Meny Stäng

8 tips på saker att göra i Albufeira vid Algarvekusten

Tips på saker att göra i Albufeira vid Algarvekusten! Vi gör just nu en resa i Algarve med vår husbil och kan passa på att bjuda på några tips. Albufeira är en trevlig semesterstad med vackra stränder, en charmig småbåtshamn, en mysig gammal stadskärna och livliga marknader. Härifrån kan man också göra utflykter och besöka andra mysiga städer längs Algarvekusten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Albufeira i Portugal

Albufeira ligger vid Algarvekusten i södra Portugal, mellan Faro i öst och Portimao i väst. Hit kommer många turister, under en stor del av året, för att njuta av fina stränder och ett härligt klimat.

Albufeiras historia

I början av 1900-talet var detta en fiskeby och fisket livnärde en stor del av befolkningen, men med tiden blev fångsterna mindre och mindre. På 1960-talet började istället turismen utvecklas, och idag lever många av stadens 40 000 invånare på just turism.

Albufeira Buffan

Vad kan man göra i Albufeira?

Vad kan man göra i Albufeira egentligen? Albufeira är en härlig semesterstad och det finns en hel del att se och göra. Vi bjuder på våra bästa tips!

Albufeira strand

1. Sola och bada

Nedanför Gamla stan i Albufeira finns en lång fin sandstrand, och stränderna avlöser sedan varandra i båda riktningar. Strand på portugisiska heter “praia” och stränder som du hittar i Albufeira är bland annat Praia da Oura, Praia da Oura Leste, Praia de Santa Eulalia, Praia da Balaia och Praia de Albufeira.

Buffan Portugal

Att det ser lite folktomt ut på våra bilder beror på att fotona är tagna i januari. Det kan visserligen vara så varmt att man kan sola någon timme på eftermiddagen om man har tur, men den tiden är relativt kort. Vattentemperaturen inbjuder heller inte direkt till bad såhär års. Andra tider på året kan vi tänka oss att det är proppfullt på stränderna här!

Strand Albufeira

2. Besöka Stranden i Galé

Stranden i Galé (Praia da Galé) ligger strax utanför Albufeira och är, enligt vår smak, den allra vackraste stranden. Åt ena hållet löper en lång flack sandstrand så långt ögat når, och åt andra hållet är stranden fylld med små vikar och stenformationer. På den långa stranden har vi brukat jogga i strandkanten.

strand algarve

På den andra delen av stranden kan man, i alla fall under lågsäsong, hitta sin egen vik där man ligger helt ifred. När vi joggat klart har vi tagit med oss matsäck hit, och sedan solat några timmar. Detta är verkligen en magisk plats!

Albufeira Galé
Stranden i Galé - Njut av en härlig solsemester i Albufeira!
Stranden i Galé – Njut av en härlig solsemester i Albufeira!

3. Hänga i Gamla stan

Gamla stan ligger på en liten höjd alldeles intill stranden i Albufeira. Här kan man strosa runt bland vitkalkade hus och kullerstensgator och kika  på kläder och smycken i de små butikerna. Eller varför inte slå sig ner på någon av alla trevliga restauranger? Att sitta i solen med en öl och lyssna till det meditativa ljudet från havet är en riktigt lyxig känsla!

Albufeira
Gamla stan i Albufeira ligger på en liten höjd alldeles intill stranden

4. Besöka hamnen

Hamnen i Albufeira är riktigt charmig med alla småbåtar som ligger tätt, tätt. Mest speciella är de färgglada husen som onekligen piggar upp i omgivningen! Fiskarna i stan har förresten en egen strand, där de tidigt på morgnarna drar upp sina båtar och rensar näten.

Portugal, Albufeira
Portugal, Albufeira

5. Shoppa i Algarve shopping

Om man tröttnar på shoppingen i Gamla stan kan man ta en tur till Algarve shopping, ett stort shoppingcenter som ligger strax utanför. Det är ett stort och fint komplex med många butiker. Här hittar man framför allt de vanliga stora kedjorna, som HM, Zara och Mango.

Shopping Algarve

6. Gå på marknad

Några gånger i månaden hålls marknader i stan. Här hittar man allt från kläder och väskor till smycken och billiga klockor. Det finns också gott om olika delikatesser som till exempel ostar och nationalrätten Bacalhau, som portugiserna själva verkligen älskar.

Marknad Portugal

7 Prova portugisisk mat

Förutom nationalrätten bacalhau så finns det en hel del annan mat och dryck att prova på i Portugal. På restaurang kan du gärna beställa in en fiskgryta (caldeirada de peixe eller cataplana).

Om du lagar mat i eget kök kan du handla färsk fisk, som till exempel dourada (seabream). Du kan också passa på att prova “vinho verde” (grönt vin), som är ett ungt, lätt och nästan lite bubbligt vin. Gott till lätta fisk- och skaldjursrätter, eller bara som ett sällskapsvin i solen.

Portugisisk fiskgryta cataplana

8. Göra utflykter

Om du har tid på dig finns det möjlighet att göra flera intressanta utflykter i området runt Albufeira. Här kommer några tips på ställen att se och besöka.

Tavira

Tavira är en charmig stad i den östra delen av Algarvekusten. Här kan man strosa runt bland vackra hus, shoppa i små butiker eller ta sig till Taviras stränder.

Tavira

Lagos

I Lagos finns en stor marina och en gammal stadskärna med fina hus, samt butiker och uteserveringar. Här arrangeras också båtturer.

Marinan i Lagos

Cabo de Sao Vicente

I det sydvästligaste hörnet av Portugal hittar du Cabo de Sao Vicente. Här kan du beskåda utsikten från de dramatiska klippor och imponeras av fiskarnas mycket speciella fisketeknik.

Resa i Algarve: Cabo de Sao Vicente
Resa i Algarve: Cabo de Sao Vicente

Med husbil i Albufeira

Om du liksom vi reser med husbil finns det flera campingar och ställplatser i området, bland annat Parque de Palmeira, som är en stor och prisvärd ställplats med bra läge. Här finns servicehus med toaletter och duschar, el och WiFi som räcker till några av husbilarna.

Ställplats i Albufeira

Vädret i Albufeira

Nu i januari är det faktiskt så varmt att man ibland kan sola någon timme under tidig eftermiddag, men på kvällar och nätter blir det kyligare. Genomsnittstemperatur under sommarmånaderna är 24-26 grader, på hösten 18-24 grader, under vintern 14-15 grader och under våren 17-20 grader. Solen skiner ofta, och det känns många gånger betydligt hetare än såhär!

Albufeira Portugal
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Fakta om Albufeira

 • Land? Portugal
 • Språk? Portugisiska (en del pratar engelska) 
 • Invånare? 40 800 i Albufeira (2011)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Billigt (billigare än i Sverige)
 • Tidsskillnad? -1 timme
 • Akutnummer? 112
 • El? Som i Sverige
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)

Resa till Albufeira

 • Flyg går går till exempel från Stockholm Arlanda till Faro med SAS, vilket tar ca 4 h 30 min. Bilresa från Faro till Albufeira är 40 minuter. Flyg går också till Lissabon, men då tar det 2,5 timme med bil till Albufeira.
 • Bil från Stockholm till Albufeira tar ca 37 timmar om man räknar ren körtid. Sträckan är 377 mil. Vi körde söderut i Portugal, från Lissabon till Albufeira, vilket tog runt tre timmar.

Boende i Albufeira

 • Hotell: Det finns gott om hotell i Albufeira, i olika prisklasser. Kolla till exempel på Booking.com eller andra hotellbokningssajter.
 • Lägenheter: Många hyr ut lägenheter i Albufeira, till exempel via Airbnb eller Hotels.com. Var beredd på att priserna stiger rejält under högsäsong.
 • Camping: Det finns en ställplats för husbilar i Albufeira som heter Parque de Palmeira. Ytterligare en ställplats finns i Galé.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev