Menu Close

Mitä tehdä Jakobstadissa, Suomi - 20 vinkkiä

Mitä tehdä Pietarsaaressa, Suomessa? Tämä kaunis pieni Pohjanmaan kaupunki tarjoaa kaikkea viehättävistä puutaloista ja jännittävistä museoista kauniisiin luontoalueisiin ja suosittuun kesätapahtumaan. Tässä ovat kaikki huippuvinkkimme Pietarsaaren nähtävyyksiin ja tekemiseen.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Jakobstad, Suomi

Jakobstad on ihastuttava pikkukaupunki Pohjanmaalla, joka on vierailun arvoinen. Kaupungin perusti vuonna 1652 kreivitär Ebba Brahe, joka nimesi sen edesmenneen miehensä Jakob de la Gardien mukaan. Suomeksi kaupungilla on aivan toinen nimi, Pietarsaarijoka on jalostus vanhan pääkunnan nimestä, samoin kuin nykyisen naapurikunnan Pedersören nimi.

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg syntyi tässä historiallisessa pikku helmessä, ja nykyään kaupunki tunnetaan vuosittaisesta Jakobin päivät -tapahtumasta, jonka ehdimme nähdä saapuessamme matkailuautollamme. Kielen osalta Jakobstad on kaksikielinen kunta, jossa ruotsi on enemmistökieli. Täällä voi siis tulla toimeen ihan hyvin ruotsiksi.

Att göra i Jakobstad i Finland

Jakobstad sijaitsee Pohjanmaalla, noin 10 kilometriä Vaasan kaupungista koilliseen.

Mitä voit tehdä Pietarsaaressa?

Mitä Pietarsaaressa voi tehdä? Tämä on ihastuttava pikkukaupunki, jossa kannattaa vierailla etenkin kesällä. Tässä ovat parhaat vinkkimme tekemiseen Jakobstadissa ja sen ympäristössä.

1. kävely tai pyöräily kaupungin keskustassa

Mukava tapa tutustua Jakobstadiin on kävellä ympäriinsä tai tehdä pyöräretki. Voit halutessasi käydä matkailutoimistossa, joka sijaitsee kauniissa kaupungintalossa torin laidalla, ja saada karttoja ja ehdotuksia erilaisista kävely- ja pyöräilyreiteistä.

Att göra i Jakobstad i Finland

2. Tutustu Skatan puutaloihin.

Jakobstadin vanhaa puutalokaupunkia kutsutaan Skataksi, ja se on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä puutaloalueista. Alue on säilynyt pitkälti alkuperäisessä muodossaan ja on sekä uskomattoman viehättävä että uskomattoman suuri.

3. Kahvi Skorpanissa

Skorpan on erittäin viihtyisä pieni leipomo ja kahvila, joka sijaitsee Skatassa Jakobstadissa. Alla oleva kuva ei tee sille lainkaan oikeutta, koska kaatosade kun poikkesimme. Tämä on ihana pieni keidas, jossa voit ostaa leipää, napostella kanelipullia olutpuutarhassa tai kenties syödä jäätelöä, joka on valmistettu sisäpihan kioskissa.

Skorpan

4. Hengaile koulun puutarhassa

Pietarsaaren keskustassa on puisto nimeltä Koulupuutarha. Puisto rakennettiin alun perin 1900-luvun alussa kasvitieteelliseksi puutarhaksi, jota voitiin käyttää koulun kasvitieteen opetuksessa. Nykyään se on viihtyisä puisto, jossa on paljon erilaisia kasveja ja lampi, jossa on karppeja.

Skolträdgården

5. Vieraile Malmskan maatilalla

Jakobstadin museo toimii useissa eri paikoissa kaupungissa, muun muassa Malmska gårdenissa kaupungin keskustassa sijaitsevassa historiallisessa museossa. Museossa voit oppia lisää merenkulusta ja muista asioista, jotka ovat olleet tärkeitä kaupungille vuosien varrella.

Att göra i Jakobstad i Finland - Malmska gården

Viereisessä punaisessa ulkorakennuksessa voit astua erilaisiin kunnostettuihin tiloihin, kuten maatilamyymälään ja kampaamoon.

WIFI.se

6. Kurkista Runebergin mökkiin

Kirjailija ja runoilija Johan Ludvig Runeberg syntyi Jakobstadissa vuonna 1804, ja häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hänet tunnetaan parhaiten teoksestaan "Vänrikki Teräksen tarinat", josta on otettu Suomen kansallislaulun "Maamme" sanat.

Jos vierailet Pietarsaaressa kesällä, käy katsomassa Runebergin mökki Östanpåssa, joka on yksi parhaiten säilyneistä ympäristöistä Runebergin ajalta. Runebergin isä rakennutti metsästys- ja kalastusmajan vuonna 1810, ja täällä Runeberg vietti kesät lapsena.

Att göra i Jakobstad i Finland - Runebergs stuga

7. Tutustu Strengbergin tupakkamuseoon.

Strengbergin tupakkamuseo, Skolgatan 25, kertoo tupakan tarinan Jakobstadissa ja Suomessa. Museossa on esillä tuotteita Strengbergin tupakkatehtaalta ja muista Suomen tehtaista.

Att göra i Jakobstad i Finland - Strengbergs tobaksfabrik
Strengbergin vanha tupakkatehdas Pietarsaaressa

8. Syö pizzabuffet Mr Banksissa.

Nälkä Jakobstadissa? Siellä on varmasti monia mukavia paikkoja, mutta voimme suositella keskustassa sijaitsevan Mr Banksin pizzabuffettia. Maukasta, nopeaa ja helppoa! Eikä sinun tarvitse valita, millaista pizzaa tilaat, vain sitä!

Att göra i Jakobstad i Finland - Mr Banks

9. Maista suomalaista sikaa Brödhörnetissä.

Kun olet näillä seuduilla, voit myös kokeilla "suomalaisia possuja", jotka ovat eräänlaisia donitseja, joiden täytteenä on hilloa. Possuja ei ole vain täällä Pietarsaaressa, mutta täällä me kokeilimme niitä, leipomo Brödhörnetissä. Hyviä leivonnaisia viihtyisässä kahvilassa! Halutessasi voit nauttia myös suomalaisen Hartwallin jaffaa.

Finska grisar

10. Kävely Aspegrenin puutarhassa

Rosenlundin pappilan Aspegrenin puutarha on upea keidas lähellä Pietarsaaren keskustaa. Täällä on täysin vapaa kävelyretki vehreiden kasvien ja kukkien keskellä kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä ja muodoissa. Alueella on myös orangeria, huvimaja, Pedersörenejdenin kylämuseo ja Rosenlundin ravintola. Uskomattoman kaunis ympäristö!

11. Ihaile Pedersören kirkkoa.

Pedersören kirkko, joka nimestään huolimatta sijaitsee Pietarsaaressa eikä Pedersöressä, on yksi Pohjanmaan vanhimmista keskiaikaisista kirkoista. Kirkko kuitenkin muutettiin 1700-luvun lopulla ristikirkoksi ja se menetti keskiaikaisen ulkoasunsa. Rakennus on sekä voimakas että kaunis, ja siihen kannattaa tutustua.

Att göra i Jakobstad i Finland - Pedersöre kyrka

12. Koe vanha satama

Vanha satama toimi 1800-luvun puoliväliin asti Jakobstadin satamana, jossa oli vilkas ja aktiivinen merenkulkuelämä. Nykyään tämä on rauhallinen alue, jossa on venesatama ja uimaranta, jossa on sukellustorni. Täällä sijaitsevat myös galeassi Jakobstads Wapen ja sotakorvauskuunari Vega. Jälkimmäinen sijaitsee Skeppsgårdenissa, ja se on esillä tiettyinä aikoina kesällä ja tilauksesta.

Att göra i Jakobstad i Finland

13. Risteily Mässkäriin

Mässkär on saari Jakobstadin edustalla sijaitsevassa uloimmassa merivyöhykkeessä, ja saarella on kauniin luonnon lisäksi kesäaikainen avoin ravintola. Kesäisin tänne pääsee myös säännöllisillä laivamatkoilla Vanhasta satamasta.

Att göra i Jakobstad i Finland

14. Nauti luonnosta Fäbodassa

Fäboda sijaitsee aivan Pietarsaaren keskustan ulkopuolella ja on erittäin suosittu alue lomailuun ja mukaviin päiviin luonnossa. Siellä on upean kaunis hiekkaranta sekä hienoja kallioita ja useita erilaisia vaellusreittejä ihastuttavassa luonnossa.

Tänne voi tulla ottamaan aurinkoa ja uimaan, patikoimaan, pyöräilemään, kalastamaan tai poimimaan marjoja. Jos haluat yöpyä matkailuautolla, täällä on asuntovaunualue (Lillsand Matkaparkki), jossa voit katsella auringonlaskua veden yllä.

Fäbodassa on myös Fäboda Kaffestuga, josta löydät yksinkertaisia ruokia, kotitekoisia kakkuja ja kotitekoista italialaista jäätelöä. Kahvilasta on kaunis näköala merelle, ja aivan sen vieressä kulkee esteetön luontopolku hienoja kävelyteitä pitkin. Alueella on myös lapsille suunnattu viihdyttävä luontopolku, jossa on eläinveistoksia, eläintietoja ja tasapainorata.

15. Vieraile arktisessa museossa Nanoqissa

Hieman Pietarsaaren keskustan ulkopuolella, Fäbodassa, sijaitsee Suomen ensimmäinen arktinen museo. Museon nimi on Nanoq, joka tarkoittaa grönlantia jääkarhua, ja sen perusti Pentti Kronqvist, eläkkeellä oleva palomies ja naparetkeilijä.

Pentti on osallistunut useisiin Grönlannin tutkimusretkiin, muun muassa suomalais-norjalaiseen Trans Grönlanti -retkikuntaan vuonna 1981, joka oli 700 kilometrin matka Grönlannin halki.

Att göra i Jakobstad i Finland - Nanoq

Museossa kävijät voivat tutustua arktisiin kansoihin, kulttuureihin ja tapoihin sekä saada tietoa monista vuosien varrella tehdyistä tutkimusretkistä. Museoalueella on myös rekonstruktioita arktisen alueen rakennuksista, kuten turvetaloista, kullanhuuhdontaleireistä ja maailman pohjoisimmasta kirkosta. Vierailu Nanoq-museossa on ehdoton vierailukohde Jakobstadissa!

16. Koe Pyhän Jaakobin päivät

Pietarsaari herää eloon kerran vuodessa heinäkuun lopulla viikon ajan Jaakobin päivien kaupunkifestivaalin aikana. Näinä päivinä järjestetään markkinat, mutta myös paljon erilaisia kulttuuritapahtumia ja toimintaa lapsille ja nuorille. Lataamalla Jaakobin päivät -sovelluksen näet koko viikon tapahtumat tunti tunnilta. Kun kävimme markkinoilla ja huutokaupassa, satoi, mutta oli silti vilkasta.

Att göra i Jakobstad i Finland - Jakobs dagar
Huutokauppa Pyhän Jaakobin päivänä 2023

17. Ratsasta Seitsemän sillan tietä.

Seitsemän sillan tie (seututie 749) on tie, joka kulkee Nykarlebystä Jakobstadin ja Larsmon kautta Kokkolaan. Tämä on mukava ajoreitti, joka ohittaa seitsemän siltaa rannikolla, ja se sopii erinomaisesti, jos haluat jatkaa Nykarlebyyn tai Kokkolaan. Jos ajat Kokkolan suuntaan, voit kokea myös Larsmon, Köpmanholmenin ja Tyynelän Tontut -peikkojen maailman.

Sju broars väg

18. Lähde veneellä Köpmanholmenille - lounaalle.

Yksi kokemus, jota suosittelemme lämpimästi, on lounas Köpmanholmenilla Larsmon kunnassa. Lounas täällä ei tarkoita vain ruokataukoa, vaan tarjoaa myös kokemus. Köpmanholmen on viehättävä pieni saari ilman siltaa tai lauttayhteyttä. Jos kuitenkin aiot vierailla kesällä avoimessa ravintolassa, tänne on täysin ilmainen matka, ja vaihtoehtoja on kaksi:

 • Lainaa soutuvene! Veneet on kiinnitetty laituriin, ja siellä on myös pelastusliivejä lainattavissa laatikossa.
 • Soita vesitaksi! Köpmanholmenin venetaksin puhelinnumero on laiturilla, ja he tulevat hakemaan sinut pian. Matka kestää 5-7 minuuttia.

Köpmanholmenin vihreällä ja kauniilla saarella on ravintola, jossa tarjoillaan yksinkertaisia aterioita (meillä oli halloumihampurilaisia) sekä herkullinen kelluva sauna, jossa voi yöpyä, ja yöpymismökki. Siellä on myös lyhyitä kävelyreittejä ja pieni näkötorni.

Köpmanholmen

19. Katso tonttuja Tyynelän Tontut.

Tyynelän Tontut on fantastinen tonttutila Larsmossa, joka tarjoaa puhdasta iloa. Tilaa pitävä pariskunta valmistaa käsintehtyjä tonttuja - nainen tekee kasvot kipsistä ja paperimassasta ja mies tekee vaatteet. Kauniissa peikoissa, joita myydään tilalla ja eri messuilla, on kaikissa henkilökohtainen kosketus.

Kesäisin pariskunta avaa tilan museoksi, jossa voit nähdä tonttujen heräävän henkiin viehättävässä ympäristössä toisensa jälkeen.

Tyynelän Tontut on kuitenkin paljon muutakin kuin tonttumuseo. Tilan omistava pariskunta on omistanut koko elämänsä kauniiden, historiallisten ja erikoisten huonekalujen ja esineiden keräämiselle. Tilan jokainen huone ja jokainen pieni ulkorakennus on nyt sisustettu alkuperäisillä kankailla, vaatteilla, esineillä ja leluilla. Voit tutustua kappeliin, kauppahalliin ja tonttujen työpajaan.

Paitsi että tontit ja huoneet ovat kauniita, on unelma kävellä kauniissa ympäristössä. Vihreä puutarha, joka on täynnä yllätyksiä, on täynnä kukkia. Ja kyllä, tietysti siellä on myös kahvila, jossa on herkullisia leivonnaisia!

20. Tee retki Nykarlebyn Kuddnäsin museoon.

Kuddnäsin museo sijaitsee Nykarlebyssä 2 kilometriä Pietarsaaresta etelään ja esittelee kotia, jossa kuuluisa kirjailija Zacharias Topelius kasvoi. Topelius syntyi tilalla vuonna 1818, jolloin Suomen suuriruhtinaskunta oli osa Venäjän keisarikuntaa.

Historioitsija ja sanomalehtimies Topelius tuli parhaiten tunnetuksi runoilijana ja kirjailijana, ja häntä on joskus kutsuttu "Suomen satuveljeksi", koska hän kirjoitti monia suosittuja tarinoita sekä oppikirjoja lapsille.

Museossa voit nähdä, missä Topelius kasvoi sisarustensa kanssa. Museossa on esillä aikakauden huonekaluja ja esineitä sekä Topeliuksen ehdotuksia Suomen lipuksi. Topelius oli Suomen itsenäisyyden vahva puolestapuhuja, mutta ei valitettavasti elänyt sitä päivää.

Kuddnäs museum

Lisää nähtävää ja tehtävää Pietarsaaressa

Pietarsaaressa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin vinkkimme. Tässä vielä muutamia ehdotuksia.

 • Jakobstad kirkko on perinteinen ristinmuotoinen kirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1731 (Kyrkgatan 3).
 • Strandisin savustamo on savustettua kalaa ja lihaa tarjoava ravintola (Assarskärsvägen 1, Larsmo).
 • Tupakkavarasto on näyttelykeskus, jossa järjestetään toisinaan taide- ja kulttuurihistoriallisia näyttelyitä (Jakobsgatan 9).
 • Tempus-näyttelyhalli on tilapäisnäyttelyiden sali, joka kuuluu Jakobstadin museoon. (Otto Malmsgatan 3)
 • Villa Sveden on mukava kesämökki, jossa järjestetään joskus kesäisin erilaisia kulttuuritoimia.
Att göra i Jakobstad
Jakobstadin kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa.

Missä voit yöpyä Pietarsaaressa tai pysäköidä matkailuautosi?

Jakobstadissa on muutamia erilaisia hotelleja, kuten Hotel Epoque ja Stadshotellet. Jos matkustat meidän laillamme matkailuautolla, tarjolla on myös koko joukko erilaisia vaihtoehtoja:

 • Leirintäalue Svanen sijaitsee Larsmojärven rannalla (Larsmovägen 50).
 • Lillsand Matkaparkki on Fäbodan parkkipaikka (sähköllä ja ilman sähköä), joka on maksullinen ja varattu sovelluksen avulla.
 • Old Harbour Park & Camping on pieni leirintäalue, joka sijaitsee hyvällä paikalla, kun haluat tutustua kaupunkiin (Pavisvägen 1).
 • Pysäköinti 6 Päiväntasaaja on ilmainen pysäköintialue, josta on näköala vesille ja joka sijaitsee erinomaisella paikalla kaupunkiin tutustumista varten.
FREEDOM-matkailuauto 6 Equatorin parkkipaikalla.

Equatorn 6:n parkkipaikalta voisimme kävellä tai pyöräillä kaupungin keskustaan. Lähellä on myös ravintola Pavis, kauniissa talossa.

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Pietarsaari

Pietarsaaresta ei ole pitkä matka kauniiseen Karleby, joka sijaitsee Pietarsaaren pohjoispuolella. Jos sen sijaan matkustat etelään, voimme suositella vierailua historiallisesti mielenkiintoiseen Pietarsaaressa. Oravais ja miellyttävässä kaupungissa Vaasa. Jos pidät luonnosta, älä jätä väliin Merenkurkun saaristoa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Alta löydät vielä lisää vinkkejä tekemiseen Suomessa.

Kaikki parhaat vinkkimme Suomesta. Klikkaa kuvaa!

Lisää vinkkejä aktiviteetteihin Jakobstadissa?

Oletko käynyt Pietarsaaressa Suomessa? Onko sinulla vielä lisää ehdotuksia nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Pietarsaaressa? Kerro meille!

Tietoja Jakobstadista

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Pohjanmaa
 • Väestö: Yli 19 000 (2020)
 • Nimi: Jakobstad ruotsiksi ja Pietarsaari suomeksi. Kaupunkia kutsutaan myös nimellä Jeppis. Ruotsinkielinen nimi tulee sanasta Jakob de la Gardie. Suomenkielinen nimi tulee naapurikunnan nimestä Pedersöre, josta suomeksi tulee Pietarsaari.
 • Kieli: Ruotsiksi noin 56 % ja suomeksi noin 34 %.
 • Valuutta: Euro
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto.

Liikkuminen Jakobin kaupungissa

 • Kävely/pyöräily: Pietarsaaren keskustaan on helppo liikkua kävellen tai pyöräillen.
 • Auto/vaunu: Voit ajaa kaupunkiin ja pysäköidä kohtuullisen keskeiselle paikalle ja kävellä sitten ympäriinsä.
 • Kunnallinen: Kesäisin Pietarsaaren ja Fäbodan välillä saattaa kulkea bussi.

Jakobstadin historia

 • 1652: Kaupungin perusti Ebba Brahe, Jakob de la Gardien leski.
 • 1800-luvulla: Laivanvarustajat vastustivat rautatien rakentamista, mikä johti siihen, että Oulun ja Helsingin välinen päärata siirrettiin sisämaahan.
 • 1918: Suomen sisällissodan aikana kaupungissa toimi valkoinen tykistökoulu, joka oli Suomen ensimmäinen tykistökoulu.
 • 1944: Venäläiset pommittivat kaupunkia helatorstaina 22. helmikuuta, ja useita ihmisiä kuoli.
 • 1960s: Teollistumisen myötä kaupunkiin muutti enemmän suomenkielisiä, kun aiemmin ruotsinkielisyys oli hallitsevampaa.
 • 1960-1900-luku: Kaupungilla oli lauttayhteys Skellefteån kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme