Meny Stäng

5 saker att göra i Amsterdam – våra bästa tips

Här är fem tips från oss på upplevelser i Amsterdam. Vi reste till Amsterdam för att uppleva den stora jubileumskonserten The best of Armin Only i Amsterdam Arena, men vi hann också se oss om i Nederländernas huvudstad! Har du fler tips?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Strosa bland kanalerna

Amsterdam är verkligen en grymt charming stad med alla kanaler, båtar och husbåtar. Här kan man strosa omkring, eller varför inte hyra cykel eller prova en tur med kanalbåt? Det finns gott om små uteserveringar och barer, inte så mycket bilar, men verkligen massor av cyklister.

Missa inte att kolla in de coola husen, som alla lutar lite framåt och har en krok högst upp. Anledningen är att trapphusen är så smala att man inte kan ta upp möbler den vägen. Istället hissar man upp varor i kroken – och då är det bra att fasaden lutar så att man inte krockar med väggen …

Upplevelser i Amsterdam
Charmiga hus som lutar framåt och är försedda med krok högst upp
Kanaler och broar, båtar och cyklar – en av alla upplevelser i Amsterdam

2. Prova holländsk snabbmat

I Nederländerna finns mat från många olika kulturer, men några saker som äts extra mycket är pannkakor och pommes frites. Till frukost gillar man söta produkter och det finns gott om pålägg som pindakaas (jordnötssmör) och hagelslag (strössel).

När man är i stan kan man lätt hitta snabbmat som tjocka pommes frites som serveras i strut tillsammans med olika såser, inbakad korv eller kanske stroopwafel (sirapsvåffla). Om du har ont om tid finns dessutom alternativet med små boxar med hamburgare – du lägger i rätt summa pengar och boxen öppnas …

Frukost i Holland
Sött till frukost – inget för mig och Peter men de andra i sällskapet ääälskade
Amsterdam frites
Lång kö till pommes frites-stället som fått bästa betyg i Amsterdam. Ligger på Damrak 41
Holland snabbmat
Lägg i rätt summa pengar så öppnas boxen och du får din hamburgare!

3. Besök en takbar med smårätter

På fredagskvällen hittade vi till det 5-stjärniga hotellet W med restaurangen Mr Porter på sjätte våningen. Här kan man njuta av utsikten från de långa terrasserna eller beställa ett gäng smårätter att dela på.

Vi valde avsmakningsmenyn och fick in massor av godsaker: kycklinglever, carpaccio på rostbiff, carpaccio på seabass, carpaccio på potatis med cream cheese, sallad på jumboräkor och grillad majs, två sorters steak, krispig lök samt potatisgratäng och macaroni & cheese. Verkligen gott och trevligt!

Takbar Amsterdam
Utsikt över de omgivande taken från Mr Porter som ligger på Spuistraat 175 på hotel W
Fiskcarpaccio
Carpaccio på seabass och tomat
Avsmakningsmeny W
Krispigt lökberg, tre sorters senap och en riktigt mör köttbit

4. Shoppa

Vi hann bara med några få timmars shopping, men gjorde ändå flera fynd. Jag (Helena) hittade tre billiga sommarklänningar och Peter fyndade både kavaj och jacka. Man hittar förstås de vanliga kedjorna, men dessutom många ganska billiga små boutiquer.

Det finns också en hel del butiker som säljer lokalt producerad ost. Och så är det ju alltid intressant att kika på det som är annorlunda från hemma … en cannabisglass kanske?

Amsterdam shopping
En av de stora shoppinggatorna i Amsterdam
Cannabis glass
Får det lov att vara en cannabis-glass?

5. Våga dig utanför stan

Varför inte göra en utflykt utanför city? Vi bodde i Zaandam i Noord-Holland, 15 minuter med pendeltåg från centrala Amsterdam. Denna lilla stad räknas kanske inte som sevärdhet egentligen, men vi blev verkligen förtjusta i kanalen, de livliga uteserveringarna och den coola designen på husen.

Inte långt härifrån ligger dessutom Zaanse Schans, där man bland annat kan se en lång rad med väderkvarnar och handla lokalt hantverk.

WIFI.se
Zandaam
Det finns inte bara upplevelser i Amsterdam utan också utanför – centrum i Zaandam
Zaandam Holland
På väg mot pendeltågstationen i Zaandam
Zaandam Amsterdam
Ääälskar verkligen arkitekturen i Zaandam!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev