Menu Close

Tekemistä Oravaisissa, Pohjanmaa - 10 vinkkiä

Mitä tehdä Oravaisissa, Pohjanmaalla, Suomessa? Oravais ei ole kuin pieni kylä, mutta sillä on historia, joka on vaikuttanut dramaattisesti sekä Ruotsiin että Suomeen. Toisin sanoen, älä jätä Oravaista väliin matkallasi Pohjanmaalla!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Oravais Pohjanmaalla

Oravais'n keskustassa on vain kirkko, supermarket ja joitakin pieniä kauppoja. Toisin sanoen tämä on pieni kylä, emmekä tienneet, että viipyisimme kaksi päivää - tai että se olisi niin pitkä raportti. Mutta Oravaisissa on paljon historiaa, ja me, jotka matkustamme matkailuauton kanssa, pidimme mukavasta parkkipaikasta satamassa.

Mitä tulee kieleen, valtaosa Oravais'n väestöstä puhuu äidinkielenään ruotsia, ja ruotsia voi puhua kaikkialla.

Oravais, tai Oravainen, kuten sitä suomeksi kutsutaan, sijaitsee Pohjanmaan rannikolla, vajaat 30 kilometriä Vaasasta koilliseen.

1. Tutustu Oravais'n taisteluun vuonna 1808.

Oravais'n taistelu oli Suomen sodan taistelu, joka käytiin 14. syyskuuta 1808 Oravais'n kylässä Pohjanmaalla. Taistelussa kohtasivat Carl Johan Adlercreutzin johtama 5 500 miehen ruotsalainen armeija ja Nikolai Kamenskin johtama 7 000 miehen venäläinen armeija.

Oravais'n taistelu oli paitsi verinen myös ratkaiseva. Päivän aikana käytyjen taistelujen ja ruotsalaisten onnistuneen hyökkäyksen jälkeen sodan kulku kääntyi. Venäläiset ilmaantuivat tuoreilla uusilla joukoilla, kun taas ruotsalaisilta alkoivat loppua ammukset. Ruotsalaiset kärsivät tappion Lillträsketissä, ja vihollislinjojen taakse juuttuneet ruotsalaisjoukot joutuivat taistelemaan tiensä ulos väkisin. Myöhään illalla pimeyden turvin Adlercreutz määräsi vetäytymään.

Ruotsin armeija menetti yli 1 200 miestä kaatuneina, haavoittuneina ja sotavankeina, ja tappion vaikutukset olivat välittömät ja katastrofaaliset. Lyödyn armeijan oli lopulta pakko poistua kokonaan Suomesta, ja Oravais'n taistelu oli sodan käännekohta. Ruotsi menetti Suomen Venäjälle, ja Suomesta tuli autonominen osa Venäjän keisarikuntaa vuosina 1809-1917.

2. Aliluutnantti Teräksen tarinat kiehtovat häntä.

Fänrik Ståls sägner on suomalaisen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin runoteos, joka julkaistiin kahdessa kokoelmassa vuosina 1848 ja 1860. Kokoelmassa kuvataan sekä todellisia että kuvitteellisia tapahtumia Suomen sodan aikana 1808-1809, jolloin Ruotsi menetti Suomen Venäjälle. 

Teoksessa on 15-vuotias Wilhelm von Schwerin ja Lotta Svärd, joka symboloi yhtä niistä naisista, jotka seurasivat miehiään sotaan. Oravaisissa osa legendoista herää henkiin, ja voit käydä esimerkiksi Lotta Svärdin kivellä. Tiesitkö muuten, että ruotsalainen luotsijoukko on saanut vaikutteita suomalaisesta Lotta Svärd -liikkeestä?

3. Lahjoittaa ajatuksen Wilhelm von Schwerinille

Wilhelm von Schwerin oli ruotsalainen kreivi ja vain 15-vuotias luutnantti, joka osallistui Suomen sotaan, jossa hän osoitti suurta rohkeutta. Eräässä taistelussa hän komensi kahta tykkiä, ja kun vihollinen hyökkäsi ja hänen alaisensa pakenivat, hän latasi ja ampui tykit yksin.

Oravais'n taistelussa von Schwerin osoitti jälleen suurta rohkeutta, kun hänen tehtäväkseen annettiin sillan puolustaminen. Hän haavoittui ja joutui perääntymään, mutta tajusi, että hänet ja hänen miehensä oli piiritetty. Käskemällä ryhmän heittäytyä hevosten selkään ja huutamalla "hurraa" he onnistuivat murtamaan vihollisen linjan.

WIFI.se

Seuraavana päivänä von Schwerin haavoittui jälleen vakavasti ja valitettavasti kuoli vammoihinsa. Oravais'ssa voit nähdä Wilhelm Schwerinin sillan ja Karleby näet paikan, jossa häntä hoidettiin vammojensa vuoksi. Runeberg kirjoitti von Schwerinistä Fänrik Ståls sägnerissä seuraavaa:

Se oli silloin, kun Oravais'n verinen päivä...
Suru nousi,
Kun voitosta itsestään tuli tappio,
Joka rikkoi toivomme.
Silloin hänen rohkeutensa kuulemma loisti kirkkaimmillaan,
Silloin hänen siivekäs luotinsa osui todennäköisimmin,
Tuolloin ammuttiin kuuminta tykkiä,
Kun hän roiskutti sen punaiseksi verellään.

4. Vieraile Oravais'n taistelukentällä

Oravais'n taistelukenttä on nykyään muistopaikka, jossa on monia erilaisia muistomerkkejä ja kylttejä, jotka kertovat sodan kauhuista ja sen jälkiseurauksista. Siellä on mielenkiintoista kävellä ja oppia lisää tapahtumasta, joka muutti dramaattisesti Ruotsin ja Suomen historiaa.

5. Tutustu Furirboställetiin.

Furirbostället, jota näyttäisi myös kutsuttavan Fänrik Stålin keskukseksi, sijaitsee aivan Oravais'n taistelukentän vieressä. Suuressa talossa on pieni näyttely Oravais'n taistelusta, ja kesäisin siellä on satunnaisesti avoinna kahvila.

Kun saavuimme paikalle, se oli täynnä elämää ja liikettä. Sekä lapset että aikuiset olivat pukeutuneet menneen ajan vaatteisiin, ja siellä järjestettiin aikakaudelle tyypillisiä leikkejä.

6. Tutustu Oravais'n kirkkoon

Oravais'n kirkko on yllättävän voimakas Oravais'n kaltaiseksi pikkukaupungiksi. Kirkko, joka on puinen ristikirkko, rakennettiin vuosina 1795-1797 uusklassiseen tyyliin.

Kirkon sisällä on ruotsalaisen taiteilijan Johan Erik Lindhin vuonna 1819 maalaamat alttaritaulut "Ristiinnaulittu" ja "Viimeinen ehtoollinen".

7. Tee retki Kimon myllylle.

Kimon rautatehtaan perusti vuonna 1703 ruotsinsaksalainen Petter Heijke, joka valitsi paikan, koska täällä oli riittävän syvä satama. Vuoteen 1792 mennessä Kimo Works oli Suomen tuottavin rautatehdas, joka vei rautaa Tukholmaan ja muualle Eurooppaan. 1800-luvun lopulla raudanjalostus kävi kannattamattomaksi, ja kaksi vasaraa muutettiin sahaksi ja hiomoksi.

Nykyään Kimon mylly toimii eräänlaisena kulttuurikeskuksena, jossa on vanha myllyympäristö, erilaisia historiallisia rakennuksia, museo, kahvila ja tapahtumia. Aukioloajat ovat kuitenkin hyvin rajalliset, mahdollisesti vain tiettyjen tapahtumien osalta, eikä täällä ollessamme mikään ollut auki. Meistä oli kuitenkin mukava kävellä kauniissa ympäristössä.

8. Kyroboa-keskuksen pyörivä katsomo kiehtoi.

Kimmon myllyn yläosassa on Kyroboa-kiertonäyttämö, jota Oravais-teatteri käyttää kesäteatteriin. Täällä on ehkä hauskinta nähdä teatterinäytelmä, mutta on myös mielenkiintoista tutustua rakenteeseen, jota käännetään niin, että yleisö näkee näytelmän aikana uusia kohtauksia.

9. Syö Fjärdenin kahvilassa.

Jos Oravaisissa ollessasi tulee nälkä, voit poiketa Fjärdens kaffestugassa syömään. Siellä on kiva ulkoterassi, josta on näkymät veteen, ja olimme myös erittäin tyytyväisiä lounaaseemme (kanahampurilainen chèvren kera on suositeltava!). Kahvilan vieressä on muuten "kivinäyttely", jossa on esillä erilaisia kiviä eri puolilta Suomea.

10. Nauti jäätelö Amalia Sweethouse -ravintolasta.

Oravaisten keskustassa sijaitsevan Amalian kukkakaupan vieressä on söpö pieni rakennus nimeltä "Amalian nuohous". Täältä voit ostaa käsityöläisjäätelöä Gunilla Norrlin suklaata Maxmon saaristossa. Jäätelö ei ole täällä aivan halpaa, mutta erittäin hyvää. Kokeilimme makuja "mansikka" ja "ranskalainen suklaakakku" ja voimme lämpimästi suositella molempia!

Mihin voit pysäköidä matkailuautosi?

Oravais'n satama oli tärkeä satama, jossa oli paljon liikennettä 1700-luvulla ja 1900-luvun alkuun asti. Nykyään se on rauhallinen venesatama, jossa on myös uimaranta ja sukellustorni. Satamassa on myös mukava pysäköintipaikka matkailuautoille. 20 eurolla/vrk (2023) saat käyttöösi sähkön, roskien keräyksen, mahdollisuuden tyhjentää käymälä ja tuoreet wc:t ja suihkut.

Yövyimme täällä kaksi yötä, josta oli ihana näköala merelle.

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Oravais'sta ei ole pitkä matka suurempaan kaupunkiin, joka on nimeltään Vaasan kaupunki, joka tarjoaa taide-elämyksiä ja mielenkiintoisia museoita. Se on myös lähellä Suomen pisintä siltaa, Replotin siltaa, ja Merenkurkun saaristoa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Jos sen sijaan suuntaat pohjoiseen, voit käydä Nykarlebyssä, jossa on Kuddnäsin museo, joka kertoo kuuluisan suomenruotsalaisen kirjailijan Zacharias Topeliuksen tarinan. Jos jatkat matkaa hieman pidemmälle, tulet kauniiseen Nykarlebyn kaupunkiin. Jakobstad. Alta löydät vielä lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä Suomessa.

Kaikki parhaat vinkkimme Suomesta. Klikkaa kuvaa!

Oletko käynyt Oravais Pohjanmaalla?

Oletko käynyt Oravais Pohjanmaalla? Pidätkö tällaisista historiallisista paikoista? Onko sinulla vielä lisää vinkkejä nähtävyyksistä Oravaisissa tai sen ympäristössä?

Tietoja Oravaisista

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Pohjanmaa
 • Kunta: Vörån kunta
 • Sijainti: Oravaisfjärdenin lahdella Pohjanmaalla, Vaasasta vajaat viisi kilometriä koilliseen.
 • Väestö: Yli 2000 asukasta.
 • Nimi: Oravais ruotsiksi ja Oravainen suomeksi.
 • Kieli: Ruotsiksi yli 81 % ja suomeksi yli 10 %.
 • Valuutta: Euro

Oravais'n historia

 • 1478: Oravais mainittiin ensimmäisen kerran säilyneissä asiakirjoissa kirjoitusasulla "Oraus".
 • 1703: Kimo Ironworksin perusti kauppias Petter Heijke.
 • 1791: Kimon myllyyn rakennettiin sepänverstas.
 • 1808: Oravais'n taistelu oli ratkaiseva Ruotsin ja Venäjän välisessä sodassa 1808-1809. Taistelu käytiin 14. syyskuuta, ja venäläiset voittivat sen, mikä merkitsi sodan käännekohtaa.
 • 1809: Ruotsin hävittyä sodan Suomesta tuli Venäjän alainen suuriruhtinaskunta.
 • 1860s: Kimon myllyn takomo suljettiin ja tilalle asennettiin vesivoimalla toimivat myllyt.
 • 1979: Kimo Millin mylly suljettiin.
 • 1986: Tästä vuodesta lähtien teatteria esitetään joka vuosi Kimo Millissä.
 • 2011: Oravaisista tuli osa uutta Vörån kuntaa.

Tilaa uutiskirjeemme