Meny Stäng

Att göra i Jakobstad i Finland – 20 tips

Annons

Vad kan man göra i Jakobstad i Finland? Denna fina lilla österbottniska stad bjuder på allt från charmiga trähus och spännande museer till fina naturområden och ett populärt sommarevenemang. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Jakobstad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jakobstad i Finland

Jakobstad är en fin liten stad i Österbotten som är väl värd ett besök. Staden grundades år 1652 av grevinnan Ebba Brahe, som döpte staden efter sin avlidne make Jakob de la Gardie. På finska har staden ett helt annorlunda namn, Pietarsaari, vilket är en förfinskning av namnet på den gamla storsocknen, samt den nuvarande grannkommunen, Pedersöre.

I denna historiska lilla pärla är Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg född, och idag är staden bland annat känd för det årliga evenemanget ”Jakobs dagar”, som vi lyckades pricka in när vi kom hit med husbilen. När det kommer till språket är Jakobstad en tvåspråkig kommun, med svenska som majoritetsspråk. Du klarar dig alltså utmärkt på svenska här.

Att göra i Jakobstad i Finland

Jakobstad ligger i Österbotten i Finland, cirka 10 mil nordost om den större staden Vasa.

Vad kan man göra i Jakobstad?

Vad kan man då göra i Jakobstad? Detta är en härlig liten stad att besöka, inte minst på sommaren. Här är våra bästa tips på saker att göra i Jakobstad, samt i närområdet.

1. Promenera eller cykla i stan

Ett trevligt sätt att upptäcka Jakobstad är att promenera runt, eller att ta en cykeltur. Om du vill kan du kika in på turistbyrån, som ligger i det vackra rådhuset vid torget, för kartor och förslag på olika promenad- och cykelrutter.

Att göra i Jakobstad i Finland

2. Spana in trähusen i Skata

Den gamla trähusstaden i Jakobstad heter Skata och är ett av de största sammanhängande trähusområdena i Finland. Området har bevarats i stort sett i sin ursprungliga form och är både otroligt charmigt och otroligt stort.

3. Fika på Skorpan

Skorpan är ett supermysigt litet bageri och café som ligger i Skata i Jakobstad. Bilden nedan ger inte alls rättvisa, för det ösregnade när vi tittade förbi. Detta är en underbar liten oas där du kan handla bröd, mumsa kanelbullar i bersån eller kanske äta glass som tillverkas i boden på gården.

Skorpan

4. Häng i Skolträdgården

Mitt i centrala Jakobstad ligger en park som heter Skolträdgården. Parken anlades ursprungligen i början av 1900-talet, som en botanisk trädgård som skulle kunna användas vid undervisningen i botanik vid läroverket. Idag är detta en mysig park med många olika sorters växter och en damm med karpar.

Skolträdgården

5. Besök Malmska gården

Jakobstads museum har verksamhet på flera ställen i staden, och driver bland annat ett historiskt museum i Malmska gården mitt i stan. I museet kan man lära sig mer om sjöfart och annat som haft betydelse för staden genom åren.

Att göra i Jakobstad i Finland - Malmska gården

I en röd uthuslänga som ligger strax intill kan man kliva in i olika rekonstruerade rum, inklusive en lanthandel och en frisersalong.

6. Kika in i Runebergs stuga

Författaren och poeten Johan Ludvig Runeberg föddes 1804 i Jakobstad och betraktas som Finlands nationalskald. Framför allt är han känd för verket ”Fänrik Ståls sägner”, där också texten till Finlands nationalsång ”Vårt land” har hämtats.

Om du besöker Jakobstad på sommaren kan du kika in i ”Runebergs stuga” i Östanpå, som är en av de bäst bevarade miljöerna från hans tid. Jakt- och fiskestugan byggdes 1810 av Runebergs pappa, och här vistades Runeberg på somrarna när han var barn.

Att göra i Jakobstad i Finland - Runebergs stuga

7. Upptäck Strengbergs tobaksmuseum

Strengbergs tobaksmuseum, på Skolgatan 25, berättar om tobakens historia i Jakobstad och Finland. Här visas bland annat produkter från Strengbergs tobaksfabrik och andra fabriker i Finland.

Att göra i Jakobstad i Finland - Strengbergs tobaksfabrik
Strengbergs gamla tobaksfabrik i Jakobstad

8. Ät pizzabuffet på Mr Banks

Hungrig i Jakobstad? Det finns säkert många trevliga ställen, men vi kan bland annat rekommendera pizzabuffén på Mr Banks mitt i stan. Gott, snabbt och enkelt! Och så slipper man välja vilken sorts pizza man ska beställa, bara det!

Att göra i Jakobstad i Finland - Mr Banks

9. Smaka finska grisar på Brödhörnet

När du är i de här trakterna kan du också passa på att testa ”finska grisar”, som är en slags munk med sylt i fyllningen. Grisarna finns inte bara här i Jakobstad, men det var här vi testade dem, på bageriet Brödhörnet. Goda bakverk på ett mysigt fik! Om du vill kan du samtidigt avnjuta en Jaffa från det finska företaget Hartwall.

Finska grisar

10. Strosa i Aspegrens trädgård

Aspegrens trädgård, vid Rosenlunds prästgård, är en fantastisk oas alldeles i närheten av centrala Jakobstad. Här är det helt gratis att strosa bland gröna växter och blommor i alla tänkbara färger och former. På området finns också orangeri, lusthus, Pedersörenejdens bygdemuseum samt restaurang Rosenlund. En otroligt fin miljö!

11. Beundra Pedersöre kyrka

Pedersöre kyrka, som trots namnet ligger i Jakobstad och inte i Pedersöre, är en av Österbottens allra äldsta medeltida kyrkor. På slutet av 1700-talet blev kyrkan dock ombyggd till en korskyrka och förlorade sin medeltida utformning. Byggnaden är både mäktig och vacker, och värd att spana in.

Att göra i Jakobstad i Finland - Pedersöre kyrka

12. Upplev Gamla hamn

Gamla hamn fungerade fram till mitten av 1800-talet som Jakobstads hamn, med ett sjudande och aktivt sjöfartsliv. Idag är det här ett lugnt område med småbåtshamn och badstrand med hopptorn. Här ligger också galeasen Jakobstads Wapen och krigsskadeståndsskonaren Vega. Den senare ligger i Skeppsgården och visas vissa tider under sommaren, samt enligt överenskommelse.

Att göra i Jakobstad i Finland

13. Kryssa till Mässkär

Mässkär är en ö i yttersta havsbandet utanför Jakobstad och på ön finns, förutom vacker natur, en sommaröppen restaurang. Sommartid kan kan också ta sig hit med reguljära båtturer från Gamla hamn.

Att göra i Jakobstad i Finland

14. Njut av naturen i Fäboda

Fäboda ligger strax utanför centrala Jakobstad och är ett oerhört populärt område för semesterhäng och sköna dagar i naturen. Här finns en fantastiskt vacker sandstrand samt fina klippor och flera olika vandringsleder i härlig natur.

Man kan komma hit för att sola och bada, eller för att vandra, cykla, fiska eller plocka bär. Om du vill stanna över natten med husbil finns en ställplats (Lillsand Matkaparkki), och då finns också chans att uppleva solnedgången över vattnet.

I Fäboda ligger också Fäboda kaffestuga, där du bland annat hittar enklare maträtter, hembakta kakor och egentillverkad italiensk glass. Kaffestugan har en härlig utsikt över havet, och strax intill finns en hindersfri naturstig på fina spångar. I området hittar du också en underhållande naturstig för barn, med djurskulpturer, uppgifter om djur och en balansbana.

15. Besök det arktiska museet Nanoq

Strax utanför centrala Jakobstad, vid Fäboda, ligger Finlands första arktiska museum. Museet har namnet Nanoq, vilket betyder isbjörn på grönländska, och är grundat av den numer pensionerade brandmästaren och polarfararen Pentti Kronqvist.

Pentti har deltagit i ett flertal expeditioner till Grönland och ledde bland annat den finsk-norska Transgrönland-expeditionen 1981, vilket blev en 700 kilometer lång färd tvärs över Grönland.

Att göra i Jakobstad i Finland - Nanoq

I museet kan man bekanta sig med arktiska folk, kulturer och seder, samt få en inblick i många av de expeditioner som gjorts under åren. På museiområdet finns också rekonstruktioner av byggnader i det arktiska området, såsom torvhus, guldvaskarläger och världens nordligaste kyrka. Att besöka museet Nanoq är något du inte vill missa att göra i Jakobstad!

16. Upplev Jakobs Dagar

En gång om året, under en vecka i slutet av juli, blommar Jakobstad upp under stadsfestivalen ”Jakobs dagar”. Under dessa dagar arrangeras marknad, men också massor av olika kulturella evenemang samt aktiviteter för barn och unga. Genom att ladda ner appen ”Jakobs dagar” ser du vad som händer under hela veckan, timme för timme. När vi besökte marknaden och auktionen var det regn, men ändå livlig aktivitet.

Att göra i Jakobstad i Finland - Jakobs dagar
Auktion under Jakobs dagar 2023

17. Åk Sju broars väg

Sju broars väg (regionalväg 749) är en väg som sträcker sig från Nykarleby, via Jakobstad och Larsmo, till Karleby. Detta är en fin sträcka att köra, som passerar sju broar utmed kusten, och perfekt om du vill fortsätta till Nykarleby eller Karleby. Om du kör i riktning mot Karleby kan du dessutom uppleva Larsmo, Köpmanholmen och tomtevärlden ”Tyynelän Tontut”.

Sju broars väg

18. Ta båt till Köpmanholmen – för en lunch

En upplevelse som vi varmt kan rekommendera är att äta en lunch på Köpmanholmen i Larsmo kommun. En lunch här innebär inte bara paus för mat, utan bjuder på en upplevelse. Köpmanholmen är nämligen en charmig liten ö, utan vare sig bro- eller färjeförbindelse. Om du planerar att besöka den sommaröppna restaurangen är det dock helt gratis att ta sig hit, och det finns två alternativ:

 • Låna en roddbåt! Båtarna ligger vid bryggan, och det finns även flytvästar att låna, i en låda.
 • Ring efter båttaxi! Telefonnummer till Köpmanholmens båttaxi står vid bryggan, och de kommer strax och hämtar. Turen tar 5-7 minuter.

På den gröna och fina ön Köpmanholmen finns en restaurang som serverar enklare måltider (vi åt halloumiburgare) samt en läcker flytande bastu där man kan övernatta och en övernattningsstuga. Dessutom finns kortare promenadstigar och ett litet utkikstorn.

Köpmanholmen

19. Se tomtar på Tyynelän Tontut

Tyynelän Tontut är en fantastisk tomtegård i Larsmo som bjuder på ren och skär glädje. Paret som driver gården tillverkar handgjorda tomtar – hon gör ansiktena av gips och pappersmassa och han gör kläderna. De fina tomtarna, som säljs på gården och på olika mässor, har alla sitt personliga uttryck.

På somrarna öppnar paret upp gården som ett museum, där du kan se tomtarna komma till liv i den ena charmiga miljön efter den andra.

Tyynelän Tontut är dock mycket mer än ett tomtemuseum. Paret som äger gården har ägnat hela sina liv åt att samla vackra, historiska och speciella möbler och föremål. Varenda rum på gården, och varenda litet uthus, är nu inrett med originella tyger, kläder, bruksföremål och leksaker. Du kan till exempel kika in i kapellet, handelsboden och tomtarnas verkstad.

Förutom att tomtarna och rummen är fina så är det en dröm att promenera runt i den vackra miljön. I den gröna trädgården, som är full av överraskningar, prunkar blommorna. Och ja, självklart finns det ett café med goda bakverk också!

20. Gör en utflykt till Kuddnäs museum i Nykarleby

Kuddnäs museum, som ligger i Nykarleby 2 mil söder om Jakobstad, visar upp hemmet där den kände författaren Zacharias Topelius växte upp. Topelius föddes på gården år 1818, under den tid då Storfurstendömet Finland var en del av Kejsardömet Ryssland.

Historikern och tidningsmannen Topelius blev främst känd som poet och författare och har ibland beskrivits som ”Finlands sagofarbror”, eftersom han skrev många omtyckta berättelser, och även läroböcker, för barn.

På museet kan man se var Topelius växte upp tillsammans med sina syskon. Här visas tidsenliga möbler och föremål, och man kan också se Topelius förslag på hur en finsk flagga skulle kunna se ut. Topelius var en stark förespråkare för Finlands självständighet, men fick dessvärre inte uppleva den dag då det hände.

Kuddnäs museum

Mer att se och göra i Jakobstad

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Jakobstad utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

 • Jakobstads kyrka är en traditionell korskyrka som invigdes år 1731. (Kyrkgatan 3)
 • Strandis Smokehouse är en restaurang med rökt fisk och kött. (Assarskärsvägen 1, Larsmo)
 • Tobaksmagasinet är en utställningshall, där det ibland visas konst och kulturhistoriska utställningar. (Jakobsgatan 9)
 • Utställningshall Tempus är en hall för tillfälliga utställningar, tillhörande Jakobstads museum. (Otto Malmsgatan 3)
 • Villa Sveden är en fin sommarstuga, där det ibland på somrarna arrangeras olika kulturaktiviteter.
Att göra i Jakobstad
Jakobstads kyrka ligger centralt i stan

Var kan man bo i Jakobstad, eller stå med husbilen?

I Jakobstad finns några olika hotell att välja på, såsom Hotel Epoque och Stadshotellet. Om du, liksom vi, reser med husbil finns det också ett helt gäng olika alternativ:

 • Camping Svanen ligger vid stranden av Larsmosjön (Larsmovägen 50).
 • Lillsand Matkaparkki är en ställplats i Fäboda (platser med el och utan el), som betalas och bokas med en app.
 • Old Harbour Park & Camping är en mindre camping med bra läge för att besöka stan (Pavisvägen 1).
 • Parkering 6 Equatorn är en kostnadsfri parkeringsplats, med utsikt över vattnet och utmärkt läge för att besöka staden.
Husbilen FREEDOM på parkeringen vid 6 Equatorn

Från parkeringen på 6 Equatorn kunde vi promenera eller cykla in till centrala stan. I närheten ligger också restaurang Pavis, i ett vackert hus.

Mer att se och göra närheten av Jakobstad

Från Jakobstad är det inte långt till fina Karleby, som ligger strax norr om Jakobstad. Åker du istället söderut kan vi rekommendera besök i historiskt intressanta Oravais samt i den trevliga staden Vasa. Gillar du natur ska du heller inte missa Kvarkens skärgård, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att göra i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Jakobstad?

Har du besökt Jakobstad i Finland? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Jakobstad? Berätta gärna!

Fakta om Jakobstad

 • Land: Finland
 • Landskap: Österbotten
 • Folkmängd: Drygt 19 000 (2020)
 • Namnet: Jakobstad på svenska och Pietarsaari på finska. Staden kallas också Jeppis. Det svenska namnet kommer från Jakob de la Gardie. Det finska namnet kommer från grannkommunens namn Pedersöre, vilket på finska blir Pietarsaari.
 • Språk: Svenska cirka 56 % och finska cirka 34 %
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Att ta sig runt i jakobstad

 • Promenera/cykla: Det är enkelt att ta sig runt i centrala Jakobstad genom att promenera eller cykla.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra fram till stan och parkera någorlunda centralt, för att därefter promenera runt.
 • Kommunalt: Under sommaren kan det gå buss mellan Jakobstad och Fäboda.

Jakobstads historia

 • 1652: Staden grundades av Ebba Brahe, änka till Jakob de la Gardie.
 • 1800-talet: Redarna gjorde motstånd mot järnvägen, vilket fick till följd att stambanan som går mellan Uleåborg och Helsingfors drogs längre inåt landet.
 • 1918: Under finska inbördeskriget fanns en vit artilleriskola i staden, vilket var Finlands första artilleriskola.
 • 1944: Staden bombades av ryssarna under fastlagstisdagen den 22 februari, med flera dödsoffer som följd.
 • 1960-talet: I och med industrialiseringen flyttade fler finskspråkiga till staden, där svenska tidigare dominerade i större utsträckning.
 • 1960-1900-talet: Staden hade en färjeförbindelse med Skellefteå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev