Meny Stäng

Att välja färja eller flyg till Helsingfors?

Ska man välja färja eller flyg till Helsingfors? Vi reser, som du kanske vet, till Helsingfors idag och vi ställde oss förstås denna fråga. Färja eller flyg? Vårt val landade på flyg av ett antal olika anledningar, i varje fall den här gången. Hur resonerar du när du reser till Finland? Tar du helst färja eller reser du helst med flyg?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Färja till Helsingfors

Vi övervägde att resa med färja till Helsingfors och kikade både på Viking Line och Tallink Silja Line. På Viking Line hittade vi ingen avgång, eftersom hemresan på söndagen var inställd. Med Tallink Silja Line gick det däremot utmärkt att åka fredag kväll och komma fram lördag förmiddag, samt resa tillbaka söndag kväll och komma hem måndag förmiddag.

Att resa på kryssning kan ju ofta vara relativt billigt, men reguljärresorna kändes betydligt dyrare. Vi kunde få en biljett för båda till Helsingfors för ca 1200 kr tillsammans och tillbaka för ca 800 kr. Sedan var vi tvungna att lägga till en hytt, vilket kostade från ca 800 kr per hytt per resväg. Totalsumman skulle bli ca 3600 kr eller mer.

  • Fördelar: Gott om tid att ha mysigt på resvägen och man slipper åka ända till Arlanda
  • Nackdelar:  Dyrare än flyget och betydligt mer tidskrävande
Cigarrklubben
Utsikt från Baltic Queen, Tallink Silja Line

Flyg till Helsingfors

Det finns flera olika flygbolag som flyger direkt mellan Stockholm och Helsingfors. Du kan åtminstone välja mellan SAS, Norwegian och Finnair. Flyget tar en timme, och vi kunde välja att flyga från Stockholm på lördag morgon och hem igen på söndag kväll. Vi hittade biljetter för 1800 kr för båda, tur och retur. Vi flyger då med Norwegian i ena riktningen och med SAS i andra riktningen.

  • Fördelar: Billigare än färjan och betydligt snabbare
  • Nackdelar: Man måste ta sig till och från flygplatserna
Färja eller flyg till Helsingfors
Färja eller flyg till Helsingfors? Foto: Norwegian

Färja eller flyg till Helsingfors? Slutsats

Den här helgen var beslutet lätt, och landade på flyg för vår del. Flyget är absolut mest tidseffektivt, och jag kan vara tillbaka på jobbet på måndag morgon utan problem. Dessutom är flyget billigast!

Vi vet dock att det finns många tillfällen då man kan få riktigt bra priser på färjorna, inte minst när man åker på kryssning. Vad som är bäst beror naturligtvis på förutsättningarna. Reser du helst med färja eller flyg till Helsingfors?

Buffé Victoria
Ibland är det ju trevligt att åka färja! Den här helgen har vi inte tid med sånt …

Mer att se och göra i Finland

Det finns förstås massor att se och göra i Helsingfors. I Esbo, strax utanför huvudstaden, hittar du naturcentret Haltia. Det finns också mycket att uppleva i Åbo. Ännu fler tips till Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev