Meny Stäng

Naturcentret Haltia i Esbo i Finland

Annons

Utanför Esbo, inte så långt från Helsingfors, hittar du naturcentret Haltia. Att komma hit är att verkligen uppleva Finlands natur, utan att behöva åka speciellt långt från huvudstaden. Detta är vårt sista inlägg från resan till Finland under januari 2016 – häng med till bister kyla, fornfinsk mytologi och … porlande sommarbäckar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Haltia – Ett avslappnande naturcentrum

Naturcentret Haltia har designats av arkitekten Rainer Mahlamäki med inspiration av det finska nationaleposet Kalevala, och av naturen. I Kalevala förklaras jordens skapelse med att en and la flera ägg (av guld och järn) i knäet på luftens jungfru Ilmatar.

När Ilmatar rörde på knäet rullade äggen ner i vattnet och skapade jorden, himlen, solen, månen, stjärnorna och molnen. Haltia är skapat för att påminna om denna and – där byggnadens torn är fågelns hals och solpanelerna fågelns fjädrar.

Haltia kategoriseras som ett museum, men det finns inga klassiska utställningar här. Istället är det en slags helhetsupplevelse där stora bildskärmar tillsammans med ljud tar dig med för att uppleva Finlands natur, under alla olika årstider. Mitt i vintern kan du sitta här och uppleva porlande sommarbäckar!

Vad vi gjorde? Efter en veckas intensivt konferensprogram somnade vi in till det ljuva ljudet av fågelkvitter … vilket vi förstås inte skulle ha gjort. Vi var ju omgivna av bloggare från hela världen med minst två kameror var! Jag tror att vi hamnat sovandes på Snapchat och alla möjliga andra konstiga sociala medier världen över …

I det här rummet kunde man se årstidernas skiftningar och lyssna till naturens alla ljud
I det här rummet kunde man se årstidernas skiftningar och lyssna till naturens alla ljud
När vi tittade ut genom fönstren såg vi hur solen sjönk över träden
När vi tittade ut genom fönstren såg vi hur solen sjönk över träden

Promenad i snöskor eller utomhusyoga?

Naturcentret Haltia utgör en port till Noux nationalpark och andra utflyktsmål i Finland. Det finns olika rundslingor och för grupper anordnas guidade turer. Det finns också en naturskola där skolgrupper erbjuds naturskoldagar, naturstigsutflykter och utställningsguidningar.

När vi var här gavs möjlighet att delta i olika utomhusaktiviteter, till exempel skidåkning, promenad i snöskor eller ”utomhusyoga”. Och så bjöds vi på glögg och grillad korv, och det satt ju inte fel ide 25 minusgraderna! Om du vill ha något mer att äta en korv så finns det en utmärkt restaurang i Haltia också, som vi skrivit om tidigare.

Promenad i snöskor, någon?
Promenad i snöskor, någon?
Grillad korv sitter fint när det är 25 minusgrader ute
Grillad korv sitter fint när det är 25 minusgrader ute

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås massor av saker att se och göra i Helsingfors. Det är också trevligt att upptäcka den fina staden Åbo. Vi har bland annat skrivit om Åbo skärgård i vinterskrud och om konst i Åbo skärgård. Ännu fler tips till Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev