Meny Stäng

Snöstorm från Island och Islands First Lady

Oj, redan fredag igen!? Tidigare i veckan drog ”snöstormen från Island” in och gjorde det gungigt här i husbåten. Lite senare i veckan träffade vi Islands First Lady. Det lilla nordiska landet i Atlanten får alltså vara med och göra vår glada fredag den här veckan!

Snöstorm från Island

Snöstormen som drog in över landet tidigare i veckan kom från Island, enligt tidningarna. Det kom en hel del snö här i Stockholm, men framför allt blåste det. Och vad innebär det när man bor i husbåt? Att det gungar förstås!

Sedan vi flyttat till husbåt är vi nördigt intresserade av vindriktning. Man kan gärna tala om hur kraftig blåsten är i byarna, men vi vill mest veta vart den där blåsten kommer ifrån. Nu under den senaste stormen blåste det från sydost, vilket är betydligt bättre än från norr. Men gungigt var det ändå …!

Snöstorm husbåt
Fören på vår husbåt och marinan i snöstormen
Snöstorm
Blåsten och snöandet fortsatte på natten

Islands First Lady

Det var inte bara snöstorm som kom från Island i veckan, utan också Islands president Guðni Th. Jóhannesson och hans fru Eliza Reid, som gästade Stockholm med ett statsbesök. Vi blev inbjudna till ett event i veckan tillsammans med presidentparet när Eliza, som nyligen utsetts som FN-ambassadör för hållbar turism, gjorde en varm presentation om sitt nuvarande hemland.

Eliza, som från början kommer från Kanada, berättade om hur hon blev förälskad i den isländska naturen och den friska atlantluften när hon första gången kom till landet. Och ja, förstås i sin man, den nuvarande presidenten Guðni Th. Jóhannesson. Eller som hon berättade att hon kallar honom, ”my darling Guðni”.

Islands First Lady
Islands First Lady Eliza Reid

Islands vulkanexpert

Vi fick också lyssna på Rikke Pedersen, som är chef på  Nordic Volcanological Center på Islands Universitet, och som berättade om allt det där som ryker, pyser och sprutar på den exotiska ön i Atlanten.

Hon avslutade med att radda upp vilka vulkaner som kan få utbrott nästa gång, och det finns tydligen ett helt gäng kandidater att välja mellan …! Man kan dock känna sig trygg, för islänningarna mäter aktiviteten under jord överallt där det är värt att mäta.

Island vulkaner
Rikke Pedersen, från Nordic Volcanological Center

Hållbarhet och karaoke

Sist men inte minst lyssnade vi på Inga Hlín Pálsdóttir från Promote Iceland, som berättade om hur landet jobbar både för hållbar turism och för att få turisterna att upptäcka att Island är en intressant destination året om. När man åker till Island kan man passa på att skriva på ”The Iceland Pledge”, då man bland annat lovar att vara en ansvarsfull turist och att ta foton ”to die for” utan att dö för dem …

Och så är ju islänningarna lite knäppa! Har du sett deras reklamfilm ”The hardest Karaoke song in the world”? Riktigt kul tycker vi, och eftersom det är Happy friday så bjuder vi på den! Och så kan du lära dig ett och annat ord isländska samtidigt … Så, vad är det bästa som hänt under din vecka?

Missade du förra Happy Friday? Läs Hemma i husbåten igen och nytt jobb

Prenumerera på vårt nyhetsbrev