Menu Close

Mitä tehdä Närpesissä - 12 vinkkiä Suomen tomaattikaupunkiin

Mitä tehdä Närpesissä, Suomessa? Tämä mielenkiintoinen Pohjanmaan kaupunki tarjoaa kaikkea tomaattitiloista ja herkuista sotahistoriaan ja ainutlaatuiseen murteeseen. Tässä ovat kaikki huippuvinkkimme Närpesin nähtävyyksiin ja tekemiseen.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Närpes Suomessa

Närpes on pääasiassa ruotsinkielinen kaupunki Suomessa, ja se tunnetaan myös ainutlaatuisesta ruotsin murteestaan. Et ehkä ymmärrä, mitä täällä puhutaan, vaikka puhuisitkin itse ruotsia. Ei ainakaan, jos paikalliset puhuvat murteen äänekkäintä versiota.

Närpes tunnetaan myös suurista tomaattiviljelmistään, ja kun ajelet kaupunkiin, näetkin kaikki suuret kasvihuoneet.

Att göra i Närpes

Närpes sijaitsee Pohjanmaalla, noin 50 kilometriä Vaasasta etelään.

Mitä voit tehdä Närpesissä?

Mitä voit tehdä Närpesissä? No, tomaattien syömisen ja murteen kuuntelemisen lisäksi täällä on myös paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

1. Ihaile Närpesin kirkkoa

Närpesin kirkko on erittäin kaunis keskiaikainen kirkko. Rakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1435, ja kirkkoa laajennettiin useita kertoja vuoteen 1770 asti. Kirkossa on krusifiksi 1400-luvulta, saarnatuoli 1730-luvulta ja kuusi hautakiveä 1600-luvulta. Ulkopuolella näimme muun muassa sota-ajan sankareiden haudat, jotka oli koristeltu kukilla.

2. Tutustu Närpesin kirkkotalliin.

Aivan Närpesin kirkon ulkopuolella on noin 150 pientä punaista ikkunatonta rakennusta. Mitä nämä ovat? Ne ovat ainutlaatuisia kirkkotalleja. Niitä oli aikoinaan lähes 400, ja niitä käytettiin hevosten majoittamiseen jumalanpalvelusten aikana. Vanhimmat niistä ovat 1700-luvun lopulta, mutta jotkut saattavat olla peräisin 1900-luvun alusta.

Att göra i Närpes - kyrkstallarna

3. Tutustu ulkoilmamuseoon Öjskogsparkeniin.

Öjskogsparken on Närpesissä sijaitseva ulkoilmamuseo, joka on vierailun arvoinen. Siellä on noin 20 historiallista museorakennusta, kuten Bengtsgårdenin 1700-luvun maatila, koulumökki ja muutama eri museo. Jos tulet tänne kesällä, kuten me teimme, paikalla on opas. Saimme erittäin mukavan opastetun kierroksen alueella, mikä tietysti teki vierailusta entistäkin mielenkiintoisemman.

Yksi viehättävimmistä paikoista, joihin kurkkasimme, oli vanha maalaiskauppa ...

Att göra i Närpes - Öjskogsparken

Öjskogsparkenissa voit tutustua myös ihastuttavaan pyörivään katsomoon, jota voi kääntää niin, että yleisö näkee koko ajan uusia kohtauksia. Kesäisin näyttämöä käyttää Närpes-teatteri, joka esiintyy tietenkin Närpesin murteella.

4. tutustu apteekkimuseoon

Öjskogin puistossa voit tutustua apteekkimuseoon, joka on mielenkiintoinen kokemus. Museo perustettiin, kun apteekkari Karl-Erik Källström päätti kerätä laajan valikoiman apteekkiesineistöä ja asiakirjoja. Nykyään museo tarjoaa hyvän katsauksen lääketieteen ja lääkkeiden valmistuksen historiaan.

WIFI.se
Att göra i Närpes - Apoteksmuseum

5. Vieraile Stella Polariksen museossa

Operaatio Stella Polaris oli salainen operaatio jatkosodan lopussa Suomen taistellessa Neuvostoliittoa vastaan vuosina 1941-1944. Operaatio sijoittui pieneen Närpesin Nämpnäsin kalastajakylään, ja sen tarkoituksena oli siirtää arkaluontoista tiedustelumateriaalia Suomesta Ruotsiin, jotta se ei joutuisi Neuvostoliiton käsiin. Nykyään Öjskogin puistossa on pieni museo, joka kertoo operaation tarinan.

Att göra i Närpes - Stella Polaris

6. Tee retki Suomen pienimpään kaupunkiin Kaskisiin

Bockholmenin saarella Närpesin edustalla sijaitseva Kaskinen on Suomen pienin kaupunki, jossa on alle 1300 asukasta. Kustaa III myönsi Kaskiselle kaupunkioikeudet vuonna 1785, ja sillä on kaksi siltayhteyttä mantereelle. Täällä on mukava puukaupunki, jossa on kauniita taloja, joista löydät ainakin kesäisin useita kahviloita. Näimme myös matkailuautoja pysäköitynä mukavilla näkymillä.

7. Lounasta Lind's Kitchenissä

Yksi asia, jota et halua jättää väliin Närpesissä, on ruokailu Lind's Kitchenissä. Tämä kasvihuoneravintola sijaitsee valtatie 8:n varrella, ja se tarjoaa aivan erityisen elämyksen. Ihastuttavan kasvihuoneen sisällä sinua ympäröi intensiivinen vihreys, joka muodostuu orastavista vihanneksista ja ruohokasveista.

Kesälounas, joka tarjoillaan noutopöydässä, on jännittävä, kaunis ja todellinen vitamiiniruiske. Siinä yhdistyvät kotimaassa kasvatetut tomaatit (joten hyvää!) mansikoiden, melonien ja vihreiden papujen, mutta myös kalan, kanan ja lihan kanssa. Monet ruokalajit on koristeltu syötävillä kukilla, ja noutopöydässä on ihana punainen mansikkajuoma.

8. Kokeile Närpesin herkullisia tomaatteja

Tässä on suurennettu kuva tomaateista, eikä syyttä. Närpes vain hyviä tomaatteja on voi kokeilla kaupungin vierailun aikana. Voit kokeilla niitä Lind's Kitchenissä tai löytää kaupan, josta voit ostaa niitä. Tomaatit, joista pidimme eniten, eli pienet pitkulaiset vihreät tomaatit, olivat kuitenkin valitettavasti loppu, kun yritimme löytää niitä....

gröna tomater

9. Syö tomaattijäätelöä Närpesin jäätelötehtaalta.

Jos haluat kokeilla tomaattia eri tavalla, älä jätä väliin tomaattijäätelöä. Närpes Glassfabrik valmistaa käsintehtyä jäätelöä tyhjästä Pohjanmaan maidosta, kermasta ja kananmunista sekä yllättävistä mauista.

Maistoimme kumpikin pienen kioskin Glasstrutinin jäätelöä, jonka makuja olivat tomaatti, aronia, omenapiirakka ja karviainen. Oikein hyvää! Ja kyllä, tomaattijäätelökin toimi yllättävän hyvin.

Att göra i Närpes - Närpes glassfabrik

10. Kalaostokset Polarfiléssä

Nämpnäsissä, aivan Närpesin keskustan luoteispuolella, on kalakauppa Polarfilé, josta saat tuoretta, savustettua ja pakastettua kalaa alueelta sekä silakkaa ja muita kalatuotteita.

Polarfilé

Täältä löydät myös juustoa ja muita herkkuja.

11. Munien ostaminen munakioskista

Pohjanmaan teiden varsilla on paikoin pieniä "munakioskeja". Me löysimme yhden Nämpnäsin paviljongin läheltä, Närpesistä luoteeseen. Täällä oli hyvät hinnat munille, ja munat olivat osittain todella suuri ja kaksinkertaisilla munankeltuaisilla. Voit valita itse ja maksaa sitten käteisellä laatikossa tai Apple Paylla. Oikein mukavaa!

äggkiosk

12. Närpeksen murre kiehtoo minua

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on mainittava ainutlaatuinen Närpesin murre. Se on ruotsin murre, mutta niin erikoinen, että sitä voi olla vaikea ymmärtää muille ruotsinkielisille ja jopa muille Pohjanmaan ruotsinkielisille.

Ruotsalainen kielitieteilijä ja lähetystoiminnan harjoittaja Fredrik Lindström on kiinnostunut murteesta ja väittää, että Närpeksen kieli muistuttaa 1600-luvulla Tukholmassa puhuttua ruotsia. Eikö olekin mielenkiintoista?

Att göra i Närpes
"Tervetuloa" kirjoitetaan Öjskogsparkenissa ensin paikallisella persiankielellä ja vasta sitten ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Närpeksen asukkaat eivät ehkä puhu kanssasi närpeksen kieltä - he saattavat sopeutua, jotta ymmärtäisit - mutta monet ovat ylpeitä ainutlaatuisesta murteestaan ja antavat mielellään maistiaisia. Tai ehkä kuulet vieressäsi käytävän keskustelun! Oletko jo utelias? Katso sitten tämä Youtube-elokuva, jossa Lasse Eriksson viihdyttää paikallisella persiankielellä ...

Lisää nähtävää ja tehtävää Närpesissä

Närpesissä on tietysti vielä enemmän nähtävää ja koettavaa kuin ehdotuksemme. Täältä löydät lisää vinkkejä.

 • Kalastajakylät rannikolla tarjoaa ympäristöjä, joissa on vanhoja kalastajamökkejä, saaristoluontoa, uimapaikkoja ja joskus kesällä avoimia kahviloita.
 • Goosebumps on saaristossa sijaitseva saari, jossa on luotsitalo ja luontokeskus.
 • Pörtomin kotiseutumuseo sisältää erilaisia rakennuksia, kuten Ahlholman tilan, jossa on Bergan lasitehtaan esineitä.
 • Pörtomin kirkko valmistui vuonna 1783, ja se sisältää useita vanhoja esineitä.
 • Tomaattikarnevaali on kesätapahtuma Närpesissä järjestetään heinäkuun aikana.
 • Övermarkin kotiseutu- ja postimuseo esittelee maalaistalon, tuulimyllyn ja postimuseon.
 • Övermarkin kirkko rakennettiin vuosina 1875-1878, ja siinä on Axel Haartmanin maalaama kolmemetrinen alttaritaulu.
Småbåtshamn

Missä voit yöpyä Närpesissä tai pysäköidä matkailuautosi?

Närpesissä on useita erilaisia hotelleja, joista voit valita. Me matkustamme matkailuautolla ja valitsimme Fagerö Folkparkin, joka sijaitsee Närpesin pohjoispuolella. Tämä paikka tarjoaa mukavan ympäristön viehättävine venevajoineen (postauksen ylin kuva), ja siellä on myös ravintola. Täällä leiriydyimme ilmaiseksi upealla näköalalla vesille.

Fricamping

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Närpes

Närpesistä ei ole pitkä matka Närpesin kauniiseen puukaupunkiin. Kristinestad. Jos sen sijaan suuntaat pohjoiseen, voit vierailla mielenkiintoisessa kaupungissa nimeltä Vaasa. Alta löydät vielä lisää vinkkejä Suomesta.

Vielä enemmän vinkkejä tekemiseen Närpesissä?

Oletko käynyt Närpesissä? Onko sinulla muita vinkkejä nähtävyyksistä ja aktiviteeteista kohteessa Närpes? Kerro meille!

Tietoja Närpesistä

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Pohjanmaa
 • Väestö: Hieman yli 9 500 (2021)
 • Nimi: Närpes ruotsiksi ja Närpiö suomeksi.
 • Kieli: Ruotsin 78,9 % ja Suomen 5,5 %. Ruotsin murre on ainutlaatuinen ja sitä voi olla vaikea ymmärtää jopa ruotsinkielisille.
 • Valuutta: Euro
 • Naapurikunnat: Kaskinen, Korsnäs, Kristinestad, Kurikka, Malax ja Östermark.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto.

Matkustaminen Närpesiin

 • Lento/juna: Lähimmät lentokentät ja rautatieasemat ovat Vaasassa, Seinäjoella ja Porissa.
 • Auto/vaunu: Voit tietysti ajaa Närpesiin esimerkiksi Riks-Åttan-nimistä tietä pitkin.
 • Bussi: Busseja kulkee muun muassa Vaasasta ja Porista.
 • Vene: Jos tulet omalla veneellä, Närpesissä, Kaskossa ja Kristinestadissa on vierassatamia. Wasaline liikennöi myös lautalla Suomen Vaasan ja Ruotsin Uumajan välillä.

Liikkuminen Närpesissä

 • Kävely/pyöräily: Voit tietysti kävellä tai pyöräillä jonkin verran, mutta kaupunki on suuri, ja monissa tapauksissa voi olla käytännöllisempää käyttää autoa.
 • Auto/vaunu: Kaupungissa voi ajaa henkilöautolla tai matkailuautolla, ja pysäköintipaikkoja on suhteellisen helppo löytää.
 • Bussi: Ingves-Svanbäckin linja-autoyhtiö liikennöi Närpesissä.

Närpesin historia

 • 1331: Närpes mainittiin ensimmäisen kerran, kun Klas Bengtsson "Nærpesissä" pantasi Finbyssä sijaitsevan kartanonsa Turun piispa Bengtille.
 • 1348: Kuningas Magnus Eriksson antoi kaikille Närpesin seurakunnassa asuville oikeuden käydä kauppaa elintarvikkeilla, mikä teki kaupungista markkinapaikan.
 • 1867: Närpesin kunta perustettiin.
 • 1973: Övermarkin ja Pörtomin kunnat sekä osa Korsnäsin kunnasta liitettiin Närpesin kuntaan.
 • 1993: Närpesistä tuli kaupunki 1. tammikuuta presidentin asetuksella.

Tilaa uutiskirjeemme