Meny Stäng

Istrien börjar öppna och husbilsmässa senareläggs

Annons

Det är tuffa tider för turismen nu. Istrien hoppas ändå på turister och den stora husbils- och husvagnsmässan Caravan Salon senarelägger istället för att ställa in. Här är veckans resenyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Total kollaps för världens turism

Den internationella turismen i världen har i stort sett avstannat helt. Detta kan innebära att turismen under 2020 sammantaget rasar med upp till 80 procent. Detta rapporterar FN-organet UNWTO (United Nations World Tourism Organization). UNWTO presenterar olika scenarion för året, beroende på när turismen öppnar upp, och krisen kan leda till:

  • Förlust på 850 miljoner till 1,1 miljarder internationella turister
  • Förlust på 910 miljarder USD till 1,2 biljoner USD i exportintäkter från turism
  • 100 till 120 miljoner direkta turismjobb i riskzonen
Benidorm Spanien

Nio av tio resebyråer på väg mot konkurs

Nio av tio resebyråer i Sverige är enligt deras branschorganisation SRF på väg mot konkurs. Detta skriver SVT Nyheter. Samtidigt har cirka 600 missnöjda kunder under årets första månader vänt sig till allmänna reklamations-nämnden (ARN), för att få tillbaka pengar. Problemet för resebyråerna är att de hamnat i kläm mellan sina kunder och leverantörer. De ska återbetala sina kunder, samtidigt som leverantörerna inte återbetalar dem.

Hotell och campingar i Istrien får tillstånd att öppna

Enligt CroatiaWeek får hotell och campingar tillstånd att öppna från och med idag. Detta beslut har fattats av lokala turismmyndigheter på en konferens. Beslutet grundar sig på information från Kroatiens Nationella myndighet för civil beredskap om att öppnandet av Kroatiens gräns mot andra länder ska diskuteras.

Istrien

Svenska hotell kan återhämta sig snabbare än utländska

Svenska hotell kan återhämta sig snabbare än utländska när coronapandemin ebbar ut. Det skriver Dagens Industri och hänvisar till en rapport från analysföretaget Annordia. Hotellen har det svårt just nu, men fler svenskar än vanligt kommer semestra i Sverige, vilket framöver kan gynna svenska hotell. Sverige är i stor utsträckning en inhemsk hotellmarknad. Av 28 europeiska länder är det bara Tyskland och Rumänien som har en större andel inhemska gästnätter. 

Hotellrum Kanada

Caravan Salon senareläggs en vecka

Tysklands förbud mot evenemang med fler än tusen personer gäller till och med 31 augusti. Av denna anledning senareläggs nu den stora husbils- och husvagnsmässan Caravan Salon i Düsseldorf med en vecka. Mässan kommer arrangeras den 5 – 13 september 2020. Detta innebär att mässan kommer krocka med Elmia Husvagn Husbil som är planerad 9-13 september. Observera att planerna kan ändras, om riktlinjer för evenemang ändras.

campingen

Så grillar svenskarna 2020

I år kommer de flesta svenskar semestra i Sverige, och kanske åker grillen fram ännu oftare än vanligt? Här är några siffror om svenskarnas grillande, från ett pressmeddelande från livsmedelsföretaget Paulig. De har i sin tur hämtat siffror från ICAs grillrapport.

  • 81 % av svenskarna gillar att grilla
  • Svenskar grillar i genomsnitt 1,8 gånger/vecka under sommaren
  • Genomsnittssvensken äger 1,5 grillar
  • 47 % av svenskarna anser att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning
  • 50 % väljer att grilla grönsaker som huvudrätt
Grilla lamm

Veckans reflektion

Vi förstår att länder i södra Europa är beroende av turism för sin ekonomi. Men vi har svårt att förstå hur det ska gå till att få turister till hotell och campingar i Kroatien redan nu?

Missade du förra resenyheterna? Läs Stopp för inrikesresor i sommar? – och semester för gosedjur

Prenumerera på vårt nyhetsbrev