Annons

Välkommen till måndagens resenyheter här på FREEDOMtravel! Denna vecka handlar det bland annat om tågresor, om Star Wars och om en ny kokbok för alla som reser med husbil eller husvagn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ekonomisk oro påverkar husbils- och husvagnsregistrering

Konsumenternas oro för privatekonomin påverkar just nu nyregistreringen av både husvagnar och husbilar. ”Det finns en allmän oro för ytterligare räntehöjningar, höjda energipriser, svag krona och höjda kostnader som påverkar konsumenterna”, säger Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund. ”Vi märker också av fortsatta leveransförseningar på husbilar då logistikkedjorna av komponenter ännu inte helt återhämtat sig efter pandemin”.

  • Husvagnsregistreringar för april 2023: 325 husvagnar (motsvarande månad året innan: 569)
  • Husbilsregistreringar för april 2023: 374 husbilar (motsvarande månad året innan: 513 husbilar)

SJs nya tågluffarkort ger fler resdagar

SJ lanserar nu en uppgraderad version av SJ Tågluffarkort. Efter önskemål från resenärer har SJ Tågluffarkort vidareutvecklats och gäller nu i 10, 20 respektive 30 dagar. Förra året gällde kortet i 7, 15 eller 30 dagar. Säljstart för kortet var 3 maj och reseperiod är 17 juni-20 augusti 2023. Kortet gäller för resor i 2:a klass samt i liggvagn på alla SJs och Tåg i Bergslagens avgångar. Kortet gäller även för resor till Köpenhamn och Oslo.

MTRX släpper direkttåg från Stockholm till Västkusten

MTRX släpper nu som enda tågbolag sommarens biljetter (19 juni – 20 augusti) från Stockholm till västkustens sommarpärlor Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Båstad. Företaget blir därmed det enda som erbjuder direkttåg mellan huvudstaden och några av Sveriges populäraste semesterorter. Tågen går inte via Göteborg som tidigare utan går, på grund av planerade banarbeten, via Borås och Kinna. MTRX ordinarie avgångar mellan Stockholm-Göteborg kommer fortsätta hela sommaren som vanligt.

Filmatiseringen av Star Wars återvänder till Kanarieöarna

Kanarieöarna har varit värd för flera Hollywoodproduktioner genom åren. I juni 2017 gjordes inspelningen av Han Solo: A Star Wars Story i Pecenescaldalen på Fuerteventura. Nu har det bekräftats att Star Wars nya filmatisering återvänder till Fuerteventura. Snart sätter dessutom inspelningen av den andra säsongen av Sagan om ringen: Maktens ringar igång. Serien har valt ön Teneriffa som en av inspelningsplatserna, och inspelningen kommer äga rum i nationalparken Teide.

Mirador de Sicasumbre på Fuerteventura, foto: Canary Islands Tourism

MATRESAN – ny kokbok för det mobila köket

En kokbok med över 90 recept och användbara tips för att laga mat på resande fot. Skriven av matkreatören och matstylisten Sanna, och med fantastiska bilder av fotografen Torbjörn, är ”Matresan” den ultimata guiden för att skapa goda måltider, trots ett begränsat kök. Den här boken är perfekt för alla som älskar att resa med husbil, husvagn eller andra mobila kök och vill upptäcka nya smaker under sin resa. Matresan innehåller recept för allt från härliga frukostar till läckra middagar och desserter.

På gång i Vår- och Sommarsverige

Sugen på trevliga utflyktsmål i Sverige i vår och sommar? Här är några säsongsöppningar och evenemang som sker under maj och juni:

  • 4 maj: Göta Kanal slog upp portarna och årets säsong inleddes.
  • 12-14 maj: Overland Adventure Expo, Solbacka i Sörmland.
  • 13-14 maj: Stockholm besöks av det polska segelskolfartyget Dar Młodzieży, som förtöjs och kan besökas vid Fotografiska.
  • 18 maj: Sommaren på Julita gård smygstartar med helgöppet och håller öppet dagligen 17 juni till 13 augusti.
  • 27 maj: Tyresö slott och Svindersvik sommarnöje öppnar för guidade visningar på helgen, till och med 3 september.
  • 27 maj: Utställningen Titanic: The Artifact Exhibition har premiär i Linköping, info på titanicexhibition.se
  • 6 juni: Sillens Dag på Klädesholmen på Tjörn i Bohuslän.
  • 25 juni – 2 juli: Östersund Cykelfest med cykelaktiviteter för alla åldrar.
Julita gård
Julia Gård i Södermanland

Veckans reflektion

Trevliga utflyktsmål i Sverige och kokbok för det mobila köket – nu blir vi bara ännu mer sugna på att snart komma ut på vägarna med husbilen!

Missade du förra resenyheterna? Läs Bilsemester, populära huvudstäder och hbtq+vänliga resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev