Meny Stäng

Caravan – Husbilsmässa i Helsingfors

I helgen besökte vi Caravan, en husbilsmässa i Helsingfors. Mässan anordnades i samband med den stora resemässan Matka, på Messukeskus i Helsingfors. Så, vad kan man hitta på en finsk husbilsmässa då? Det har vi tagit reda på!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilsmässa i Helsingfors

Resemässan Matka är Nordens största resemässa, men husbilsmässan som anordnas i samband med resemässan på Messukeskus, är kanske lite mer blygsam.

Vi skulle inte åka till Finland enbart för denna mässa om man säger så, men när man ändå är här är den självklart intressant att besöka! Den mesta informationen var på finska, men försäljarna var mycket hjälpsamma när vi hade frågor, antingen på engelska eller på svenska.

Husbilsmässa i Finland
Nästan all information på husbilsmässan är på finska

Bürstner – en ny och en liten

I Bürstners monter träffade vi en väldigt trevlig husbilsförsäljare, som för övrigt råkade tillhöra den svenskspråkiga minoriteten i Finland. Vi pratade länge om husbilsliv – om resorna, utmaningarna och framtiden.

Försäljaren berättade bland annat att reglerna för att köra stora husbilar skiljer från Sverige. I Sverige får man köra husbilar som är tyngre än 3,5 ton på vanligt B-körkort om man har ett körkort som är taget före 1996. Samma regel gäller inte i Finland, vilket gör att det är betydligt svårare att sälja stora husbilar där.

Vi kikade runt på Bürstners husbilar och kikade framför allt på två modeller. Först tittade vi på Bürstner Lyseo T734 Harmony Line, som är en ny modell för 2018. Mycket fin husbil, om  766 000 kronor ryms inom budgeten. Vi kikade också på en betydligt mindre Bürstner, nämligen den 5,89 meter långa Bürstner Nexxo Time T569, för ca 600 000 kr.

Burstner
Bürstner Lyseo T734 Harmony Line
Burstner inredning
Interiör i Bürstner Lyseo T734 Harmony Line
Burstner Nexxo time
Bürstner Nexxo Time T569
Bürstner
Interiör i Bürstner Nexxo Time T569

Plåtisar

Precis som i Sverige håller ”plåtisar” (husbilsinredda vans) på att bli mer och mer populära. Flera olika varianter visades på mässan, bland annat Hymer, Pössl och märket Roadcar, som vi inte riktigt var bekanta med innan mässan. Roadcar ägs tydligen av Pössl och Carado tillsammans, men tillverkas numer i Hymer-fabriken (om vi förstod allting rätt).

Idén är att leverera ungefär samma produkt som Pössl, men till ett lägre pris. Hur gör man det då? Jo, genom att serieproducera relativt snabbt. Kvaliteten ska inte vara sämre, men kunden har betydligt färre alternativ. Det finns till exempel bara ett enda träslag och ett enda tyg att ”välja” på.

Van
Vans har blivit populära också i Finland
Hymer
Peter kollar in en Hymer med Mercedes-chassi (820 000 kronor)
Roadcar
Budgetalternativet Roadcar (mellan 440 000 och 500 000 kronor beroende på längd)
Roadcar interiör
Inredningen i en av alla Roadcars

Mer att se och göra i Helsingfors

Vill du ha fler tips till Finlands huvudstad? Läs gärna vår guide med tips på vad man kan se och göra i Helsingfors. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev