Meny Stäng

Att göra i Uleåborg i Finland – 20 tips

Annons

Vad kan man göra i Uleåborg i Finland? Denna stad, som ligger vid Ule älvs utlopp i Bottenviken, har en hel del att bjuda på. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Uleåborg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Uleåborg i Finland

Uleåborg är den största kommunen i norra Finland, och den femte största i landet. Staden är dessutom utsedd till Europas kulturhuvudstad 2026. Vi kom hit med husbil, under slutet av vår husbilsresa längs Finlands kust, och upptäckte staden under några dagar. Förutom att vi hittade en hel del att se och göra så reagerade vi på stadens många fina broar, både större och mindre sådana. Vid Ule älvs utlopp finns många öar, och därmed många broar.

Att göra i Uleåborg i Finland

Uleåborg, eller Oulu som staden heter på finska, ligger vid Ule älvs utlopp i Bottenviken, i Norra Österbotten i Finland.

Vad kan man göra i Uleåborg?

Vad kan man då göra i Uleåborg? I och med att detta är en lite större stad finns också ett relativt stort utbud av sevärdheter och upplevelser. Här är våra bästa tips på saker att göra i Uleåborg, samt i närområdet.

1. Upptäck Salutorget och “Toripoliisi”

En av de platser som du absolut vill upptäcka i Uleåborg är Salutorget, som är en livlig mötes- och handelsplats. Förr i tiden, från 1934 till 1979, höll “Salutorgspoliserna” ett vakande öga på allt som skedde här. Idag finns bara bronsstatyn “Toripoliisi”, som är skapad av skulptören Kaarlo Mikkonen. Statyn är idag ett populärt foto- och selfiemotiv.

Att göra i Uleåborg i Finland
Att göra i Uleåborg i Finland

2. Handla i saluhallen

En av Uleåborgs viktigaste kulturhistoriska byggnader, och kanske en av de vackraste, är Saluhallen. Byggnaden ritades i nygotisk stil av Karl Lindahl och Valter Thomé och har fungerat som saluhall sedan 1901. Här kan man köpa lokala matvaror och delikatesser, men också hantverk och presenter, eller kanske pausa för en lunch.

Att göra i Uleåborg i Finland - Saluhallen

3. Spana in Uleåborgs domkyrka

Uleåborgs domkyrka ligger mitt i centrum, på samma plats där tidigare kyrkobyggnader legat ända sedan 1500-talet. Den kyrka du ser idag stod klar 1832. Om du kikar in kan du bland annat se ett porträtt av Johannes Messenius från 1611.

4. Shoppa

Eftersom Uleåborg är en lite större stad kan du naturligtvis passa på att shoppa här. Här finns flera shoppingcenter, såsom Valkea Sopping Center. Om du vill hitta mer speciella produkter kan du kika in på Design Shop Proto, i Design Center Proto, där det finns inhemska designprodukter.

Att göra i Uleåborg i Finland - shoppa

5. Fika vid Uleåborgs gamla slott

En av de kanske charmigaste och mest anmärkningsvärda platserna i Uleåborg är det laxrosa Tähitorni Café. Denna tornförsedda lilla byggnad stod klar 1875, och har fungerat som café sedan 1912.

Att göra i Uleåborg i Finland

Det mest fascinerande med caféet är kanske att det står ovanpå den renoverade grunden till Uleåborgs slott, som förstördes när krutförrådet sprängdes 1793. På somrarna finns en utställning om slottets historia i slottskällaren.

Modell
En modell som visar hur Uleåborgs slott såg ut, från Norra Österbottens museum

6. Strosa i parken Hupisaaret

Parken Hupisaaret är en fantastiskt fin och grön park som ligger centralt i Uleåborg. Här finns promenad- och cykelvägar, blomsterplanteringar, porlande vatten och massor av charmiga vita broar. Det finns också café i parken, och dessutom ligger flera museer här.

7. Kika in på Norra Österbottens museum

På Norra Österbottens museum kan man kan lära sig mer om Uleåborgs, norra Österbottens och Finlands historia. Mest intressant blir det om man går i tidsordning, och följer historien från förhistoria till nutid. Museet är gratis att besöka, så det är enkelt att bara titta in.

8. Se konst på Uleåborgs konstmuseum

Ett annat museum som kan vara värt att besöka, i alla fall om du gillar konst, är Uleåborgs konstmuseum. På museet visas olika utställningar, ibland med olika teman. När vi var här visades till exempel en konstutställning med temat “årstider”.

9. Upplev Tietomaa vetenskapscenter

Tietomaa är ett vetenskapscenter där barn, unga och vuxna kan lära sig mer om djur, natur och vetenskap, mestadels på olika interaktiva sätt. Vi var här och kikade runt en av de allra sista dagarna innan centret stängde för en lång tids ombyggnad. Tietomaa planerar att återigen öppna om cirka två år, det vill säga 2025, och det kommer då vara totalt ombyggt och helt nytt.

Att göra i Uleåborg i Finland - Tietomaa

10. Promenera på ön Beckholmen (Pikisaari)

Beckholmen, eller Pikisaari som ön heter på finska, är en charmig liten ö i centrala Uleåborg som man når genom att promenera över några mindre broar. Här finns en hel del historiska byggnader från 1700- och 1800-tal. Trots att det har brunnit flera gånger på ön står en del av de gamla charmiga trähusen kvar, tillsammans med nyare byggnader.

Beckholmen
Beckholmen

11. Kika in i seglarhemmet på Beckholmen

På Beckholmen hittar du också “Sjömanshemsmuseet” (Merimiehenkotimuseo), som ligger i Uleåborgs äldsta bevarade trähus. Detta är ett litet, men trevligt museum. Det är helt gratis att kika in, och när vi var här fanns en guide på plats som gärna berättade mer.

12. Upplev kreativ atmosfär på Beckholmen

Beckholmen är inte bara känd för sina historiska trähus, utan också för sin kreativa atmosfär. Här finns till exempel en naturstig, som delvis är utsmyckad med konst. Vi såg också en hel del läcker street art. Dessutom finns det många populära matställen här.

13. Sola och bada på stranden Nallikari

Nallikari är Uleåborgs kanske mest populära badstrand, som har fått smeknamnet “Nordens Riviera”. Förutom att sola och bada här är det också populärt att utöva olika vattensporter och att se solnedgången. Vi tog oss aldrig hit, men vill ändå nämna stranden eftersom den verkar vara så uppskattad. Här ligger dessutom en stor semesterby och camping, med fint läge strax intill stranden.

Stranden Nallikari. Bild från bildbank.

14. Upplev Ule älv

Ule älv rinner rakt igenom Uleåborg och kan upplevas på många olika sätt. Vi såg och passerade den ett gäng gånger, både inne i stan och utanför. Den som vill kan också, under sommaren, resa på älven med vattentaxi från salutorget. Dessutom finns företag som erbjuder möjlighet att hyra kanot eller SUP-bräda, för längre eller kortare äventyr.

Ule älv

15. Kolla fina bilar på Uleåborgs Bilmuseum

Uleåborgs Bilmuseum ligger i den södra delen av Uleåborg. Det här museet överraskade oss positivt med en fin samling av vackra och speciella gamla fordon. De äldsta fordonen är från 1910-talet och det finns också till exempel brandbilar och motorcyklar.

16. Besök friluftsmuseet Turkansaari

Strax sydost om centrala Uleåborg, på en ö i Ule älv, ligger friluftsmuseet Turkansaari. Här kan man se en lång rad historiska byggnader från olika tidsepoker. Dessutom finns ett mysigt café och flera lekvänliga platser för barn.

17. Shoppa i campingbutiker

Reser du med husbil eller husvagn? Om du behöver någon reservdel, eller behöver fylla på rengöringsmedel eller annat, då är det perfekt att göra detta i Uleåborg. Här finns nämligen ett helt gäng campingbutiker. Vi besökte tre och hittade grejor vi behövde på samtliga:

 • Best Caravan Oulu, Zatelliitintie 12, Kempele
 • Rinta-Jouppi Huolto Oulu, Tikkasentie 2, Oulu,
 • Vesami Oy, Takojantie 1, Oulu
BestCaravan

18. Gör en utflykt till Karlö (Hailuoto)

Karlö, eller Hailuoto som ön heter på finska, är en stor bebodd ö som ligger i Bottenviken utanför Uleåborg. Under sommarsäsongen går gratis bilfärjor hit regelbundet. Färjeresan tar cirka 25 minuter och när vi var här avgick de en gång i halvtimmen.

Att göra i Uleåborg i Finland - färja till Karlö

Att besöka Karlö på sommaren är populärt. Här finns fin natur och i Marjaniemi, på öns västligaste udde, finns fyr, ställplats för husbilar och några restauranger.

19. Upplev festivalen Qstock och andra event

När vi kom till Uleåborg var det precis dags för Qstock – en tvådagars rockfestival som hålls i slutet av juli varje år. Det verkar dock långt ifrån vara det enda evenemanget. Sommartid verkar det tvärtom hända något nästan hela tiden, allt från marknder till musikevenemang. Andra festivaler är till exempel “Bättre Folk” på Karlö (Hailuoto) och Luftgitarr-VM, som har arrangerats i Uleåborg sedan 1996.

Att göra i Uleåborg i Finland

20. Upptäck naturen runt Uleåborg

Det finns många möjligheter till naturupplevelser i Uleåborgs närhet. Pilpasuo är ett våtmarksområde där det är populärt att vandra, och där det finns både kortare och längre leder. Ett annat naturområde är Sanginjoki, där det finns barrskog och sällsynta fågelarter. Koitelinkoski är också ett populärt friluftsområde, där Kiminge älv forsar fram.

Natur

Att göra i Uleåborg på vintern

Vi besökte Uleåborg på sommaren, vilket var trevligt, men detta är ju också en vinterdestination. Här är förslag på saker att göra i Uleåborg på vintern.

 • Bastubad är populärt alla tider på året, men inte minst på vintern.
 • Hundspann är en upplevelse som kan göras på olika gårdar med Siberian husky.
 • Norrsken kan man se i fjällområdena på vintern, om man har tur.
 • Renfarmar finns flera runt Uleåborg, där man kan träffa renar och renskötare, och kanske åka rensläde.
 • Skidåkning är populärt, både i form av utförsåkning och längdskidåkning.
 • Skotersafari arrangeras på olika platser i fjällvärlden.
 • Syöte fjällområde erbjuder vinterlandskap och möjlighet att åka skidor, både utförs och längd.
Syöte på vintern. Bild från bildbank.

Mer att se och göra i Uleåborg

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Uleåborg utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

 • Botaniska trädgården är en av de nordligaste vetenskapliga trädgårdarna i världen. (Kaitoväylä 5)
 • Kierikki stenålderscenter ligger vid iijoki älv och tar en med tillbaka i tiden. (Pahkalantie 447)
 • Mourunkijärvi är en sjö med badstränder i Kempele.
 • Uleälvs kyrka är byggd i nationalromantisk stil och stod klar 1908. (Oulujoentie 69)
Peter från FREEDOMtravel

Var kan man bo i Uleåborg, eller stå med husbilen?

I Uleåborg finns många olika hotell och andra boendealternativ i Uleåborg. Om du, liksom vi, reser med husbil finns det också ett helt gäng olika alternativ i och runt Uleåborg, såsom bland annat:

 • Camping Nallikari Lomakylä, Leiritie 10, Oulu
 • Fricamping/parkering på Koskitie 3, Oulu
 • Matkaparkki ställplats i Marjaniemi, Karlö (Hailuoto)
 • Fricamping/parkering i Potti, Potinhamina 6, Karlö (Hailuoto)
 • BestPark ställplats i Varessäikkä, Varessäikäntie 162, Siikajoki
Fricamping/parkering på Koskitie, med centralt läge
Fricamping/parkering i Potti på ön Karlö
BestPark ställplats i Varessäikkä – fin plats en timme sydväst om Uleåborg

Mer att se och göra i närheten av Uleåborg

Från Uleåborg är det inte så långt till Brahestad, som är en otroligt charmig liten stad med trähusbebyggelse och fina museer. Om du istället åker i nordvästlig riktning kan du ta dig till Torneå och Haparanda, samt till den härliga Kukkolaforsen. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att göra i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Uleåborg?

Har du besökt Uleåborg i Finland? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Uleåborg? Berätta gärna!

Fakta om Uleåborg

 • Land: Finland
 • Landskap: Norra Österbotten
 • Folkmängd: Drygt 209 000 (2021)
 • Namnet: Uleåborg på svenska och Oulu på finska. Det finska namnet kommer från ett samiskt ord för svämvatten.
 • Språk: 94,9 % finska och 0,2 % svenska
 • Valuta: Euro
 • Grannkommuner: Karlö, Ijo, Kempele, Limingo, Lumijoki, Muhos, Pudasjärvi, Tyrnävä och Utajärvi
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Uleåborgs historia

 • 1605: Staden grundades av kung Karl IX.
 • 1610: Staden fick stadsprivilegier.
 • 1765: Staden fick stapelstadsrättigheter.
 • 1776: Staden blev Uleåborgs läns residensstad, vilket den var fram till 2009.
 • 1793: Borgen förstördes av ett blixtnedslag.
 • 2013: Grannkommunerna Haukipudas, Kiminge, Oulunsalo och Överijo inkluderades i Uleåborgs stad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev