Då var det måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi plöjer igenom veckans skörd av pressmeddelanden och serverar kortfattade resenyheter, som vi tror kan vara av intresse. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

M/S Birka Gotland uppgraderas för 70 miljoner kronor

Det nystartade bolaget Gotland Alandia Cruises investerar 70 miljoner kronor i en tre veckors interiör och exteriör uppgradering av Östersjöns nya nöjeskryssare M/S Birka Gotland. Lagom till trafikstarten den 20 mars väntar spaupplevelser med skärgårdsvyer, skaldjursbuffé och de största svenska dansbanden. Birka Gotland kommer att kryssa från Stockholm till destinationer som Mariehamn, Visby, Höga Kusten, Ystad, Bornholm och Riga.

Viking Line skapar grön korridor med Stockholms Hamnar och Åbo Hamn

Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn har den 6 februari 2024 signerat ett Memorandum of Understanding för att skapa en grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo. Målsättningen är att korridoren ska vara helt fossilfri senast år 2035. Partnerskapet kommer att fungera som en innovativ plattform för att utveckla skalbara lösningar för utfasning av fossila bränslen och möjliggöra en grön sjöfart mellan Stockholm och Åbo.

KLM minskar matsvinnet med AI

KLM arbetar med AI för att räkna ut antalet måltider som behövs ombord, med anledning av att alla bokade passagerare inte dyker upp. En 3-månadersanalys visar att 63 procent mindre mängd mat har gått till spillo jämfört med tidigare. KLM använder även AI för att göra underhållet av flygplanen smartare, för att förutspå dåligt väder, för att planera bästa tidtabell och för att hjälpa kunder med personliga restips efter avslutad bokning.

Fritidsfiskare omsätter miljarder

5,7 miljarder kronor – så mycket omsatte 1,2 miljoner svenska fritidsfiskare år 2022. Det i sin tur medförde ett bidrag till svensk BNP, bruttonationalprodukt, om cirka 1,4 miljarder kronor och ökad sysselsättning med omkring 2 800 årsarbetskrafter. Det visar en färsk rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Fritidsfisket skapar jobb, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen, men även inom fiskeredskapshandeln.

Foto: Niklas Sandahl

Nordiska museet öppnar sin största utställning någonsin

Nordbor är Nordiska museets största utställningssatsning någonsin. Med hjälp av 4000 föremål, bilder och arkivmaterial ur museets omfattande samlingar är utställningen en sammanhållen berättelse om livet i Sverige och Norden under 500 år genom fyra årstider. Efter fem års förberedelser öppnade utställningen den 10 februari.

Foto: Hendrik Zeitler, Nordiska museet

Restaurangvecka i Skövde

Snart är det dags för Skövdeborna att vässa sina smaklökar och ge sig ut på en upptäcktsfärd bland Skövdes restauranger. Den 19-22 februari erbjuder tio av stadens restauranger besökarna fina erbjudanden och nya rätter under konceptet Restaurangveckan. Under veckan får besökarna möjlighet att smaka på allt från enklare streetfood-rätter till lyxigare middagar.

Veckans reflektion

Wow, att fritidsfisket omsätter så stora summor, helt otroligt! För övrigt är det ju trevligt att flera nyheter har hållbarhetsfokus. Minskat svinn innebär förstås också minskade kostnader, men det är ju bara bra om ekonomi och hållbarhet går hand i hand.

Missade du förra resenyheterna? Läs Campingtrender och avtändande semestervanor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev