Menu Close

Mitä tehdä Ahvenanmaalla - 30 nähtävyyttä ja elämyksiä

Advertisement

Mitä tehdä Ahvenanmaalla? Tämä itsenäinen ja ruotsinkielinen pieni saarivaltakunta on paitsi kaunis myös jännittävä vierailukohde. Tässä ovat kaikki huippuvinkkimme Ahvenanmaan nähtävyyksiin ja tekemisiin.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Innehållsförteckning

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on saaristo ja Suomen tasavallan autonominen alue, ja siellä puhutaan ruotsia. Ahvenanmaa on myös demilitarisoitu vyöhyke, mikä tarkoittaa, että täällä ei saa harjoittaa sotilaallista toimintaa. Saaristo tarjoaa upean kaunista luontoa, historiallisia nähtävyyksiä ja herkullisia paikallisia herkkuja. Kävimme täällä alkukesästä matkailuautomme kanssa, ja nyt olemme keränneet parhaat vinkkimme.

Näkymä Soltunasta Getassa

Ahvenanmaa sijaitsee Ruotsin ja Suomen välissä.

Mitä Ahvenanmaalla voi tehdä?

Mitä Ahvenanmaalla voi tehdä? Piditpä sitten luonnosta, historiasta tai ruoasta, täällä on paljon tutkittavaa. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

1. Kokemus Maarianhamina

Maarianhamina on Ahvenanmaan autonomisen alueen pääkaupunki, ja monet ruotsalaiset matkustavat tänne lautalla Kapellskäristä, Grisslehamnista tai Tukholmasta. Täällä voit kuljeskella viehättävässä Sjökvarteretissa tai vierailla museoissa, kuten Ahvenanmaan merimuseossa ja Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisessa museossa. Voit myös kokea upeaa luontoa Nåtöllä ja Järsössä.

Att göra på Åland - Mariehamn

2. Tutustu Pommern-alukseen

Yksi Maarianhaminan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on purjelaiva Pommern. Laiva rakennettiin vuonna 1903, ja ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustav Erikssonin johdolla se teki myöhemmin useita matkoja, lähinnä Australiaan. Nykyään voit tutustua laivaan joko yksin tai ääniopastuksella.

Att göra på Åland - Pommern

3. loma Eckerössä

Ahvenanmaan länsiosassa sijaitsevaan Eckeröhön pääsee suoraan Grisslehamnista Eckerö-linjalla tai tietenkin Maarianhaminan kautta. Eckeröstä löydät Käringsundin kalastajakylän, joka tarjoaa viehättävän ja ainutlaatuisen ympäristön kalastajakojuineen, ravintoloineen ja museoineen. Voit myös lomailla Kärungsund Resortissa tai Degersand Resortissa.

Att göra i Eckerö på Åland

4. Vieraile Eckerön postissa ja tullitalossa.

Eckerössä voit vierailla myös Eckerön posti- ja tullitalossa. Aluksi rakennus on kiehtova. Se rakennettiin, kun Ahvenanmaa oli osa Venäjän keisarikuntaa ja Venäjä halusi näyttää voimakkaan julkisivun länteen. Vuonna 1928 valmistui upea empiretyylinen rakennus. Nykyään rakennus toimii kausiluonteisena vierailijakeskuksena, jossa on pieni postimuseo ja tilapäisnäyttelyitä ahvenanmaalaisesta taiteesta ja käsityöstä.

5. Kastelholman linna kiehtoi minua.

Ahvenanmaan Sundissa sijaitseva Kastelholman linna eli historiallista kukoistuskauttaan Kustaa Vaasan ja hänen poikiensa aikana, kun Ahvenanmaa ja Suomi olivat osa Ruotsia. Linna paloi useita kertoja ja rappeutui lopulta, ja nykyään se on hyvin säilynyt raunio, jossa on erittäin mielenkiintoista vierailla. Samalla voit käyttää tilaisuutta hyväkseen ja tutustua Vita Björnin vankilamuseoon.

Att besöka Kastelholms slott på Åland

6. Aikamatka Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa

Aivan Kastelholmin linnan vieressä on Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo. Siellä on noin 20 vanhaa rakennusta, jotka on kerätty eri puolilta Ahvenanmaata, ja voit tutustua kaikkeen asuinrakennuksista myllyihin ja historiallisesta postitiestä kertovaan näyttelyyn.

Att göra på Åland

7. Nauti drinkki Ahvenanmaan tislaamossa.

Sundissa, aivan Jan Karlsgårdenin vieressä, on Ahvenanmaan tislaamo, jossa voit piipahtaa juomalle tai syömään. Täällä valmistetaan muun muassa värikkäitä long drink -juomia ja myös omaa giniä. Suomen alkoholilakien mukaisesti voit ostaa long drinkkejä myös kotiin vietäväksi, mutta vahvempia juomia, kuten giniä, voit ostaa vain Alkosta, joka on Suomen Systembolagetin vastine.

Att göra på Åland

8. Syö Smakbynissä

Sundissa sijaitsee myös Smakbyn, joka on laajalti tunnettu tislaamostaan ja ravintolastaan. Ravintolassa on myös pieni koju, jossa myydään herkkuja, ja siellä järjestetään erilaisia aktiviteetteja, kuten kokkikursseja ja juomien maistelua.

Att göra på Åland - Smakbyn

9. Bomarsundin linnoitus tekee vaikutuksen.

Bomarsundin linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1832, jolloin Ahvenanmaa ja Suomi olivat osa Venäjää. Linnoitus ei ehtinyt edes valmistua ennen kuin britti-ranskalaiset joukot hyökkäsivät siihen ja tuhosivat sen. Nykyään linnoituksessa on laaja alue, jossa on erilaisia raunioita ja erittäin mukava vierailijakeskus, jossa voit tutustua eri historiallisiin aikakausiin hienojen elokuvien avulla. Erittäin mielenkiintoinen vierailu, jota et halua jättää väliin Ahvenanmaalla!

10. Vieraile Getan nostalgia- ja moottoripyörämuseossa.

Geta Nostalgia- ja moottorimuseo on tarkoitettu niille, jotka pitävät vanhoista vintage-autoista. Museossa on laaja valikoima hyvin hoidettuja autoja eri aikakausilta sekä moottoripyöriä ja muuta esineistöä. Museo on tällä hetkellä avoinna vain ajanvarauksella, mutta voit piipahtaa katsomassa, onko täällä ketään, tai soittaa heille. Kun me kuljimme ohi, siellä oli kokous käynnissä, ja se oli täynnä elämää ja liikettä!

Att göra på Åland - Geta nostalgi- och motormuseum

11. Patikointi Soltunassa

Soltuna Restaurant & Café sijaitsee korkealla Getabergenissä, ja sieltä on upeat näkymät sekä merelle että dramaattisille kalliomuodostelmille. Täällä on useita vaellusreittejä, kuten 5 kilometrin pituinen Grottstigen ja 1 kilometrin pituinen Trollstigen. Molemmat ovat upeita, ja jälkimmäisellä, lapsiperheille suunnitellulla reitillä voit uppoutua peikkojen elämään mielikuvituksellisten tarinoiden kautta. Alueella on myös mökkejä ja asuntovaunupaikkoja.

Att göra på Åland

12. Nauti rauhasta Havsvidden Resortissa.

Havsvidden Resort sijaitsee Getassa, Ahvenanmaan saariston pohjoisosassa. Tämä eksklusiivinen lomakeskus sijaitsee upean kauniilla paikalla, josta avautuu kilometrien pituinen näkymä Perämerelle. Lomakeskuksessa on ravintola, baari, poreallas ja niin sanottuja "kalliotaloja", joissa on mahdollisuus majoittua kallioiden reunalla. Alueella on myös vierassatama ja mahdollisuus tutustua luontoon esimerkiksi kanootilla tai maastopyörällä.

Att göra på Åland

13. Rentoutuminen Lolan merenrannalla

Getassa sijaitseva viehättävä Lolo's Seaside Café & Restaurant tarjoaa upeat merelliset puitteet. Nimi "Lolo" tarkoittaa filippiiniksi isoisää, ja se valittiin naispuolisen omistajan isoisän kunniaksi. Se kertoo jotain tämän paikan henkilökohtaisesta ja välittävästä otteesta. Täällä voit syödä kaikkea hampurilaisista ja ahvenanmaalaisista pannukakuista filippiiniläisiin kevätkääryleisiin. Lisäksi voit ostaa paikallisia marmeladeja ja omenamehua perheyrityksen Snäckö Fruktista. Älä missaa tätä helmeä!

Att göra på Åland

14. Telttailu tai glamping

Ahvenanmaalla on noin 15 leirintäaluetta, joissa voit yöpyä matkailuautossa, asuntovaunussa, teltassa tai mökissä. Monet leirintäalueista sijaitsevat kauniilla paikalla veden äärellä ja tarjoavat ihanan, rennon ympäristön. Jos haluat kokeilla ylellistä glamppausta, sekin onnistuu, esimerkiksi Getassa sijaitsevassa Snäckö Canvas Hotell & Kajakissa.

Att göra på Åland
Sandösunds Camping Vårdössä Ahvenanmaalla

15. Syö Kallaksen saaristossa

Jos arvostat hyvää ruokaa kauniissa ympäristössä, voimme suositella ravintola Kallas Skärgårdia Sandössä Vårdössä, Ahvenanmaan itäisessä saaristossa. Täällä voit valita, istutko upeassa puutarhassa, pienessä kasvihuoneessa vai viehättävässä ja kauniisti sisustetussa pienessä päärakennuksessa. Voit valita esimerkiksi päivän kalan, jonka seurana on herkullinen sekoitus paikallisia vihanneksia. Jos et pääse Vårdöhön, Maarianhaminassa on myös sisarravintola Kallas Stadskrog.

Att göra på Åland

16. Pyöräily Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan luonto on kaunis, ja yksi tapa kokea se on pyöräily. Voit tehdä lyhyitä pyöräretkiä tai suunnitella kokonaisen pyöräloman esimerkiksi pyöräilemällä Ahvenanmaan kehätietä, Vanhaa postitietä tai jotakin monista muista tarjolla olevista reiteistä. Matkan varrella voit yöpyä hotelleissa, aamiaismajoituksissa tai leirintäalueilla.

Att göra på Åland - cykla

17. Herkuttele omenoilla ja omenamehulla

Yksi asia, jota et todellakaan halua jättää väliin Ahvenanmaalla, on omenoiden ja erilaisten omenatuotteiden nauttiminen. Saaristo on merkittävä omenantuottaja, ja yli 70 prosenttia kaikista suomalaisista omenoista kasvatetaan täällä ja korjataan käsin. Tuoreiden omenoiden lisäksi voit maistella omenamehua, omenakastiketta, omenachutneya ja monia muita herkkuja. Öfvergård Musterissa voit myös osallistua "omenaelämyksiin", kuten omenasafareille ja piknikille omenatarhassa.

äppelmust på Öfvergårds

18. Kokeile ahvenanmaalaista pannukakkua

Yksi Ahvenanmaan kuuluisimmista herkuista on ahvenanmaalainen pannukakku. Kyseessä on uunipannukakun muunnelma, joka on valmistettu mannavehnäpuurosta ja maustettu kardemummalla. Perinteisesti pannukakku tarjoillaan kerman ja kermavaahdon kera, mutta myös mansikkahillo on yleinen lisuke. Tätä Ahvenanmaan erikoisuutta tarjoillaan lähes varenda ravintola ja kahvila, joten sinun ei tarvitse etsiä kaukaa löytääkseen sen.

Ålandspannkaka

19. Ahvenanmaan herkkujen maistelu

Ahvenanmaalla on muutakin herkkua kuin omenoita ja ahvenanmaalaisia pannukakkuja. Voit esimerkiksi maistaa klassista mustaa leipää, joka on eräänlaista tummaa, makeutettua ruisleipää. Paikallisissa yrityksissä valmistetaan myös runsaasti hilloja, marmeladeja, hunajaa, sinappia ja suklaata. Kökarin sinappi on tunnustettu maailman parhaaksi sinapiksi. Juustoa on saatavilla sekä "Ålands Special" -juustona että pienimuotoisempana Mattas Gårdsmejeriltä. Voit myös ostaa paikallisesti tuotettuja juomia, kuten olutta, siideriä ja giniä.

delikatesser

20. Osallistu sadonkorjuujuhlaan Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla järjestetään kerran vuodessa syksyllä sadonkorjuujuhla. Tämä tapahtuma houkuttelee joka vuosi paljon ahvenanmaalaisia ja turisteja. Sadonkorjuujuhlassa voi tutustua pienimuotoiseen ruokaan ja taidekäsityöhön, ja aina on myös ohjelmaa, jossa kerrotaan, mistä on kyse. Tämän tapahtuman lisäksi Ahvenanmaan Grönskar järjestetään joka vuosi toukokuussa ja Ahvenanmaan Glimrar joulukuussa.

21. Sammuta janosi Stallhagenin oluella.

Stallhagen on Ahvenanmaan vanhin ja suurin panimo, joka valmistaa erilaisia oluita. Löydät olutta sekä kaupoista että ravintoloista. Voit vierailla panimossa myös Godbyssä, jossa on tilamyymälä sekä pubi ja ravintola.

Stallhagen

22. Oluenmaistelu Open Water Brewery -panimossa

Toinen Ahvenanmaalla sijaitseva panimo, joka on hieman pienempi, on Open Water Brewery. Se valmistaa monenlaista käsityöolutta ja siideriä sekä jännittävää juomaa nimeltä "Köldknäpp", jota voidaan kuvailla eräänlaiseksi omena jälkiruokaviiniksi. Kesällä on rajoitettuina aikoina mahdollista piipahtaa panimossa ja sen myymälässä Lemlandissa, Etelä-Ahvenanmaalla. Muina aikoina osa tuotteista on myynnissä Alkossa ja joissakin ahvenanmaalaisissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Open water brewery

23. juo limonadia Amalian limonaditehtaalta.

Kun olet Lemlandissa, voit myös vierailla Amalia's Lemonade Factoryssa. Täällä juomat valmistetaan käsityönä pienessä viehättävässä tehtaassa, ja myymälästä löydät yli 40 erilaista limonadia ja muuta juomaa vanhanaikaisissa lasipulloissa. Tarjolla on myös alkoholijuomia ja Mercedes Chocolaterien käsintehtyjä suklaapraliineja. Tuotteiden laadun lisäksi ympäristöä upea ja olet yksinkertaisesti iloinen, että tulit tänne.

Amalias Limonadfabrik

24. tutustu Skeppargården Pellasiin.

Amalian limonaditehtaan lähellä on Pellasin telakka. Tämä kesäisin avoinna oleva museo kertoo Ahvenanmaan talonpoikaispurjehduksesta 1800-luvun jälkipuoliskolla ja 1900-luvun alussa sekä Erikssonin perheestä, joka on asunut tilalla useita sukupolvia. Skeppargårdenissa on myös pieni kahvila.

Skeppargården Pellas

25. Matkustaminen Föglöön

Föglö on upea Ahvenanmaan helmi, ja sinne pääsee helposti autolautalla mantereen Lumparlandin Svinöstä. Föglössä voit tutustua Degerbyn viehättävään pääkaupunkiin, jossa voit nauttia illallisen ravintola Seagramsissa tai Carlsro badhotellissa. Siellä on myös kaunista luontoa, ja halutessasi voit jatkaa toisella lautalla Kökariin.

Att göra på Föglö i Åland

26. Nauti Carlsro badhotellin kylpylästä.

Jos haluat hemmotella itseäsi Föglössä jollain erityisen ylellisellä tavalla, voit nauttia Carlsro Badhotellin kylpylästä. Tämä aivan veden äärellä sijaitseva kylpylä on uskomattoman hyvin sisustettu vuosisadan vaihteen tyyliin. Täällä voit nauttia saunasta, porealtaasta ja merikylvyistä, kenties yhdessä hotellin saunan kanssa. fantastinen aamiainen.

27. Kokemus Kökar

Kökar on kaunis saari Ahvenanmaan saariston kaakkoisosassa. Voit ottaa lautan Ahvenanmaan Långnäsistä tai Föglöstä. Saarelle saavuttuasi voimme suositella Sandvik Gästhamn & Campingia ja ravintola Brudhällia. Jos pidät historiasta, on mielenkiintoista käydä sekä Kökarin kirkossa että Otterböten pronssikautisessa asuinpaikassa.

Att göra på Kökar

28. Osallistu veneretkelle Källskäriin.

Yksi jännittävimmistä asioista, joita voit tehdä Ahvenanmaalla Kökarista käsin, on osallistua laivamatkalle Källskäriin. Ensinnäkin tämä on kaunis saari, jossa on hyvin erikoisia kalliomuodostelmia. Lisäksi saari tarjoaa sekä nähtävyyksiä että tarinoita ajalta, jolloin paroni Göran Åkerhielm asui täällä ja rakennutti erilaisia rakennuksia. Brudskäristä lähtevät laivamatkat kestävät puoli päivää, ja niihin sisältyy opas.

29. Lähde lautalla Ruotsiin

Ahvenanmaalta voit tietenkin jatkaa matkaa Ruotsiin (tai palata sinne). Reitit voivat vaihdella eri aikoina, ja paras reitti riippuu esimerkiksi siitä, minne olet menossa ja onko sinulla ajoneuvo vai ei. Matkustimme hiljattain Finnlinesilla Kapellskäristä Långnäsiin, mikä toimi hyvin matkailuauton kanssa. Grisslehamnista Eckeröön voi matkustaa myös Eckerölinjenillä. Myös Viking Line ja Tallink Silja liikennöivät.

30. Ota lautta Suomeen

Ahvenanmaalta voi myös matkustaa lautalla Suomeen. Voit matkustaa Finnlinesilla Naantaliin tai Viking Linella tai Tallink Siljalla Turkuun. Lisäksi voit matkustaa Ålandstrafikenilla. Esimerkiksi me matkustimme Kökarista Galtbyhyn Manner-Suomeen, josta voisimme jatkaa matkaa Ahvenanmaan kautta Turkuun. Mukava matka!

Lisää tekemistä Ahvenanmaalla kulttuurin ja historian ystäville

Ahvenanmaalla on tietysti paljon muutakin koettavaa kuin vinkkimme. Täältä löydät vielä enemmän ehdotuksia Ahvenanmaan nähtävyyksistä niille, jotka pitävät kulttuurista ja historiasta.

 • Postitangot järjestetään joka vuosi yli 250 vuotta kestäneen historiallisen riidan muistoksi.
 • Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo on mielenkiintoinen pieni museo Eckerössä.
 • Ahvenanmaan taidemuseo esittelee ahvenanmaalaista taidetta ja järjestää erilaisia näyttelyitä.
Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo Eckerössä

Lisää tekemistä Ahvenanmaalla luonnon ystäville

Pidätkö enemmän luonnosta vai vedestä? Täältä löydät vielä enemmän vinkkejä Ahvenanmaalla tehtävistä asioista, jotka voisivat sopia sinulle.

 • Birdwatching voidaan tehdä monissa paikoissa, kuten Kökarissa.
 • Kajakki tai kanootti on loistava tapa kokea Ahvenanmaan luonto.
 • Kobban kalliot voi vierailla yksityisveneellä ja kesäisin kiertoajeluveneellä Maarianhaminasta.
 • Purjehdus Ahvenanmaalle ja Ahvenanmaan ympäristössä voi tehdä laivamatkoja, ja siellä on monia vierassatamia.
Att göra på Åland - kajak

Lisää tekemistä Ahvenanmaalla lasten kanssa

Seuraavassa on lisää vinkkejä Ahvenanmaan aktiviteeteista lapsiperheille ja teini-ikäisille.

 • Uimapaikat, jota Ahvenanmaalla kutsutaan usein "uimarannaksi", on paljon.
 • Kiekkogolf on Ahvenanmaalla hyvin suosittua, ja saarilla on noin 15 discgolfkenttää.
 • merikylpyjä on Maarianhaminassa sijaitseva uimakeskus, jossa on uima-altaita, vesiliukumäki, sauna ja kylpylä. 
 • Smart Park on Eckerössä sijaitseva seikkailupuisto, jossa on opettavaista toimintaa ja leikkimielistä oppimista.
Att göra på Åland - SmartPark

Missä voit yöpyä Ahvenanmaalla tai pysäköidä matkailuautosi?

Ahvenanmaalla on monia hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja. On myös paljon leirintäalueita, joilla voit majoittua matkailuautolla, asuntovaunulla, teltalla tai mökillä. Asuntoautojen pysäköintipaikkoja ei ole kovin paljon - mutta muutamia - ja myös vapaa leiriytyminen on mahdollista, kunhan noudattaa lakeja ja määräyksiä ja on varovainen luontoa kohtaan.

Gröna Uddens Campingissä Maarianhaminassa

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Ahvenanmaa

Ahvenanmaan Ruotsin puolella voit vierailla esimerkiksi seuraavissa kohteissa Grisslehamn ja Norrtälje. Jos matkustat sen sijaan Suomeen, voit tutustua Turku ja Naantali. Lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä Suomessa löydät alta.

Vielä enemmän tekemistä Ahvenanmaalla?

Oletko käynyt Ahvenanmaalla? Onko sinulla muita vinkkejä, mitä nähdä ja tehdä Ahvenanmaalla? Kerro meille!

Kaikki parhaat vinkkimme Ahvenanmaasta. Klikkaa kuvaa!

Tietoa Ahvenanmaasta

 • Maa: Suomi
 • Sijainti: Varsinaisen Itämeren ja Selkämeren sekä varsinaisen Suomen ja Ruotsin välillä.
 • Itsehallinto: Ahvenanmaalla on erityisasema Suomessa. Ahvenanmaan parlamentti, Lagting, voi säätää omia maakuntalakeja, ja Ahvenanmaalla on oma lippu, postimerkit, rekisterikilvet ja poliisi.
 • Väestö: Lähes 30 000 asukasta
 • Nimi: Ahvenanmaa ruotsiksi ja Ahvenanmaa suomeksi.
 • Kieli: Ruotsalainen
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkakohteen verkkosivusto.

Ahvenanmaan historia

 • 4000 EKR: Ahvenanmaalla asui esihistoriallisesta Suomesta lähtien kamkeramialaiseen kulttuuriin kuuluneita ihmisiä.
 • 1100-luvulla: Kristinusko sai jalansijaa.
 • 1200-luvulla: Vanhimmat kivikirkot rakennettiin.
 • 1300-luvulla: Kastelholman linnoituksen rakentaminen antoi Ahvenanmaalle sotilaallista merkitystä.
 • Keskiaika: Ahvenanmaasta tuli osa Turun arkkihiippakuntaa.

19. vuosisata

 • 1800-luvulla: Maanviljelijät alkoivat rakentaa laivoja ja käydä kauppaa ulkomaailman kanssa. Kullakin seurakunnalla oli noin 40 laivaa, joilla oli kipparit ja merimiehet. Joillakin varustamoilla oli maailman suurimpia purjelaivastoja, ja Pommern-laiva on muistona tästä aikakaudesta.
 • 1809: Ruotsi ehdotti Ahvenanmaan jäämistä Ruotsin valtakuntaan, mutta Venäjä vastusti tätä historiallisista ja sotilaallisista syistä.
 • 1854: Brittien ja ranskalaisten joukot valtasivat Bomarsundin linnoituksen.
 • 1856: Ahvenanmaa demilitarisoitiin rauhanneuvottelujen aikana.

20. vuosisata

 • 1917: Ahvenanmaasta tuli osa Suomea, kun Suomi julistautui itsenäiseksi.
 • 1918: Ahvenanmaalaiset äänestivät yhdistymisen puolesta Ruotsiin. Suomen sisällissodan aikana ruotsalaiset joukot rantautuivat Ahvenanmaalle venäläisten joukkojen ja punavalkoisten joukkojen väliseen väliintuloon. Pian saksalaiset joukot miehittivät saaret valkoisten pyynnöstä.
 • 1921: Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa pysyisi autonomisena alueena osana Suomea. Suomen oli taattava oikeus ruotsin kieleen ja kulttuuriin, ja Ahvenanmaa julistettiin demilitarisoiduksi vyöhykkeeksi.

Tilaa uutiskirjeemme