Meny Stäng

Tillbaka i Sverige – och en galen campingupplevelse

Annons

Nu är vi tillbaka i Sverige, efter två fantastiska månader i Finland och på Åland. De första dagarna i hemlandet tänkte vi ta det lite lugnt på en camping, men det blev allt annat än rofyllt där … vilken cirkus!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En fantastisk resa genom Finland!

Vilken fantastisk resa vi haft genom Finland! Vi trodde att vi skulle klara av kuststräckan betydligt snabbare, men det visade sig finnas många pärlor och mycket att se. Sammanlagt (om vi räknar med Åland) så blev det två månader i Finland …

Vi har satsat på att göra matiga reportage om varje plats, som kan fungera som guider för andra som vill resa längs kusten i Finland. Det är omöjligt att hinna skriva i samma takt som vi reser, så fler reportage kommer med tiden. Hittills kan du läsa om följande fina platser:

Peter vid den fina stranden i Othakari i Finland

Tillbaka i Sverige

Nu är vi tillbaka i Sverige igen. Efter att vi besökt Uleåborg åkte vi över gränsen mellan Torneå och Haparanda.

Den här gränsen är ganska fascinerande, eftersom städerna i stort sett är sammanväxta och gränsen går mitt i bebyggda områden. Det är svårt att föreställa sig att gränsen faktiskt var stängd, och att det fanns kravallstaket mellan de två länderna, under pandemin.

I och runt Haparanda har vi för övrigt sett flera riktigt fina platser, vilket vi förstås kommer berätta mer om så småningom! Rubrikbilden är till exempel från Haparanda hamn, där det finns en mycket fin och prisvärd ställplats.

Helena med höger fot i Sverige (Haparanda) och vänster fot i Torneå (Finland)

På camping i Haparanda – oj vilken cirkus!

Vårt första möte med en svensk camping (Haparanda camping) blev inte så rofyllt som tänkt, även om detta är en fin plats, utan lite av en cirkus. Under två dagar tvingades vi byta plats inte mindre än fyra gånger …!

Haparanda camping ligger fint vid Torne älv, med bra läge nära stan

Det är tydligen nya ägare som nyligen tagit över Haparanda camping, och vi hoppas att de med tiden kan få ordning på det som vi upplevde som rörigt. Det bästa med denna camping är:

  • Fina lägen nära Torne älv, i vissa fall ända nere vid vattnet, med utsikt mot Finland
  • Bra läge med gång- eller cykelavstånd till centrum, IKEA med mera
  • Glad och trevlig personal i receptionen
Fin utsikt från plats 48 (om än en trasig lampa)

Vi måste dock erkänna att priset chockade oss lite. Om man ska ha överseende med trasiga lampor, djupa hål i marken, stökiga soputrymmen och skräckfilmsmörka korridorer till toaletterna så underlättar det ju om priset är något lägre än 420 kronor/dygn. Nåja, vi betalade snällt och trodde att vi skulle få två lugna dagar. Så blev det nu inte riktigt …

Dags för soptömning snart …?

Platsen vi fick, nummer 4, visade sig vara upptagen. Men ingen fara på taket! Kan vi kanske stå vid kajen istället, där man har så fin utsikt? Jodå, vi fick plats 48 och tjejen förklarade att vi inte skulle få någon bredvid oss på höger sida. ”Vi kan nämligen inte sälja plats 49, för det blir för trångt i hörnet”, förklarade hon. Ok, perfekt. Vi ställde oss på 48:an.

”Skulle ni kunna flytta er lite åt höger”, frågade norrmannen som fick plats 47. Platserna är trånga och norrmannen menade att vi skulle komma alldeles för nära varandra. Vi stod egentligen mitt på plats 48, men eftersom vi fått höra att 49:an inte skulle säljas erbjöd vi oss att flytta en bit. Vi packade ihop, rullade några meter, och ställde oss lite snett över 48/49.

”Kan ni flytta er? Den här kunden har bokat plats 49”, frågade en annan tjej från receptionen plötsligt. Det hade hunnit bli dag två nu. ”Men vi trodde inte att ni säljer den platsen?”, frågade vi. ”Nej egentligen inte, men den här kunden har bokat plats 49 online, och de vill absolut stå här.” (Vid tillfället fanns massor av andra lediga platser med sjöutsikt). ”Skulle ni, snälla, kunna flytta er lite …?” Ok, återigen packade vi ihop våra grejor. Nu hade norrmannen gett sig av, så vi ställde oss mitt på 48:an igen.

Menar ni verkligen att ni ska stå så här …? Vi bara gapade när den nya husbilen backade in på plats 49. Vi stod på 48:an, med fronten mot älven, precis så som alla andra husbilar stått tidigare. (Man brukar försöka stå i samma riktning, så att varje husbil får ett ”eget” utrymme för utemöbler vid dörrsidan, utan att behöva krocka med grannen.) Denna husbil valde dock att backa in, så att deras öppna dörr hamnade mitt emot vår öppna dörr, med väldigt lite luft emellan. Utan att säga hej började de plocka ut sin utemöbler. Alltså, på riktigt …?

Plats 49, i hörnet mellan 48 och 50, med ett djupt hål mitten …

Så här ville vi inte spendera kvällen. Trots att de flesta andra platser på campingen plötslig var lediga delade vi och de nya grannarna samma få kvadratmeter för utetillvaro … Peter gick upp till receptionen och frågade om vi kunde byta plats. Jodå, vi kunde flytta till plats 46 …

”Vi har plats 50”, hörde vi plötsligt en husvagnsfamilj säga till husbilen på plats 49. När någon står på plats 49 är det omöjligt att få plats på nummer 50, och vi följde roat cirkusen på avstånd. Husvagnen flyttade först till 48:an, och lite senare flyttade de vidare till 44:an … Puh, vilken cirkus!

Vi på plats 46, efter att övriga grannar rullat vidare

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka är att vi kan glädjas åt en fantastiskt fin resa i Finland, samtidigt som vi nu ser fram emot att upptäcka norra Sverige. Självklart är det också roligt att vi hade besöksrekord på FREEDOMtravel i juli.

Din tur … vad kan du lyfta upp som mest positivt från veckan?

Veckan som kommer

Under veckan som kommer fortsätter vi att se oss om i norra Sverige, i relativt lugn takt. Här på FREEDOMtravel kan du räkna med fortsatta reportage från Finland – vi har fortfarande mycket kvar att berätta om!

Missade du förra Happy Friday? Läs Husbilsfix – äntligen lagat grejor i husbilen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev