Annons

Veckorna går fort och det är redan måndag igen. Dags för resenyheter alltså! Idag blir det lite fokus på 2023: vart vi reser, hur vi reser, vad som är på gång och vad vi inte ska missa att äta. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stena Line sjösätter nya Stena Ebba

Helt nya Stena Ebba döptes under en ceremoni den 11 januari 2023 i Karlskrona, och därmed är Stena Lines andra E-Flexerfärja sjösatt på Karlskrona-Gdynia linjen. Stena Ebba är en av rederiets största färjor i Östersjön – med sina 240 meter ryms 1200 passagerare och 200 lastbilar. Färjan är energieffektiv tack vare en optimerad skrovdesign och även mer hållbar, inte minst genom möjligheten att använda landström i hamnarna. Interiören har designats i skandinavisk stil med panoramafönster.

Rusning till Kanarieöarna

Kanarieöarna är alltid ett kärt resmål för svenskar, och Ticket rapporterar nu om rusning till de populära öarna. Under 2022 har vi börjat närma oss ett normalår, där resandet nu bara ligger 11 procent under nivån innan pandemin. För Kanarieöarna specifikt ser dock siffrorna annorlunda ut, där försäljningen av resor just nu är 18 procent högre än 2019 på bekostnad av resmål i framför allt USA och Asien. Gran Canaria ligger ohotad etta för resor inom Kanarieöarna, tätt följt av Teneriffa.

Scandorama har många flodkryssningar på programmet 2023

I dagarna nås över 40 000 resenärer runt om i landet av Scandoramas nya katalog för 2023. I det fullmatade programmet finns över 100 olika resor, såsom rundresor, weekendresor, vinresor och vandringsresor. Att spendera semestern på en flodkryssning har blivit oerhört populärt bland Scandoramas resenärer och 2023 finns flodkryssning på Rhen, Main, Saar, Mosel, Donau, Douro, Seine eller Rhône. En nyhet för 2023 är att företaget har fri direktanslutning från 37 orter till/från Malmö.

Halland är med på listan ”where to eat in 2023”

Restaurangsajten Eater.com har publicerat listan ”where to eat in 2023” – och Halland är med. Tillsammans med bland annat Ho Chi Minh City i Vietnam och Sardinien i Italien nämns Halland som en av de 11 platser man bör äta sig igenom under 2023. Halland lyfts på grund av Michelinstjärnor, bördig jordbruksmark och vacker kustlinje som lockat ambitiösa entreprenörer. Guiden listar 16 restauranger, bland annat Cosa table i Kungsbacka, Bar Glou Glou i Varberg, Lilla Napoli i Falkenberg, och Feldts tivolikiosk i Halmstad.

Pizza på Lilla Napoli i Falkenberg

Detta händer i Estland 2023

I Estland är 2023 händelsernas år. Inte nog med att Tallinn utsetts till årets europeiska miljöhuvudstad – stora evenemang såsom Youth Song and Dance Festival samt Europas bastumaraton äger rum i Estland under 2023.

  1. Europas bastumaraton 17–18 februari – 2023 är bastuns år i Estland, och bastumaraton hålls i Otepää och Tõrva.
  2. Tallinn är Europas miljöhuvudstad 2023 – Under året kommer evenemang och utställningar att anordnas.
  3. 13:e Youth Song and Dance Festival – Den 30 juni – 2 juli är det dags för den 12:e upplagan av denna folkfest, som arrangeras vart femte år.
Estonian Song Festival, foto: Jaanus Ree

Tekniska museet ökar 80% – fler kommer på kvällen

Publiken är tillbaka på Tekniska museet efter tuffa pandemiår. Under 2022 passerade museet 300 000 besökare igen – en ökning på 80 procent jämfört med året innan. Bakom ökningen ligger bland annat en ny publik som besöker museet kvällstid. På museet visas bland annat framtidsstaden Zero City och nya Subject: Hello. Under 2023 öppnar Wisdome Stockholm, en vetenskapsteater med visualiseringsteknik i högupplöst 3D. Tekniska museet har öppet kl. 10-22 hela veckan, 359 dagar om året.

Veckans reflektion

Lite spännande och roligt att Halland kom med på Eater-listan, tillsammans med platser som Guatemala City och Calcutta i Indien. Vi har ätit på en av de listade restaurangerna (Lilla Napoli i Falkenberg) och den kan varmt rekommenderas!

Missade du förra resenyheterna? Läs Mobilt boende, trafiktrender på bro och vinterbad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev