Meny Stäng

Campingjätte, besöksrekord och flygstatistik

Annons

Veckorna flyger iväg och det är redan måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi har spanat bland veckans skörd av pressmeddelanden och plockat ut det mest intressanta. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilsbranschen går in med hemställan om rättvis beskattning av husbilar

Husbilsbranschen ser med oro på eventuellt nya förändringar av beskattningen av nya husbilar, denna gång enligt ”skälig grund”. Därför har Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, HRF, skickat in en hemställan till finansdepartementet med kravet på en rättvis och förutsägbar, långsiktigt hållbar, beskattning av husbilar. Med sin hemställan vill HRF få ett slut på den orättvisa beskattningen av nya husbilar.

Här är TUI:s mest bokade citydestinationer i påsk

I år infaller påsken i början av april. Termometern har knappt nått över nollstrecket på de flesta håll i Sverige men i många europeiska städer har våren redan anlänt. Här är de fem mest bokade cityresorna bland svenska resenärer enligt TUI:s senaste bokningsstatistik.

  1. Rom
  2. Barcelona
  3. Neapel
  4. London
  5. Paris

Besöksrekord i flera svenska städer 2022

Den 5 april presenterade Tillväxtverket med hjälp av Statistiska Centralbyrån statistik över kommersiella gästnätter i svenska kommuner 2022. I samband med detta skickade flera destinationer ut pressmeddelanden om besöksrekord.

  • Hässleholm visade upp en ökning av antalet besökare, med 9 procent jämfört med året innan. Framför allt utländska gäster ökade.
  • Kalmar hade rekordmånga besökare, med 450 455 gästnätter, en ökning på 3 procent. Mest populärt var hotell.
  • Uddevalla slog rekord i antal besökare, med 445 080 gästnätter, en ökning med 28 procent. Mest populärt var camping.
Uddevalla är en av de orter som slog besöksrekord 2022

BRA lanserar nya direktlinjer i Sverige

BRA förstärker sin position som Sveriges inrikesflygbolag och lanserar tre inrikeslinjer med start i juli 2023.

  • Ängelholm – Visby (två dagar i veckan mellan 5 juli och 13 augusti)
  • Norrköping – Visby (två dagar i veckan mellan 5 juli till 13 augusti.)
  • Skellefteå – Göteborg (två dagar i veckan mellan 4 juli till 12 augusti.)

Internationell campingjätte storsatsar i Härnösand och Höga Kusten

Det franska företaget Huttopia ska bygga och driva en ny camping med naturfokus på Smitingen i Härnösand. Det står klart efter att en upphandling gjorts. Avtalet träder i kraft den 1 september i år. Huttopia driver cirka 90 campingar, framför allt i Frankrike men även ibland annat USA, Kanada, Kina och Nederländerna. Grundidén är att erbjuda naturnära men samtidigt bekväma och hållbara upplevelser i specialdesignade stugor eller tält i naturmaterial, så kallad glamping, men även vanliga tältplatser.

Fler flygpassagerare under 2022 – men betydligt färre än före pandemin

Antalet passagerare på svenska flygplatser uppgick till 25,3 miljoner under 2022, mot 10,9 miljoner året innan (+133 procent), rapporterar myndigheten Trafikanalys. Förändringen är störst för utrikesflyget som ökade med 144 procent. Fortfarande är dock nivåerna mycket lägre än jämfört med före pandemin. De fyra vanligaste destinationerna utrikes var under 2022 Spanien, Tyskland, Storbritannien och Polen. Finland förlorade under/efter pandemin nästan hälften av sina resenärer från Sverige.

Figur. Antal in- och utrikes passagerare i linjefart, charter och taxiflyg på svenska flygplatser. Utvalda år 1980–2022.

Veckans reflektion

Lite överraskande att Neapel ligger så högt på listan över citydestinationer? Italien är ju alltid populärt, men den staden brukar inte ligga på topplistor.

Missade du förra resenyheterna? Läs Konstrunda, glasboende och självkörande färja

Prenumerera på vårt nyhetsbrev