Meny Stäng

Lissabons måsten – 7 måsten i Lissabon

Lissabons måsten eller iallafall 7 måsten i Lissabon, som turiststaden i västra Portugal ska bjuda på. Här tar du dig lättast fram med spårvagnar och bergbanor! Har du varit i Lissabon? Lisboa som staden heter på portugisiska, är en charmig stad med ljusa och pastellfärgade hus, som är slitna och vackra på samma gång. Den här staden är fylld av trevliga uteserveringar och historiska sevärdheter – en stad som vi direkt blev förtjusta i! Vi ger dig tips på på 7 måsten i Lissabon!

Huvudstad med dramatisk historia

Lissabon har varit huvudstad i Portugal sedan 1256, och var under lång tid en mycket viktig stad i Europa. Under den tid då portugiserna ägnade sig åt upptäcktsresor och kolonisering, var Portugal Europas allra största och viktigaste handelsstad. Den här starka positionen förlorade staden under den spanska ockupationen (1580-1640), men staden blomstrade ändå.

Lissabon, Portugal

En typisk gata i city

Katastrofen

Den förödande jordbävningen 1755, då två tredjedelar av staden lades i ruiner, och 20-30 000 människor omkom var en stor katastrof för hela Portugal. Jordbävningen, som man tror hade nästan nio på richterskalan, inträffade i Atlanten och varade i sex minuter. Efter det kom en tsunami in från Algarvekusten som ödelade stora delar av kusten.

Lissabon

Hur staden såg ut innan jordbävningen. (Pixabay)

Jordbävningen, tillsammans med Brasiliens självständighet i början av 1800-talet, ledde till en period av ekonomiskt förfall. Det var först i början på 1900-talet som staden började återhämta sig, och idag är detta en riktigt charmig och vacker huvudstad!

Lissabons måsten - 7 måsten i Lissabon

Lissabon är en otroligt charmig stad

Lissabon med spårvagn och bergbanor

Lissabons måsten? Man brukar säga att staden är byggd på just sju kullar, vilket gör att den på sina håll har mycket branta gator. Ibland är gatorna till och med för branta för motorfordon, och staden har därför tre bergbanor och en hiss. Att staden är så brant gör också att det finns flera riktigt bra utsiktspunkter som är värt att ta sig till.

Portugal, Lissabon

Bästa sättet att färdas i Lissabon

Lättast att ta sig runt staden är just med spårvagnar, som går ofta och till bra platser. Ett bra tips är att både skaffa en karta över staden och en spårvagnskarta. Använd gärna också bergbanorna, som till exempel Elevador da Gloria eller Elevador da Lavra. Dessa är utmärkta för att ta sig dit man vill, och bjuder samtidigt på Lissabons måsten på semestern.

Lissabon, Portugal

Galet coolt när det är smått och spårvagnarna möts (Pixabay)

Charmiga gränder

Överallt ser man snirkliga små balkonger, översållade med krukväxter och tvätt som hänger på tork i långa rader. Det finns också en hel del graffiti, som ibland är konstnärlig och kreativ, men desto oftare rent klotter. Eftersom det är jul- och nyårshelg, är stan dessutom fylld av tomtar och röda flaggor med Jesusbarn. Kullerstensgatorna lutar brant uppåt och neråt, och de små fullbelagda spårvagnarna stretar på i branterna.

Lissabon, Portugal

Kakelprydda väggar på husen och det är typiskt Portugal

Vi har haft en solig och fin dag i Lissabon. Vi kunde njuta både av lunch på en trevlig uteservering, och kaffe och glass i en grön park. Detta är en huvudstad vi verkligen gillar! Nu avslutar vi med att tipsa om 7 måsten i Lissabon som kan vara värda att se i den här staden. Vill du uppleva en riktigt charmig och prisvärd stad! Res hit!

Portugal Lissabon

Graffitin förstör allt det fina tycker vi

 7 kullar i Lissabon med spårvagnar

Tvätt hängs lite överallt

Lissabons måsten – 7 måsten i Lissabon

Det finns så mycket att göra i den här staden och det känns som att man behöver en vecka. Engelska går väldigt bra i turiststaden att prata, och sök upp turistkontoret på (Main Square Praca do Comercio) för att få en bra överblick på allt du vill se och göra. det finns också ett turistkontor på flygplatsen när du har landat.  Fisk är väldigt populärt i hela Portugal och prova gärna nationalrätten Bacalao, (torsk som är torkad och saltad). Bon Apetit!

1. Rossiotorget

Rossiotorget eller Rossio Square ligger i Pombaline centrum och har varit ett av de viktigaste torgen ända sedan medeltiden. Här har det arrangerats tjurfäktningar, fester och avrättningar. Idag är det ett vackert torg, med klinker och fontäner.

2. Nationalteatern D. Maria II

Nationalteatern D. Maria II är ett palats som överlevde jordbävningen 1755, men som istället förstördes av eld 1836. Man byggde ett nytt palats i mitten av 1800-talet, men gjorde det då till en teater. De sex kolonnerna (pelarna) som man ser vid ingången har återanvänts från Saint Francis-klostret i Lissabon. Teatern står på Rossiotorget.

3. Rossio järnvägsstation

Rossio järnvägsstation ligger också på Rossiotorget. Centralstationen (Esta Cao De Caminhos De Ferro Do Rossio) blev klar 1890 och har en 2600 meter lång tunnel som mynnar ut i Rossiotorget. En romantisk byggnad med design från 1500-talet.

4. Belémtornet

Belémtornet (Torre De Belém) byggdes i början av 1500-talet för att hedra Vasco da Gamas och alla upptäcktsfärderna. Tillsammans med Hieronymusklostret i närheten finns tornet idag med på Unesco:s världsarvslista.

5. Jeronimos kloster

Jeronimos kloster (Mosteiro dos Jeronemos) är ett stort kloster till ära för Vasco Da Gamas lyckade expedition till Indien. Klostret eller monumentet byggdes av rikedomar som de fick med sig hem (eller plundrade med sig hem) från sina resor i fjärran östern. Klostret är med på Unesco:s världslista.

6. Hissen Elevador

Hissen Elevador (Elevador do Carmo) går från de lägre delarna i centrala Lissabon till det högre Carmotorget (Largo do Carmo). Järnhissen är av gotisk stil med olika mönster på varje våning, och är designad av en lärning till Gutave Eiffel himself. Den byggdes i början av 1900-talet och kläddes i trä.

7. Saint Gorges slott

Saint Georges slott (Castello de Sao Jorge) är en medeltida borg (moriskt slott) med mycket historia, som också har stått emot många slag under 2000 år. Det finns rester av den första befästningen från romartiden, och slottet har sedan byggts på flera gånger. Slottet med sitt citadell ligger självklart på en kulle med utsikt över staden, med vallgravar och kraftiga murar. Tornet i citadellet (Ulysses Tower) är den högsta punkten och här har man 360-gradig utsikt över stadskärnan.

7 kullar i Lissabon med spårvagn och bergbanor

Peter & Helena med Saint Georges slott bakom

Lissabon Portugal

Här ser man även ut över havet och ett stort kryssningsfartyg

Se och göra i närheten

Det finns en hel del runt stadskärnan och tänk på att Lissabon har en riviera också, och en del Unescoarv inte långt från staden.

  • Cascias är den lite mer finare delen av västkusten med vackra stränder
  • Estoril är den andra badorten med långa fina stränder
  • Sintra och det vackra palatset nära Cascais
  • Cabo da Roca som är Europas västligaste punkt
Slottet Sintra i Portugal

Sintra palatset i Portugal tillhör Lissabons måsten. (Pixabay)

Denna sida är uppdaterad i mars 2018