Meny Stäng

Upplev Taroudant i Marocko – “Lilla Marrakech”

Annons

Det är inte svårt att förstå att Taroudant i Marocko kallas “Lilla Marrakech”. Den här historiska staden är omgärdad av en hög mur, och innanför den hittar man bland annat en marknad där man får tränga sig fram bland kärror och cyklar för att kika på hantverk och dadlar. Taroudant är den perfekta utflykten från Agadir, om man vill uppleva “det riktiga” Marocko.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Staden Taroudant i Marocko

Taroudant, som ibland också stavas Taroudannt, ligger Sous-dalen i södra Marocko, inte så långt från den kända turistorten Agadir. Staden är känd som “Lilla Marrakech” eller som “Marrakechs mormor” eftersom den ser ut som en mindre version av Marrakech. På 1500-talet utsågs staden under en kort period till huvudstad av Saadi-dynastin, innan denna roll flyttades till Marrakech.

Taroudant i Marocko
Utanför stadsmurarna i Taroudant i Marocko

“Lilla Marrakech” – En stad innanför murar

Taroudant omges av en sex kilometer lång stadsmur med nio portar, som fortfarande används. Ännu idag finns nästan hela staden innanför murarna, där man bland annat hittar en moské samt flera torg och marknader.

Taroudant mur - Lilla Marrakech
Taroudants stadsmurar är rejäla!
Taroudant
Här står vi uppe på muren och kikar in i “Lilla Marrakech”
Skilda trafikslag på Taroudants gator
Skilda trafikslag på Taroudants gator

Marknaden i Taroudant

Vi gick in i marknaden “Grand Souk” genom den ingång som är skyltad “Entrée al Kharaza”. Här fick vi genast ta av oss solglasögonen eftersom det var lite skumt, men samtidigt gav marknaden lite välbehövlig vila från den starka solen där ute.

Vi tog oss långsamt fram mellan stånd som sålde allt från traditionella kläder och skor, till moderna T-shirts, hantverk, smycken, antikviteter, frukt och kött. Samtidigt som vi kikade efter intressanta prylar gällde det att hålla koll på alla cyklister. Trots trånga gångar och mycket folk gjorde de inga tendenser till att sakta ner på farten!

Skor Marocko
Nya skor kanske?
Marknad i Taroudant
Örter, kryddor och dadlar
Dadlar
Ännu mera dadlar – priserna varierar rejält beroende på sort
Slaktare
Får det kanske lova att vara lite kött …?

Restaurang Jnane Soussia

Efter lite promenerande på marknaden blir man förstås hungrig, och då passade vi på att äta lunch på restaurang Jnane Soussia i Taroudant. Detta är ett väldigt avslappnat ställe där man sitter vid en pool, omgiven av gröna träd. Välbehövligt efter att ha promenerat runt på den intensiva marknaden!

Restaurang Taroudant

Till förrätt serverades vi några goda grönsaksröror tillsammans med gott bröd. Till huvudrätt delade vi på en stor tagine (marockansk gryta) med riktigt mört och gott lammkött och kokta grönsaker. Till efterrätt fick vi varsin hel banan och varsin hel apelsin. Lite ovant att serveras hela frukter på det sättet, men trots allt inte så dumt att avsluta med en frukt. Apelsinerna är ju väldigt goda i Marocko!

Förrätt Marocko
Förrätt med tomater, grönsaksröra och aubergineröra
Tagine
Tagine med lamm och grönsaker
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev