermelinin aikana.
 • 1898: Verner von Heidenstam vietti vuoden Noorin linnassa saadakseen oikean ilmapiirin kirjoittaakseen Kaarle XII:n sodasta. Linnan Heidenstam-huoneessa voit kokeilla kirjailijan tuolia.
 • 1996-1997: Linna ja rakennukset kunnostettiin kokonaan.
 • 1980- ja 1990-luvut: Noor Castle oli Alpha-säätiön ylläpitämä hoitokeskus.
 • 2005: Linnan ostivat Sofia Hjärner ja hänen tätinsä Stina Fredriksson, ja myöhemmin Sofian aviomies Håkan otti Stinan paikan. He pyörittävät yritystä edelleen, kun taas kiinteistö on myyty ulkopuoliselle kiinteistönomistajalle.
 • 2006: Steve Jobs vieraili Noorin linnassa tapaamassa Ericssonin silloista toimitusjohtajaa Carl-Henric Svanbergia. Kaksi kuukautta myöhemmin Steve Jobs esitteli Applen ensimmäisen version iPhonesta.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme