Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sommaren är här och många svenskar har semester. Det är väldigt vanligt att unna sig en resa utomlands när kalendern fylls av lediga dagar. En tripp till ett varmt land borde alla unna sig, men för den som hellre stannar i Sverige finns flera pärlor att besöka. Det har blivit väldigt populärt med det som numera kallas för hemester, alltså en semester hemma i Sverige.

Semestern är en tid för avkoppling. En chans att ladda batterierna och njuta de varma sommardagarna. Ledigheten kan dock innehålla en hel del press. Bilder från soliga stränder i sydeuropeiska länder och skyskrapor i amerikanska storstäder fyller flödena i sociala medier. Det kan lätt kännas som en tävling om vem som är ”bäst på semester”.

Att dras med i denna kapplöpning är något som borde undvikas. Semestern borde avnjutas på det sättet som passar varje individ bäst. Man måste faktiskt inte resa utomlands om man inte vill – eller har råd, för den delen. Det finns massor av spännande platser att besöka hemma i Sverige.

Hoppa in i bilen eller boka en tågbiljett med siktet inställt på en plats som för dig är outforskad. Det finns mängder av magiska resmål i vårt avlånga land. Vad som är mest intressanta skiljer sig från person till person, men här kan du ta del av några riktiga pärlor för Sverigesemestern. Gå på konsert i ett kalkstensbrott, njut av naturen på Österlen, besök raukarna på Fårö eller res hela vägen till Sveriges norra spets.

Dalhalla (Rättvik)

Vad vore livet utan musik? Oavsett om det handlar om att rösta på favoriter och spela på melodifestivalen odds, stå längst fram på en svettig arenakonsert eller att bara lyssna på favoritartisten i hörlurarna är musik en viktig del i de flesta människors liv. Om du är en musikfantast och fortfarande inte har besökt Dalhalla är det kanske nu i sommar som du gör slag i saken.

Dalhalla är en utomhusarena i utanför orten Rättvik i Dalarna. Den är unik bland svenska konsertplatser genom att vara belagd i ett nedlagt kalkstensbrott. Ändå sedan 1993 har konserter arrangerats på platsen som skulle kunna kallas Sveriges motsvarighet till Red Rocks i USA. Längst ner i kalkstensbrottet är scenen placerad, med publikplatser framför som närmast känns uthuggna ur berget.

Under sommaren arrangeras flera konserter och föreställningar som lockar fans av alla möjliga slag. Bland annat kommer artister och band som First Aid Kit, Gyllene Tider, Benjamin Ingrosso och Laleh på besök. Dessutom sätts musikalen Mamma Mia! upp under fem föreställningar i augusti. På Dalhalla finns något för alla!

Österlen

För den som vill röra sig i de mer sydliga delarna är Österlen ett måste. Hit rör sig många för att insupa den vackra naturen och koppla av. Skåne är annars känt för att vara väldigt platt, men just här finner man ett landskap med grästäckta gullar och dalar med blomstrande träd.

Om du har sett filmen Bröderna Lejonhjärta känns nog många av platserna, särskilt en bit inåt land, igen. Stora delar av Astrid Lindgrens fantastiska äventyr spelades nämligen in på Österlen. Det gjorde även Tage Danielssons film, Äppelkriget.

Självklart finns det även stora möjligheter till bad. En resa till Österlen är nästan inte komplett utan en tur till någon av alla vita, vackra sandstränder. Ett hett tips är att besöka Sandhammaren, som ofta hamnar högt upp på listor över Sveriges vackraste stränder. En bit ut i vattnet och ner i djupet finns även landets största skeppskyrkogård.

WIFI.se

En resa till Österlen är som en påse Gott & Blandat, med mängder av alternativ att förgylla semestern med. Glöm inte bort att svänga förbi Kiviks Musteri för en svalkande dryck och läskande souvenirer att ta med hem.

Fårö

Gotland är ett väldigt populärt resmål för många svenskar och även en av Sveriges vanligaste platser att ha fritidshus på. Framför allt är det Visby, med sin idylliska stadskärna och ringmur, som lockar både nationella och internationella besökare. Det finns dock väldigt mycket mer att utforska än bara Visby – inte minst den lilla ön vid Gotlands norra udde.

Grannön Fårö var stjärnregissören Ingmar Bergmans favoritplats på jorden. Han levde och verkade under många år på ön, som i dag har upprättat ett muséum kring hans kulturgärning. Dessutom har flera av hans filmer spelats in på platsen. Bergmancentret arrangerar flera guidade turer där man kan följa i filmgeniets fotspår.

Den badsugne kommer inte heller att lämna Fårö besviken. Här finns mängder av vackra stränder att ta del av. Vid vattnet kan man också på flera ställen hitta naturens egna skulpturer – raukar. På Langhammars raukområde hittar du mängder av dessa bjässar i sten. Packa en god matsäck och traska runt i deras skuggor.

Treriksröset

Längst upp, vid en av Sveriges mest nordliga punkter, hittar du Treriksröset. När du anländer kommer du att mötas av en stor och gul betongklump som kanske inte ser så mycket ut för världen om man inte vet varför den är där. Denna klump är nämligen punkten där Sverige, Norge och Finland möts.

Genom att gå ett varv runt Treriksröset kan du besöka tre olika länder på bara några sekunder. Röset ligger drygt tio meter ut från stranden i sjön Koltajaure. På somrarna tar du dig ut till betongklumpen på bryggor medan du på vintern helt sonika kan promenera över isen.

För de flesta svenskar ligger denna destination långt bort. Detta behöver dock inte vara en avskräckande faktor. Oavsett om du bor Hässleholm, Karlstad eller Stockholm kan Treriksrösets geogfrafiska placering innebära ett sätt att se delar av Sverige som man annars inte hade fått uppleva.

Boka tågbiljetter eller packa bilen och förvandla resan till Treriksröset till en roadtrip genom Sverige. Varför inte stanna till i Dalhalla och gå på en konsert om ni ändå ska igenom Dalarna? Vägen norrut är lång och kommer självklart ha vissa långtråkiga partier. En välplanerad färd kan dock bjuda på flera spännande stopp på vägen.

Sverige är ett fantastiskt land att vara turist i. Andra länder är spännande att utforska, men om det finns många häftiga platser innanför de svenska gränserna också. Att resa inom Sverige kan även vara ett bra budgetalternativ för den som inte vill lägga alla sparpengar på ett bräde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev