Menu Close

Mitä tehdä Oulussa, Suomessa - 20 vinkkiä

Mitä tehdä Oulussa, Suomessa? Tämä kaupunki sijaitsee Oulujoen suulla Pohjanlahdella, ja sillä on paljon tarjottavaa. Tässä ovat kaikki huippuvinkkimme nähtävyyksistä ja tekemistä varten Oulussa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Oulu, Suomi

Oulu on Pohjois-Suomen suurin ja maan viidenneksi suurin kunta. Tulimme tänne matkailuautolla Suomen rannikkoa pitkin tehdyn matkailuautomatkamme päätteeksi ja tutustuimme kaupunkiin muutaman päivän ajan. Sen lisäksi, että löysimme paljon nähtävää ja koettavaa, reagoimme kaupungin moniin hienoihin siltoihin, niin isoihin kuin pieniinkin. Oulujoen suulla on paljon saaria ja siten myös paljon siltoja.

Att göra i Uleåborg i Finland

Oulu, tai Oulu, kuten kaupunkia suomeksi kutsutaan, sijaitsee Oulujoen suulla Pohjanlahdella, Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa.

Mitä Oulussa voi tehdä?

Mitä Oulussa voi tehdä? Koska Oulu on hieman suurempi kaupunki, myös nähtävyyksiä ja elämyksiä on suhteellisen paljon. Tässä ovat parhaat vinkkimme Oulussa ja sen lähialueella tehtävistä asioista.

1. Tutustuminen kauppatoriin ja "Toripoliisiin"

Yksi paikka, johon kannattaa ehdottomasti tutustua Oulussa, on Kauppatori, joka on vilkas kohtaamis- ja kauppapaikka. Aikaisemmin, vuosina 1934-1979, toripoliisi valvoi kaikkea, mitä täällä tapahtui. Nykyään paikalla on vain kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen tekemä pronssinen Toripoliisi-patsas. Patsas on nyt suosittu valokuva- ja selfiekohde.

Att göra i Uleåborg i Finland
Att göra i Uleåborg i Finland

2. Ostokset kauppahallissa

Kauppahalli on yksi Oulun tärkeimmistä ja ehkä myös kauneimmista kulttuuriperintöön kuuluvista rakennuksista. Karl Lindahlin ja Valter Thomén uusgoottilaiseen tyyliin suunnittelema rakennus on toiminut kauppahallina vuodesta 1901 lähtien. Täältä voit ostaa paikallisia elintarvikkeita ja herkkuja, mutta myös käsitöitä ja lahjoja, tai ehkä pysähtyä lounaalle.

Att göra i Uleåborg i Finland - Saluhallen

3. Tutustu Oulun tuomiokirkkoon.

Oulun tuomiokirkko sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, samalla paikalla, jossa aiemmat kirkkorakennukset ovat sijainneet 1500-luvulta lähtien. Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1832. Sisällä on Johannes Messeniuksen muotokuva vuodelta 1611.

4. ostokset

Koska Oulu on hieman suurempi kaupunki, voit tietenkin käydä täällä ostoksilla. Täällä on useita ostoskeskuksia, kuten Valkea Soppingin keskus. Erikoisempia tuotteita löydät Designkeskus Protossa sijaitsevasta Design Shop Protosta, joka tarjoaa kotimaisia designtuotteita.

Att göra i Uleåborg i Finland - shoppa

5. Kahvi Oulun Vanhalinnassa

Ehkä yksi Oulun viehättävimmistä ja erikoisimmista paikoista on lohenpunainen Tähitorni Café. Tämä tornillinen pikkurakennus valmistui vuonna 1875, ja se on toiminut kahvilana vuodesta 1912 lähtien.

Att göra i Uleåborg i Finland

Kahvilan ehkä kiehtovin puoli on se, että se sijaitsee Oulun linnan kunnostetun perustuksen päällä, joka tuhoutui, kun ruutivarasto räjäytettiin vuonna 1793. Kesäisin linnan kellarissa on näyttely linnan historiasta.

Modell
Pohjois-Pohjanmaan museon pienoismalli siitä, miltä Oulun linna näytti.

6. Kävely puistossa Hupisaaret

Hupisaarenpuisto on kaunis vehreä puisto Oulun keskustassa. Puistossa on kävely- ja pyöräilyreittejä, kukkapenkkejä, aaltoilevaa vettä ja massat viehättäviä valkoisia siltoja. Puistossa on myös kahvila, ja siellä sijaitsee useita museoita.

WIFI.se

7. Tutustu Pohjois-Pohjanmaan museoon.

Pohjois-Pohjanmaan museossa voit oppia lisää Oulun, Pohjois-Pohjanmaan ja Suomen historiasta. Mielenkiintoisinta on, jos menet kronologisessa järjestyksessä ja seuraat historiaa esihistoriasta nykypäivään. Museossa voi vierailla ilmaiseksi, joten sinne on helppo vain piipahtaa.

8. Katso taidetta Oulun taidemuseossa

Toinen museo, jossa kannattaa käydä, ainakin jos pidät taiteesta, on Oulun taidemuseo. Museossa on esillä erilaisia näyttelyitä, joissa on välillä eri teemoja. Esimerkiksi silloin kun olimme täällä, siellä oli taidenäyttely, jonka teemana oli "vuodenajat".

9. Koe Tietomaa Tiedekeskus

Tietomaa on tiedekeskus, jossa lapset, nuoret ja aikuiset voivat oppia lisää eläimistä, luonnosta ja tieteestä, useimmiten erilaisilla vuorovaikutteisilla tavoilla. Olimme täällä katselemassa paikkoja yhtenä aivan viimeisistä päivistä ennen kuin keskus suljettiin pitkäksi aikaa remontin ajaksi. Tietomaa aikoo avautua uudelleen noin kahden vuoden kuluttua, vuonna 2025, ja se tulee olemaan täysin uusittu ja upouusi.

Att göra i Uleåborg i Finland - Tietomaa

10. Kävele Beckholmenin saarella (Pikisaari)

Beckholmen eli Pikisaari on viehättävä pieni saari Oulun keskustassa, jonne pääsee kävelemällä muutaman pienen sillan yli. Siellä on paljon historiallisia rakennuksia 1700- ja 1800-luvuilta. Huolimatta useista saarella sattuneista tulipaloista osa vanhoista viehättävistä puutaloista on säilynyt uudempien rakennusten ohella.

Beckholmen
Beckholmen

11. Tutustu merimieskotiin Beckholmenissa.

Beckholmenilla on myös Merimiehenkotimuseo, joka sijaitsee Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. Tämä on pieni mutta mukava museo. Siellä on täysin ilmainen käydä, ja kun olimme täällä, siellä oli opas, joka kertoi meille mielellään lisää.

12. Koe Beckholmenin luova ilmapiiri.

Beckholmen ei ole tunnettu ainoastaan historiallisista puutaloistaan, vaan myös luovasta ilmapiiristään. Siellä on esimerkiksi luontopolku, joka on osittain koristeltu taiteella. Näimme myös paljon siistiä katutaidetta. Lisäksi täällä on monia suosittuja ruokapaikkoja.

13. Auringonotto ja uinti Nallikarin rannalla

Nallikari on Oulun ehkä suosituin ranta, jota kutsutaan myös "pohjoismaiseksi Rivieraksi". Auringonoton ja uinnin lisäksi siellä harrastetaan vesiurheilua ja katsellaan auringonlaskua. Me emme koskaan päässeet tänne, mutta haluamme silti mainita rannan, koska se tuntuu olevan niin suosittu. Täällä on myös suuri lomakylä ja leirintäalue, jolla on mukava sijainti aivan rannan vieressä.

Nallikarin ranta. Kuva kuvapankista.

14. Koe Pöllöjoki

Pöllöjoki kulkee Oulun halki, ja sen voi kokea monella eri tavalla. Näimme ja ohitimme sen muutaman kerran, sekä kaupungin sisällä että sen ulkopuolella. Kesäisin joella voi matkustaa myös vesitaksilla Kauppatorilta. On myös yrityksiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden vuokrata kanootin tai SUP-laudan, pidempiin tai lyhyempiin seikkailuihin.

Ule älv

15. Tutustu hienoihin autoihin Oulun automuseossa

Oulun automuseo sijaitsee Oulun eteläosassa. Tämä museo yllätti meidät iloisesti hienolla kokoelmalla kauniita ja erikoisia vanhoja ajoneuvoja. Vanhimmat ajoneuvot ovat peräisin 1910-luvulta, ja siellä on myös esimerkiksi paloautoja ja moottoripyöriä.

16. vieraile ulkoilmamuseossa Turkkilainen karaokei

Oulun keskustasta kaakkoon, Oulujoen saaressa, sijaitsee Turkansaaren ulkoilmamuseo. Täällä voit tutustua monenlaisiin historiallisiin rakennuksiin eri aikakausilta. Museossa on myös viihtyisä kahvila ja useita leikkipaikkoja lapsille.

17. Ostokset leirintäaluekaupoissa

Matkustatko matkailuauton tai -vaunun kanssa? Jos tarvitset varaosaa, pesuainetta tai jotain muuta, Oulu on siihen täydellinen paikka. Täältä löydät koko joukko retkeilykaupat. Kävimme kolmessa ja löysimme tarvitsemamme tavarat kaikista niistä:

 • Paras asuntovaunu Oulu, Zatelliitintie 12, Kempele
 • Rinta-Jouppi Huolto Oulu, Tikkasentie 2, Oulu,
 • Vesami Oy, Takojantie 1, Oulu
BestCaravan

18. Tee retki Karlöön (Hailuoto)

Karlö, tai Hailuoto, kuten saarta suomeksi kutsutaan, on suuri asuttu saari Pohjanlahdella Oulun edustalla. Kesäkaudella tänne kulkee säännöllisesti ilmaisia autolauttoja. Lauttamatka kestää noin 25 minuuttia, ja kun olimme täällä, ne lähtivät puolen tunnin välein.

Att göra i Uleåborg i Finland - färja till Karlö

Karlössä vierailu kesällä on suosittua. Siellä on kauniit maisemat, ja Marjaniemessä, saaren läntisimmässä kärjessä, on majakka, asuntovaunualue ja joitakin ravintoloita.

19. Koe Qstock-festivaali ja muut tapahtumat.

Kun saavuimme Ouluun, oli juuri aika Qstockille - kaksipäiväiselle rockfestivaalille, joka järjestetään joka vuosi heinäkuun lopussa. Se ei kuitenkaan näytä olevan läheskään ainoa tapahtuma. Päinvastoin, kesäaikaan tuntuu olevan lähes koko ajan jotain meneillään, markkinoista musiikkitapahtumiin. Muita festivaaleja ovat muun muassa Karlössä (Hailuodossa) järjestettävä Better People -festivaali ja Oulussa vuodesta 1996 lähtien järjestetyt ilmakitaran MM-kisat.

Att göra i Uleåborg i Finland

20. Tutustu luontoon Oulun ympäristössä

Oulun lähistöllä on monia mahdollisuuksia kokea luontoa. Pilpasuo on suosittu kosteikkoalue retkeilyyn, jossa on sekä lyhyitä että pitkiä polkuja. Toinen luontoalue on Sanginjoki, jossa on havumetsiä ja harvinaisia lintulajeja. Myös Koitelinkoski on suosittu virkistysalue, jossa virtaa Kimingajoki.

Natur

Tekemistä Oulussa talvella

Kävimme Oulussa kesällä, mikä oli mukavaa, mutta se on myös talvikohde. Tässä muutamia ehdotuksia, mitä Oulussa voi tehdä talvella.

 • Saunakylpylä on suosittu kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti talvella.
 • Koirajoukkueet on kokemus, jonka voi kokea eri siperianhuskytiloilla.
 • Revontulet voi nähdä vuoristoalueilla talvella, jos on onnekas.
 • Porotilat Oulun ympäristössä on useita, joissa voit tavata poroja ja poromiehiä ja ehkä mennä porokelkkailemaan.
 • Hiihto on suosittu sekä laskettelun että maastohiihdon osalta.
 • Skootterisafari järjestetään eri puolilla vuoristoa.
 • Syöten vuoristoalue tarjoaa talvimaisemia ja mahdollisuuden hiihtää sekä alamäkeä että maastohiihtoa.
Syöte talvella. Kuva kuvapankista.

Lisää nähtävää ja tehtävää Oulussa

Oulussa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin vinkkimme. Tässä vielä muutamia ehdotuksia.

 • Kasvitieteellinen puutarha on yksi maailman pohjoisimmista tieteellisistä puutarhoista (Kaitoväylä 5).
 • Kierikin kivikautinen keskus sijaitsee iijoen rannalla ja vie sinut ajassa taaksepäin (Pahkalantie 447).
 • Mourunkijärvi on järvi, jossa on uimarantoja Kempeleessä.
 • Uleälvin kirkko on rakennettu kansallisromanttiseen tyyliin ja valmistui vuonna 1908 (Oulujoentie 69).
Peter från FREEDOMtravel

Missä voit yöpyä Oulussa tai pysäköidä matkailuautosi?

Oulussa on paljon erilaisia hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja. Jos matkustat meidän laillamme matkailuautolla, niin Oulussa ja sen ympäristössä on myös koko joukko erilaisia vaihtoehtoja, kuten mm:

 • Leirintäalue Nallikari Lomakylä, Leiritie 10, Oulu
 • Ilmainen leiriytyminen/pysäköinti Koskitien alueella 3, Oulu
 • Matkaparkki caravan park Marjaniemessä, Karlö (Hailuoto)
 • Ilmainen leiriytyminen/pysäköinti Potissa, Potinhamina 6, Karlö (Hailuoto)
 • BestPark parkkipaikka Varessäikkä, Varessäikäntie 162, Siikajoki
Ilmainen leiriytyminen/pysäköinti Koskitien alueella, keskeisellä paikalla.
Ilmainen leiriytyminen/parkkeeraus Potissa Karlön saarella.
BestParkin parkkipaikka Varessäikkä - mukava paikka tunnin ajomatkan päässä Oulusta lounaaseen.

Lisää nähtävää ja tehtävää Oulun ympäristössä

Oulusta ei ole kovin pitkä matka Brahestad, joka on uskomattoman viehättävä pikkukaupunki puutaloineen ja upeine museoineen. Jos sen sijaan suuntaat luoteeseen, pääset... Tornio ja Haaparanta, ja ihmeelliselle Kukkolan koski. Alta löydät vielä lisää vinkkejä tekemiseen Suomessa.

Kaikki parhaat vinkkimme Suomesta. Klikkaa kuvaa!

Lisää vinkkejä Oulun tekemiseen?

Oletko käynyt Oulussa Suomessa? Onko sinulla muita ehdotuksia nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Oulussa? Kerro meille!

Tietoa Oulusta

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Pohjois-Pohjanmaa
 • Väestö: Hieman yli 209 000 (2021)
 • Nimi: Uleåborg ruotsiksi ja Oulu suomeksi. Suomenkielinen nimi tulee saamenkielisestä tulvavettä tarkoittavasta sanasta.
 • Kieli: 94,9 % suomi ja 0,2 % ruotsi.
 • Valuutta: Euro
 • Naapurikunnat: Karlö, Ijo, Kempele, Limingo, Lumijoki, Muhos, Pudasjärvi, Tyrnävä ja Utajärvi.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto.

Oulun historia

 • 1605: Kaupungin perusti kuningas Kaarle IX.
 • 1610: Kaupungille myönnettiin kaupungin etuoikeudet.
 • 1765: Kaupungille myönnettiin niittikaupunkioikeudet.
 • 1776: Kaupungista tuli Oulun läänin pääkaupunki, jota se oli vuoteen 2009 asti.
 • 1793: Linna tuhoutui salamaniskun seurauksena.
 • 2013: Naapurikunnat Haukipudas, Kiminge, Oulunsalo ja Överijo liitettiin Oulun kaupunkiin.

Tilaa uutiskirjeemme