Meny Stäng

Udden Cabo de Sao Vicente vid Sagres i Portugal

Annons

Vi har gjort en tur till udden Cabo de Sao Vicente vid Sagres i Portugal. Här, i södra Portugal, hittade vi Europas sydvästligaste punkt. Havet slår in mot 75 meter höga klippor, och en av Europas kraftigaste fyrar skickar sina ljussignaler över Atlanten. Vi besökte också udden Ponta de Sagres, som ligger strax intill. Följ med till dramatiska udden Cabo de Sao Vicente och de stora sjöslagen!

Udden Cabo de Sao Vicente

Cabo de Sao Vicente, eller Kap Sankt Vincent som udden egentligen heter på svenska, var känd redan under antiken. På den tiden representerade udden för grekerna den yttersta gränsen för den värld de kände till.

Med sina branta klippor och dramatiska natur var platsen också en källa för myter och legender. De kallade till exempel området för ”Ormlandet”, på grund av en legend som berättade om ett folk som flyttat dit då deras hemland blivit invaderat av ormar.

Vicente vid Sagres

I närheten av den här udden har också flera historiska sjöslag utspelat sig. När man läser på Wikipedia kan man se att här utspelat sig  slag mellan England och Spanien (1587), Frankrike och England (1693) och England och Spanien (1790). Det som oftast kallas slaget vid Kap Sankt Vincent är dock slaget 1797, då en brittisk flotta besegrade en större spansk flotta.

Portugal, Cabo de sao Vicente

Udden Cabo de Sao Vicente, har en historia som sägs komma från en spansk präst som led martyrdöden på 400-talet och flöt iland just här.

Sagres Portugal

Fyrtorn och fästning vid Sagres i Portugal

På Cabo de Sao Vicente vid Sagres finns ett fyrtorn som byggdes 1846 och som har den näst kraftigaste ljusanordningen bland Europas fyrar. Området där Atlantkusten möter Medelhavet är en av mest trafikerade lederna (E9) i världen. Fyren är byggd ovanpå ett gammalt kloster, som sägs ha hyst Sankt Vincents kvarlevor, tills de under någon orostid fördes i säkerhet i Lissabon.

Bredvid fyren finns också en gammal fästning som man kan besöka. Den pittoreska staden Sagres i Portugal ligger 6 km från udden, och har varit väldigt betydande för koloniseringen i Portugal.

Udden Cabo de sao Vicente vid Sagres i Portugal

Fiskare på hög höjd, Vicente vid Sagres

Havet var relativt lugnt idag, och ändå slog de långa mjuka vågorna hårt mot berget och stänkte upp brusande skum. Överallt vid klippkanterna stod fiskare med långa fiskelinor. Vi såg flera som fick napp, och fascinerades både av metoderna för att få upp fisken för stupen, och av att de vågade stå så nära kanterna …

Fiske Portugal
Två fiskare vid Ponta de Sagres
Två andra fiskare
Två andra fiskare
Portugal fiske
De här killarna fick napp, och fick slita rejält för att få upp sin fångst hela vägen nerifrån havet.
Portugisisk fiskare
En rejäl firre var det! För att få upp den hela vägen för bergskanten använde de en korg som hjälp.
Höjderna skrämmer inte fiskarna. Vi har ringat in en av dem…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev