Meny Stäng

Att göra i Oravais i Österbotten – 10 tips

Annons

Vad kan man göra i Oravais i Österbotten i Finland? Oravais är inte mer än en liten by, men här finns en historia som dramatiskt påverkat både Sverige och Finland. Med andra ord, missa inte Oravais på din resa genom Österbotten!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Oravais i Österbotten

Oravais centrum är inte mycket mer än kyrkan, mataffären och några småbutiker. Detta är med andra ord en liten by och vi anade föga att vi skulle stanna två dagar – eller att det skulle bli ett så här långt reportage. Men det finns mycket historia i Oravais och dessutom gillade vi, som reser med husbil, den fina ställplatsen vid hamnen.

När det kommer till språket så har huvuddelen av befolkningen i Oravais svenska som modersmål och här kan man prata svenska överallt.

Oravais, eller Oravainen som orten heter på finska, ligger vid kusten i Österbotten, knappt fem mil nordost om Vasa.

1. Läs på om slaget vid Oravais år 1808

Slaget vid Oravais var ett fältslag under Finska kriget, som utkämpades den 14 september 1808, vid byn Oravais i Österbotten. Vid slaget möttes en svensk armé på 5 500 man under Carl Johan Adlercreutz och en rysk armé på 7 000 man under Nikolaj Kamenskij.

Slaget vid Oravais var inte bara blodigt, utan också avgörande. Efter stridigheter under dagen, och ett lyckat svenskt anfall, vände krigslyckan. Ryssarna mötte upp med nya färska trupper, medan svenskarna började lida brist på ammunition. Svenskarna fick se sig besegrade vid Lillträsket, och svenska trupper som fastnat bakom fiendelinjen fick slå sig ut med våld. Sent på kvällen beordrade Adlercreutz reträtt, i skydd av mörkret.

Den svenska armén förlorade mer än 1 200 man i dödade, skadade och krigsfångar, och effekterna av nederlaget var omedelbara och katastrofala. Den besegrade armén tvingades slutligen lämna Finland helt, och slaget vid Oravais var därmed krigets vändpunkt. Sverige förlorade Finland till Ryssland, och Finland blev en autonom del av Kejsardömet Ryssland 1809 – 1917.

2. Fascineras av Fänrik Ståls sägner

Fänrik Ståls sägner är ett diktverk av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som getts ut i två samlingar, 1848 och 1860. Diktsamlingen beskriver både verkliga och fiktiva händelser under det finska kriget 1808–1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. 

I verket får man bland annat möta 15-åriga Wilhelm von Schwerin samt Lotta Svärd, som symboliserar en av de kvinnor som följde sina män i kriget. Just i Oravais kommer delar av sägnerna till liv, och du kan till exempel besöka Lotta Svärds sten. Visste du för övrigt att den Svenska Lottakåren är inspirerad av den finska Lotta Svärd-rörelsen?

3. Skänk en tanke till Wilhelm von Schwerin

Wilhelm von Schwerin var en svensk greve och blott 15-årig underlöjtnant som deltog i Finska kriget, där han uppvisade stort mod. Vid ett slag förde han befäl över två kanoner och när motståndarna attackerade, och hans underlydande flydde, såg han till att ladda och avfyra kanonerna helt ensam.

Vid slaget i Oravais visade von Schwerin återigen stort mod, då han hade i uppgift att försvara en bro. Han blev sårad och tvingades till reträtt, men insåg att han och mannarna var omringade. Genom att beordra gruppen att kasta sig upp på hästar och utropa ”hurra” lyckades de slå sig igenom fiendelinjen.

Nästa dag blev von Schwerin på nytt svårt sårad, varefter han dessvärre avled av sina skador. I Oravais kan du se ”Wilhelm Schwerins bro” och i Karleby kan du se platsen där han vårdades för sina skador. Runeberg diktade bland annat följande om von Schwerin i Fänrik Ståls sägner:

Det var, när Oravais’ blodiga dag
Till sorg gick opp,
När segern själv blev ett nederlag,
Som bröt vårt hopp.
Då, säger man, strålade klarast hans mod,
Då träffade säkrast hans vingade lod,
Då eldades varmast kanonen,
När han stänkte den röd med sitt blod.

4. Besök Oravais slagfält

Oravais slagfält är idag en minnesplats, med många olika minnesmärken och skyltar som berättar om krigets fasor och dess efterspel. Här är intressant att promenera runt och lära sig mer om den händelse som dramatiskt förändrade historien för Sverige och Finland.

5. Kika in på Furirbostället

Furirbostället, som också verkar kallas Fänrik Ståls center, ligger strax intill Oravais slagfält. I det stora huset finns en liten utställning som berättar om Slaget vid Oravais, och på sommaren håller ett café emellanåt öppet.

När vi kom hit var stället fullt av liv och rörelse. Det fanns både barn och vuxna som bar kläder från förr, och det arrangerades tidstypiska lekar.

6. Spana in Oravais kyrka

Oravais kyrka är förvånansvärt mäktig för att ligga i en så liten ort som Oravais. Kyrkan, som är en korskyrka av trä, uppfördes mellan åren 1795 och 1797, i nyklassisk stil.

Inne i kyrkan finns bland annat altartavlorna ”Den korsfäste” och ”Nattvarden”, som målades 1819 av den svenske konstnären Johan Erik Lindh.

7. Gör en utflykt till Kimo Bruk

Kimo Bruk grundades av svensktysken Petter Heijke år 1703, som valde platsen eftersom det fanns en tillräckligt djup hamn här. År 1792 var Kimo Bruk Finlands mest produktiva järnbruk, och järnet exporterades till Stockholm och vidare ut i Europa. I slutet av 1800-talet blev järnhanteringen olönsam, och två hammarsmedjor byggdes om till sågverk och kvarn.

Idag fungerar Kimo Bruk som ett slags kulturcentrum med en gammal bruksmiljö, olika historiska byggnader, museum, café och evenemang. Öppettiderna är dock mycket begränsade, eventuellt till vissa evenemang, och när vi var här höll ingenting öppet. Trots det tyckte vi att det var trevligt att strosa i de vackra miljöerna.

8. Fascineras av vridläktaren i Kyroboas

Vid den övre delen av Kimo Bruk ligger Kyroboas vridläkatare, som används av Oravais Teater för sommarteater. Allra roligast är det kanske att se en teaterpjäs här, men det är också intressant att spana in konstruktionen, som alltså vrids så att åskådarna under pjäsens gång får se nya scener.

9. Ät på Fjärdens kaffestuga

Om du blir hungrig när du är i Oravais kan du titta in på Fjärdens kaffestuga för en bit mat. Här finns bland annat en trevlig uteservering med utsikt över vattnet, och vi var också mycket nöjda med vår lunch (kycklingburgaren med chèvre rekommenderas!). Bredvid kaffestugan finns för övrigt en ”stenutställning”, som visar upp olika bergarter från hela Finland.

10. Njut av en glass från Amalia Sweethouse

Bredvid blomsterbutiken Amalia i Oravais centrum ligger en söt liten byggnad som går under namnet ”Amalia Sweethouse”. Här kan man handla hantverksglass från Gunilla Norrlin Chocolates i Maxmo skärgård. Det är inte direkt billigt att handla en glass här, men mycket gott. Vi testade smakerna ”jordgubb” och ”fransk chokladkaka” och kan varmt rekommendera båda!

Var kan stå med husbilen?

Oravais hamn var en betydelsefull hamn med mycket trafik på 1700-talet och fram till början av 1900-talet. Idag är detta en lugn småbåtshamn, där man också hittar badstrand och hopptorn. I hamnen finns dessutom en fin ställplats för husbilar. För 20 euro/dygn (2023) får man tillgång till el, soptömning, möjlighet att tömma latrin samt fräscha toaletter och duschar.

Här stod vi två nätter, med en härlig utsikt över havet.

Mer att se och göra i närheten

Från Oravais är det inte långt till den större staden Vasa, som bland annat bjuder på konstupplevelser och intressanta museer. Det är heller inte långt till Finlands längsta bro Replotbron och Kvarkens skärgård, som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Om du istället åker norrut kan du besöka Nykarleby, där du hittar Kuddnäs museum som berättar om den kände finlandssvenske författaren Zacharias Topelius. Fortsätter du ännu lite till kommer du till den fina staden Jakobstad. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Har du besökt Oravais i Österbotten?

Har du besökt Oravais i Österbotten? Gillar du den här typen av historiska platser? Har du kanske ännu fler tips på saker att göra i Oravais eller i omgivningarna?

Fakta om Oravais

 • Land: Finland
 • Landskap: Österbotten
 • Kommun: Vörå kommun
 • Läge: Vid en vik i Oravaisfjärden i Österbotten i Finland, knappt fem mil nordost om Vasa.
 • Folkmängd: Drygt 2000 invånare.
 • Namnet: Oravais på svenska och Oravainen på finska.
 • Språk: Svenska drygt 81 % och finska drygt 10 %.
 • Valuta: Euro

Oravais historia

 • 1478: Oravais nämndes för första gången i bevarade dokument, med stavningen ”Oraus”.
 • 1703: Järnbruket Kimo bruk grundades av handelsmannen Petter Heijke.
 • 1791: En smedja byggdes vid Kimo bruk.
 • 1808: Slaget vid Oravais var avgörande under kriget mellan Sverige och Ryssland 1808-1809. Slaget stod den 14 september och ryssarna vann, vilket blev en vändpunkt i kriget.
 • 1809: Efter Sveriges förlust i kriget blev Finland ett storfurstendöme under Ryssland.
 • 1860-talet: Verksamheten i Kimo bruks smedja upphörde, och man installerade istället vattendrivna kvarnar.
 • 1979: Kvarnen vid Kimo bruk stängdes.
 • 1986: Från och med detta år spelas varje år teater vid Kimo bruk.
 • 2011: Oravais blev en del av den nya kommunen Vörå kommun.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev