Meny Stäng

Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips

Annons

Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man inte kan resa och inte bör socialisera inomhus? Som tur är kan man fortfarande ta sig ut i friska luften, och vi tipsar om ett antal utflykter i Stockholms län – norr om stan, i Stockholms stad, och söder om stan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utflykter i Stockholm i coronatider

Som situationen ser ut i Stockholm just nu så bör man undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med och man bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer såsom köpcentrum och museer. Men man kan, tack och lov, fortfarande vistas utomhus.

Jag tänkte först skriva “15 coronasäkra utflykter i Stockholm”, men det går väl egentligen aldrig att säga att något är totalt säkert när man pratar om så mikroskopiska saker som virus. Däremot är ju risken att smittas betydligt mindre utomhus, och det är mycket enklare att hålla avstånd. För att det ska vara så coronasäkert som möjligt är det förstås bäst att transportera sig med egen bil eller cykel. Här är är 15 tips på utflykter i Stockholm i coronatider.

Utflykter i Stockholm i coronatider

Utflykter i Stockholm i coronatider – norr om stan

1. Järfälla och Sollentuna: Järvafältets naturreservat

Se och göra: Järvafältets naturreservat, eller Norra Järvafältet, är ett fint naturområde i Stockholms län. Här kan du vandra eller cykla, och här finns också flera stora sjöar och historiska gårdar. 

Hitta hit: Järfällasidans huvudentré ligger vid Säby Gård, strax öster om Jakobsbergs centrum. Sollentunasidans huvudentré ligger vid Bögs gård, strax väster om Häggviksavfarten på E4:an.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Helena, Norra Järvafältet

2. Järfälla: Görvälns naturreservat vid Görvälns slott

Se och göra: Görvälns slott är ett vackert slott som idag fungerar som hotell och restaurang. Runt slottet ligger vackra naturområden där man kan vandra. Man kan också besöka fornborgen Gåseborg.

Hitta hit: Från Stockholm kör du E18 norrut. Sväng av vid Trafikplats Barkarby, och sväng vänster mot Viksjöleden. Sväng höger vid Järfällavägen och följ skyltar mot Mälarvägen och Görvälns slott.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Görväln

3. Solna: Hagaparken

Se och göra: Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid. Här ligger också flera matställen samt Fjärilshuset. Observera att vissa aktiviteter kan hållas stängda på grund av coronapandemin.

Hitta hit: Hagaparken ligger i Solna, norr om Stockholm. Parken ligger vid Brunnsvikens västra strand, och sträcker sig från Stallmästaregården i söder till Frösundavik i norr.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Hagaparken

4. Solna och Sundbyberg: Lötsjön och Råstajön

Se och göra: Lötsjön och Råstasjön är två fina fågelsjöar i Solna och Sundbyberg. Här kan man spana på fåglar men också promenera, cykla eller kanske träna på det nya fina utegymmet.

Hitta hit: För att ta dig till Lötsjön kan du till exempel parkera i närheten av “Vackra vägen” i Sundbyberg. För att ta dig till Råstasjön kan du till exempel parkera vid Friends Arena eller Mall of Scandinavia och promenera därifrån.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Lötsjön

5. Österåker: Engelska parken vid Rydboholms slott

Se och göra: Rydboholms slott i Roslagen är ett privat slott från 1500-talet, som inte är öppet för besökare. Den fina engelska parken som ligger intill är däremot öppen. Här är fint att strosa, och det finns gott om monument av olika slag.

Hitta hit: Kör E18 från Stockholm mot Åkersberga. Vid Arninge trafikplats ta av på väg 274 mot Vaxholm. Ta sedan av mot Östra Ryds kyrka. Slottet ligger strax efter kyrkan, till höger. Promenera förbi slottet och följ skyltar mot parken.

Kapell vid Rydboholms slott

6. Vaxholm: Bogesundslandets naturreservat och Bogesunds slott

Se och göra: Det finns flera olika vandringsleder. Från Bogesunds slott utgår Stora Slottsrundan, Lilla Slottsrundan eller Blå leden mot Vaxholm. Samtidigt kan man passa på att spana in det vackra slottet.

Hitta hit: Bogesundslandets naturreservat ligger i Vaxholm. Med bil från Stockholm tar du E18 mot Norrtälje. Ta höger vid Arninge mot Vaxholm (väg 247). Efter cirka 7 kilometer tar du höger vid Ladvik, följ skyltar mot Bogesund. 

Utflykter i Stockholm i coronatider - Bogesundslandet

Utflykter i Stockholm i coronatider – Stockholms stad

7. Bromma: Judarskogens naturreservat

Se och göra: I Judarskogens naturreservat möts du av en sagoskog med slingrande stigar runt sjön Judarn, och här hittar du också Åkeshofs slott. Du kan promenera och det finns även uppmärkta cykelstigar.

Hitta hit: Naturerservatet ligger i Bromma. Det finns inga specifika parkeringsplatser inom reservatet, men det finns några platser vid entrén vid Åkeshofs slott.

Judarskogens naturreservat

8. Stockholm: Djurgården och Isbladskärret

Se och göra: Djurgården är fantastiskt fint alla tider på året, och man kan strosa runt och uppleva allt från vackra hus till vild natur. Allra vildast är det vid Isbladskärret. På våren och sommaren kan man se massor av hägrar här, men på vintern kan de ha flyttat, exempelvis till Råstasjön i Solna.

Hitta hit: Det finns flera olika parkeringar på Djurgården, till exempel vid Djurgårdsbrunn.

Isbladskärret

9: Stockholm: Kungsholmens parker

Se och göra: På Kungsholmen finns många olika parker, både större och betydligt mindre. En solig dag kan det vara fint att ta en promenad här. Det är också fint att promenera längs Norr Mälarstrand och vid Stadshusparken har man fin utsikt över vattnet.

Hitta hit: Till Kungsholmen tar du dig till exempel genom att promenera över Stadshusbron, från centrala Stockholm.

Parker på Kungsholmen - Kronobergsparken

10. Stockholm Söderort: Skogskyrkogården

Se och göra: Skogskyrkogården i Stockholm är ett av de svenska världsarven på Unescos världsarvslista. Här kan man promenera i den fina kyrkogårdsmiljön. Man kan också kika på kapell och arkitektur av arkitekten Gunnar Asplund.

Hitta hit: Skogskyrkogårdens huvudentré ligger på Sockenvägen 492 i Gamla Enskede i Stockholm.

Skogskyrkogården i Stockholm

Utflykter i Stockholm i coronatider – söder om stan

11. Värmdö: Gustavsberg

Se och göra: Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är känd för porslinsfabriken Gustavsberg. Här kan man på egen hand gå en liten stadsvandring och lära sig mer om porslinsfabrikens historia.

Hitta hit: Från Stockholm kör du väg 222 mot Gustavsberg och Värmdö. Bilvägen är cirka 27 kilometer, körtid cirka 35 minuter.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Gustavsberg

12. Nacka: Nyckelvikens naturreservat

Se och göra: Nyckelvikens naturreservat i Nacka är ett populärt friluftsområde som bjuder på vacker natur, härlig utsikt över vattnet och en fin herrgård. Här kan man vandra och här finns också en bondgård. Observera att aktiviteter kan vara inställda på grund av coronapandemin.

Hitta hit: Nyckelvikens naturreservat ligger i Nacka. Kör väg 222, ta av mot Nacka centrum och ta till vänster i rondellen. Följ skyltar mot Jarlaberg och Nyckelviken. Parkering finns längs Nyckelviksvägen.

Utflykter i Stockholm i coronatider - Nacka

13. Haninge och Tyresö: Tyresta nationalpark

Se och göra: Tyresta nationalpark är en stor nationalpark med många olika vandringsleder. Vid Tyresta by finns café och lanthandel. Observera att vissa verksamheter och aktiviteter kan vara stängda på grund av coronapandemin.

Hitta hit: Det finns flera entréer, men huvudentrén finns vid Tyresta by, Vendelsö i Haninge kommun. Med bil från Stockholm kör du väg 73 mot Nynäshamn. Ta av mot Brandbergen och följ skyltar mot nationalparken. 

Utflykter i Stockholm i coronatider - Tyresta

14. Tyresö: Tyresö slott och Alby naturreservat

Se och göra: Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö. Här kan man strosa i den fina slottsparken. Om man vill kan man också vandra i Alby naturreservat.

Hitta hit: Ta Nynäsvägen från Stockholm och därefter väg 229 mot Tyresö slott. 

Tyresö slott

15. Botkyrka: Lida friluftsgård

Se och göra: Lida Friluftsgårdbjuder på ett fantastiskt fint friluftsområde med massor av olika aktiviteter för barn och vuxna. Hit kan man komma för att vandra eller för att till exempel prova höghöjdsbana.

Hitta hit: Sväng av väg 226 vid Botkyrka Hantverksby in på Pålamansvägen. Härifrån är det skyltat mot Lida Friluftsgård.

Lida naturreservat

Fler tips på utflykter i Stockholm i coronatider?

Har du fler tips på utflykter i Stockholm i coronatider? Dela gärna med dig av dina bästa tips!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev