Meny Stäng

Lissabon i Portugal – 7 sevärdheter

Lissabon i Portugal är en charmig stad med ljusa och pastellfärgade hus, som är slitna och vackra på samma gång. Den här staden är fylld av trevliga uteserveringar och historiska sevärdheter – en stad som vi direkt blev förtjusta i! Vi ger dig tips på på 7 intressanta sevärdheter i Lissabon!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lissabon i Portugal – med dramatisk historia

Lissabon har varit huvudstad i Portugal sedan 1256, och var under lång tid en mycket viktig stad i Europa. Under den tid då portugiserna ägnade sig åt upptäcktsresor och kolonisering var Portugal Europas allra största och viktigaste handelsstad. Den här starka positionen förlorade staden under den spanska ockupationen (1580-1640), men staden blomstrade ändå.

Lissabon i Portugal
En typisk gata i city

Jordbävningen i Lissabon 1755

Den förödande jordbävningen 1755, då två tredjedelar av Lissabon lades i ruiner, och 20-30 000 människor omkom var en stor katastrof för hela Portugal. Jordbävningen, som man tror nådde nästan nio på richterskalan, inträffade i Atlanten och varade i sex minuter. Efter det kom en tsunami in från Algarvekusten som ödelade stora delar av kusten.

Lissabon
Lissabon innan jordbävningen (Pixabay)

Jordbävningen, tillsammans med Brasiliens självständighet i början av 1800-talet, ledde till en period av ekonomiskt förfall. Det var först i början på 1900-talet som staden började återhämta sig, och idag är detta en riktigt charmig och vacker huvudstad!

Sevärdheter i Lissabon
Lissabon är en otroligt charmig stad

Bergbanor och spårvagnar i Lissabon

Man brukar säga att Lissabon är byggd på sju kullar, vilket gör att staden på sina håll har mycket branta gator. Ibland är gatorna till och med för branta för motorfordon, och staden har därför tre bergbanor och en hiss. Att staden är så brant gör också att det finns flera riktigt bra utsiktspunkter som är värt att ta sig till.

Spårvagn
Bästa sättet att färdas i Lissabon

Lättast att ta sig runt staden är just med spårvagnar, som går ofta och till bra platser. Ett bra tips är att både skaffa en karta över staden och en spårvagnskarta. Använd gärna också bergbanorna, som till exempel Elevador da Gloria eller Elevador da Lavra. Dessa är utmärkta för att ta sig dit man vill, och bjuder samtidigt på Lissabons måsten på semestern.

Spårvagnar i Lissabon
Galet coolt när det är smått och spårvagnarna möts (Pixabay)

Lissabons trånga gränder

Överallt ser man snirkliga små balkonger, översållade med krukväxter och tvätt som hänger på tork i långa rader. Det finns också en hel del graffiti, som ibland är konstnärlig och kreativ, men desto oftare rent klotter.

Eftersom det var jul- och nyårshelg när vi var här, varstan dessutom fylld av tomtar och röda flaggor med Jesusbarn. Kullerstensgatorna lutar brant uppåt och neråt, och de små fullbelagda spårvagnarna stretar på i branterna.

kakelfasad
Kakelprydda väggar på husen och det är typiskt Portugal

Vi hade en solig och fin dag i Lissabon i Portugal. Vi kunde njuta både av lunch på en trevlig uteservering, och kaffe och glass i en grön park. Detta är en huvudstad vi verkligen gillar! Nu avslutar vi med att tipsa om 7 sevärdheter i Lissabon som kan vara värda att se i den här staden.

Lissabon i Portugal
Graffiti i Lissabon
Dörrar
Tvätt hängs lite överallt

Sevärdheter i Lissabon

Det finns mycket att se och göra i Lissabon i Portugal, och om du vill kan du söka upp turistkontoret på Main Square. Här finns till exempel stadsdelen Alfama, som är Lissabons äldsta stadsdel, fylld av vindlande gator och trånga gränder.

En annan populär stadsdel är Bairro Alto, som är känd för sitt hektiska nattliv. Mitt i stan hittar du också den kända och breda boulevarden Avenida da Liberdade. Här följer tips på ytterligare sju sevärdheter i Lissabon.

1. Rossiotorget

Rossiotorget eller Rossio Square ligger i Pombaline centrum och har varit ett av de viktigaste torgen ända sedan medeltiden. Här har det arrangerats tjurfäktningar, fester och avrättningar. Idag är det ett vackert torg, med klinker och fontäner.

2. Nationalteatern D. Maria II

Nationalteatern D. Maria II är ett palats som överlevde jordbävningen 1755, men som istället förstördes av eld 1836. Man byggde ett nytt palats i mitten av 1800-talet, men gjorde det då till en teater. De sex kolonnerna (pelarna) som man ser vid ingången har återanvänts från Saint Francis-klostret i Lissabon. Teatern står på Rossiotorget.

3. Rossio järnvägsstation

Rossio järnvägsstation ligger också på Rossiotorget. Centralstationen (Esta Cao De Caminhos De Ferro Do Rossio) blev klar 1890 och har en 2600 meter lång tunnel som mynnar ut i Rossiotorget. En romantisk byggnad med design från 1500-talet.

4. Belémtornet

Belémtornet (Torre De Belém) byggdes i början av 1500-talet för att hedra Vasco da Gamas och alla upptäcktsfärderna. Tillsammans med Hieronymusklostret i närheten finns tornet idag med på Unesco:s världsarvslista.

5. Jeronimos kloster

Jeronimos kloster (Mosteiro dos Jerónimos) är ett stort kloster till ära för Vasco Da Gamas lyckade expedition till Indien. Klostret eller monumentet byggdes av rikedomar som de fick med sig hem (eller plundrade med sig hem) från sina resor i fjärran östern. Klostret är med på Unesco:s världarvsslista.

6. Hissen Elevador

Hissen Elevador (Elevador do Carmo) går från de lägre delarna i centrala Lissabon till det högre Carmotorget (Largo do Carmo). Järnhissen är av gotisk stil med olika mönster på varje våning, och är designad av en lärning till Gutave Eiffel himself. Den byggdes i början av 1900-talet och kläddes i trä.

7. Saint Georges slott

Saint Georges slott (Castello de Sao Jorge) är en medeltida borg (moriskt slott) med mycket historia, som också har stått emot många slag under 2000 års tid. Det finns rester av den första befästningen från romartiden, och slottet har sedan byggts på flera gånger. Slottet med sitt citadell ligger självklart på en kulle med utsikt över staden, med vallgravar och kraftiga murar. Tornet i citadellet (Ulysses Tower) är den högsta punkten och här har man 360-gradig utsikt över stadskärnan.

Sevärdheter i Lissabon
Peter & Helena med Saint Georges slott bakom
Lissabon i Portugal
Här ser man även ut över havet och ett stort kryssningsfartyg

Se och göra runt om Lissabon i Portugal

Det finns en hel del runt stadskärnan och tänk på att Lissabon har en riviera också, och en del Unescoarv inte långt från staden.

  • Cascais är den lite mer finare delen av västkusten med vackra stränder, perfekt för dig som vill sola och bada
  • Estoril är den andra badorten med långa fina stränder
  • Sintra och det vackra palatset nära Cascais
  • Cabo da Roca är branta klippor vid Europas västligaste punkt
Slottet Sintra i Portugal
Palatset Sintra i Portugal är som ett sagopalats, foto: Pixabay
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev