Meny Stäng

Kryssningar, skärgårdsturer och fler resebokningar

Nya spännande kryssningar på gång till sommaren och skärgårdsturer i Stockholm från och med maj. Dessutom rapporterar flera bolag att resebokningarna nu ökar, inte minst bland äldre och vaccinerade. Det är dags för veckans resenyheter!

Fördubblad efterfrågan på resor bland vaccinerade

De senaste veckorna har resebokningarna ökat kraftigt, och allra störst är ökningen i grupper som fått sin första vaccindos. Sedan påsk har bokningarna ökat med 82 procent totalt sett, men bland kunder som är 60 år eller äldre har bokningarna mer än fördubblats, visar statistik från resebyrån Ticket. De mest bokade resmålen via Ticket i april 2021:

 1. Gran Canaria, Spanien
 2. Mallorca, Spanien
 3. Phuket, Thailand
 4. Rhodos, Grekland
 5. Malaga, Spanien

Nu ökar bokningarna bland 70-plussarna

Även TUI rapporterar ökade resebokningar bland den äldre befolkningen. ”Vi ser en tydlig vaccineffet. Den grupp som nu fått sin första spruta är den grupp som ökar absolut mest i bokningar just nu”, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI. För sommarsäsongen maj-september har bokningarna ökat med 97 procent för ålderskategorin 70 plus jämfört med februari. Topp 5 resmål i sommar enligt TUI:

 1. Kreta, Grekland
 2. Rhodos, Grekland
 3. Cypern
 4. Mallorca, Spanien
 5. Gran Canaria, Spanien
Cypern

Tallink Silja lanserar sommarkryssningar till Österlen och Gotland

Tallink Silja släpper sommarens kryssningar och lanserar samtidigt årets nyhet: Ystad och Visby i kombination. ”Österlen och Gotland – två av Sveriges mest älskade sommardestinationer – är en svårslagen kombination”, säger Ats Joorits, vd för Tallink Silja. Följande sommarkryssningar arrangeras:

 • Visby – två nätter ombord, en dag i Visby (9 kryssningar)
 • Visby – två nätter ombord, två dagar i Visby (2 kryssningar)
 • Ystad och Visby – tre nätter ombord, en dag i Ystad och en i Visby (2 kryssningar)

Stromma startar skärgårdsturer i Stockholm igen

Stromma startar nu med skärgårdsturer i Stockholm igen. Med start i maj drar skärgårdsturerna i gång igen och de klassiska båtarna börjar åka både dag- och kvällsturer. Turer görs exempelvis till Sandhamn och Möja, Artipelag, Birka, Drottningholm, Fjäderholmarna och Gustavsberg. Dessutom anordnas lunch-, brunch- och middagskryssningar samt räkfrossa.

Fler pensionärer reste med SJ i mars och april

Pensionärer ökar nu sitt resande med SJ. Det kan vara ett tecken på att vaccinationerna börjat leda till ett förändrat beteende för de som är vaccinerade, skriver SJ i ett pressmeddelande. Hela 94 procent av pensionärernas biljettköp mellan februari och april gjordes i digitala kanaler (sj.se, SJs app eller automat). Bara gruppen ungdom 16-19 år använder digitala kanaler mer för att köpa biljett, 96 procent. Pensionärer är i det här avseendet mer digitala än den stora gruppen vuxna, 26-64 år.

tåg

Ny flyglinje från Ronneby och Kalmar till Frankfurt

Air Dolomiti, det italienska flygbolaget i Lufthansa Group, kommer i höst starta verksamhet på den svenska marknaden, med flera rutter från Frankfurt till Ronneby och vidare till Kalmar på Sveriges sydöstra kust. Air Dolomiti kommer att trafikera sin nya multileg-rutt som förbinder Frankfurt Am Main Airport i Tyskland med Ronneby Airport och Kalmar flygplats i Sverige med en tidtabell anpassad för att tillgodose både affärs- och fritidsresenärer.

Veckans reflektion

Denna vecka handlar många pressmeddelanden om ”vaccinationseffekt” och att fler vågar boka resor. Det stämmer säkert, men å andra sidan behöver ju inte ”fördubbling” handla om så stora volymer. Vi tror fortfarande att många är inriktade på Sverige till sommaren.

Missade du förra resenyheterna? Läs Österrike öppnar, avhopp från Elmia och årets Göta kanal-trender

Prenumerera på vårt nyhetsbrev