Meny Stäng

Fars dag 2021 – traditioner och presenter

Annons

Fars dag 2021 infaller den 14 november. Som du kanske vet så gillar vi att gräva ner oss i olika traditioner, och idag handlar det om Fars dag. Vi bjuder på fakta om dagen och tipsar samtidigt om presenter. Visste du till exempel att initiativtagaren till Fars dag växte upp med en ensamstående pappa och att dagen firas på en mängd olika datum världen över?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför firar man Fars dag?

Fars dag är en högtid då barnen firar sina fäder. Högtiden har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd i Spokane i staten Washington. Hon ville hitta ett sätt att hedra sin far, William Smart, som ensamt fostrat henne och hennes fem syskon efter att hustrun dött i barnsäng då hon skulle föda det sjätte barnet.

Sonoras initiativ spred sig och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stöttade idén. Det dröjde dock till 1966 innan president Lyndon B. Johnson bestämde att hela USA skulle fira Fars dag den tredje söndagen i juni.

Fars dag 2020

När firar man Fars dag?

Fars dag firas på olika datum i olika länder. I Sverige, Norge, Island, Finland och Estland firar vi den andra söndagen i november. När seden kom till Sverige 1931 firade vi till att börja med i juni, precis som man gjorde i USA. Sedan kom det nordiska handelssamfundet på att november skulle passa bättre, och ligga bättre i förhållande till Mors Dag som inträffar den sista söndagen i maj.

I USA firar man fortfarande den tredje söndagen i juni, och det gör man också i en rad andra länder som Storbritannien, Argentina, Frankrike, Grekland och Kina. Danmark firar också i juni, men där har man bestämt sig för att den 5 juni, som också är landets nationaldag, passar bäst.

Andra länder firar i helt andra månader. Till exempel firar ryssar i februari, spanjorer i mars, brasilianare i augusti, australiensare i september och thailändare i december. Tyskarna firar på Kristi himmelsfärdsdag och nepaleserna den dag i september då det är fullmåne.

Fars dag 2020

Fars dag i Sverige

Seden med Fars dag i Sverige har spridits av handeln, vilket gör att högtiden ibland kritiserats för att vara kommersiell, men också av media och av skolor. Firandet går ut på att barn uppmärksammar sin pappa, till exempel med ett kort eller med presenter, morgonuppvaktning, kaffe och kanske tårta.

Alla har dock inte alltid varit positiva till firandet. Enligt Nordiska museet var många äldre till en början negativa och kallade det hela för ”onödigt fjäsk”. Annan kritik har handlat om att högtiden hyllar konservativa familjevärderingar, samt att den utesluter barn som inte har en pappa.

Fars dag 2020

Fars dag 2021

Fars Dag 2021 firas i Sverige söndagen den 14 november.

Presenter på Fars dag

Enligt Nordiska museet är slipsen fortfarande den vanligaste Fars dag-presenten. Sedan 1930-talet har presenterna på Fars dag haft en tydlig koppling till mansrollen. Traditionella gåvor har förutom slips varit herrkläder, krigsromaner, cigarrer och After shave.

När vi googlar efter Fars dag-presenter idag hittar vi fortfarande en del klassiskt manliga produkter, såsom skäggtrimmer, morgontofflor, whiskey och olika tekniska prylar. Men mansrollen är kanske lite mindre rigid idag och vi hittar också förslag på presenter såsom badlakan, duschgel, kaffemaskin, ostknivar, disktrasehållare och skötväska i form av ryggsäck.

Hitta fina Fars dag-presenter på vår webbshop (reklam)

Vi vill förstås göra lite reklam för alla fina Fars dag-presenter som du kan hitta på vår webbshop. Gillar pappa båtlivet? Då kan du hitta många marina produkter i form av grytunderlägg, glasunderlägg och vinkorkar. Alla produkterna är tillverkade i silikon, som är ett både slitstarkt och miljövänligt material. (En personlig favorit är underläggen med svenska fyrar, där du kan välja de fyrar som passar bäst.)

Gillar pappa istället campinglivet? Då finns det massor av produkter att välja emellan. Du kan botanisera bland plädar, handdukar, grytlappar, grytunderlägg, nyckelringar och en massa annat. Alla produkterna har snygg och stilren design med tema husbil eller husvagn.

Vilka tankar och traditioner har du?

Nu vill vi gärna höra vad du tänker! Vilka tankar har du om Fars (och mors) dag? Brukar du eller någon i din närhet uppmärksamma dagen? I så fall, på vilket sätt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev