Meny Stäng

Ölprovning på “Skolan” i Åbo

Annons

När vi var i Åbo besökte vi Koulu, eller “Skolan” som det heter på svenska. Det låter ju inte så roligt kanske, men i den gamla flickskolan huserar numera ett bryggeri och en restaurang, och här fick vi vara med om en ölprovning!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skolan sitter i väggarna

När byggnaden blev färdig 1889 flyttade “Fruntimmersskolan” in. Skolan bytte sedan namn en faslig massa gånger, från “Svenska flickskolan i Åbo” till “Åbo svenska flicklyceum” och till “Cygnaeusskolan”.

Sista eleven lämnade skolan 1997 och året efter öppnade bryggeriet och restaurangen med namnet Koulu, “Skolan”. Idag är Koulu, “Skolan”, Finlands största restaurangbryggeri med en årlig ölproduktion på 150 000 liter och 800 sittplatser på två våningar, för lunch, middag och fester.

Även om det är nya tider sitter historien i väggarna. Det första man möter när man kommer in är en skolpulpet och i de olika rummen, som uppenbarligen varit klassrum, hänger griffeltavlor, ordningsregler och världskartor… som om eleverna var här alldeles nyss.

Vi fastnade en stund vid Asien-kartan i ett av klassrummen
Vi fastnade en stund vid Asien-kartan i ett av klassrummen

Ölprovning i “Skolan”

Ölprovningen inleddes med en guidning runt i lokalerna där ölen tillverkas och vi fick hela processen beskriven för oss. Jag var inte så duktig “elev” i skolan, så jag kan inte återge det hela, men det var i alla fall intressant att följa med runt och se hur det ser ut i ett restaurangbryggeri. Förutom öltillverkningen fick vi se en massa andra rum, som till exempel festsalen Bellman och Vinstugan – jepp, det finns även vin här!

Efter rundvandringen var det dags för provning! Vi fick prova fyra olika sorters öl, som alla var väldigt goda och smakrika. Jag har varit på många olika vinprovningar i mitt liv, men faktiskt aldrig på en ölprovning förut, så det var lite intressant. Gillar du öl och har du i så fall varit på ölprovning någon gång?

Öltillverkningen beskrivs för oss
Öltillverkningen beskrivs för oss
Ölprovning
Ölprovning med fyra olika ölsorter i “Skolan”

Mer att se och göra i närheten

Det finns mycket att se och göra i och runt Åbo. Vi kan bland annat tips om Åbo slott, Åbo saluhall, om bra restauranger runt Åbo och om Åbo skärgård i vinterskrud. Dessutom finns det förstås mycket att se och göra i Helsingfors. Ännu fler tips om Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev