Meny Stäng

Soliga resmål och vinnarna i Grand Travel Award

Annons

Ny vecka och måndag igen. Vad betyder det? Jo, resenyheter här på FREEDOMtravel förstås! Vi presenterar ett urval av veckans pressmeddelanden och varvar med sånt som vi fått nys om på andra sätt. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

TUI lanserar podcasten ”Allt som en resa kan vara”

I den nya podcasten ”Allt som en resa kan vara” får lyssnarna under sex avsnitt höra kända svenskar dela med sig av sina bästa tips och upplevelser från Rhodos, Zanzibar, Lissabon, Thailand, Sicilien och Mexiko, under ledning av programledaren Tove Norström. TUIs nya podcast hade premiär den 12 februari och går att lyssna på överallt där poddar finns samt på tui.se.

Svenskar väljer sand före snö – internationellt intresse för skidorter

Endast 6 procent av de svenska resenärerna uppger sig planera en skidresa i år, enligt en undersökning gjord på uppdrag av hotell- och resesöksajten momondo.se. Samtidigt visar data att det internationella intresset för flygresor till nordiska vinterorter ökar jämfört med föregående år. I Sverige är Sälen den mest populära skidorten, enligt både svenska och internationella turister.

Alla vinnare i Grand Travel Award

Grand Travel Award, reseindustrins egen Oscarsgala, gick av stapeln på Grand Hotel i Stockholm den 15 februari. Vinnarna utses genom en undersökning bland resebyråanställda samt bland svenska folket och affärsresenärer. Här är årets vinnare:

 • Turistländer: Grekland och Italien
 • Spec. researrangörer: Golf Plaisir
 • Researrangörer: Ving
 • Färjerederier: Eckerölinjen
 • Inrikes transport: Norwegian
 • Hyrbilar: AVIS
 • Hotellkedjor i Sverige: Radisson Blu
 • Hotellkedjor internationellt: Hilton Hotels
 • Flyg i Europa: Sunclass Airlines
 • Flyg internationellt: Qatar Airlines
 • Kryssningsrederier: Celebrity Cruises
 • Skidorter: Vemdalen

Jungfrutur för Finnlines nya fartyg Finncanopus

I förra veckan presenterade Finnlines sitt nya fartyg i superstarklassen, Finncanopus, i Stockholm. Finncanopus kommer tillsammans med systerfartyget Finnsirius, som lovordats för sin smarta och eleganta design, att trafikera linjen Kapellskär-Långnäs-Nådendal, mellan Finland och Sverige via Åland. Finncanopus anlöpte till terminalen Stadsgården den 15 februari och avgick på jungfruresa den 16 februari, med en gästskribent för FREEDOMtravel ombord.

Soliga resmål trendar bland svenskarna

Det är tydligt att svenskarna söker sig till soliga resmål i början på året, när sommarljuset är flera månader bort. Enligt data från Hotels.com har sökningar på destinationer med fler timmar av dagsljus ökat sedan jul. Portugal har ökat med hela 110 procent, följt av Frankrike (100 %) och Thailand (60 %). För att kunna planera en efterlängtad solsemester listar Hotels.com populära destinationer utifrån mängd dagsljus i februari:

 • Villa Maïa, Lyon, Frankrike – 11h 06 min dagsljus/dag
 • The One Palácio da Anunciada, Lissabon, Portugal – 11h 19 min dagsljus/dag
 • Fair House Villas & Spa, Koh Samui, Thailand – 11h 26 min dagsljus/dag
 • SOUL Atlantic Palms, Kapstaden, Sydafrika – 12h 49 min dagsljus/dag
 • Vibe Hotel Sydney Darling Harbour, Sydney, Australien – 12h 50 min dagsljus/dag
SOUL Atlantic Palms i Kapstaden, Sydafrika

Finalisterna i ”Hylla Skåne” är klara

Över 100 nomineringar kom in och nu är äntligen finalisterna utsedda i årets Hylla Skåne, där hjältar inom skånsk evenemangs- och besöksnäring lyfts. Vinnarna koras på en prisutdelningsceremoni på Amiralen i Malmö den 13 mars.

 • Årets Eventskåning 2023: Lotta Gall – Åhus Beach / Camilla Stark – Gudahagens Vikingamarknad / Glenn Pålsson – Dryckeshantverket / André Petersson – Eskilscupen
 • Årets upplevelse i Skåne 2023: Nyrups Naturhotell / Skånes djurpark / Disgusting Food Museum / Botildenborg
 • Årets volontär 2023: Dalle Berglund / Lars-Erik Fredriksson / Malin Buhre / Johnny ”Puma” Nilsson

Veckans reflektion

Intressant och roligt att Sydafrika nämns i denna veckas resenyheter! Vi reser ju runt i Sydafrika just nu, och vi kan intyga att man får en rejäl dos solljus här. Kul också att vi haft en gästskribent ombord på Finnlines nya fartyg på jungfruturen, vi ser fram emot att höra mer om resan!

Missade du förra resenyheterna? Läs Grön korridor, minskat matsvinn och restaurangvecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev