Meny Stäng

15 saker att se och göra i Lagos på Algarvekusten

Annons

Det finns mycket att se och göra i Lagos på Algarvekusten i södra Portugal. Lagos är en trevlig och turistvänlig semesterstad med vackra stränder och en fin hamn. I den här staden, som har historia som gammal sjöfararstad, finns allt från vackra kyrkor och fort till båtturer och nöjesparker. Vi har nu listat allt du inte vill missa att se och göra i Lagos vid Atlantkusten. Dessutom kan vi tipsa om en bra ställplats för dig som reser med husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lagos på Algarvekusten

Lagos på Algarvekusten är en av de mest besökta semesterorterna i södra Portugal. Här finns gott om hotell, men om man ska boka under högsäsong kan man nog ändå behöva vara ute i god tid. Här finns också en ställplats för husbilar, som vi berättar om längre ner i inlägget. Det finns mycket att se och göra i Lagos, allt från att strosa i Gamla stan till att göra båtutflykter.

Lagos, Portugal

Man kan också passa på att prova det portugisiska köket, som ofta präglas av fisk och skaldjur. Missa till exempel inte att prova den härliga grytan cataplana! Visste du förresten att Lagos betyder sjöar på portugisiska? Det finns för övrigt massor att göra, allt från båtturer och kajaking runt kusten, till vandringsleder och vattenparker. Vi har sammanställt en lista med 15 saker att se och göra i Lagos på Algarvekusten!

Lagos gamla stan
Gamla stan är full av butiker och restauranger
Ett färggrannt hus inne i Gamla stan i Lagos
Ett färggrannt hus inne i Gamla stan

15 saker att se och göra i Lagos på algarvekusten

1. Meia Praia

Meia Praia är den största sandstranden i regionen på sina 5 km och går i en vid båge. Utmed stranden finns sandbankar en bit ut i vattnet som man kan sitta på.

2. Ponta da Piedad

Ponta da Piedad är en strand med klippor, kullar och olika formationer av röd och gul kalksten. De kan vara så höga som runt 20 meter och här finns också naturliga bågar och grottor.

3. Praia do Camilo

Praia do Camilo är en strand med små vikar, och en lång trätrappa. Vissa tider kan man simma runt i grottorna, och när tidvattnet försvinner kan man gå igenom dem.

4. Praia de Dona Ana

Praia de Dona Ana är en strand som ligger relativt nära centrum. Den här öppna stranden omringas av bergsformationer, och vattnet är nästan alltid lugnt eftersom klipporna ligger som ett skydd.

Algarvekusten

5. Gamla Lagos

Gamla Lagos och den historiska staden har vitkalkade hus och mönstrade gator, som fortfarande delvis ligger inom 1600-talsmurarna. Lagos var huvudstad mellan 1576 och 1756, och i närheten finns ett monument till minne av en grym period av stadens historia. Mercado de Escravos var Lagos slavmarknad i ca 250 år från 1444, och är en påminnelse om att upptäcktsresornas epok hade en mänsklig kostnad.

Promenera runt i Gamla stan, där man bland annat hittar små gränder, surfbutiker, restauranger och en saluhall med fisk. Centrum, som omges av de moriska murarna, gör den här staden till en charmig plats i södra Portugal. 

6. Lagos zoo

Lagos zoo ligger några kilometer utanför stan, och här finns djur från fem kontinenter. Här finns bland annat många olika sorters fåglar, men också till exempel apor och sköldpaddor. 

7. Igreja de santo Antonio

Igreja de Santo Antonio kyrkan är ett portugisiskt nationalmonument. Kyrkan har två klocktorn och är fylld av träsniderier och målningar, som skildrar livet för St Antony of Lissabon. 

8. Centro Cinecia Viva de Lagos Museum

Centro Cinecia Viva de Lagos Museum är ett vetenskapsmuseum i Lagos. Detta ligger i Casa Fogaça, en herrgård från 1700-talet, och visar alla de innovationer som gjorde de portugisiska upptäckterna möjliga. I Museo Municipal DR José Formosinho hittar du varför allt hände från början till upptäckartiden med Lagos på Algarvekusten.

Portugal
Det finns mycket att göra i Lagos på Algarvekusten

9. Lagos Marina

Lagos Marina är idag en småbåtshamn, men var en gång en hamn för sjöfararskepp. Här kan man ägna sig åt många olika aktiviteter på sjön, och det är också stadens sociala centrum.

10. Se Delfiner

Se delfiner, eller dolphin spotting, är en fantastisk upplevelse. Man är självklart inte garanterad att se delfiner, men enligt uppgifter ska det vara 90 procents chans. Bland annat kan man få se tumlare, flasknosdelfiner, vanliga delfiner och Rissos delfiner. Från samma hamn utgår flera andra båtturer, inklusive möjlighet till djuphavsfiske.

11. Forte da Ponta da Bandeira

Forte da Ponta da Bandeira är ett fort som ligger vid Bensafrims mynning och försvarade hamnen till slutet av 1700-talet. Inuti finns ett kapell inuti med portugisiskt kakel.

12. Vattensporter

Vattensporter finns på nästan alla stränder runt Lagos. På andra sidan Ponta da Piedade finns stora vågor, och ovana surfare kan lära sig grunderna vid Praia Porto de Mós. På lugnare dagar kan man hyra en stand-up paddleboard eller body board för några timmar. 

Portugal

13. Luso Aventura

Luso Aventura är ett skogsäventyr med höga linbanor, vertikala nät och broar, som ligger strax öster om Lagos. Det finns olika nivåer för att utmana både barn och vuxna.

14. Slide & Splash

Slide & Splash är en vattenpark nära Lagos och Zoomarine är en marinpark som specialiserar sig på delfiner, marint liv och fåglar. I parken finns också akvarier och en vattenpark med glidbanor, vågbassänger och forsar.

15. Dagsturer

Dagsturer Silves var den antika huvudstaden i Algarve, och i Silves finns bland annat en massiv röd tegelborg. Här finns också traditionella hus och kullerstensgator som leder ner till floden. Alternativa dagsturer från Lagos inkluderar den lugna semesterorten Luz, shoppingstaden Portimão och den hektiska semesterorten Praia da Rocha. Alla dessa dagsturer kan nås med billig kollektivtrafik, och det finns inget krav att hyra en bil.

Det finns mycket att göra i Lagos på Algarvekusten

Möte med bloggläsare

En rolig sak inträffade när vi promenerade tillbaka från Gamla stan, och var på väg mot ställplatsen. Helt plötsligt ropade ett svenskt par åt oss med “Tack för en bra blogg!”. Detta var Solan och Lasse, som förstås också stod på ställplatsen med sin husbil. Det blev genast ett intensivt samtal om platser och resvägar förstås. Så himla roligt att vi träffar en massa människor via bloggen. Så glöm inte att hälsa om vi ses, sååå roligt!

Storkar Portugal
Två storkar som hittat en bra plats för sitt bo, högst upp på ett hus

Ställplats för husbilar

I Lagos finns en stor och helt ok ställplats, visserligen utan el men å andra sidan till det facila priset av 3 euro/dygn. Det enda trista var att det flera gånger kom tiggare och knackade på dörren, och det har vi faktiskt aldrig varit med om förut … Kusten är vacker överallt i Portugal och det är svårt att skilja ut alla destinationer. Allt är ganska personligt om vad man ska tycka och hur man kommer in på ett nytt ställe. i helhet är Portugal ett härligt land.

Lagos ställplats
Många husbilar får plats på ställplatsen
Hemmabygge husbil
Vår husbilsgranne på ställplatsen hade en riktigt cool husbil
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev