Meny Stäng

Bilsemester, populära huvudstäder och HBTQ+vänliga resmål

Annons

Då var det måndag och ny vecka igen. Visst går den fort, tiden!? Det är vår och veckans resenyheter handlar en hel del om vart och hur vi vill resa i vår och i sommar. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nytt rekordår för Sveriges campingplatser

Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att fler gäster än någonsin bodde på Sveriges campingplatser under 2022. Totalt uppgick antalet gästnätter till 17,1 miljoner, en ökning med 11 procent. 2022 blev campingboendet också det största turistboendet för Sveriges internationella sommarturister. Branschens logiintäkt uppgick till 2,6 miljarder SEK, en ökning med 19 procent. Detta rapporterar SCR Svensk Camping.

Daftö Camping, foto: Adam Merking

First Camp fortsätter växa i Norge

First Camp, Skandinaviens största campingkedja, gick in i den norska marknaden 2022. Nu fortsätter kedjan sin expansion och förvärvar sin fjärde destination i Norge, Telemark Kanalcamping. Telemark Kanalcamping ligger i Lunde vid Telemarkskanalen, ett par mil från First Camps befintliga destinationer First Camp Bø – Telemark och First Camp Norsjø – Telemark. Campingen har cirka 250 campingtomter.

Foto: Telemark Kanalcamping

Danska Århus utsett till en av världens främsta destinationer

TIME Magazine utsåg nyligen danska Århus till en av världens 50 främsta destinationer att besöka 2023. I sin kvalificering har de tagit hänsyn till att dagens resenärer ställer allt högre krav på nya, unika upplevelser där hållbarhet och autenticitet spelar en betydande roll. Med Stena Lines färjelinje Halmstad-Grenå, kan du resa till kulturmeckat Århus på bara några timmar.

StenaLine, foto: Niklas Nolte

Detta är viktigast när vi reser med barn

Tickets senaste Sifoundersökning visar att föräldrar som reser med barn prioriterar saker som ett barnvänligt hotell, direktflyg till destinationen, och ett stort utbud av barnvänliga aktiviteter. Till skillnad från andra typer av resenärer så kommer prisnivån först på fjärde plats över vad som är viktigast, och istället prioriteras smidigt och bekymmersfritt resande. Detta är viktigast för barnfamiljer:

 1. Att hotellet är barnvänligt (27 %)
 2. Att det är direktflyg utan mellanlandning (18 %)
 3. Att det finns ett stort utbud av barnvänliga aktiviteter (17 %)
 4. Prisnivån (16 %)
 5. Att det är all inclusive (11 %)

Världens mest HBTQ+vänliga länder

Världen är fortfarande långt ifrån jämlik, och den senaste utvecklingen runt om i världen har visat på en negativ trend där HBTQ+rättigheter snarare begränsas än ökar. I sin nya HBTQ+ Hub listar hotell- och resesöksajten momondo.se några av världens mest HBTQ+vänliga länder, samt erbjuder inspiration, restips och rekommendationer, tillägnad HBTQ-communityt. Topplista över världens mest HBTQ+vänliga länder:

 1. Réunion
 2. Nederländerna
 3. Kanada
 4. Nya Zeeland
 5. Sverige

Hit vill svenskarna åka på bilsemester

Många svenskar, närmare bestämt 44 procent, planerar att bilsemestra under 2023, visar Goodyears nya undersökning Bilsemesterrapporten. Nära hälften (43 procent) vill förbereda sig inför bilsemestern genom att boka boende i förväg. Därefter är det kontroll av däcktrycket, servning av bilen och undersökning av möjliga aktiviteter under resans gång som svenskarna helst vill göra inför avfärd. Följande länder är mest populära för sommarens bilsemester:

 1. Sverige (39 %)
 2. Danmark (37 %)
 3. Tyskland (28 %)
 4. Norge (27 %)
 5. Italien (26 %)

Europas mest populära huvudstäder

Genom att analysera hur vi använder Google och vad vi söker efter har Humbo, där man kan skapa bucket-lists för resor, lyckats kartlägga vilka huvudstäder i Europa vi är mest intresserade av att besöka. Det har de gjort genom att analysera söktermer som ”where to stay in…” och ”what to do in…”. Analysen, som gjorts på engelska, visar att följande huvudstäder är mest populära. Stockholm kommer på plats nummer 15.

 1. London
 2. Paris
 3. Amsterdam
 4. Rom
 5. Berlin

Veckans reflektion

Både bilsemester och camping ligger i tiden, det är tydligt. Spana gärna in våra temavägar för bilresan! Roligt också att TIME Magazine valt att lyfta Århus. Där har vi inte varit, men dit skulle vi gärna vilja åka.

Missade du förra resenyheterna? Läs Hotellval, undangömda stränder och världens bästa restaurang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev