Menu Close

Tekemistä Haaparannassa ja Torniossa - 16 vinkkiä

Mitä tehdä Haaparannassa ja Torniossa? Kaksi kaupunkia kahdessa eri maassa, mutta melkein yhteen sulautuneena. Tämä on selvästi ainutlaatuinen paikka, ja tässä ovat kaikki parhaat vinkkimme nähtävyyksistä ja tekemistä varten Haaparannassa ja Torniossa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Haaparanta ja Tornio

Tornio oli merkittävä kauppapaikka jo keskiajalla, ja Tornion kaupunki perustettiin vuonna 1621. Suomen sodan jälkeisessä rauhansopimuksessa vuonna 1809 vedettiin uusi valtakunnanraja Tornionjokea pitkin. Yhtäkkiä lähes koko Tornio oli Venäjällä, kun taas Haaparannan kylän pieni määrä tiloja jäi Ruotsiin.

Kaksi kaupunkia kasvoi rajan molemmin puolin, ja kautta historian alue on houkutellut vakoojia, agentteja ja salakuljettajia. Ensimmäisen maailmansodan aikana alue tarjosi mahdollisuuden salakuljettaa postia, tavaroita ja pakolaisia Venäjän ja muun Euroopan välillä.

Nykyään Tornio on kaupunki Suomessa ja Haaparanta Ruotsissa, mutta nämä kaksi kaupunkia ovat kuitenkin lähes yhdistyneet toisiinsa. Yhdessä ne markkinoivat itseään nimellä "HaaparantaTornio". #TwoTimesja rajaa on kutsuttu "maailman rauhallisimmaksi rajaksi". On vaikea kuvitella, että mellakka-aita todella meni suoraan läpi pandemian aikana ...

Att göra i Haparanda och Torneå

Haaparanta sijaitsee Tornionjoen varrella Norrbottenissa, Ruotsissa, ja Tornio on Tornionjoen varrella Lapissa, Suomessa.

Mitä voit tehdä Haaparannassa ja Torniossa?

Mitä voit tehdä Haaparannassa ja Torniossa? Matkustimme matkailuautolla Haaparantaan ja lähdimme sieltä retkille sekä Ruotsin että Suomen puolelle. Tässä ovat parhaat vinkkimme tekemiseen Haaparannassa ja Torniossa.

1. Ota selfie rajalla

Yksi asia, jota et halua jättää tekemättä Haaparannassa ja Torniossa, on selfien ottaminen rajalla. Tämä raja on nimittäin erityinen, ja täällä on tapahtunut paljon historian saatossa. Vielä vähän aikaa sitten pandemian aikana tänne pystytettiin mellakka-aita, mutta nyt raja on taas niin avoin kuin raja vain voi olla.

Rajalla, aivan ostoskeskuksen vieressä, jonka nimi on osuvasti "On the Border", on punainen sydän, joka on puoliksi Suomessa ja puoliksi Ruotsissa. Täällä voit kuvata itsesi toinen jalka kummassakin maassa tai kumppanin tai ystävän vieressä niin, että raja on välillänne.

Att göra i Haparanda och Torneå

2. Kävelyretki Haaparannan kaupungissa

Haaparanda on rauhallinen pikkukaupunki, jossa on eri tyylejä edustavia taloja ja rakennuksia. Joitakin rakennuksia, jotka erottuvat edukseen, ovat vesitorni, kaupungin hotelli ja kansanopisto. Jos haluat käydä kahvilla, voit piipahtaa Konditori JoLassa, jossa sinua odottaa ystävällinen henkilökunta ja maukkaat leivonnaiset.

3. tutustu Haaparannan kirkkoon

Haaparannan kirkko erottuu edukseen, ja minun (Helenan) ensimmäinen ajatus sen nähdessäni oli "voi, niin ruma". Pietarilla oli avoimempi mieli, ja hetken kuluttua jopa minun oli myönnettävä, että muotoilu on vähän siisti. Vuonna 1967 vihityn kirkon suunnitteli Bengt Larsson, ja se korvasi vuonna 1963 palaneen puukirkon.

Haparanda kyrka

4. Katso sota-ajan muistomerkit

Haaparannalle ja Torniolle on ominaista, että ne ovat rajaseutua. Sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan aikana täällä käytiin paljon rajat ylittävää kauppaa, ja myös pakolaiset ovat useaan otteeseen ylittäneet rajan.

WIFI.se

Sekä Haaparannassa että Torniossa on useita erilaisia muistomerkkejä. Alla näet "Tornion taistelun muistomerkin", joka oli Suomen sisällissodan aikainen taistelu vuonna 1918, ja "Sotalapsien muistomerkin", joka muistuttaa niistä noin 80 000 suomalaislapsesta, jotka siirrettiin Suomesta Ruotsiin sotavuosina 1939-1945. Monet lapsista matkustivat junalla Tornion ja Haaparannan kautta tämän paikan ohi.

Haaparannan keskustassa on myös opastetauluja, jotka kuvaavat elävästi sotia, rajakauppaa, salakuljetusta ja muita tapahtumia, joita näillä alueilla on vuosien varrella tapahtunut.

Att göra i Haparanda och Torneå

5. Käy ostoksilla IKEAssa

Yksi suosittu tekemisen kohde Haaparannassa on shoppailu Ruotsin pohjoisimmassa IKEAssa. Kauppa on melko suuri ja siellä käy paljon kävijöitä, sekä ruotsalaisia että suomalaisia.

6. Ostoksilla "Rajalla"

Toinen suosittu ostospaikka on suuri tavaratalo "På gränsen". Tavaratalo sijaitsee Suomen puolella, Torniossa, mutta niin lähellä rajaa, että pysäköimme pyörät Ruotsiin ennen kuin kävelimme Suomeen tutustumaan kauppoihin. Tavaratalossa on vaatekauppoja ja ruokakauppoja.

Rajalla - På gränsen

7. katso Nedertorneån kirkko.

Nedertorneån kirkko sijaitsee Tornejoen suulla Torniossa. Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1797, mutta siihen kuuluu myös osia keskiaikaisesta kivikirkosta 1500-luvulta. Huomionarvoista on, että Nedertorneån kellotorni on yksi Struven vuonna 1842 mitatun meridiaanikaaren mittauspisteistä.

8. Kävelyretki puistossa Arboretum Torniossa

Arboretum on kaunis puisto Torniossa, joka on avoinna kesäkaudella. Puistossa on noin 300 puulajia ja noin 200 erilaista perennaa. Täällä on oikein mukava kävellä tai vain istahtaa hetkeksi!

9. Mene Ruotsin itäisimpään pisteeseen

Ruotsin itäisin kohta on Kataja, joka on Ruotsin ja Suomen yhteinen saari. Jos et pääse sinne asti, voit vierailla mantereen itäisimmässä pisteessä Sundholmenissa Haaparannassa. Se sijaitsee niemen toisessa päässä, lähellä Cape East -kylpylähotellia, ja se on merkitty kivellä "Riksröse 59".

Sveriges östligaste punkt

10. Tutustu Robinsonin neuvostoon

Ruotsin itäisin piste ei ehkä ole sinänsä paljon nähtävää, mutta mahdollinen retki sinne on jännittävämpi, koska siellä on myös Robinson-tv-ohjelman kuvauspaikka. Pandemian aikana, kun kuvauksia ei voitu tehdä eksoottisissa paikoissa, osallistujien oli elettävä Robinsonin elämää Haaparannan saaristossa, ja kuvauspaikka rakennettiin juuri tänne, Ruotsin itäisimpään kolkkaan. Lavasteet ovat yhä paikoillaan, ja voit vapaasti katsella niitä.

11. Tutustu Struven meridiaanikaareen.

Struven meridiaanikaari on kolmionmuotoinen ketju, joka ulottuu Hammerfestistä Jäämerellä Ukrainan Mustallemerelle. Ketjun perusti tähtitieteilijä Friedrich Georg Wilhelm von Struve 1816-1855 mittaamaan ja määrittelemään maapallon tarkan muodon ja koon asteiden avulla.

Struven meridiaanikaari on nykyään Unescon maailmanperintökohde, ja vaikka mittauspisteet eivät sinällään olekaan niin jännittäviä, niiden tieteellinen historia on tietenkin mielenkiintoinen. Haaparannan pisteessä on pieni muistomerkki ja infokyltti.

struves meridianbåge

12. Koe Torne-joki

Torne-joki erottaa Ruotsin ja Suomen toisistaan, ja se on 520 kilometrillään Norrbottenin pisin joki. Joen voi kokea monella eri tavalla, ja Haaparannassa voit esimerkiksi kävellä tai pyöräillä jokea pitkin.

Att göra i Haparanda och Torneå

Joessa on myös uimapaikkoja, ja melonta on mahdollista.

Att göra i Haparanda och Torneå

13. Tutustu Haaparannan saariston kansallispuistoon

Haaparannan saariston kansallispuisto perustettiin vuonna 1995, ja se on osa Haaparannan kunnan saaristoa. Kansallispuisto koostuu useista saarista, joista suurin on nimeltään Sandskär, ja siihen kuuluu pitkiä hiekkarantoja ja rikas linnusto.

Saaristoon pääsee omalla veneellä tai Innala Toursin retkiveneillä, jotka lähtevät kesäisin Haaparannan satamasta. Saaristomatkat suuntautuvat Hanhinkariin, Torne-Furöön ja Haaparannan Hiekkasärkille.

Att göra i Haparanda och Torneå

14. Tee retki Seskarön saarelle.

Jos et halua käyttää aikaa tai rahaa matkustaaksesi veneellä saaristoon, voit silti saada saaristotunnelmaa helpommin saavutettavalla Seskarön saarella. Tänne pääset autolla siltojen kautta. Seskarössä sijaitsevat Seskarö Havsbad & Camping ja Tromsövikenin uimaranta. Löydät myös vaellusreittejä luonnosta.

15. Vieraile Kukkolaforsenissa

Kukkolaforsen on Tornejoen koski Haaparannan pohjoispuolella. Suuret kosket ovat luonnon nähtävyys, ja voit nähdä ja oppia erikoista ja perinteistä siianpyyntiä. Koskessa on myös hotelli, ravintola, leirintäalue, kalastusmuseo ja saunamuseo. Älä jätä käyntiä täällä väliin!

Att besöka Kukkolaforsen

16. Juhlia uutta vuotta kahdesti - Torniossa ja Haaparannassa?

Jos haluat juhlia uutta vuotta, kannattaa ehdottomasti suunnata Haaparantaan ja Tornioon, kun sen aika koittaa. Siellä juhlitaan uutta vuotta peräti kahdesti, sillä Ruotsin ja Suomen välillä on tunnin aikaero. Nämä kaksi kaupunkia kutsuvat sinut juhlimaan uutta vuotta yhdessä. Ensin on aika juhlia suomalaista uutta vuotta. Tuntia myöhemmin on aika juhlia ruotsalaista uutta vuotta. Mikä uudenvuodenaaton juhla!

Lisää tekemistä Haaparannassa ja Torniossa

Haaparannassa ja Torniossa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin vinkkimme. Lisää ehdotuksia löydät täältä.

 • Ainen taidemuseo esittelee suomalaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta ja erilaisia näyttelyitä (Torikatu 2, Tornio).
 • Cape East on hotelli ja kylpylä, jossa on leirintäalue (Sundholmen 1).
 • Vanha vesitorni Haaparanta on vesitorni vuodelta 1920.
 • Mia Greenin puisto on muistomerkki Mia Greenille (1870-1949), valokuvaajalle, joka loi Haaparannan arvokkaimman kuvakokoelman.
 • Saivaaran kivikautinen kylä on taajama, joka sijaitsee Saivaarassa, Kärrbäckin lähellä, maantien 356 varrella Haaparannan kunnan pohjoisosassa.
 • Tornion laakson museo puhuu torniolaisten yhteisistä juurista (Torikatu 4, Tornio).
Mia Green

Missä voit majoittua Haaparannassa ja Torniossa tai pysäköidä matkailuautosi?

Haaparannassa ja Torniossa on monia erilaisia hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja, kuten Cape East ja Kukkolaforsen Turist & Konferens. Jos matkustat meidän laillamme matkailuautolla, Haaparannassa ja Torniossa ja sen ympäristössä on myös koko joukko erilaisia vaihtoehtoja, kuten mm. seuraavat:

 • BestPark Toranda, Näätsaarentie 241, Tornio
 • Cape East hotellit ja leirintäalueet, Salmisaari 1
 • Haaparannan leirintäalue, Strandgatan 22, Haaparanta
 • Haaparannan satama pysäköintialue
 • IKEAn pysäköinti, Haaparanta (tavallinen pysäköintialue)
 • Kukkolaforsen Tourist & Conference leirintäalue
Haparanda camping
Haaparannan leirintäalue
BestPark Tornio
BestPark Toranda Torniossa
Haparanda hamn
Haaparannan satama

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Haaparanta ja Tornio

Haaparannasta ja Torniosta käsin voit jatkaa tutustumista Suomeen tai Ruotsiin. Suomessa voit lähteä esimerkiksi Rovaniemelle, jossa joulupukki asuu, tai Ruotsiin. Oulu, joka tarjoaa kaikkea museoista luontoelämyksiin. Ruotsissa voit jatkaa esimerkiksi seuraaviin kohteisiin Kalix ja sitten Luulajaan ja Storforseniin.

Kaikki parhaat vinkkimme Norrbottenista: klikkaa kuvaa!

Lisää vinkkejä tekemiseen Haaparannassa ja Torniossa?

Oletko käynyt Haaparannassa ja Torniossa? Onko sinulla vielä lisää ehdotuksia nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Haaparannassa ja Torniossa? Kerro meille!

Tietoja Haaparannasta

 • Maa: Ruotsi
 • Maisema: Norrbotten
 • Väestö: Hieman yli 9000 (2023)
 • Nimi: Haaparanta ruotsiksi ja Haaparanta suomeksi. Haaparanta tarkoittaa haaparantaa.
 • Kieli: Ruotsi, suomi ja meänkieli 
 • Valuutta: Ruotsin kruunu

Tietoa Torniosta

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Suomen Lappi
 • Väestö: Hieman yli 21 000 (2021)
 • Nimi: Tornio ruotsiksi ja Tornio suomeksi.
 • Kieli: 96,6 % suomi ja 0,6 % ruotsi.
 • Valuutta: Euro

Historia Haaparannassa ja Torniossa

 • Keskiaika: Tornio oli jo tuolloin tunnettu kauppapaikka.
 • 1621: Tornion kaupunki perustettiin, ja siitä tuli merkittävä kauppakeskus.
 • 1700-luvun alku: Venäläiset polttivat Tornion.
 • 1718: Maanmittari Hans Kruse sai tehtäväkseen siirtää Torniota hieman etelään.
 • 1809: Suomen sodan jälkeisessä rauhansopimuksessa Ruotsi menetti koko Suomen, kun raja vedettiin uudelleen Tornionjokea pitkin. Haaparannan kylä, jossa oli seitsemän tilaa, oli Ruotsin puolella ja Tornio Venäjän puolella.
 • 1812: Tornion menettämisen jälkeen Torneen laaksoon perustettiin uusi ruotsalaiskaupunki, jota kutsuttiin Karl Johanin kaupungiksi. Kaupunki oli aluksi epäonnistunut, ja siellä oli hyvin vähän asukkaita.
 • 1821: Karl Johanin kaupunki nimettiin uudelleen Haaparannaksi, siitä tuli markkinakaupunki ja se siirrettiin Haaparannan kylän paikalle.
 • 1842: Haaparannan kaupungille myönnettiin kaupunkioikeudet ja oikeus asua.
 • Maailmansodat: Molempien maailmansotien aikana Haaparannalla oli tärkeä rooli erilaisessa rajakaupassa ja pakolaisten vastaanotossa.
 • 1930: Tornion ja Haaparannan yhdisti maantiesilta. Aiemmin oli vain puinen kävelysilta.

Tilaa uutiskirjeemme