Meny Stäng

Hyra båt på semestern – i Sverige eller utomlands

Hyra båt på semestern, är det något för dig? Vi har flera gånger hyrt mindre båtar själva under våra resor och vi har också fått chansen att hänga med på några riktigt häftiga seglingsresor. Dessutom finns en rad båt- och seglingssemestrar på vår bucket list.

Härligt att vara på vatten

Det har nog inte undgått någon att vi älskar att vara på vatten. Vi bor i en husbåt, och det finns förstås en anledning till att vi valt den livsstilen. Vi älskar att höra ljudet av vind och vatten, och vi njuter av att omges av båtliv och fåglar.

Vår husbåt kan inte köras och en del frågar varför vi inte har en ”vanlig” båt parkerad bredvid. Det vore förstås underbart, men att köpa båt och hyra båtplats mitt i Stockholm medför en inte helt oansenlig kostnad, så det är inget alternativ. Däremot njuter vi gärna av båtresor på semestern!

Vår husbåt

Att segla eller hyra båt på semestern

När vi har möjlighet hyr vi gärna båt på semestern, eller hänger med på andra sorters båtresor. De två coolaste båtresorna vi gjort var när vi seglade med en Bavaria C50 i Östersjön förra sommaren och när vi följde med på seglingstur med det stora skolfartyget Gratia i Stockholms skärgård för några år sedan.

Skolfaryget Gratia

På dessa resor var vi inte ensamma ombord, men vi har också hyrt betydligt mindre båtar som vi kan hantera själva – allt från motorbåtar till kanoter. Vi har också drömt och pratat om båtresor som vi skulle vilja göra. En dröm är att resa kanalbåt i Frankrike och en annan är att segla i Kroatien. Vi har kommit så långt att vi gjort upp drömmande planer med vänner (som har skepparexamen), men vi har ännu inte kommit till skott.

Hyra båt på semestern - i Kroatiens skärgård

Click&Boat – Att hyra båt (eller hyra ut båt) på nätet

Plattformen Click&Boat har nyligen lanserats i Sverige, och riktar sig både till den som vill hyra en båt, och till den som vill hyra ut. I dagsläget kan man välja bland runt 35 000 privatägda båtar och charterupplägg, både i Sverige och i länder som Frankrike, Kroatien och Grekland.

Man klickar helt enkelt i önskad geografisk plats, datum samt vilken sorts båt man är intresserad av att hyra. För den som istället är båtägare erbjuder sajten en möjlighet att hyra ut, och därigenom få in en extra inkomst när båten inte används.

Vi har inte testat tjänsten, men gillar upplägget. Över huvud taget gillar vi idén med att hyra och hyra ut. Alla behöver inte äga allt, och om man bara vill unyttja en båt en vecka under semestern är det förstås betydligt enklare och billigare att hyra än att äga. Vi gillar också idén med att smidigt kunna boka på nätet, på samma sajt oavsett om man vill hyra båt på semestern i Sverige eller utomlands.

Hyra båt på semestern - Helena

Nu blev vi lite sugna på att genomföra de där båtresorna vi drömt om. Hur är det för dig, gillar du att åka eller hyra båt på semestern?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev