Annons

Det är måndag idag och det betyder förstås resenyheter här på FREEDOMtravel. Varje måndag kör vi korta nyheter om resor, turism och camping, från veckans pressmeddelanden. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Invånarna från planeten Voca landar på Viking Glory

Den internationella musikteatergruppen Voca People har i flera år fyllt teatersalonger runt om i världen och två miljoner människor har hittills sett deras show. Nu kan man se föreställningen på Viking Lines flaggskepp, nya Viking Glory. Showen är en berättelse om åtta utomjordingar som har nödlandat på jorden, och under föreställningen bekantar sig karaktärerna med invånarna på jorden och deras musik. Voca People uppträder på Viking Glory 19/9–13/10 med premiär måndagen den 19/9.

TUI Care Foundation vinner priser för Tourism Recovery Programme

Under pandemin drabbades många lokala turistföretag hårt, speciellt i länder där turismen är viktig för landets ekonomi. För att hjälpa hållbara turistföretag i tillväxt- och utvecklingsländer, började TUI Care Foundation och enpact stödja 565 innovativa entreprenörsteam. Nu har TUI Care Foundation och enpact tilldelats priser, två guld- och ett silverpris, vid WTM Responsible Tourism Awards. Priserna uppmärksammar deras arbete med att stötta turistföretag under pandemin i Afrika och Latinamerika.

Vemdalens vandringsleder rustas för miljoner

Destinationen Vemdalen har mer än fördubblat antalet kommersiella gästnätter på 10 år från 380 000 till nära 850 000. Den ökade naturturismen i allmänhet och en kraftig ökning under pandemin innebär utmaningar för att upprätthålla attraktiva och hållbara leder på fjället och för att skydda naturen på ett långsiktigt sätt. Destinationen rustar nu lederna. Projektets budget är på totalt 3 miljoner kronor och pågår fram till 31 oktober 2023 och finansieras av framför allt Tillväxtverket och Region Jämtland/Härjedalen.

Många utländska gäster på Göta kanal

I år har de internationella gästerna återvänt till Göta kanal med besked. Antalet utländska fritidsbåtar har ökat med 140 procent till och med augusti jämfört med året före pandemin. Svenska båtgäster har däremot avvaktat, vilket enligt Göta kanal kan förklaras med höjda bränslepriser och levnadsomkostnader i stort. Desto fler svenskar väljer att besöka Göta kanal landvägen. Högsäsongen på Göta kanal 2022 är nu förbi, men eftersäsongen pågår 16 augusti – 30 september.

Massor av svenska evenemang med fokus på mat och dryck

Under sensommaren och den tidiga hösten arrangeras massor av evenemang med fokus på mat och dryck runt om i Sverige. Här är några mässor, marknader och festivaler:

  • 26-27 augusti, Skövde: Matfestivalen arrangeras med lokala producenter, artister, kockar och restauranger.
  • 2-3 september, Stockholm: Terra Madre Nordic är en nordisk mathantverksmarknad som arrangeras på Stora skuggan.
  • 9-11 september, Dalarna: Dalarnas skördefest, då lokala matproducenter slår upp dörrarna för smaksugna besökare. 
  • 16-17 september, Borås: Smaka på Åhaga är en mässa som bjuder på mat- och dryckesupplevelser.
  • 17 september, Stockholm: Champagnemässa arrangeras på Spritmuseum.
  • 24 september, Stockholm: Ginmässa arrangeras på Spritmuseum.
  • 22-25 september, Helsingborg: Helsingborg med smak av lakrits, med bland annat smakrundan ”The Taste Adventure”.
Lakritsfestivalen i Helsingborg

Veckans reflektion

Oj vad många matevent som arrangeras runt om i Sverige nu under tidig höst. Kul! Trevligt också att många utländska besökare hittat till Göta kanal, men tråkigt om de höga bränslekostnaderna ska stoppa svenskar från härliga kanalturer …

Missade du förra resenyheterna? Läs Turismrekord, ökat flygande och flytande mässor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev