Menu Close

Tekemistä Raahe, Suomi - 10 vinkkiä

Mitä tehdä Raahessa, Suomessa? Tämä on pieni ja erittäin viehättävä kaupunki, jossa on ihastuttava puutaloalue, useita mielenkiintoisia museoita ja ihana sijainti veden äärellä. Tässä ovat kaikki meidän parhaat vinkkimme nähtävyyksistä ja tekemistä varten Raahessa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Raahe Suomessa

Raahen perusti 1600-luvun puolivälissä kenraalikuvernööri ja kreivi Per Brahe. Kaupunki muuttui 1800-luvulla tärkeäksi merikaupungiksi, jolla oli aikoinaan Suomen suurin kauppalaivasto. Nykyään Raahe on rauhallinen pikkukaupunki rannikolla, joka houkuttelee kävijöitä historiallisen ja kauniin puisen keskustansa sekä useiden mielenkiintoisten museoidensa ansiosta.

Kunta on yksikielinen suomenkielinen, joten et voi odottaa puhuvasi täällä ruotsia. Saimme kuitenkin ruotsinkielisen opastuksen yhdessä museossa, jossa kävimme.

Att göra i Brahestad i Finland

Raahe sijaitsee Suomen länsirannikolla, noin 7,5 kilometriä Oulusta lounaaseen.

Mitä Raahessa voi tehdä?

Mitä Raahessa voi tehdä? Ensinnäkin kannattaa tutustua viehättäviin puukortteleihin. Mutta ehkä haluat myös nähdä maailman vanhimman sukelluspuvun? Tässä ovat parhaat vinkkimme.

1. kävely puutalokaupungissa

Raahen vanhakaupunki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista. Täällä voi tehdä opastetun kävelykierroksen ja oppia lisää historiasta, mutta täällä on myös mukava kierrellä omin päin. Talot ovat ihanan viehättäviä, niissä on ihanan vaaleat värit ja paljon puusepäntyötä.

2. Tutustu Suomen pisimpään (?) puutalon seinään.

Ei, se ei varmaankaan ole Suomen pisin puutaloseinä, jos haluaa olla tiukka, mutta paikoitellen tämä seinä on silti mainittu. Ehkä se johtuu siitä, että se on niin aaltoileva ja lähes ikkunaton, ja siitä, että se tarjoaa erilaisen elementin puutalokaupunkiin. Jos ei muuta, siitä voisi saada hienon valokuvan!

Att göra i Brahestad i Finland

3. Katsokaa Brahestadin kirkon sisälle.

Brahestadin vanha kirkko rakennettiin Brahestadin korkeimmalle kukkulalle vuonna 1655, mutta valitettavasti se tuhoutui tulipalossa vuonna 1908. Josef Stenbäckin suunnittelema ja rakentama uusi kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1912. Kirkon sisätilat ovat kauniit, kirkkaat värit ja merenkulkua muistuttavat yksityiskohdat.

4. tutustu Brahestatyniin

Kun olet Raahessa, sinun on nähtävä Brahen patsas, joka esittää kenraalikuvernööriä ja kreivi Per Brahea. Patsas pystytettiin vuonna 1888, ja sen on tehnyt Walter Runeberg.

Patsas sijaitsee keskellä Pekkatorin aukiota, joka on keskeinen osa Vanhaa Raahen kaupunkia. Aukio muuten rakennettiin italialaisen renessanssin ihanteiden mukaan pian sen jälkeen, kun Raahe oli palanut vuonna 1810.

Att göra i Brahestad i Finland

5. Vieraile Packhouse-museossa

Alhaalla laiturilla, vaaleansinisessä ja viehättävässä puutalossa, sijaitsee Packhus-museo. Täällä voit oppia lisää Raahen kuuluisasta merenkulun aikakaudesta. Siellä on myös pieni kirkkosali, jossa on upeita ja värikkäitä puuveistoksia, jotka on tehty Raahen vanhaan kirkkoon.

WIFI.se

6. Osallistu opastetulle kierrokselle Sovelius-talossa.

Raahen keskustassa on Soveliushuset-niminen kasvihuone. Tämä vuonna 1781 rakennettu talo on todennäköisesti koko kaupungin vanhin säilynyt asuinrakennus. Alakerrassa on valokuvanäyttely, ja yläkerrassa on kokonainen varakkaan porvariston kodiksi sisustettu koti.

Kotiin pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. Meillä oli onnea ja saimme ruotsinkielisen opastetun kierroksen. Et varmaankaan voi luottaa siihen, mutta piipahda ja kysy, voiko opastetun kierroksen antaa ruotsiksi tai englanniksi. Vierailu täällä on erittäin mielenkiintoinen!

7. Vanha apteekki kiehtoo minua

Vanha apteekki on todella hieno museo, jota ei kannata jättää väliin, kun vierailet Raahessa. Osoitteessa Kauppakatu 31 astut suoraan aikakuplaan. Täältä löydät hyvin säilyneen apteekin, joka näyttää aivan samalta kuin aikoinaan. Museossa on ilmainen vierailu, ja opas on paikalla vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa lisää apteekin historiasta. Erittäin miellyttävä ja mielenkiintoinen vierailu!

8. Tutustu maailman vanhimpaan sukelluspukuun

Kronans magasin on toinen mielenkiintoinen museo Raahessa, jossa voit oppia paljon alueen historiasta. Ylivoimaisesti mielenkiintoisin asia tässä museossa on se, että siellä on esillä "Raahen vanha herrasmies", joka on maailman vanhin säilynyt sukelluspuku.

Sukelluspuku on peräisin 1700-luvun alkupuolelta, ja se on valmistettu vasikannahasta, joka tehtiin vedenpitäväksi sianrasvan, tervan ja pitsin avulla. Henkilö ryömi sisään vatsassa olevasta reiästä ja sai ilmaa päähän kiinnitettyjen puuputkien kautta. Sukelluspukua käytettiin sitten esimerkiksi veneiden runkojen työstämiseen.

Itse asiassa puvusta on tehty nykyaikainen kopio, joka on valmistettu samasta materiaalista mutta hieman suuremmassa koossa, testausta varten. Ja kyllä, jotkut rohkeat ihmiset ovat testanneet sukelluspukua - ja se toimii!

9. lähteä veneretkelle saaristossa.

Raahe sijaitsee rannikolla, ja sen ulkopuolella on saaristo, jossa on monia pieniä saaria, kuten Tasku, Iso-Kraaseli ja Kalla. Kesäisin järjestetään saaristoristeilyjä ja saarihyppelyretkiä, joilla voi käydä muutamassa tunnissa useilla saarilla. Kierrokset lähtevät Packhouse-museon vieressä olevalta laiturilta, ja ne on syytä varata etukäteen.

Att göra i Brahestad i Finland

10. Tutustu Matti Lepistön veistospuistoon

Yksi asia, joka meiltä jäi tekemättä Raahessa, oli vierailu Matti Lepistön veistospuistossa, joka sijaitsee Raahen keskustan pohjoispuolella. Jälkikäteen ajateltuna olisimme halunneet nähdä tämän erikoisen puiston, joten suosittelemme sitä, jotta et jättäisi sitä väliin, jos vierailet Raahessa.

Brahestadissa asuvan Matti Lepistön (1948-2020), itseoppineen taiteilijan, luomat veistokset puistossa näyttävät olevan ainutlaatuinen ja hyvin erityinen paikka. Veistoksia on lähes 300, ja niissä on monia eri teemoja. Puisto on esillä myös suomalaisessa elokuvassa Susikoira Roi, joka esitetään C More.

Matti Lepistön veistospuisto, kuva Visit Raahen kautta, kuvaaja: Minna Haveri

Lisää nähtävää ja tehtävää Brahestadissa

Raahessa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin meidän ehdotuksemme. Lisää vinkkejä löydät täältä.

 • Koskipuiston puisto sijaitsee Pyhäjoella Raahen eteläpuolella ja tarjoaa kaunista luontoa koskineen.
 • Pattijoen kivikaarisilta on kaunis vanha silta vuosilta 1896-1897.
 • Saloisten museo on Raahen eteläpuolella sijaitseva museo, jossa on 18 rakennusta, jotka kertovat vanhoista kalastus- ja maatalousajoista.
 • Automuseo näyttää joukon vanhoja autoja Raahen alueelta.
Skulptur
Pieni puisto veistoksineen Raahen keskustassa
Byggnad
Upea koulurakennus Raahen keskustassa

Missä voit yöpyä Raahessa tai pysäköidä matkailuautosi?

Raahessa on useita erilaisia hotelleja, majataloja ja huoneistoja, joista voit valita. Voit tarkistaa sopivan majoituksen esimerkiksi matkailutoimiston verkkosivuilta. Me matkustamme matkailuautolla, mutta emme jääneet yöksi vaan jatkoimme matkaa pohjoiseen. Jos haluat yöpyä asuntovaunun kanssa, Raahen pohjoispuolella on SF-Caravan Lohenspyrstön leirintäalue. Voit tietysti myös tarkistaa "Park4Night"-sovelluksesta ilmaiset leirintäalueet.

Att göra i Brahestad i Finland

Lisää tekemistä lähellä kohdetta Brahestad

Jos haluat jatkaa Suomen rannikon tutkimista pohjoiseen, pääset kaupungin Oulutai ehkä Karlön saarelle (suomeksi Hailuoto). Jos sen sijaan suuntaat etelään, voit tutustua kauniisiin hiekkadyyneihin ja Kalajoen hiekkarannat. Alta löydät vielä lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä Suomessa.

Kaikki parhaat vinkkimme Suomesta. Klikkaa kuvaa!

Vielä enemmän vinkkejä nähtävyyksistä Raahessa?

Oletko käynyt Raahessa Suomessa? Onko sinulla muita vinkkejä nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Raahessa? Kerro meille!

Tietoja Raahesta

 • Maa: Suomi
 • Maisema: Pohjois-Pohjanmaa
 • Väestö: Yli 24 000 (2021)
 • Nimi: Brahestad ruotsiksi ja Raahe suomeksi. Nimi tulee kenraalikuvernööri Per Brahe nuoremman mukaan.
 • Kieli: 96,5 % suomi ja 0,1 % ruotsi.
 • Valuutta: Euro
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto.

Brahestadin historia

 • Keskiaika: Saloisin seurakunta oli täällä
 • 1649: Kenraalikuvernööri, kreivi Per Brahe nuorempi, antoi perustamiskirjan Saloisin kaupungille silloisen Saloisin kirkonkylän pohjoispuolelle.
 • 1652: Per Brahe osti Saloin seurakunnan ja antoi sille nimen Raahe, josta tuli suomeksi Raahe. Maanmittari Claes Claessonia pyydettiin laatimaan asemakaava, joka noudatti renessanssin säännöllisen neliön muotoisia ihanteita.
 • 1651: Puukirkkoa alettiin rakentaa.
 • 1659: Tältä vuodelta peräisin oleva piirros osoittaa, että kaupunki oli suljettu tulliaidalla, jossa oli kaksi tulliporttia.
 • 1791: Kaupunki sai pinoamisoikeudet.
 • 1810: Raahessa syttyi tulipalo, jossa oli myös kaupungintalo.
 • 1800-luvulla: Raahe oli merikaupunki, jolla oli ajoittain Suomen suurin kauppalaivasto.
 • 1908: Kaupungin puukirkko paloi.

Tilaa uutiskirjeemme