Meny Stäng

Snabb färja till Tyskland och studie om smitta på flygplan

Annons

Nu kan man snart resa betydligt snabbare med färja från Skåne till Tyskland än man varit van vid. En annan intressant nyhet är att risken för smitta på flygplan, enligt en vetenskaplig studie, kan vara begränsad. Den som råkar hamnar nära en smittad person riskerar förstås dock smitta.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tallink meddelar i ett pressmeddelande att man av ekonomiska skäl fattat beslut om ändringar i hösttrafiken. Här är några av ändringarna:

  • På linjen Helsingfors-Riga ersätts Silja Serenade med Baltic Queen / Romantika från 14 september. Silja Serenade tas ur trafik.
  • De nyligen öppnade linjerna Tallinn-Stockholm och Riga-Stockholm kommer trafikeras av Victoria I från 6 september. Avgång från Stockholm till Tallinn på onsdagar och från Stockholm till Riga på måndagar.

Observera att det från svenska UD fortfarande finns en avrådan till Estland och Lettland, som kan hävas den 9 september.

Ny snabb färjeförbindelse mellan Ystad och Sassnitz

I september startar en ny snabb färjeförbindelse mellan Ystad och Sassnitz i Tyskland. Sträckan kommer trafikeras med en katamaran som transporterar passagerarna på två och en halv timme. Bakom satsningen står rederiet Förde Reederai Seetouristik med bas i tyska Flensburg. Fartyget kommer ha plats för cirka 700 personer och drygt 200 fordon. Ombord kommer det finnas både restaurang och butiker.

Sverige fortsätter locka som turistmål trots corona

Sverige hamnar på plats 10 av 50, när länder rankas utifrån hur trygga de uppfattas. Visit Sweden hänvisar i ett pressmeddelande till en delstudie som ingår i globala Nation Brands Index, som handlar om hur befolkning i olika länder uppfattar andra nationer. I delstudien ställs frågan hur bekväm man känner sig att resa till olika länder i förhållande till hur landet hanterat olika hälsokriser, som till exempel covid-19.

Flygbolag toppar svarta listan

Konsumenttidningen Råd & Rön publicerar med jämna mellanrum den så kallade ”Svarta listan”, med en sammanställning av bolag som struntat i rekommendationer från ARN (Allmänna reklamationsnämnden). Flybolagen toppar listan, och allra ”svartast” är Ryanair med 17 ärenden. Strax efter kommer flygbolaget Vueling med 16 ärenden och Turkish Airlines med 7 ärenden.

Flyg

Studie visar på begränsad smitta i flygplan

En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA visar att risken för smitta av covid-19 på flygplan kan vara relativt begränsad. Man har studerat passagerarna på ett flyg som gick från Tel Aviv till Frankfurt den 9 mars 2020. Bland de 102 passagerarna hade en turistgrupp på 24 personer varit i kontakt med en covidsmittad hotellchef.

Flygresan tog 4 timmar och 40 minuter och inga säkerhetsåtgärder för att hindra smitta (såsom munskydd) användes. Sammanlagt 7 av de 24 i gruppen testade positivt för covid-19 vid ankomst. Av dessa hade 4 utvecklade symtom på planet och 2 hade tidiga symtom. Övriga passagerare i planet följdes upp efter 4-5 veckor, och man hittade 2 fall som troligtvis kan ha smittats på planet. Dessa två satt i närheten av den smittade gruppen.

Veckans reflektion

Nu börjar det successivt kännas som att man kan börja resa lite även utanför landets gränser, enligt rekommendationer förstås och med försiktighet. För egen del föredrar vi än så länge husbil.

Missade du förra resenyheterna? Läs Långweekend för husbilister och flygande start för Air Gotland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev