Meny Stäng

Helt ny kryssning, hotelltrender och tornerspel

Annons

Då var det måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi går igenom alla veckans pressmeddelanden inom resor och turism, plockar ut de mest intressanta och presenterar korta utdrag ur dessa. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hit reser svenskarna över sportlovet

Tusentals svenska sportlovsfirare väljer varmare breddgrader. Mest populärt är det att resa till Gran Canaria, Phuket och Teneriffa under årets sportlovsveckor. Det visar bokningsstatistik från reseaktören TUI. Samtidigt har bokningarna till Kap Verde ökat med 44 procent. Hit reser svenskarna över sportlovet:

 1. Gran Canaria, Spanien
 2. Phuket, Thailand
 3. Teneriffa, Spanien
 4. Krabi, Thailand
 5. Lanzarote, Spanien
 6. Sal, Kap Verde
 7. Cancun/Yucatanhalvön, Mexiko
 8. Boavista, Kap Verde
 9. Hurghada, Egypten
 10. Mauritius

Premiär för helt ny kryssning – från Kanarieöarna

MSC Cruises lanserar under vintern 2024/2025 en helt ny kryssningsrutt från svenskarnas favoritresmål Kanarieöarna, med ombordstigning på Gran Canaria eller Teneriffa. Under 7-nätterskryssningen med MSC Opera kan gästerna gå i land på fem kanariska öar samt Funchal, Madeira. Med upp till 16 timmar i hamn finns gott om tid att njuta av vad de olika destinationerna har att bjuda på. Ombord på MSC Opera erbjuds bland annat gourmetrestauranger, relax och poolområde.

Playa de las Canteras, Gran Canaria

Sommarstuga på hjul står högt i kurs

Allt fler svenskar ser fördelarna med att ha en sommarstuga på hjul. Och trenden med långliggare är tydlig. Många campare väljer samma plats på samma camping – år efter år. Detta skriver Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund i ett pressmeddelande. Två punkter med säsongscamping är tydliga:

 • Många väljer att dubblera mellan både sommar- och vintercamping.
 • Val av campingplats och semesterplaner går i vågor beroende på i vilken fas man är i livet.

Ryanair lanserar fyra nya linjer

Det irländska flygbolaget Ryanair lanserar fyra nya linjer inför sommarsäsongen 2024, från Stockholm Arlanda Airport respektive Göteborg Landvetter Airport. Följande linjer lanseras:

 • Stockholms – Vilnius 2 ggr/vecka (start 31 mars 2024)
 • Stockholm – Rhodos 2 ggr/vecka (start 2 april 2024)
 • Göteborg – Rom 3 ggr/vecka (start 31 mars 2024)
 • Göteborg – Bryssel 2 ggr/vecka (start 31 mars 2024)
Ryanair, foto: Piotr Mitelski

Fler flyg från Stockholm Arlanda till Nordamerika

Tillgängligheten mellan Sveriges största flygplats och Nordamerika kommer att öka kraftigt när det, med start i mitten av april, tillkommer två nya långlinjer till det befintliga utbudet från flygplatsen. Både United Airlines och Delta Air Lines återvänder och kommer att trafikera linjer från Stockholm Arlanda till Newark respektive JFK under sommarsäsongen 2024. Detta gör att det totalt kommer att vara närmare 30 avgångar per vecka med upp till fem avgångar per dag till den nordamerikanska kontinenten.

Resa till USA

Fem svenska hotelltrender 2024

Även om pandemiår och lågkonjunktur varit utmanande för svenska hotell ser många nu ljust på framtiden, inte minst på grund av förmågan att anpassa sig till nya förutsättningar. Branschorganisationen Countryside Hotels har, utifrån intervjuer med 35 medlemshotell runt om i Sverige, identifierat fem tydliga hotelltrender för 2024:

 1. Vill ha mer än mat och boende – Man vill också ha upplevelser, såsom vinprovning eller friluftsliv i omgivningarna.
 2. Kortare framförhållning – Många bokar med kortare framförhållning, vilket också märks när det gäller konferenser.
 3. Priset blir viktigare – Mer sparsamma upplägg blir vanligare, till exempel färre nätter och mindre omfattande paket.
 4. Fler dagar i veckan – Hotellen ser till outnyttjat potential och erbjuder populära söndagspaket, med övernattning söndag – måndag.
 5. Tillbaka till landsbygden – Natursköna lägen med vilsam puls blir alltmer eftertraktat, liksom personligt bemötande.

Tornerspel och häxor på Kalmar slott

I mitten av september kommer sjöslätten vid Kalmar Slott att fyllas av ståtliga hästar och modiga riddare. Den 13–15 september är det nämligen premiär för Tornerspel på Kalmar Slott – med Sveriges ledande riddarsällskap, medeltidsmarknad och prova på-aktiviteter för barn. Redan i vår är det premiär för utställningen ”Häxor”, som visas på Kalmar Slott mellan den 28 mars och 3 november 2024.

Tornerspel på Kalmar Slott. Foto: Therese Hübner

veckans reflektion

Kryssning runt Kanarieöarna låter som ett lite kul koncept! Vi har länge varit nyfikna på att göra en resa till Kanarieöarna som innebär att man besöker ett helt gäng av öarna, och inte bara en.

Missade du förra resenyheterna? Läs Soliga resmål och vinnarna i Grand Travel Award

Prenumerera på vårt nyhetsbrev